A Carplandia tavon horgásztam

A Carplandia tavon horgásztam

A Carplandia tavon már évek óta nem horgásztam. A tó halállománya gyökeresen megváltozott, mert a nagytestű pontyok mellé kiváló dévér- és compóállományt telepített a tógazda. Aki ismer, tudja, hogy számomra az ütemes és gyors fehérhal-horgászat minden más módszernél többet jelent, így nagy izgalmakkal vártam a horgászat napját.

A horgászhely kiválasztása
Első és legfontosabb lépés a horgászhely kiválasztása. A tógazda tanácsára a tó elülső részén foglaltam helyet, amely a hátsó tórészlettel szemben sekélyebb szakasz. A horgászhely előtt, kb. 20-25 m-re egy víz alatti plató húzódik, amely a túlpart irányába egy hosszanti lejtővel mélyül, míg a horgászhelyem felé egy erős töréssel. Az alapkoncepcióm az volt, hogy egy 35 g-os tányérólommal megkeresem a plató belső oldalát és kb. 10 m-rel nagyobb távolságra akasztom ki a klipszet. A horgászhely kiválasztása még egy ilyen gazdagon telepített tavon is rendkívül fontossággal bír, hiszen ezeken a vizeken rendkívül intenzív horgászat zajlik, és annak ellenére, hogy a vízben van hal bőven, nem egyszerű megetetni velük a csalétket.

A Carplandia tavon már évek óta nem horgásztam, így hát nagy izgalommal vártam a horgászat napját

A használt csalogatóanyagok
Mivel elsősorban method horgászatra készültem, többféle etetőanyagot is vittem magammal. Az ilyen tiszta vizű bányatavakban nagyon jól működik a Haldorádó Fluo Energy etetőanyag család, melyek közül én jelen esetben a Fekete Erő és a Chilis Tintahal fantázianévre hallgató keverékeket használtam. Ezenkívül a Haldorádó Fluo Micro Method Feed Pelletet kevetem be Mega Citrom ízesítésben. Az etetőanyagokon kívül tejsavas erjesztésű kukoricát, konzervkukoricát és csontkukacot is kikészítettem. Ami a csalikat illeti, ha method horgászatról van szó, én a Haldorádó SpéciCorn és SpéciMaggot csalikat szoktam előnyben részesíteni, de sokszor okozott már meglepetést a 8 és 11 mm-es Haldorádó Quatro Fluo Pop-Up minibojli is.

A használt etetőanyagok
A kedvenc csalijaim
Minden kézre áll, így csak a horgászatra kell figyelnem

A végszerelék
Az etetéshez a Haldorádó Special Round Feeder 2XL kosarát használtam, míg az etetést 30 g-os Haldorádó Method Flat Feeder kosárral horgásztam meg. A főzsinórom 0,18 mm átmérőjű monofil volt, a dobóelőkém 0,16 mm-es vastagságú fonott. Horogelőkének kb. 10 cm hosszú, 0,22 mm átmérőjű Haldorádó Visitort használtam, amelyen egy 8-as méretű Gamakatsu Team Feeder Pellet Carp horog volt. A csalit 7 mm-es csalitüskével rögzítettem.

Előkém fő alkotóelemei
Az első hal egy dévérkeszeg volt

A horgászatot 2 alapozó dobással kezdtem. Elsőként a dévérkeszegek és compók jelentek meg, majd röviddel utánuk megérkeztek a pontyok is. Ezen a napon a legnagyobb fejtörést az okozta, hogy a rengeteg kisebb hal közül hogyan tudom szelektálni a nagyobb testű pontyokat. Ebben kulcsszerepet játszott az utánetetések során a csontkukac és a konzervkukorica teljes mértékű elhagyása, kizárólag a tejsavas erjesztésű kukorica volt képes valamelyest szelektálni.

Elsőként a kisebb halak jelentek meg az etetésen…
… de rövidesen megérkeztek…
… az átlagos méretű pontyok is
A legnagyobb halam…
… egy 5 kg körüli, egészséges tőponty volt

A kisebb halak folyamatosan jelen voltak az etetésen és nagyon megnehezítették a horgászatot. Bár nagyon szívesen horgászom rájuk és tudom élvezni a fogásukat, főként pontyokat szerettem volna fogni. Az elején még magam sem gondoltam, hogy a hallisztes etetőanyag és az erjesztett kukorica kombinációjának sem tudnak ellenállni ezek a dévérkeszegek és compók, ha konzervkukorica vagy csontkukac került a vízbe, azonnal óriási haltömegek jelentek meg az etetésen és ellehetetlenítették a horgászatot. Végül rájöttem, hogy el kell hagyni a por alapú etetőanyagokat: kizárólag tejsavas erjesztésű kukoricával és a Fluo Micro Method Feed Pellettel etetve szinte színtiszta pontyhorgászatot tudtam produkálni. Ez egy tanulságos és halban gazdag, élvezetes horgásznap volt, hasonlóan jó horgászatot kívánok Nektek is!

Nem sokat kellett várnom a halakra, az etetésen folyamatos volt az aktivitás
A tejsavas erjesztésű kukorica és a Fluo Micro Method Feed Pellet bizonyult a leghatékonyabbnak...
… a ponty horgászata során
Kis fekete
* Amennyiben nem jelennek meg a kommentek, úgy szükséges a böngészőben bejelentkezni a Facebook profiljukba!

10másodperc múlva átirányítunk a fizetési felületre.