Methodozás a város szélén 1. rész – Mini tavi peca

Methodozás a város szélén 1. rész – Mini tavi peca

Manapság már majdnem minden település határában található legalább egy olyan kis vagy közepes kiterjedésű, intenzíven telepített tó, ahová azokat várják szeretettel, akik különösebb felkészülést nem igénylő, néhány órás pecára vágynak. Ezek a rövid horgászatok a legtöbbször a method technikáról szólnak, így ebben a sorozatban azok a praktikák, trükkök, tippek kerülnek bemutatásra, amelyek segítségével rövid idő alatt is tartalmas élményekre lehet szert tenni.

A sorozat első részében a Kis Blero horgásztóra látogattam el. Ez a víz a kisméretű tavak között is kicsinek mondható, mégis rövid idő alatt a környékbeli horgászok kedvencévé vált. Ennek oka, hogy nagyon rendezett a tó és környéke, igazán kényelmes, és akár néhány óra alatt is lehet rajta jókat szórakozni.

A „városszéli” kis tavak legnagyobb csábereje, hogy rövid idő alatt is jókat lehet rajtuk szórakozni

Mit érdemes egy ilyen horgászatra magunkkal vinni?
Amennyiben meghatároztuk a látogatásunk célpontját, érdemes arról begyűjteni minden hasznos információt. Ez manapság már nem okoz problémát, hiszen szinte minden vízterületnek van már honlapja vagy Facebook-profilja. Ebből általában kiderül, hogy milyen a tó partja, mekkorát kell dobni, mi a fő halállomány, be lehet-e állni autóval, vagy sem. Ezek alapján én a következő csomagot állítottam össze:

A method technika az a módszer, amivel néhány óra alatt a legeredményesebbek lehetünk

Ülőalkalmatosság
Néhány órás methodos horgászatokhoz általában a By Döme TEAM FEEDER Rotary Boxot viszem magammal. Ezt könnyen, gyorsan fel lehet állítani, és különböző kiegészítőkkel olyan praktikus, kényelmes „bázist” lehet kialakítani, ami jóval kényelmesebb, mint egy versenyláda. Annak érdekében, hogy értelme legyen ráülni egy Rotary Boxra, szükség van egy tálcára, egy feeder karra és egy hátsó bottartóra. Ha ezek meg vannak, tulajdonképpen bármilyen terepen tudunk kényelmesen methodozni.

A Rotary Box jóval kényelmesebb, mint egy versenyláda, de legalább annyira praktikus

Pontymatrac
Ez is állandó kelléke a „rapid” pecáknak. Egy jó minőségű, kis helyet foglaló, biztonságos pontymatrac tulajdonképpen már nem is csak kelléke a horgászatnak, hanem a feltétele is, hiszen a legtöbb tavon alapkövetelmény a megléte. Ehhez párosul egy nagyméretű, halbarát merítő fej és a hozzá való merítő nyél.

A pontymatrac a legtöbb magántavon már kötelező kellék
Nem csak a méret tesz értékessé egy halat!

Vödör
Vödörből sosem lehet elég! Ismerek olyat, aki akár 10 különféle vödröt is képes magával cipelni, mert annyiféle kaját bekever, amennyi vödre van. Ezzel szemben én 1-2 vödörrel megoldom a rapid pecákat. Az új By Döme TEAM FEEDER Szögletes Vödör Csalizó Tálcával azért is praktikus, mert az ebben lévő tálcában a néhány órás methodozáshoz elegendő, kész etetőanyagok is bőven elférnek. Annak érdekében, hogy megfelelő minőségű method kaját tudjunk összehozni, mindenképp szükség van egy rostára is!

A By Döme TEAM FEEDER Szögletes Vödör Csalizó Tálcával akár egymagában képes fedezni a rövid horgászatok „vödörszükségletét”
A vödör csalizó tálkájában a néhány órára elegendő method kaják is bőven elférnek

Kiegészítők
Ezekből annyi van, hogy 1-2 táskát biztos meg lehet velük tölteni. Azonban ha csak pár órára megyek el, van néhány olyan, ami nélkülözhetetlen. Ilyen a megkötött előkéket rejtő előketartó, egy horogszabadító, kéztörlő, egy kombinált olló (By Döme TEAM FEEDER Fonott zsinór vágó olló + fogó), method kosárhoz töltőszerszám. 

A vödörben elfér minden olyan szükséges apróság, amelyek hasznosak lehetnek a vízparton eltöltött idő alatt

Ehhez a kategóriához tartozik egy olyan újdonság, amely kifejezetten a method szerelmeseinek lett készítve. A By Döme TEAM FEEDER Neoprén botösszefogó pánt kosártartóval úgy lett kialakítva, hogy nem csak összefogja és a külső behatásoktól védi a bottagokat, de az alsó pánton van egy kicsi zseb is, amelybe a method kosár pont belefér. Ez nemcsak a szállítás közbeni gubancoktól véd meg, de megakadályozza, hogy a nehéz kosár a vékony spiccet begörbítse, és az egy rossz mozdulat miatt eltörjön. De a fixált kosár a bottagokat is védi, mert ez nem tud hozzájuk verődni.

