A horgász „Both-tal” jár

A horgász „Both-tal” jár

Beköszöntött az ősz. Mivel a nyári horgászat számomra elmaradt, szeretnék minél több időt a vízparton tölteni. A közeli tó megfelelő helyszín arra, hogy bemutassam, mire is képesek feederbotjaim. Az első horgászati élményemet ennek a tónak köszönhetem, ezért sokat jelent számomra, hogy a kedvenc időtöltésemet ezen a helyen élvezhetem. A szabadidőm nagy részét a természetben töltöm, élvezem a nyugalmat és a harmóniát, amit a vadon nyújt számomra. Szeretem nézni, ahogy a fák vízen tükröződő képét, ahogy a halak halkan belecsobbannak a vízbe, és minden olyan kis mozzanatot, ami miatt imádok a természetben lenni.

Nevetve emlékezem vissza az első tapasztalatomra a halakkal. Amatőr módon, kis „tacskóként” még csak játszadoztam a horgászbotommal, mivel még berántani se tudtam helyesen. Az idő és keresztapum megtanított a horgászat apró fortélyaira. Minden horgász életében történik egy olyan élmény, amire szívesen emlékezik vissza. Számomra a legemlékezetesebb, mikor tavalyelőtt júniusban sikerült eddigi legnagyobb pontyomat megfogni egy apró szem kukoricával. A hal súlya 21 kg volt, gyönyörű példány aranyszínű pikkelyekkel.

Úgy gondoltam, a helyi tavat választom a pályázat elkészítéséhez, itt horgászom a legtöbbször. A balázsfai (Szlovákia) tópart nyugodt és kellemes hangulatú, a helyi lakosok napi szinten látogatják a tópartot és próbálkoznak a horgászattal. Ez az a hely, ahova bármikor nyugodtan kijöhetek, ami olyan megnyugvást ad, amitől feltöltődöm energiával, és könnyedén kezelem az élet nehézségeit.

Íme, a festői szépségű helyi tó…

A horgászatot egy kellemes őszi napon kezdtem, amikor a víz nyugodt volt, néhány halat láttam ugrani, és úgy gondoltam, hogy megfelelő nap lesz a horgászatra. Nagyon szeretem ezt a vizet, mert a ma jellemző horgászigényeket tökéletesen kielégíti. A tópart felmérése után gondosan kipakoltam a felszerelésemet, ahogy a képen be is mutatom.

Felszerelés összerakva, a csaliknak használt finom pelletek kikészítve, indulhat a horgászat

Ahogy az emberek, úgy a halak is szeretik a hasukat és a finom ételeket. A horgászat egyik alapköve a gondosan kiválasztott etetőanyag és a megfelelő csali, amivel sikerül a halakat hozzánk csalogatni. Csalinak a Haldorádó Top Method Soft Pelletjeit, Top Mix Vörös Hús, Fehér Hal pelleteket, a jól bevált csemegekukoricát, valamint zamatos csontkukacokat használtam.

A csokis narancs Soft Pellet megvételekor kicsit húztam a számat, mivel még sose használtam ilyen fajta csalit, viszont kellemesen csalódtam benne, a legjobban bevált hal csali volt a nap folyamán, ahogy majd a képekből is látni fogjátok.

A végszerelék alkotóelemei…

Az előző évben megismerkedtem a method feederezéssel. Nagy szenvedéllyé vált számomra ez a technika, ezért sokat horgászom a method módszerrel. Szeretem azt, hogy nem kell ezernyi felszerelés, több kilogramm etetőanyag. A szerelék elkészítéséhez szükségem volt egy 30 grammos Method Feeder kosárra, gumigyöngyre, előkezsinórra, valamint egy jóféle horogra. Az előkezsinór vastagsága 16-os és18-as volt. A horog Gamakatsu A1 Pellet Carp 10-es méretben. A gondosan átdolgozott etetőanyaghoz vizet adtam, kézzel kicsit átkevertem, majd törőszitán átszitáltam.

Szitálom így is, úgy is…

Az etetőanyagot jól átszitáltam, hogy a nagyobb darabokat eltüntessem, így a csalogatóanyag homogénné vált. Célom az volt, hogy hatékonyabb legyen a halak figyelmének felkeltésében.

