Új generációs zsinórok kizárólag feederezéshez

Új generációs zsinórok kizárólag feederezéshez

Az jól látszódik, hogy ma Magyarországon a feederbotos horgászat gyorsvonatként száguld. A módszerhez kötődő csalogatóanyagok, csalik és horgászeszközök fejlődése robbanásszerű. Nagyon sok gyártó felismerte az ebben rejlő lehetőségeket és rengeteg időt, pénzt szán a feederezéshez kapcsolódó speciális eszközök fejlesztésére. Ennek végső győztesei a horgászok, hiszen egyre jobb minőségű, egyre kifinomultabb, egyre kedvezőbb árú, a technikához tökéletesen passzoló termékeket vehetnek kézbe. A Haldorádó és az irányításommal ténykedő teszthorgászok több mint egy évtizede népszerűsítik a feederezést és fejlesztenek a módszerhez szükséges eszközöket, csalikat. Most azokat a speciális zsinórokat kívánom bemutatni, amelyek e technika alapkövei lehetnek.

A kínálatunkban található két univerzális zsinór, a Haldorádó Pellet Line és Strong Line mellett zsinórpalettánk ebben az évben három új, speciális, kizárólag feederezéshez ajánlott zsinórral válik teljessé, ezeket kívánom részletesen bemutatni.

A Haldorádó zsinórcsalád ettől az évtől már 5 tagot számlál

Az idei évben a Haldorádó 3 új zsinórral lépett piacra. Ezzel gyakorlatilag a feederezéshez szükséges valamennyi zsinórigényre kínálunk megoldást a dobóelőkés főzsinórtól a monofil előkén át a fonott horogelőkéig.

Haldorádó Yellow Feeder

Mindenki szeretne egyre távolabb dobni, de ezt vastag főzsinórral kivitelezni lehetetlen. A vékony zsinórok azonban a nagy lendítőerő miatt sajnos könnyen elszakadnak. Az egyetlen megoldást a kellően vastag és erős dobóelőke zsinór jelenti. De ekkor egy újabb problémával szembesülünk: milyen csomóval kell összekötni, hogy ne gyengítsük egyiket sem? Nos, az új Haldorádó Yellow Feeder zsinórral végleg elfelejthetjük ezt a problémát! A tekercsen összesen 200 méter található, de a zsinór első 15 métere lényegesen nagyobb átmérővel rendelkezik, így egy plusz szerelékgyengítő csomót is megspórolunk. A megvastagított résznek köszönhetően ráadásul lényegesen nagyobb biztonsággal fáraszthatjuk a part előtt még kitörni próbáló halat. Ez garantáltan nem szakad el!!! A zsinór megalkotása során kényesen ügyeltek arra, hogy az élénk szín ne zavarja a halakat, így a dobóelőke színtelen (a vízben szinte láthatatlan), míg a főzsinór sárga, amely jól látható dobásnál és fárasztásnál. A főzsinór élénksárga színe nemcsak a jó láthatósága miatt kedvelt, hanem a tűző Nap sugarai is kevésbé károsítják, mint a sötét színű zsinórokat, amelyek meghökkentő módon felhevülnek és már az orsó dobján (némi túlzással) megsülnek, tönkremennek. A hagyományos sötét színű, UV védelem nélküli poliamid alapanyagú monofil horgászzsinórok anyagszerkezete 40 Celsius-fok feletti hőmérsékletnél már sérülhet, sőt 50 Celsius-fok felett (amely árnyék nélkül a legnagyobb kánikulában nem ritkaság) pedig rövid időn belül használhatatlanná válnak. Ekkor a zsinór kiszárad, keménnyé, sprőddé, csomózhatatlanná, rendkívül sérülékennyé válik. A világos színű, UV védelemmel ellátott, kiváló felületkezelésű damillal - mint amilyen a Yellow Feeder - ilyen nem fordulhat elő! Ráadásul a zsinór az átlagosnál kisebb nyúlási paraméterekkel rendelkezik, így a távoli horgászatok során is gyors kontaktusfelvételt és biztos bevágást eredményez. Egyre több helyen tiltják ki a fonott fő- és dobóelőke zsinórok használatát a halak védelme érdekében. Azokon a vizeken a távoli dobásokat kizárólag a Yellow Feederrel lehet kivitelezni, hiszen a dobóelőke egybe van „építve” a főzsinórral. Három különböző méretben kerül forgalomba.

