Késő nyári? Kora őszi? Élménypeca Akasztón!

Késő nyári? Kora őszi? Élménypeca Akasztón!

A nagy melegek elmúltával baráti társaságunk felkerekedett, hogy szeptember második szombatját az Akasztói Horgászpark pontyainak horogra csábításával töltse. Kis csapatunk nem most jár itt először, de ez a tó is tud meglepetést okozni a horgászembernek. Célunk ismét a Nagy-tó hátsó régiójának meghorgászása volt.

A tóról röviden annyit, hogy nagyon kulturált, horgászbarát, remekül kialakított horgászhelyek és kis beülők várják az ide érkezőket. Tehát minden adott egy hangulatos horgászathoz.

Kikövezett út vezet körbe a tavak körül
Ilyen esőbeállók teszik még kényelmesebbé a horgászatot
Nádas fal közt vezet az út

No de lássuk mi is történt!

Megérkezésünkkor igazi őszi idő fogadott bennünk. A tó vastag „tejben” úszott, a túlpartnak csak a sziluettje látszott.

Alig látszik a túlpart

Jegyváltás után elindultunk a kiszemelt horgászállásokba, melyek szerencsénkre szabadok voltak!

A mai pecám vegyes felállásúra sikeredett: egyik botom egy Shimano Alivio 4 részes 3 lbs bojlis bot, a másik pedig egy Manta Logic Feeder MH 360-as botból állt. Nyeletőfékes DAM Quick HPN 640 és 650-es orsókat használtam. A dobokra Nevis Endura 0,22 mm-es és Nevis Sensor Fluo 0,22 mm-es zsinór került.

Kapásra várva

Etetőanyagnak - most kivételesen - Carp Zoom Method Feeder családból választottam. A feederbot kosarába hal-halibut, a bojlis bot kosarába pedig eper-hal keverék került, melyeket csemegekukoricával és kukorica pellettel tuningoltam. Csalinak puha pelletet választottam, melyet csalitüskén kínáltam fel a halaknak. A feederbotra SBS Soft Hooker Pellets M3-as, a bojlis botra pedig nálam most debütáló Haldorádó Top Method Soft Pellet Carp Berry ízesítésű került. Az előkészületek után bedobtam és izgatottan vártam a kapásokat.

Meglepetésemre nem kellett sokat várnom: alig 5 perc elteltével kapás a bojlis boton! A fárasztás befejeztével épp a horgot akartam kiszabadítani, mikor a feederboton is kapás jelentkezett. Rövid sprint után fáraszthattam az újabb pontyot. Micsoda kezdés! Mi lesz ma itt?!

És ez így ment jó másfél-két órán keresztül.

Nagy örömmel konstatáltam, hogy a kapások zöme a bojlis boton jelentkezett, melyen a Carp Berry pellettel csaliztam.

Kíméletesen bántunk ezekkel a szép halakkal
Ilyenek voltak a nagyobbak

Az idő teltével eltűnt a köd és kisütött a napocska is, ami igazi nyári időt varázsolt körénk. Igaz, a pontyok kapókedvét ez visszavetette, de nem adtam fel. Csalik váltogatásával próbáltam kapásra bírni a halakat, ami nem volt egyszerű ebben az időszakban.

Aztán ahogy kora délután visszatértem a délelőtt kedvenc csalijához, elkezdődött megint valami… Elkezdtek jövögetni a halak, de csak a Carp Berry csalira voltak hajlandók kapni.

Délutánra újra életre kelt a tó. Egymást érték a kapások, és örömömre pár kárász is bejelentkezett a nap csalijára.

Hazaindulás előtt összegezve az 5 db kárász mellett 20-25 db pontyot és sikerült matracra fektetni. A pontyok zömét a 2-2,5 kg-os egyedek adták, de pár 3 kg körüli példányt is sikerült fogni. A kíméletes bánásmód után visszanyerték szabadságukat, hogy legközelebb is ilyen vagy ehhez hasonló élményben részesítsenek bennünket.

Az ekkora halak adták a kapások zömét
Igazi harcosok
Jönnek szép sorban
A nap csalija

Azt hiszem, bátran mondhatom, hogy sikeres és mozgalmas napot zártam!

Már most nagyon várom a következő találkozást a sziki pontyokkal!

Írta: Kolonics Gyula (gyula76)
Fotók: Beautl Tamás Atilla

10másodperc múlva átirányítunk a fizetési felületre.