A classic feeder 1. rész – Bevezető

A classic feeder 1. rész – Bevezető

A method módszer népszerűsége egyre nő, és akik manapság feederbotot vesznek a kezükbe, szinte biztos, hogy „töltögetős” kosarat szerelnek fel. Azonban van élet a methodon túl is, ha rezgőspicces pecáról van szó, ez pedig a hagyományos, classic feeder. Ez a módszer mostanában erősen háttérbe szorult, pedig nagyon szórakoztató, és egész egyszerűen is űzhető ez a fajta horgászat. A classic feeder sorozatot a „hosszú előkés” feederezésnek szentelem, hasonló tematikával, mint anno a Method suli is indult.

Véleményem szerint a klasszikus feederezés háttérbe szorulásának legfőbb oka az, hogy ez a fajta horgászat kicsit nagyobb felkészültséget és eszközparkot igényel, mint a method. Legalábbis 10-ből 9 pecás számára ez ugrik be erről a technikáról. Hogy miért? Mert e horgászatot a profi horgászversenyekkel kapcsolják össze, ahol nagymennyiségű etetőanyag, föld, komoly csaliarzenál, akár egy tucat kirakott bot és összeszámolni is lehetetlen mennyiségű, érthetetlen formájú és funkciójú kosár van kipakolva egy-egy versenyző mögé. Ennek eredményeként valahogy a kedve is elmegy az embernek attól, hogy belevágjon ebbe a módszerbe, mert túl bonyolultnak tűnik. Ez igaz is, ha a professzionális szintet nézzük. Azonban ahhoz, hogy belevágjunk, és a magunk szórakoztatásáért horgásszunk, alig kell több, mint a method horgászathoz.

Ebben a sorozatban a hosszú előkés módszer minden csínját-bínját szeretném bemutatni a lehető legegyszerűbben
Ennél a technikánál a fő célhal nem a ponty, hanem a keszegfélék, kárász és egyéb „fehérhalak”
Természetesen a későbbiekben lesz célzott pontyhorgászat is a sorozaton belül, de arra még várni kell kicsit!

A másik, ami miatt sokaknak idegen ez a technika, az, hogy ebben az esetben a fő hal nem a ponty. Egész egyszerűen nem arra való. Nyilván meg lehet ezt is erőszakolni, és lehet vele pontyozni, és fogunk is a későbbiekben ezzel foglalkozni, de ez a technika főként a keszegfélék, kárász és különböző egyéb halak hatékony megfogásának módja. Elsősorban olyan halakénak, amelyeket különféle élő csalikkal lehet megfogni.

Az ilyen halaknak is lehet örülni főleg, ha 2-3 percenként megrázzák a spiccet
A hosszú előkézés egy igazán aktív horgászmódszer


Élő csaliból nem kell sok, néhány deciliter elegendő egy egész napos horgászathoz
A sorozat első és legfontosabb célkitűzése, hogy olyan csalikkal mutassam azt be a módszert, amelyek minden horgászboltban beszerezhetők
Csontit és pinkit szinte bárhol lehet kapni, és az áruk sem eget verő

Egyértelmű célom az, hogy apránként bemutassam nektek a klasszikus feederezést olyan egyszerűen, ahogy csak lehet. Éppen ezért arra készüljetek fel, hogy az első néhány részben nem a halfogásé lesz a főszerep. Lépésről lépésre fogom megmutatni a különböző végszerelékeket, végszerelék-elemeket, kosárfajtákat, horogtípusokat. Persze az első néhány rész után horgászatok is következnek, ahol már élesben mutatom be a felszereléseket.

Részletesen bemutatom majd, hogy mikor milyen horgot és milyen vékony, valamint milyen hosszú horogelőkét érdemes használni
Szó lesz majd különféle kosarakról és végszerelékekről…
… no és persze olyan csalogatóanyagokról, amelyek egyszerűen elkészíthetők

Alapfelszereltség
Az első részben nem fogunk még mélyre ásni, inkább csak úgy felületesen fogjuk átfutni a szükséges alapfelszereléseket. Fontos, hogy botok választására azért nem térek ki, mert ezt mindenki a saját pénztárcájának megfelelően választja ki, de mindenképp érdemes lágyabb, 330-360 cm-es botot választani a kezdetekben. Kiindulási alapnak ez megfelelő. Orsó tekintetében is leegyszerűsítjük a képletet, hiszen egy 5000-es méretű elsőfékes modell teljesen jó erre a módszerre is.

Horgászbot tekintetében eleinte a 360 cm hosszúságúakra és a Light karakterisztikájú változatokra lesz szükség
Nagyon sok kiegészítő van, amelyek használata előnyös, sőt, néha nélkülözhetetlen, de ezek bemutatása majd csak a későbbiekben fog megtörténni

A hardver, ami még szükséges, az egy megbízható, stabil szék vagy versenyláda, esetleg Rotary Box. Ehhez szükségeltetik egy feeder kar, valamint egy hátsó bottartó, egy közepes méretű etetőtálca és – ha pedánsak vagyunk – egy kézmosó.

Az etetőtálca alapszükséglet…
… csakúgy, mint a különböző méretű EVA tárolók

A kisebb kiegészítők terén hasznosak a különböző méretű EVA tárolók, amelyekbe az etetőanyag kerül majd, valamint kisebb-nagyobb csalistálkák, melyekben az élő anyagot frissen tudjuk tartani. Összegezve, ezek az eszközök a legtöbb method horgász kelléktárában is megtalálhatók, úgyhogy eddig semmi különlegességet nem mutattam, ami nem baj, hiszen ez is jelzi, hogy milyen egyszerű módszerről is van szó.

A kézmosó tálka is fontos kiegészítő, hiszen a dévérkeszegek nyálkája sok bosszúságot okozhat, és ennél a technikánál a kosarat is gyakrabban töltjük meg etetőanyaggal, mint method esetében
Amennyiben horgászversenyeken is szeretnénk indulni, mindenképpen kell egy versenyszák és olyan adapter, amellyel rögzíteni lehet azt az ülőalkalmatosságunkon
Szigorúan nézve nem kell ehhez a módszerhez sem több eszköz, mint a method technikához
Higgyétek el, nagyon jó szórakozást tud nyújtani a hosszú előkés technika is, érdemes belevágni!

A következő epizódban a főzsinór kiválasztását fogjuk kielemezni, valamint megnézzük, hogy minek kell a zsinórra kerülni ahhoz, hogy nekivághassunk a végszerelék elkészítéséhez!

Írta: Sipos Gábor
Fotók, Videó: Bank Bálint, Sipos Gábor

* Amennyiben nem jelennek meg a kommentek, úgy szükséges a böngészőben bejelentkezni a Facebook profiljukba!

10másodperc múlva átirányítunk a fizetési felületre.