A Yellow Feeder élénksárga színű dobóelőkés feeder főzsinór
A főzsinór első 15 métere vastagabb (ez a dobóelőke)
Míg a főzsinór sárga színű, a dobóelőke áttetsző, a vízben szinte láthatatlan
Olyan orsóra tudják tökéletesen feltölteni, amelynek pótdobja és fődobja azonos zsinórkapacitású
Ha azt szeretnék, hogy a fém dobon legyen a főzsinór, akkor karbon dobot helyezzék elsőként az orsóra. A megvastagított rész a zsinórtekercsen felül helyezkedik el. Így felcsévélve most ez kerül alulra
Egy nagyobb zsinórkapacitású orsó dobját „csak” ennyire tölti meg a 200 méter főzsinór. Szükség van még - bármilyen, de vastagabb - alátétzsinórra az orsódob tökéletes feltöltéséhez
A dob így már tele van
A dobokat az orsón megcserélve, vissza kell tekerni a fém dobra a teljes zsinórmennyiséget
Így a Yellow Feeder kerül felülre, amely megvastagított dobóelőkével kezdődik

Haldorádó Visitor

A jó főzsinór mellett szükség van a megfelelő horogelőke zsinórra is. Mi két különböző (monofil és fonott) előkét kínálunk. A Haldorádó Visitor monofil feeder előkezsinór család kivételes adottságokkal rendelkező, a vízben szinte láthatatlan zsinór. A kimagasló szakítószilárdságán túl különlegessége az átlagosnál kisebb nyúlás és jobb tartás az optimális lágyság megőrzése mellett. Kevésbé csavarodik, gubancolódik, amely létkérdés a feederbotos horgászat során. A méretsorban 8 vastagság található, így a legfinomabb keszeghorgászattól a kemény pontyozásig mindenki talál megfelelőt magának! Minden tekercsen 50 méter zsinór található.

Haldorádó Visitor monofil feeder előkezsinór
A méretpontosság garantált

Haldorádó Braxx

A Haldorádó Braxx egy professzionális süllyedő fonott feeder előkezsinór. Igazán hiánypótló termék, hiszen kevés cég kínál kifejezetten ehhez a módszerhez megfelelő vékony fonott előkezsinórt, pedig a helyes csali-felkínálásnál nélkülözhetetlen. Fontos jellemzője a tökéletes kör keresztmetszet, amiben az elemi szálak rendkívül szorosan, a legjobb gyártástechnikával „egyesülnek”. Számunkra természetes a méretpontosság és a magas szakítószilárdság! Hihetetlenül vékony, mégis megdöbbentően erős. Zöld színe beleolvad a környezetébe, a halak számára szinte „láthatatlan”. Örömmel számolok be arról, hogy tavasszal Texasban volt szerencsém egy pontyos vízen horgászni. A vízterület sajátossága, hogy nagyon hínáros volt. Akkor a végleges Braxx minták közül a legvékonyabb, 0,10 mm-es méret állt csak rendelkezésemre. A nagytestű pontyok a kristálytiszta vízben nagyon óvatosan táplálkoztak, minden apró részletnek jelentősége volt. Lesz, ami lesz alapon ebből kötöttem horogelőkét. Számomra is megdöbbentő módon a vastag fonott főzsinór mellett, a hínárosban folytatott küzdelemben, a bivalyerős 10 kg feletti halakkal is megbirkózott! És ez „csak” a legvékonyabb méret volt… ha ezt kibírta, mindent kibír egy átlag horgászat során a Braxx! 4 méretben, 15 méteres kiszerelésben kapható. Garantált lágyság és erő egyben!

Haldorádó Braxx a süllyedő fonott feeder előkezsinór
Tökéletes kör keresztmetszet jellemzi. A „rojtosra” vágott darabnál látható a rengeteg vékony szál, amely a gyártástechnológia során egyesül
Ilyen gyönyörű halakat fogtam a legvékonyabb Braxx segítségével nem hétköznapi terepen!

Írta: Döme Gábor
Fotók: Nagy Gábor

Kommentek
Partnerek
Kiemelt partnerek:
Média partnerek: