Etetés, és ami mögötte van

Etetés, és ami mögötte van

A leggyakrabban beérkező kérdés, amit a postaládámban találok, hogy egynapos horgászatok esetén van-e értelme alapozó etetésnek, vagy sem? Manapság, amikor a legtöbben method szerelékkel és egy marék etetőanyaggal indulnak a vízpartra, a nagy etetések a háttérbe szorulnak. Én is Method Flat kosárral űzöm leggyakrabban a pontyokat, ám előfordul, hogy az etetés jótékony hatására is szükség van az eredményesség érdekében. Hogyan lehet összeegyeztetni az etetést és a keresőhorgászatot? Ebben a cikkben erről lesz szó röviden.

Az etetésen történő horgászat merőben eltér a method technikától, mégis lehet a kettőt együtt, eredményesen művelni, csak megfelelően kell alkalmazni azokat. Persze egy néhány órás hétvégi pecához nincs értelme több kilónyi etetőanyagot, szemest vagy pelletet beszórni egy helyre, azonban kevés aromás csalogatóanyaggal könnyedén felkelthetjük a környéken bóklászó halak figyelmét.

A method és a bordás kosaras technika tökéletesen kiegészíti egymást

Egy átlagos alapozó etetés rövid horgászatokhoz nálam 10-12 gombóc, azzal a kosárral, amellyel később horgászni fogok. Ez általában Haldorádó Pellet Feeder kosár vagy Pellet Feeder Complete kosár. Nincs más teendő, mint kiakasztott zsinórklipsszel, gondosan egy helyre dobálni a kigondolt mennyiséget, és kész is. Ha nagyon kényelmesen hajigálunk, akkor is végzünk 10-15 perc alatt, ami nem túl sok, ha azt nézzük, hogy az egész napunk sikeréért áldozzuk fel ezt az időt.

A végszerelékekben tulajdonképpen az egyetlen különbség a kosár fajtája
A Harcsa Horgásztó partján is átvette az uralmat a zöld szín!

Jogosan merül fel a kérdés, hogy elegendő ilyen kevés etetőanyagot bedobni? A válasz egyértelműen igen! Főleg, ha olyan csalogatóanyagot alapozunk be, amely kellően aromás, nehéz, sok szemből áll, és garantáltan leköti az azt szemezgetve a pontyot akár hosszú ideig is. E célra készült a Haldorádó Pellet Pack. E család legújabb tagja a Fekete Tintahal fantázianevű termék - legutóbbi horgászatomon én is ezt választottam. Ehhez némi főtt mag is került (Haldorádó 3X Mag mix). Ezzel a tartalmas etetőanyaggal biztosan jó ideig helyben lehet tartani a halakat, hiszen a sok szem (pellet és mag) úgy hever a fenéken, mint egy terített asztal.

A Haldorádó Pellet Pack - Fekete Tintahal egy kevés magkeverékkel kiegészítve tökéletes nagyponty-csalogató
Pellet Feeder Complete kosárral könnyedén be lehet dobni akár kisebb narancs méretű gombócokat is

Amennyiben halas jellegű keverékkel alapozunk, érdemes ugyanilyen aromával és tartalommal rendelkező etetőanyagot tömni később abba a kosárba, amelyet újra meg újra az etetésre dobunk, és amely mellett a csalinkat felkínáljuk. Erre a nagy klasszikus, a Haldorádó Pelletes Fekete a legegyszerűbb és a legjobb megoldás. Némi maggal feldúsítva ez az etetőanyag egy pelletes etetés közepén ellenállhatatlan a pontyok számára.

Az örök klasszikus, a Haldorádó Pelletes Fekete remekül kiegészíti a tintahalas alapot
A Pellet Feeder Complete kosárral egyszerű és hatékony végszereléket lehet készíteni
Ez aztán tartalmas „bomba”
Mikor az etetésen elkezdenek aktívan táplálkozni, akkor egy ilyen gombócot és egy így „virító” csalit garantáltan nem fog figyelmen kívül hagyni egy ponty sem!

Ideje, hogy rátérjünk a method pecára. Ezt a technikát etetéssel együtt én kizárólag úgy használom, hogy a megetetett távolságra még rámérek 5 métert, és az etetés perifériáját pásztázom a Haldorádó Method Flat kosárral. Nemegyszer előfordult már, hogy a távolabbi keresőhorgászat semmi eredményt nem hozott, és az etetésen sem tudtam egy megveszekedett kapást sem kicsikarni, viszont a method kosárral az etetés 5-8 méteres körzetébe dobva egymást érték a kapások. Tehát a hal reagált az etetésre és az annak szélén lecsorgó, lehulló szemeket fogyasztotta, ám a centrumába nem úszott be.

