A „módszer

A „módszer" iskolája 11.

Gyűlölöm kimondani ezt, de véget ért a nyár! A vizek hőmérséklete rohamosan csökken, és tudomásul kell vennünk, hogy a halak étvágya sem lesz már olyan, mint melegben. Alkalmazkodnunk kell a megváltozott körülményekhez, és nemcsak felszerelésünket, de az etetőanyagunkat, csaliarzenálunkat is át kell állítani hűlő vízre. A mostani részben egy olyan keveréket szeretnék bemutatni, mely két teljesen eltérő etetőanyagból készül, amiket különböző víztípusra fejlesztették, de mivel tökéletesen kiegészítik egymást, a hatékonyságuk együtt még nagyobb, mint külön-külön. Nem árulok zsákbamacskát, az örökifjú gyümölcsös-halas kombinációt ajánlom a figyelmetekbe - method kivitelben!

Sok-sok évvel ezelőtt, a method technikán innen, a speciális hallisztes kajákon túl, nagyon régen, az epres-halas keverékek jelentették az újdonságot. Csodálkozva nézegettem, szagolgattam, forgattam, mint kutya a kenyérhéjat, és nem tudtam elképzelni, mit eszik ezen a hal. Aztán kipróbáltam és fogtam vele! Később aztán megjelent a piacon a Haldorádó Pelletes Fekete és a Piros Ponty. Önmagukban is jó etetőanyagok, de keverve és aromásítva különösen sok szép eredményt értem el velük.

De sok halat fogtam ezzel a keverékkel! Hűlő vízben számtalanszor bizonyult verhetetlennek
Gyümölcsös-halas method keverékem alapanyagai

Habár már egy ideje legtöbbször a method módszerrel horgászom, a szép emlékeket nem felejtettem el, és elérkezettnek éreztem az idejét annak, hogy újra elővegyem a tarsolyból a jól bevált kombinációmat. Ahhoz, hogy ez a keverék létrejöjjön, először is alapanyagok kellettek. A halas hozzávaló a methodozás világában nem meglepő vendég, így a másik összetevőért kellett jobban szétnéznem.

A megfelelő aroma kiválasztása sem nehéz, elég a Top Method szériában szétnézni
Őszre hangolódva

A gyümölcsös, finomszemcsés, Flat kosárba való etetőanyag azonban csak 2014-ben látta meg a napvilágot. A Haldorádó Carp Berry etetőt olyan tavakra dolgoztuk ki, ahol a halak nem ismerik a hallisztes kajákat, azonban az attraktív ízeket és aromákat szívesen fogadják. Ez a „gyümölcsbomba” már alkalmasnak tűnt arra, hogy felfrissítsem a két ízvilág harmonikus kapcsolatát.

Némi előre áztatott mikro pellet is kerülhet a keverékbe, esetemben ez maradék Pellet Pack egy előző pecából
Nyami!

A halas alkotóelem kiválasztása sem olyan egyszerű, mint amilyenre számítottam. Olyan kellett, ami kiegészíti a Carp Berryt, ami jól tapad és roppant finomak a szemcséi, ezáltal jól felhősödik is. Ami kellett tehát, az egy olyan kaja, ami nehéz, a fenéken dolgozik, és megfelelő szemcsemérettel rendelkezik. Ez a leírás csupán egy method etetőanyagra illik, ami nem más, mint a Haldorádó Prémium Halibut.

Bevetésre készen

Ezt a két etetőanyagot kombinálva olyan keveréket kapunk, amely minden olyan tulajdonsággal bír, amellyel egy jó method kajának rendelkeznie kell, főleg lehűlő vízben. Ez a mix ugyanis kellően nehéz ahhoz, hogy kizárólag a fenéken fejtse ki a hatását. De hogy még csábítóbb legyen a nagyobb halak számára, szoktam még tenni hozzá némi darabosabb falatot is! Korábbi horgászatokból megmaradt ragasztott pellet tökéletes erre a célra. Az aromás, félkemény szemek szedegetése közben még a legrafináltabb hal is felkapja a soft pelletbe bújtatott horgot. És a legjobb, hogy a kaja működését semmiben sem befolyásolják a mértékkel belekevert apró pelletek.

Nem mindenhol kell messzire dobni, de…
… közeli horgászatnál célszerű a nyeletőfék használata
Most már csak idő kérdése, hogy felkapja valami a horgot

Ha már finomításról beszélünk, nem mehetünk el a csali mellett sem. Nyári időszakban sok halat fogtam az oldódó-lebegő fluo pelletekkel, Top 10 pelletekkel, de lehűlő vízben már nem biztos, hogy ezek a legcsábítóbb falatok. Ez nem azt jelenti, hogy szeptembertől sutba kell dobni a nagyobb csalikat, csupán megfontolandó a lágyabb, puhább falatok preferálása. Jómagam a soft pellet és csonti szendvicsét tűzöm leggyakrabban a horogra, de a 8 mm-es minibojli is csábító, apró falatot jelent a termetes halak számára.

A Vörös Démon Puha Pontypellet igazi pillekönnyű falat
A Carp Berry Soft Pellet csontival kombinálva a téli időszak egyik legjobb csalija
A szerelék finomításának köszönhetően a kapitális keszegeket is be lehet csapni

A szerelék tekintetében is lehet módosításokat végezni. Gondolok itt a horogméret csökkentésére és az előke vékonyítására. Ezek olyan módosítások, amelyek hozzásegítenek ugyan minket a kapás kialakulásához, de bizonytalanná teszik a hal fárasztását.

A nehezebb kosár hamarabb leér a mély vízben, mint a 30 grammos társa, így elenyésző mennyiségű szemcse válik le süllyedés közben
Ez a csúnya kis halacska még hideg vízben is jól fogható
Nem túl nagy, de csodaszép ez a kis pontyocska

Mivel lehűlő vízben már a mélyebb részeket keresem, gyakran cserélem le a 30 grammos Flat kosarat 50 grammosra. Ezzel ugyan kicsit durvítom a felszerelést, de a „nehezítés” előnye sem mellékes. Ez pedig a gyors süllyedés. Ezzel a nagy ólommal hamar lejut a „töltetünk” a fenékre, ahol biztosan megáll és még a legnagyobb vízáramlatnak, szélnek is ellenállva várja, hogy a mozdulatlan csalira rávesse magát valami éhes jószág. Közeli pecánál a teljes vezetőszárat el szoktam távolítani a kosárról, minimalizálva a sallangokat.

A finomabb felszerelés ellenére hamar megmutatom a halaknak, merre van a kifelé, de a rugalmas Nevis Solution botnak hála még a kisebb horog sem akadhat ki a hal szájából

Nyilván a nehezebb kosár nem engedi meg a túl vékony előkét, ezért 0,20 mm-esnél vékonyabbal nem is szoktam próbálkozni. Ha lágyabb előkét szeretnék próbálni, akkor előveszem a 10-es Braxxot, ami rugalmatlan ugyan, de biztosan bírja a nagy halakat is!

Végjáték
Na, ő már megdolgoztatott!

A logika azt diktálná, hogy a hidegebb vízben a kapások is finomabbak. Ez ennél a módszernél nem teljesen igaz. Az önakasztás egészen biztosan bekövetkezik, ha a hal felszippantja a rövid előkét, és mivel érzi, hogy baj van, megugrik. Tehát amit mi látunk, pontosan ugyanaz, mint nyáron… a menekülő hal által keltett erős húzást, ami talán lassúbb és kevésbé gyors, de ugyanolyan látványos.

Ideje megszokni a borongós időt!

A végszereléken csak annyit változtatok ilyenkor, hogy a felső gumiütközőt távolabbra húzom a kosártól, több időt adva így a halnak arra, hogy nyelje a csalit. A method technika sosem arról szól, hogy az etetésre állítsuk be a halat, hanem arról, hogy a már amúgy is ott tartózkodó halat kapásra bírjuk. Hűlő vízben ez hatványozottan igaz, ugyanis késő ősszel már javában zajlik a „bandázás”. Felértékelődik a helyválasztás jelentősége.

A horog méretén már lehet csökkenteni, habár nyáron sem szoktam ennél sokkal nagyobbat választani

Gyakori kérdés, hogy kell-e a horog méretén változtatni? Ez sokkal összetettebb dolog annál, mint hogy rávágjuk: igen! A csali mérete és nem utolsósorban a halak termete is befolyásolja a kampónk méretét. A Soft Pellet, ami a finomabb csalizási technika legkedveltebb csalija, megkívánja a nagyobb méretű horgot, hiszen a kicsi öblű vasak szétrepesztik a puha csalit. Próbáljunk meg olyan horgot találni, amely erős, könnyű és kellően öblös, ráadásul jól is akad. Én szakállmentes típusokat használok és hűlő vízben sem érzem indokoltnak a standard horgok használatát hobbipecához.

Alien versus Predator! Nos, itt most a ragadozó nyert! :)

Bár már közeleg a tél, és egyre hidegebbek a hajnalok, egy ideig még a vizek hőmérséklete is kellően magas lesz ahhoz, hogy horgászhassunk. Remélem, messze van még az a nap, mikor arra ébredünk, hogy a horgászatot ellehetetlenítő jégpáncél képződött a tavakon… úgyhogy addig horgásszunk, amíg csak lehet!

Írta: Sipos Gábor

* Amennyiben nem jelennek meg a kommentek, úgy szükséges a böngészőben bejelentkezni a Facebook profiljukba!

10másodperc múlva átirányítunk a fizetési felületre.