Feeder vs. match, avagy a „finomszerelékes csata”

Feeder vs. match, avagy a „finomszerelékes csata”

Végre itt a jó idő, és elérkezett az ideje egy nem hétköznapi "csatának"! Ne is tétlenkedjünk, térjünk rá a HORGÁSZATRA! Hogy miért csupa nagybetűvel írtam? A horgászat több mint egy hobbi! Egy életérzés, vagy talán maga az élet? Sokak nem tudják elképzelni a munkával teleszőtt életüket horgászat nélkül, hiszen ez a tevékenység okozza azt az örömöt, ami kizökkenti az embert a szürke hétköznapokból.

Jelenleg egy kis fejér-megyei településen lakom és legtöbbször itt is horgászom, mivel több tó is található ebben a faluban. Ezúttal a Park-tó lesz a téma, illetve egy itteni pár órás horgászat. A dégi Park-tó egy nagyjából 6 hektáros horgászvíz, ahol megtalálható a magyarországi természetes vizekben tanyázó halfajok majdnem mindegyike. A környezet csodás, igazi gyönyörűség ez a kis tó. Az idelátogató horgászok nem unatkoznak, mivel elég sok lakója akad a víznek.

A horgászatom helyszíne

Nagyon sokat gondolkoztam, hogy milyen módszerrel keressem a halakat, nem is tudtam megmaradni egy módszernél. A számomra legkedveltebb két horgászmódszert választottam, feeder- és matchbottal vettem üldözőbe a tó halait. Feederbotom egy Trabucco Antrax River Feeder 360 centiméteres hosszban, illetve heavy dobótartományban, matchbotom pedig egy Spro Vista 390-es volt.

Két külön etetést szerettem volna kialakítani. A feederbotommal nagyjából 50-60 métert céloztam be, úszóra pedig 20 méter körül etettem (mivel itt található egy törés a mederben). A feederes etetésemre parittyával juttattam be az etetőanyagot, ami egy nagyon egyszerű és nagyszerű keverék volt: kukoricadara (nagyjából 2-2,5 kg), 1 kg szemes anyag (jelen esetben búza és kukorica), illetve annyi liszt, hogy eléggé tapadós legyen a mixtúra.

A már gombócolt etetőanyag…
A bejuttatás… a parittyát én készítettem,de még nem csalódtam benne

A matchbottal meghorgászott helyre lényegesen kevesebb és alapjaiban eltérő etetőanyagot juttattam be: 6 mm-es tonhalas pellet mellett döntöttem, kicsit feláztatva, gombócolva.

10 percnyi ázás után gombócolható is

A csali kiválasztásnál mindig nagy gondban vagyok. Talán azért, mert túl sok van, talán azért, mert mindegyik más, nem tudom.

Amikor még nem tudni, hogy mit esznek majd a halak…

Általában, ha finomszerelékes horgászaton vagyok, élő csalival kezdek. Most sem volt ez máshogy (az úszós készségnél). Feltűztem egy szép szál gilisztát a horogra és vártam az első kapást. Feederbotomon 20-as főzsinór mellett 0,08-as fonott előke volt, amire hajszálelőkés megoldással két szem Magyar betyár oldódó pellet került.

Feeder végszerelékem

Nagyjából 20 perc kapástalanság után gyönyörű kiemelős kapásom volt az úszós szereléken. Bevágtam neki, és a nagy dévérekre jellemző lomha fejrázást éreztem a botomon. Mindaddig azt hittem, hogy dévér, amíg a part közelébe érve ki nem rohant. Ekkor már tudtam, nem dévért akasztottam. Úgy 10-12 perces fárasztás után sikerült szákba terelnem a nem várt vendéget. Hogy mi volt az?

Igen, egy amur: tonhalas pelletes etetésen, gilisztával

Amint kitettem a partra a halat és lefényképeztem, visított a nyeletőfék a feederemen. Az amurt gyorsan szákba tettem, jöhet a következő! Ekkor már egy szem gumikukorica volt a horgomon. Erre jelentkezett a feederen ez a gyönyörű „kis” ponty:

Nem hagyott fényképezni
Jól látszik hosszában fűzött gumikukorica

Ez a két hal volt a legnagyobb a horgászaton, az amur 3 kg volt, míg a ponty 1,8 kg-ot nyomott. Rajtuk kívül kárászokat és kisebb pontyokat fogtam még.

Kárász: erjesztett kukoricával
Kisponty, szájában egy faragott FermentX bojlival
Kisponty…két szem Édes Ananász Oldódó pellettel

Összességében 4 órát horgásztam, ez alatt 17 darab halat sikerült zsákmányolni, melyek összes súlya (természetesen tárázás után) 11,13 kg volt.

Mérlegelés
4 óra zsákmánya
Az amurom…
… és természetesen a pontyom is…
… és az összes hal visszanyerte szabadságát…

A nap megkoronázásaként pakoláskor egy vendégem is volt, aki még emlékezetesebbé tette ezt a tökéletes horgászatot.

Vendégem pakolás közben

Tóth Szabolcs (tosza)

* Amennyiben nem jelennek meg a kommentek, úgy szükséges a böngészőben bejelentkezni a Facebook profiljukba!

10másodperc múlva átirányítunk a fizetési felületre.