A Haldorádó Method Flat kosaras végszerelék egyszerűsége és hatékonysága megunhatatlan
A Haldorádó Fluo Energy - Fekete Erő család a keresőhorgászatok során lehet jó választás

A Fekete Tintahal Pellet Pack és a Pelletes Fekete aromáját leginkább a Haldorádó Fluo Energy - Fekete Erő és Fluo Micro Method Feed Pellet adja vissza, úgyhogy az etetésen túli horgászathoz ezeket használtam. Talán nem meglepő, hogy a horgászat megkezdését követő 1-2 órában a túldobott táv adja a több halat, főleg akkor, ha nagytestű pontyok lakják a tavat.

Az etetést túldobva jó eséllyel pályázhatunk gyors kapásra
A nagy etetés mellett eltörpül ennyi kaja, ám sokszor ez is elég!

Ennél a horgászmódszernél a pontos dobások elengedhetetlenek. A kiakasztott klipszes horgászathoz olyan rugalmas botra van szükség, amely a súlyos végszerelék visszarántását is le tudja csillapítani, és a hal első kirohanásait is úgy kidolgozza, hogy a féket nem is kell kiengedni (hiszen a klipsz miatt ez lehetetlen is lenne).

A bot rugalmasságának hála nem kell erőből megindítani a dobást, mert a közepes távolságok (60-80 méter) könnyedén megdobhatóak

Ha a dobástávolság még nagy is, akkor pláne olyan rugalmas botra van szükség, mint például a Nevis Gotama Carp Feeder. Ez a bot 3,90-es és 4,20-as hosszokban kerül forgalomba „H” és „XH” erősségekben. A rövidebb változatok ideálisak a 70-100 méter körüli dobásokhoz. A döntött gyűrűsor, a markolat és a bottest kialakítása mind-mind a távdobást szolgálják.

A fárasztás minden pillanata élmény a Gotama Carp Feederrel

Ezek az előnyök a 4,20-as változatoknál különösen kicsúcsosodnak. A dobásnál tapasztalható rendkívüli rugalmasság a hal fárasztásakor még jobban érezhető, főleg a part közelében, a „merítési” zónában. Akkor, amikor már a fonott dobóelőke van csak a hal és a bot között, nem lehet a monofil zsinór nyúlására számítani. Ekkor már csak a rugalmas bottest és a néha fel-felciccenő fék az, amely meggátolja a horog kiakadását vagy az előke elszakadását.

A hal utolsó kirohanásait is jól lereagálja a Gotama Carp Feeder

Orsóválasztás tekintetében is az egyszerűség és a megbízhatóság az, amelyeket érdemes előtérbe helyezni. Fontos, hogy az etetés miatti klipszelést csak olyan orsóval érdemes alkalmazni, amely lekerekített, rugós klipsszel van ellátva. A Nevis Gotama Feeder és a Nevis Mytho tökéletesek a feladatra.

A Nevis Mytho és Gotama Feeder orsók a Gotama Carp Feederek megbízható társai
A nyeletőfékes orsók előnye, hogy nem kell folyamatosan a bot mögött lesni a kapást, nyugodtan elbámészkodhatunk”

E két orsó nagyon közeli rokonok. A legszembetűnőbb különbség köztük, hogy míg az előbbi sekély, addig az utóbbi mély dobbal van ellátva. A kiakasztott klipszes horgászat és a nyeletőfék használata nehezen összeegyeztethető, de nem lehetetlen. A végszerelék süllyedése közben és a zsinór megfeszítése alatt pont annyi zsinórt lehet a kiakasztási ponttól visszanyerni, amely elegendő arra, hogy az agresszív kapás vagy a fárasztás első pillanataiban „megbokrosodó” hal kirohanását ki lehessen védeni vele, és ne kelljen kibűvészkedni a kis pöcök mögül a zsinórt.

Az első halak jellemzően a túldobott method szereléken vesztenek rajta
Ez a vaskos tőponty az etetés közepéről jött

Az etetés és környékének meghorgászása a melegedő vagy a nyári, felmelegedett vizeken történő horgászatokon lehet jó taktika azokon a tavakon, ahol főleg termetes pontyokra lehet számítani.

Írta: Sipos Gábor
Fotók: Simon Zoltán, Sipos Gábor

* Amennyiben nem jelennek meg a kommentek, úgy szükséges a böngészőben bejelentkezni a Facebook profiljukba!

10másodperc múlva átirányítunk a fizetési felületre.