Vastag neoprén anyagból készült ez a botpánt
Szorosságát tépőzárral lehet szabályozni
A rugalmas, gumírozott zsebbe kell a kosarat belecsúsztatni
A zseb stabilan megtartja a lapos method kosarakat
A felső pánt a feederbot legérzékenyebb részét, a spiccet is védi
Így már mehet a botzsába az összecsukott bot

Etetőanyag
Régebben hajlamos voltam több tíz kilónyi kaját magammal hurcolni annak érdekében, hogy mindig legyen megfelelő csalogatóanyag nálam. Ezzel szemben a néhány órás methodozásokhoz a már jó bevált receptjeimből választom ki az adott vízre valót. Erre a horgászatra a Method mix az indián nyár rapid pecáihoz, és a „Csak egy doboz” method pellet mix fantázianevű receptjeim alkotóelemeit vittem magammal.

Method mix az indián nyár rapid pecáihoz
Ez a keverék intenzív aromájú, tartalmas method mix
„Csak egy doboz” method pellet mix
E mikropelletek keveréke az egyik legfogósabb elegy, ami method kosárba kerülhet

Csali
Csalik tekintetében is az egyszerűség elvét érdemes követni. Mivel ebben a tóban az átlag méretű pontyok vannak többségben, olyan csalit kellett választani, amellyel ezekre a halakra lehet eredményesen horgászni. A Haldorádó Pro Method Pellet család 5 mm-es változatait pakoltam be, amely mindössze 6 kis tégelyt jelent. Ezek mindegyikében két színváltozat van, így minden helyzetre lehet megfelelő csalit találni közülük.

Aprócska, de fogós csali

Végszerelék alkotóelemei
Az olyan tavakra, ahol nem kell nagy távolságot megdobni, a By Döme TEAM FEEDER Vario Method Feeder kosár a legkézenfekvőbb megoldás. A 25 grammos változattal kényelmesen megdobható a 20-40 méteres táv. Ennek a kosárnak több erénye is van, de jelen esetben az dominál, hogy ez az egyetlen kosár magában hordozza a komplett végszereléket is. Tulajdonképpen a Vario kosár maga a végszerelék.

A töltőszerszámba először a csalit tettem bele
Erre került a mikropellet mix
A kosarat enyhén rányomva tudjuk a „töltetet” fixálni
Ennél jobb csali-felkínálási mód nem létezik
Az ilyen méretű halak kiváló szórakozást nyújtanak

Megfelelő botok, orsók
A „városszéli” kis tavakra 3,30-3,60 méter közti botokat szoktam a legtöbbször magammal vinni. Finomszerelékes methodozáshoz a By Döme TEAM FEEDER Pro Method Feeder botok az ideálisak. Ezek lágyak, rugalmasak és minden paraméterükben a methodos horgászathoz lettek alakítva, mindemellett különleges megjelenésűek. A családon belül a 300UL, 330L és a 350 centiméteres ML változatok ajánlottak a közeli pecákhoz. Én az utóbbi kettőt fogtam be a Kis Blero horgásztavon, amelyekre 50-es méretű Carp Fighter orsók kerültek 22-es Super Sensitive zsinórral felvértezve.

A By Döme TF botok minden paramétere a finom method horgászathoz lett igazítva
A nyélen található felirat egyértelműen jelzi, mire is való ez a bot…
… míg a bot végén az is látszik, kinek a keze munkáját dicséri mindez
A rövidebb változatokkal a partközeli horgászat űzhető sikerrel
A rövid zsinór miatt a hal minden mozdulatát érezni lehet a boton
A hófehér boton a narancs színezetű spiccek kiválóan láthatók
Ezekkel a botokkal a határozott fárasztás új értelmet nyer!

A horgászat menete a methodozásnál végtelenül egyszerű, főleg a kis tavakon. Ezeken ugyanis nincs túl nagy variációs lehetőségünk, mert a körülöttünk horgászók behatárolják a dobásaink helyét. Így aztán egyetlen feladatunk van, mégpedig az, hogy a rendelkezésünkre álló területet végigpásztázzuk, és még véletlenül se dobjunk kétszer ugyanoda! No de mi van akkor, ha olyan vízre megyünk, amelyen a meghorgászandó terület kicsit nagyobb? Erre a sorozat következő részében próbálok meg választ adni.

Fotók: Simon Zoltán

10másodperc múlva átirányítunk a fizetési felületre.