A „módszer

A „módszer" iskolája 13.

A rettegett tizenhármas számmal illetni bármit is nem túl szerencsés! Babonás vagyok, így inkább nem merészkedtem vízpartra e cikk elkészítéséhez. Megoldottam máshogy, hiszen a methodos horgászat bővelkedik témakörökben rendesen. Ebben a részben azokat a feltétlenül szükséges holmikat szeretném bemutatni, amelyek nélkülözhetetlenek a kényelmes horgászathoz. Horgászversenyen nem ritka, hogy egy kisebb teherautónyi cuccot viszünk magunkkal, viszont a címben szereplő módszer ennek töredékével is sikeresen űzhető. Jómagam szeretek úgy pecázni, hogy a kocsitól egy körben be tudjam szállítani a felszerelésemet, ne kelljen többet fordulni, vagy esetleg kiskocsit magammal vinni. Így aztán a methodos pecázásokhoz összeállítottam egy amolyan mobil pakkot, amely ugyan mindent tartalmaz, ami kell, mégis könnyen mozgatható!

Nyilván mindenkinek megvannak a saját szokásai azzal kapcsolatban - pl. hogyan is állítsa fel a horgászállását -, és persze arról is megosztanak a vélemények, hogy mi a fontos, és mi nem. Ezeket a beidegződéseket nem szeretném befolyásolni, viszont azoknak, akik még csak most gyűjtik a tapasztalatot, talán hasznos lehet egy kis segítség. Szerencsére egyre több ifjú horgásszal találkozom, akik barátkoznak ezzel a technikával és vagy nem rendelkeznek gépjárművel, vagy egész egyszerűen szeretnének költséghatékonyan, de eredményesen pecázni.

Versenyen már-már esztelenül sok cuccot kell ki- és bepakolnunk!
Methodos pecákhoz mindössze ennyi holmi szükséges
A kényelmes horgászállás a sikeres horgászat alapfeltétele

Lássuk hát, melyek azok a holmik, amelyekben a felszereléseim helyet kapnak:

Botzsák:

Érdemes ennek a táskának nagy figyelmet szentelni, mert minősége nagyban hozzájárul ahhoz, hogy botjaink, orsóink hosszú életűek legyenek. A methodos pecákhoz mindössze két botot orsóval és kész szerelékkel szoktam magammal vinni. Na, jó, néha teszek be egy tartalék botot is, de az esetek nagy többségében az elővigyázatosság indokolatlan. Az általam használt 5 rekeszes Haldorádó botzsákban elfér két felszerelt bot, egy ernyő (eső és nap ellen is jó, ha van nálunk), merítő nyél és végül egy tripod, leszúró karók és megfelelő bottartók. E botzsáknak-típus legnagyobb előnye, hogy hátizsákként fel lehet venni, bár megpakolva nem túl könnyű, mégis praktikusan szállítható.

Jó minőségű anyagból készült táskát válasszunk!
Ernyő nap ellen és eső ellen
Szintén a botzsákban tárolható a hosszúra toldható merítő nyél, ami nagy segítségünkre lehet, ha meredek partoldalról kell meríteni
A tripod, a leszúró karók és a bottartó is a bottáska egyik zsebében kap helyet

Oldaltáska:

Ebben a vállra vehető tatyóban az etetőkosarak, zsinórok, törölköző és esetleg a saját elemózsiám szokott helyet kapni. Mindig van nálam főzsinórnak való is, hátha beszakadok, vagy akadóba kell tépnem a végszerelékemet. Az előkezsinórjaimat orsók vászonzsákocskáiban tartom, mert így sem a napfény, sem pedig a hirtelen hőmérsékletváltozás nem tesz kárt bennük. A táska egy nagyon fontos kritériuma, hogy vízhatlan legyen. Esőben hasznos, ha nem ázik el mindenünk! Én a Nevis csónakos táskáját találtam elég erősnek és strapabírónak ahhoz, hogy bizalmat szavazzak neki.