Feederbotjaim készen állnak a bevetésre

A kedvenc feederbotjaimat, egy Shimano Vengeance lightot és egy médiumot használtam. A light 3,3 m hosszú, amíg a médium 3,65 m-es. Szeretem e botokat, számos horgászversenyen már nagy segítségemre voltak. A botok felszerelve készen állnak a horgászatra.

Az orsók kicsit közelebbről

A horgászathoz Shimano Catana orsókat választottam, mivel úgy gondoltam, hogy színben is és teljesítményben is megfelelően passzolnak a feederbotokhoz. A kisebbik 30-as, míg a nagyobbik 40-es méretű.

A kész végszerelék

A háttérben már bekevert etetőanyagot s némi csemegekukoricát láthatunk, melyek bevetésre kerülnek. A szerelék szabadon fut, nincs megütköztetve, a kosarat követi a gumigyöngy, majd egy forgó, végül a horogelőke.

A felcsalizott horog

A kép kimondottan a csali bemutatására: látni, hogy a csontkukac hogyan illeszkedik a csokis-narancsos Soft Pellethez. Az illata nagyon jó, szóval remélem imádni, fogják a halak.

Akkor jöjjön, aminek jönnie kell

Fontos a megfelelő támpont kiválasztása a pontos horgászathoz. Ezért felálltam a stégemre, hogy jobban szemügyre vegyem a bedobás helyszínét.

Irány a víz!

A jól megfontolt dobásnál nem szabad elsietni a behajítást, ezért fontos, hogy a kéz megfelelő tartásban legyen, ami azt jelenti, hogy óvatosan hátra, majd egy masszív dinamikával, de mégse izomból előre kinyújtott karral lendítünk.

Hoppá, az első jelentkező!

Az etetés után egy órával bekövetkezett az első kapás. Izgatottan ugrottam fel, hogy elinduljon a fárasztási folyamat. Szépen dolgozik a médium bot.

Fárasztás folyamatban a light bottal

Bízom benne, hogy ez a hal már nem fog megszökni, mint az előző társa. Igaz, hogy ez nem ígérkezik nagynak, de aki a kicsit nem becsüli, nagyot úgyse fog…

A megérdemelt zsákmány

Úgy éreztem a fárasztás során, hogy a hal nem lesz nagy, de amikor megszákoltam, örömmel láttam, hogy ez a kárász bizony több mint egy kiló. Ez így is volt a mérlegeléskor, kiderült, hogy kárász 1124 gramm. A halak kímélése miatt elengedhetetlen a pontymatrac használata.

Megérdemelt szabadság…

Nagy öröm számomra, mikor megfogom a halat, de amikor visszaengedem, az még nagyobb boldogsággal tölt el. Szép, egészséges példány volt. A visszaengedés után jöhetett a következő…

Következő szerencsés jelentkező

A következő szerencsés jelentkező egy újabb kárász volt, a súlya épphogy csak meghaladta az 1 kg-ot. A mázlista hal szintén visszaúszott élőhelyére.

Visszatükrözött feederek

Lassan kezdett sötétedni, a naplemente fényei visszatükrözi a mozdulatlan botspicceket, miközben a következő kapást várom.

Végre egy keszeg

Meglett a nap utolsó hala, szép ezüst pikkelyekkel büszkélkedő karikakeszeg. A mérete kicsit kisebb, mint a kárászoké, de nagy öröm volt számomra egy más halfajt is fogni.

Jó éjt, élj tovább!

A keszeg szintén visszakerült a vízbe, hogy tovább élhesse az életét. Mint minden hal, ő is megérdemli a szabadságát.

Nyugszik a tópart

A mai horgászatom során sok élménnyel gazdagodtam, és még ha pontyot nem is fogtam, attól még nagyon jól éreztem magam a tóparton. A method módszer nem kimondottan kárászok és keszegek, hanem a pontyok fogására való, viszont a mai napon pár darab kárászt és keszeget sikerült fogni vele.

Both Norbert (SK) (norbii94)

* Amennyiben nem jelennek meg a kommentek, úgy szükséges a böngészőben bejelentkezni a Facebook profiljukba!

10másodperc múlva átirányítunk a fizetési felületre.