Csak egy mozdulat!

Csak egy mozdulat!

Azzal gondolom, nem árulok el nagy titkot, hogy az általam, általunk bemutatott trükkök, tippek nem mind saját kútfőből valók. A kiállításokon, közösségi médiafelületeken gyakran kapunk jobbnál jobb ötleteket azoktól a horgászoktól, akik eredményesen használják termékeinket. Ebben az írásban egy olyan praktikus módszert szeretnék bemutatni, amelyet még a Haldorádó Pontyhorgász Napokon hallottam az egyik leleményes pecástól. Ezúttal is köszönöm a tippet, ami nagyon sok, egyszerűségre vágyó methodos pecásnak lehet hasznos!

Biztosan sokan vannak, akik szeretnek kevés felszereléssel horgászni menni, főleg azokra a tavakra, ahová nem lehet gépjárművel behajtani. Az ilyen vízterületekre – főleg, ha már ismerem a helyi adottságokat – én a legtöbbször egyetlen botot viszek magammal, ugyanis a néhány órás horgászatokhoz teljesen felesleges többet szétrakni. Mivel ezek a rapid pecák legtöbbször egybotos method horgászatról szólnak, nem is nagyon van szükség többre.

Egy bottal meg lehet oldani mindent, ha elég leleményesek vagyunk

Egyedül akkor szoktam hiányolni egy másik készséget, amikor rátalálok a halakra, és a kisméretű method kosárral képtelen vagyok helyben tartani őket. Ekkor egy másik, nagyobb kosárral szerelt végszerelékkel képes lennék több etetőanyagot bejuttatni, amely folyamatos érdeklődést váltana ki a pontyokból. Eddig erre nem találtam egyszerű megoldást, de immár, horgásztársam jóvoltából ez is a kezemben van.

Ez a gyorsan és egyszerűen összeállított végszerelék önmagában is hatékony, de felhasználási lehetőségek egész tárházát kínálja!

Ami ehhez a technikához szükséges, az egy By Döme TEAM FEEDER Vario Method Feeder kosár és egy kisméretű Spomb etetőrakéta. Aki használta már a szóban forgó kosarat, az tudja, hogy milyen egyszerű a használata. Tulajdonképpen elég egyetlen hurkot kötni a főzsinór végére, és nincs más dolgunk, mint a megfelelő módon összeállítani a kosarat.

A By Döme TF Vario Method Feeder kosár összeállítása lépésenként:

A főzsinórra kötött hurkot először a kosár végére illeszkedő gumiharangon kell átfűzni
A következő lépés, hogy a főzsinórt (a végén a hurokkal) a kosár testében lévő műanyag csövön is átfűzzük
A hurkot bele kell akasztani a gyorskapocs egyik végébe, és a „gumicsővel” rögzíteni azt
Végül nincs más dolgunk, mint a kosarat fixálni, és már kész is a végszerelék, mindössze egy előkét kell a gyorskapocsba akasztani, és mehet a halak közé!
A Vario Method feeder kosár szétszedése pillanatok műve! Ezt követően a véghurokba kell beleakasztani a kisméretű Spombot, és már etethetünk is!

A method horgászat lényege, hogy a rendelkezésünkre álló vízterületen megkeressük a halakat, majd, ha megvannak, akkor folyamatosan közéjük dobva minél gyorsabban kapásra bírni őket. Ha szeretnénk a pontyokat helyben is tartani, mindössze annyi a dolgunk, hogy a kosarat szétszedjük és a főzsinór végébe kötött hurokra ráakasztjuk az etetőrakétát. Ezzel a kiszemelt helyre dobhatunk olyan tartalmas csalogatóanyagot, amelyen elidőznek a halak.

Tavasz lévén a rakétába célszerű mikropelletet tenni és azzal etetni, mivel ezzel nem telnek el a halak olyan könnyen
A mini Spomb nagy előnye, hogy halkan ér vizet, és mivel tartalma azonnal kiürül, a sok szem szépen szétterülve ér feneket, így a pontyok sokáig eljárkálnak az etetésünkön

Ebben a módszerben az a zseniális, hogy a kisméretű Spomb akár light botokkal is bevethető közepes távolságra, és nem hangos csobbanással ér vizet, hanem mivel könnyű, és azonnal szétnyílik a víztetőn, halkan használható. A mikropellet, vagy más apró szemű finomság ernyőszerűen hull alá a vízben, és szétterül a fenéken. Ennek az a jelentősége, hogy így megfelelő méretű területre tudjuk koncentrálni a halat, és az etetés közepébe dobva a kosarunkat garantált a gyors kapás.

A kicsi etetőrakéta előnye, hogy akár light bottal is bevethető, jelen esetben a By Döme TF Pro Method 350ML bottal
A mini Spomb halkan ér vizet, és mivel tartalma azonnal kiürül, a sok szem szépen szétterülve ér feneket, így a pontyok sokáig eljárkálnak az etetésünkön

Tavasszal, a víz folyamatos melegedésével az egyre éhesebb halak számára a különböző mikropelletek megfelelő eledelt jelentenek. Ebben az időszakban az egyik legjobb választás lehet a Micro Pellet - Csoki-narancs, amely kellemes, édeskés ízével a melegedő vizek ásza. Amennyiben ilyen jellegű termékkel etetünk, a method kosárba is hasonlót érdemes tenni. A Ready Method - Brauni íze és aromája jóval erősebb, mint az etetésre használt mikropelleté, így biztos, hogy még a terített asztalon is kitűnik a többi közül.

A csoki-narancs ízvilág mikropellet és etetőanyag formájában is fogós tavasszal! A Ready Method - Brauni készre nedvesített etetőanyagot célszerű áttörni használat előtt!
A Fluo Method Wafter - Chilis Fahéj színével és ízével is jól harmonizál a csoki-narancs miropellettel, illetve a Brauni etetőanyaggal!

Tavasszal a csalik tekintetében mindenképpen a mértékletesség az irányadó elv. Kisméretű pop-up vagy wafter csalikat érdemes a csalitüskére szúrni, amit a pontyok könnyedén ki tudnak szippantani a kosár közepéből. A Fluo Method Wafter - Chilis Fahéj remek választás a kora tavaszi methodozásokhoz. Íze és színe is figyelemfelkeltő, így ritkán marad érintetlen ez a csali. A kikönnyített csalik előnye, hogy nem kell hozzájuk viszonylag nagyméretű horog, ami lesúlyozza, ugyanis ez a „vízben súlytalan” csali nem emeli fel még a kisebb horgokat sem. 12-es méretű Guru QM1-es horoggal és wafter csalival nagyon eredményesek lehetünk a lassan melegedő vizekben.

A hideg víz ellenére jól megtornáztattak a börgöndpusztai pontyok
Az ilyen szép halak megfogásának öröméért érdemes folyamatosan tanulni és nyitott szemmel járni!

Amennyiben Önnek is van olyan trükkje, praktikája, amelyet szívesen osztana meg másokkal, kérem, keressen meg a Facebookon, a Sipos Gábor Haldorádó Feeder Team oldalamon. Tanuljunk egymástól, hogy jobb horgászok lehessünk!

Írta: Sipos Gábor
Fotók: Simon Zoltán

10másodperc múlva átirányítunk a fizetési felületre.