Zsinórválasztási és feltöltési „kisokos”

Zsinórválasztási és feltöltési „kisokos”

A kezdő horgászok, akik először veszik kézbe a frissen vásárolt orsóikat, számos olyan gonddal találják szembe magukat, amikkel megfelelő információk híján nehéz megbirkózni. „Az újszülöttnek minden vicc új”, tartja a mondás, így ez a mai írás egy olyan témát jár körül, ami a haladó horgászoknak már triviális, de a kezdőknek bizonyára nagyon hasznos lesz: hogyan töltsük fel a zsinórt az orsóra.

Bármennyire is triviálisnak tűnik a zsinór feltöltése egy orsó dobjára, a kezdők sok hibát elkövetnek

A logika azt diktálná, hogy az orsó új zsinórral való feltöltésével kezdjük a bemutatást, de azoknak is kedvezni szeretnénk, akik most tervezik az orsójukon a zsinórcserét. A használt zsinór orsóról való eltávolításához készített speciális készüléket a Berkley cég. Ez az eszköz a horgok élezésén túl még egy tulajdonsággal fel van vértezve, mégpedig egy praktikus zsinórleszedő technikával.

A Berkley horogélezője praktikus zsinórleszedő is egyben
A készülék végén egy fenőkő található, míg az oldalán lévő nyílásban a zsinórleszedő hengerek vannak
Nincs más teendő, mint a felkapókar alatt át nem húzott, lecserélendő zsinór végét beledugni a készülék oldalán található nyílásba, majd bekapcsolni a készüléket
A készülék 2 forgó hengere pillanatok alatt lehúzza a zsinórt
Ezt a zsinórkupacot nem sokkal több, mint 1 perc alatt szedte le az ügyes kis szerkezet, kézzel ennek a többszöröse lett volna!

Miután megszabadítottuk az orsót a régi zsinórtól, következhet az új zsinór feltöltése. Ezt a vízparton vagy akár szobai körülmények között is el lehet végezni. Az orsót mindenképp egy olyan nyéltagra kell rögzíteni, amin legalább egy darab gyűrű található.

Az orsót elég csupán egy nyéltagra rögzíteni…
… legalább a keverőgyűrű legyen a bottagon, ez már megfelelő a zsinór feltekerésére
Következhet a zsinór feltekerése. Első lépésként a monofil zsinór végére egy kisméretű végfület kell kötni
A felesleges zsinórszálat le kell vágni
Majd a főzsinórt ezen a hurkon át kell húzni
Így egy nagyobb méretű hurok készült, amit rá kell rakni az orsó dobjára
Ha jó irányból helyeztük fel, akkor ahogy a hurkot meghúzzuk, a zsinór rászorul a dobra és nem forog körbe
A zsinórt mindenképp nedves papír zsebkendővel fogva kell feltekerni, apró trükk, hogy egy nagyon pici mosogatószert kell a zsebkendőre tenni, ezáltal 100%-ig biztosok lehetünk benne, hogy garantáltan kosz- és zsírmentes lesz a zsinór, így biztos, hogy jól fog merülni használat során
A zsebkendővel kellően feszítve kell a zsinórt feltekerni a dobra, hogy azon szorosan helyezkedjenek el egymás mellett a menetek
A zsinórt célszerű vízből feltekerni a dobra
Feltöltés közben mindenképp figyelni kell a megfelelő zsinórkép kialakulására…
Első fékes orsókban az alátétekkel lehet - szükség szerint - tökéletesíteni a zsinórprofilt

Ha az orsó úgy tölti a zsinórt, hogy felülre több, alulra kevesebb jut, akkor a dobot az alátétekkel feljebb kell emelni. Ha felül van kevés, alul pedig sok zsinór, akkor - ha van rá lehetőség - alátétet kell kivenni (vagy a meglévőt vékonyabbra cserélni).

Fontos kérdés, hogy meddig kell tölteni az orsó dobját zsinórral? Sokan ott követik el a hibát, hogy nem töltenek elég damilt a dobra, ami miatt jócskán csökken az adott szerelékkel elérhető dobótávolság. A legmegfelelőbb feltöltési szintet akkor érjük el, ha a dob peremétől kb. 1 mm-nyire fejezzük be a zsinór feltekerését. Ha a dobot túltöltjük, akkor az sorozatos gubancokat fog okozni a dobások során.

A dob peremétől kb. 1 mm-ig kell tölteni az orsót zsinórral, ez garantálja a leghosszabb dobásokat
Íme, a Strong Line zsinórral tökéletesen feltöltött orsó

Az utóbbi időben egyre népszerűbbek a nagyméretű, távdobó orsók. Ezekről már számos cikket olvashattunk, így csak egyetlen paraméterüket emeljük ki, ez pedig a zsinórtároló kapacitás. Abban az esetben ugyanis, ha nem sekély dobbal készül az orsó, akkor annak feltöltéséhez több száz méterre lenne szükség a vékony feederzsinórokból. Mivel a feederzsinórok kiszerelése 150 vagy 350 méter, nem egyszerű egy kezdőnek megfelelő zsinórmennyiséggel feltölteni azt a dobot, amire - mondjuk - 450 méter zsinór kell.

A modern nagyméretű orsók zsinórtároló kapacitása gyakran több száz méter

A feladat az, hogy úgy töltsük fel az orsó dobját, hogy a feltekert 150 vagy akár 350 méter feederzsinórral pont megfelelő mértékig legyen tele a dob. Ehhez a legegyszerűbb módszer a két dobbal történő zsinór-áttekerés. Ezt mutatjuk be most.

Első lépés, hogy az előbb bemutatott módon tekerjük fel a kiválasztott feeder zsinórt - esetünkben a 22-es Pellet Line zsinórt - az egyik dobra alulra
Jól látszik, hogy erre a dobra még bőven kell (alátét)zsinór, amit a Pellet Line zsinórral összekötve kell feltekerni
A feltekerést végig szintén vízből és vizes papír zsebkendővel kell végezni
A megfelelő mértékig feltöltött dobot le kell venni az orsóról, helyére fel kell tenni a másik (pót)dobot
Erre is az előbb bemutatott hurokkal kell rögzíteni a zsinórt
Majd a zsinórt egyszerűen visszatekerjük erre a dobra. Ezáltal alulra kerül az alátétzsinór, felül pedig a kiválasztott feeder monofil lesz. A tekerés közben itt is figyelni kell a kellő feszességre és a megfelelő zsinórképre
Elkészült a megfelelően feltöltött orsó, rajta a pont megfelelő zsinórmennyiség

Sokakban felmerül, ami szorosan kapcsolódik a cikkhez is, hogy milyen vastagságú zsinór kerüljön az orsó dobjára?

Kezdő feederbotos horgászok mindenképp vegyék figyelembe a botjuk terhelhetőségét a zsinór kiválasztásakor. Tehát érzékeny pickerbotra ne akarjuk 30-as monofil zsinórt tenni, mert az könnyen botunk károsodásához is vezethet. Általánosságban elmondható, hogy hagyományos feederbotos horgászathoz ideális a 0,20 - 0,22 mm-es, illetve a maximum 0,25 mm vastag monofil zsinór. Ezekkel szinte bármilyen feladatot meg lehet oldani, és ilyen zsinórvastagsággal a kellően nagy feederkosarakat is még dobóelőke nélkül lehet eldobni.

Végül, de nem utolsósorban abban is szeretnénk segíteni, hogy milyen zsinórt válasszanak a kezdők és a haladók?. Nagyon kedvező lehet, hogy akár a Haldorádó kínálatában is több száz zsinór közül lehet választani, de ez gyakorta csak arra jó, hogy végképp elbizonytalanodjon az ember. Most akkor melyiket válasszam…? Aki nem szereti túlbonyolítani, azoknak a következőket javasoljuk:

Főként a finomszerelékes horgászmódszerekhez és nem hétköznapi helyzetekre ajánlott, átlagon felüli tulajdonságokkal rendelkező monofil horgászzsinór a Haldorádó Pellet Line. Gyorsan és jól merül, ezért az úszós és fenekező módszereknél egyaránt eredményesen használható. Gyors, közvetlen kontaktust biztosít bevágásnál, hiszen minimális a nyúlása. Különösen ajánlott olyan speciális finomszerelékes technikáknál, ahol az átlagosnál nagyobb igénybevételre és a kapitális halak gyakori kapásaira számíthatunk. Erre a legnagyobb esély a céltudatos nagyhalas feederbotos horgászatnál kínálkozik. Ez a nem hétköznapi zsinór ekkor mutatja meg, hogy mire is képes!

Barnás színvilága nem csupán optikai tuning…
… a Pellet Line felületkezelésének köszönhetően gyorsan és jól merül
Mérettartományával a finomszerelékes pontyhorgászat valamennyi ágát lefedi

Akinek egy még erősebb, még strapabíróbb zsinórra van szüksége, azoknak Haldorádó Strong Line főzsinórt javaslom. Főként az aktív pontyhorgászok figyelmére tarthat számot ez a nagy teherbírású és erős monofil horgászzsinór, amely bármilyen horgászmódszernél eredményesen használható. Világoszöld színe észrevétlenné teszi, nagyon jól beleolvad környezetébe, ezért a legóvatosabb halak számára is szinte láthatatlan. Speciális felületkezelésének köszönhetően különösen sima, amely átlagon felüli kopásállóságot és élettartamot biztosít. Kifejezetten ajánlott a fenekező horgásztechnikákhoz. A Strong Line monofil magas kopásállósága miatt a folyóvízi horgászatokhoz is megfelelő választás!

A Strong Line zsinór magas kopásállósággal…
… és világoszöld színnel rendelkezik
Ha nem lehet finomkodni és ha nehezebb a meghorgászandó terep, akkor oda a Strong Line zsinór való…
… ez a vastagságokon és a szakítószilárdság-értékeken is látszik

Az alábbi kisfilm részletesen bemutatja a zsinór feltekerésével kapcsolatos tudnivalókat. Reméljük, a kezdők sok hasznos praktikát elsajátítanak belőle!

Írta: Takács Péter
Fotó, videó: Rácz László, Takács Péter