A végszerelék elkészítéséhez szükséges kosarak és zsinórok
Nem indulok el tartalék zsinór nélkül sehová
Az előkezsinórok legnagyobb ellensége a napfény, így ha lehet, tartsuk őket sötét helyen

Szerelékes doboz:

Egy szó jellemzi a szerelékes dobozomat, az pedig a káosz. Persze csak az avatatlan szem nem lát rendszert benne, mert én mindig megtalálom azt, amire éppen szükségem van. Ebben olyan nélkülözhetetlen apróságok kapnak helyet, mint a horogszabadító, fűzőtű, stopperek, horgok, napszemüveg és persze a végszerelék elkészítéséhez szükséges mütyürök (forgók, ütközők…).

A dobozomban uralkodó látszólagos káosz ellenére is megtalálok minden aprócikket benne, amire szükségem lehet
Végszerelékeimet akár a vízparton is összeállíthatom, hiszen mindent magammal hordok, amire szükségem lehet

Vödör:

Methodozáshoz teljesen indokolatlan nagyméretű vödröket magunkkal cipelni. Ezt az igényt felismerte a Haldorádó is, és már kaphatóak a kisméretű, tartós és nagyon praktikusan csalizó tálcával felszerelt vödröcskék. Két méretben állnak rendelkezésre, és könnyen egymásba rakhatók, így kényelmesen kézbe lehet fogni akár két vödröt és két csalitálcát is! Kis méretük pont elég ahhoz, hogy be tudjuk keverni azt az egy-két kiló method kaját, amire az egynapos pecához szükségünk lehet.

Két méretben, csalizó tálcával együtt állnak rendelkezésre a Haldorádó új vödrei
Ezekkel a kicsi vödrökkel mindent meg lehet oldani, amit a method technika megkíván

Keverőedény:

Praktikus eszköz lehet a vászon keverőedény, mely üresen egész laposra összehajtható, viszont ha pakolni kell bele, akkor elég erős. Az etetőanyag szállítására szoktam használni, de ha vödör híján vagyunk, keverhetünk is benne.

A Nevis nagy vászon keverőedényébe még egy rosta is belefér…
… nem is beszélve az etetőanyagokról, csalikról, aromákról

Ülőalkalmatosság:

A vízparton sem kell mostoha körülmények közt tengődnünk, hiszen a boltokban már nagyon sok különféle méretű, fajtájú és persze árfekvésű fotelt lehet kapni. A Haldorádó Comfort plusz fotel kényelmes és elég erős ahhoz, hogy még engem is elbírjon. Pont akkorára lehet összecsukni, hogy egy kézben fogva jól vihető.

A Haldorádó Comfort plusz fotel nemcsak kényelmes, de roppant tetszetős is

Merítőháló, pontymatrac:

Mivel nagyrészt pontyozni járok ilyen minimalizált felszereléssel, nagy merítő fejet kell magammal vinni. A Haldorádó védett keretes fej kíméletes a halhoz, és jól bírja a nagy halak „szűrését” is. Nem elhanyagolható, hogy egy kisebb méretű pontymatrac pont elfér benne, így 2 in 1 lehet ezt a két eszközt cipelni.

A védett keret teszi igazán strapabíróvá ezt a merítő fejet
A matrac minden horgász felszerelésében helyet kéne, hogy kapjon

Mindössze ennyi! Egy átlagos horgászathoz ezek a felszerelések nélkülözhetetlenek. Nyilván vannak olyan horgászvizek, ahol rendelkezésre áll kiskocsi, amin ki-be lehet húzogatni a cuccunkat, de jobb nem a véletlenre bízni, és felkészülni a legrosszabbra. Persze az is megoldás, ha minden horgászfelszerelésünket bezsúfoljuk a kocsiba, és csak a legfontosabbakat visszük be, de én nem szeretek semmit az autóban hagyni, ha az nem áll közvetlenül mögöttem. Ki ne hallott volna olyan esetről, amikor egy táskáért vagy egy pulóverért képesek voltak feltörni a kocsit.

Kényelmes horgászatot kívánok mindenkinek!

Régebben olyan sok holmival jártam, hogy ha nem lehetett autóval beállni a horgászhely mögé, akkor félórán keresztül csak hordtam a cuccaimat. Mióta ésszerűen és rendszerezve próbálom meg összerakni a felszerelésemet, sokkal gyorsabban végzek a pakolással, és ami a lényeg, több időm marad így pecázni!

Írta: Sipos Gábor

* Amennyiben nem jelennek meg a kommentek, úgy szükséges a böngészőben bejelentkezni a Facebook profiljukba!

10másodperc múlva átirányítunk a fizetési felületre.