Bemutatom a By Döme TEAM FEEDER Pearl Carp LCS orsókat

Bemutatom a By Döme TEAM FEEDER Pearl Carp LCS orsókat

A By Döme TEAM FEEDER repertoár tagja a Pearl Carp LCS orsó-széria, mely a mindennapos feederhorgászatok kőkemény harcosa. Ez a típus nem más, mint a legnagyobb számban eladott, legsikeresebb orsónk a Carp Fighter LCS felturbózott, modernebb kivitelű változata. Ismerkedjünk meg vele közelebbről!

Orsóink fogyását és vásárlóink szokásait figyelve egyértelműen az látszódik, hogy a nyeletőfékes orsók viszik a prímet, 10-ből 7-8 vásároló a nyeletőfékes modellt választja. Szeretik ezt a horgászok, mert olyan pluszt ad, amelyet egy átlagos orsó nem biztosít. Magyarországon 2 horgászbot egyidejű használata engedélyezett, a horgászok döntő többsége él is ennek a lehetőségével. De mi történik, ha fárasztás során kapás érkezik a másik boton, vagy a csalizással, kosár megtöltéssel vagyunk elfoglalva? Ha nincs jól beállítva a főfék, esetleg nem elég stabil a bottartó, a hevesen kapó hal el is viheti felszerelésünket! Ha nyeletőfékes orsókat használunk, amely be is van kapcsolva, ilyen baleset nem érhet minket. Így azt szoktam javasolni, ha 2 feederbottal kíván valaki egy időben horgászni, válasszon nyeletőfékes orsót, míg ha egy bottal horgászik, nem mászkál el a botja mellől, koncentrál annak spiccére, válasszon első fékes orsót.

A By Döme TEAM FEEDER repertoár tagja a Pearl Carp LCS orsó-széria

A legnagyobb számban eladott, legsikeresebb orsónk a By Döme TEAM FEEDER Carp Fighter LCS orsócsalád. Sok ezer horgász használja ezt nagy megelégedéssel. Ez az orsó 3 + 1 csapágyas, és úgy gondoltuk ennek a sikerén felbuzdulva, készíttetünk egy még modernebb kivitelű, felturbózott változatot. A Pearl Carp orsó lett ez, amely fehér alapszínnel, fekete kiegészítő színekkel, szerintem nagyon esztétikus és szép kivitelben került forgalomba. A szín is tudom, hogy szubjektív, van, aki a visszafogott, míg van, aki a harsányabb színeket kedveli. Mindenképpen meg akartuk különböztetni a Carp Fighter LCS orsóktól, ezért is kapta ezt a színösszeállítást.

Nemcsak szép, hanem strapabíró és masszív is ez az orsó
A Pearl Carp LCS széria három különböző méretet számlál

Mire való ez az orsó?
A mindennapos feederhorgászatokhoz, amatőr, haladó és akár profi horgászoknak egyaránt! A mindennapok kőkemény harcosa. Így a legtöbbek által használt 3,3; 3,6; 3,9 méteres botokhoz ideális választás. A család a 3 legkedveltebb méretben kerül forgalomba:

  • Pearl Carp LCS 5000: dobátmérője: 51 mm, 72 cm-t húz be egy hajtókar-fordulatra, tömege: 425 g, zsinórkapacitása: 0,20 mm / 200 m
  • Pearl Carp LCS 5500: dobátmérője: 57 mm, 80 cm-t húz be egy hajtókar-fordulatra, tömege: 437 g, zsinórkapacitása: 0,20 mm / 250 m
  • Pearl Carp LCS 6000: dobátmérője: 60 mm, 84 cm-t húz be egy hajtókar-fordulatra, tömege: 457 g, zsinórkapacitása: 0,20 mm / 300 m
 

E paraméterek alapján mindenki el tudja dönteni, hogy melyik botjához melyiket tudná elképzelni, hozzáilleszteni.

Az 5000-es méret dobátmérője 50,81 mm
A család középső, 5500-as tagjának dobátmérője 56,89 mm
A legnagyobb, 6000-es Pearl Carp dobátmérője 59,85 mm
Csekély súlyuk is jól szemlélteti, hogy igazi feederes orsóknak terveztük őket

Az orsó első fő-fékrendszere a hagyományos hosszú utas, precízen hangolható fékrendszer, amely 3 fordulattal zárható és nyitható teljesen. A nyeletőféket az orsó hátsó részén lehet bekapcsolni, ekkor válik szabadonfutóvá. A nyeletőfék-erőt a végén található tekerőgombbal lehet szabályozni, amelynek hullámzó, áramló vízen van jelentősége, hiszen a sodrás még nem, de a mohón kapó hal már meg tudja húzni a zsinórt. Fontos, hogy bevágás előtt ezt vissza kell kapcsolni, a billenő kar felcsapásával, vagy a hajtókar megtekerésével.

Az orsók egyik legfontosabb technikai jellemzője a precíz első fék
A fékbe épített 6 lamellának köszönhetően mindig megbízható, finoman hangolható
Nem kevésbé fontos és hasznos tulajdonság a nyeletőfék-rendszer, ami szintén tökéletesen adagolja a zsinórt, ezáltal biztonságot nyúlt a hirtelen kapások esetén
Csapágyazott zsinórvezető görgő
A tökéletes zsinórkép alapelvárás minden By Döme orsónál, amely ebben az árkategóriában nem minden versenytársnál igaz…!
Egy jó feederorsónál kötelező a lekerekített, fém  zsinórklipsz
Ahogy a többi By Döme TEAM FEEDER modell, a Pearl Carp orsók is 2 db ilyen klipszet viselnek dobjaikon
Az orsóház alatt megbízható szerkezet lapul 4 + 1 csapággyal
A könnyed, sima futás érdekében ez az orsó is 4,6:1-es áttételű, ez az arány optimális a feederhorgászathoz
Az orsók legfőbb paraméterei egy képen

Úgy gondolom, hogy mindezek után nem kérdés, ha egy univerzális, mindennapos horgászathoz keres valaki megbízható, strapabíró feederorsót, akkor ezen orsók valamelyike lesz az ideális társ!

Írta: Döme Gábor
Fotók: Nagy Gábor
Videó: Takács Péter

10másodperc múlva átirányítunk a fizetési felületre.