A kender előkészítése

A kender előkészítése

A kender horgászati jelentőségét, úgy gondolom, nem kell hosszasan ecsetelni, helyette inkább a kender horgászati célra való előkészítését mutatnám be. A cikkben a folyamatot lépésről lépésre ecsetelem, néhány illusztráció segítségével.

A kender versenyhorgász célú felhasználása, azt hiszem, nem meglepő, hogy a ködös Albionból indult el. Mégsem az angolok voltak, akik a kendert először alkalmazták a halak, főleg a bodorka horogra csábításához. Belga menekültek vitték e magvakat magukkal Anglia földjére az I. világháború idején. Elsősorban a Temzéből fogták a méretes bodrikat. A két világháború közötti időszak között a kender népszerűsége egyre fokozódott, sőt a helyzet egészen odáig fajult, hogy eredményessége miatt egyes horgászvizeken megtiltották a használatát.

A kender főzése természetesen megoldható hagyományos módon is, egy kis fazékban. Azonban van ennél egy sokkal egyszerűbb megoldás, a termoszos puhítás. A módszer nem új keletű, a versenyhorgászok már évtizedek óta alkalmazzák. Lássuk először az eszközöket és a „termoszozás” folyamatát.

A szükséges kellék egy termosz és a kender
Az apró magvakat egy éjszakára áztassuk be egy vízzel telt kis tálba. Ekkor a magvak felpuhulnak, így gyorsabban tudjuk a főzést végrehajtani
Az áztatás után a kender ennyit dagad. Jobb oldalon a száraz és baloldalon az ugyanolyan mennyiségű, de már előáztatott kendermagvak
Áztatás után vegyük elő a termoszt, és a méretétől függően töltsük meg forró vízzel és az előáztatott kenderrel. A kenderszemek kb. duplájukra dagadnak a száraz állapothoz viszonyítva, ezért a termoszban hagyjunk helyet e térfogat-növekedésnek
Zárjuk le a termoszt. A párolást kb. 10-20 percig végezzük
Nyissuk ki a termoszt és öntsük ki a tartalmát egy szűrőbe…
… és hűtsük le hideg folyóvíz alatt. Ezzel megakadályozzuk a szemek további puhulását, ami azért lényeges, mert a túlságosan puha szemek nem állnak meg majd a horgon
A szemek szépen kinyílnak a főzés hatására


Tippek a kender használatához

A szerelékünk ólmozását ne sörétekkel végezzük, mert az gyakran látszatkapást eredményez. Sörétek helyett használjunk styl-ólmot
Horgászat közben a kendert mindig teljes mértékben fedjük be vízzel, különben a magvak kiszáradnak és lebegővé válnak
Etetési technikaként a gyakran, de keveset elvét alkalmazzuk. A szemek bejuttatására rakós boton a sprinkle-pot kitűnően megfelel
A kendert, ha nem használtuk el a horgászat során, akkor légmentesen záródó edénybe is tehetjük vagy akár le is fagyaszthatjuk. Így a következő horgászatra biztosíthatjuk a csalit
Ezekért a halakért főzőcskézünk
* Amennyiben nem jelennek meg a kommentek, úgy szükséges a böngészőben bejelentkezni a Facebook profiljukba!

10másodperc múlva átirányítunk a fizetési felületre.