Compóvadászat a Lupa-tavon

Compóvadászat a Lupa-tavon

A Lupa-tó Budapest határában található. A főváros legnagyobb szabadtéri strandja, olyan igényes és szépen kialakított partja van, mintha egy mediterrán tengerparton lennénk. A családom imádja, minden évben ellátogatunk ide, de horgászni még soha nem horgásztam itt…

A Lupa-tó madártávlatból. Egyszerűen csodálatos a 98 hektár vízfelület, amely akár 9 méter mély is lehet. Óriási élettér ez a halaknak!
A Lupa-tó Budapest tengerpartja, amely számos vízi sporttal és élménnyel várja az ide látogatókat

Figyelemmel kísérem a tó horgászéletét is. Nagyon szép pontyok és amurok élnek itt, de ezek közel sem voltak olyan vonzók számomra, mint az itt élő compók! Évekkel ezelőtt telepítettek bele 30-50 dekás compókat is, amelyek mára 1-2 kg közötti méretűre nőttek. Ezeket és a tó közösségi oldalain megjelent posztokban láttam és ekkor határoztam el, hogy érdemes lenne itt is szerencsét próbálni! Járulékos halként, pontyozás közben többen is fogtak már, de céltudatosan nagyon kevesen horgásznak rájuk. Vajon mennyi lehet belőlük a közel 100 hektáros kavicsbánya tóban, vajon mennyire lehet őket koncentrálni, hol lehet őket egyáltalán megtalálni, mivel lehet őket horogra csalni? Számos egyéb kérdés kavargott bennem, amikor Medve Istvánnal, a horgász részleg vezetőjével egyeztettem erről. István nagyon készséges és segítőkész ember, de nyilván annyira speciális dologban kértem a segítségét, hogy nem tudott a feltett kérdésekre egyértelmű választ adni.

Késő délután érkeztem és kezdtem a horgászathoz
Tartalmas alappal indítottam a horgászatot
A lemenő nap fényében kezdtem a horgászathoz

Talán a nyár egyik legmelegebb napját kiválasztva látogattam el ide lesz, ami lesz alapon! Napközben elviselhetetlen volt a hőség, ezért Takács Péter operatőr kollégámmal úgy döntöttünk, hogy késő délután érkezünk és kezdünk a horgászathoz, majd éjszaka és kora reggel folytatjuk azt.

Éjszaka is horgásztam, de egyetlen kapás nélkül megúsztam…

A 26-os helyet választottam, ahol kereken 30 méterre etettem be. Mire minden a helyére került, mire a nagy kosárral beetettem, már nap is lemenőben volt. Elmúlt este 8 óra. Kicsit szusszantunk, megvacsoráztunk, majd hozzáfogtam a horgászathoz. 0:30-ig nyomtam váltogatva a csalikat, végszerelékeket, távokat, de egyetlen kapásom sem volt. Kicsit ijesztő volt ez számomra, hogy ennyire nagy a csend. Úgy éreztem, mintha egy üres kádba dobálnék. A kapástalanság és a fáradtság lelkesedésemre is rányomta a bélyegét, nyugovóra tértem.

A reggeli első dobás eredménye!
A doktorhal is megérdemli a gondoskodást és sebfertőtlenítést!
Nem is indulhatott volna jobban ez a reggel!

Reggel 5 óra körül ébredtem és kezdtem a horgászathoz. Azt hittem, nem jól látok, amikor az első dobást követően kapásom érkezett. A meglepettségemet tovább fokozta, hogy a fárasztás végén egy gyönyörű compót terelhettem szákba! Ennél jobban nem is indulhatott volna a napom.

A 26-os helyen horgásztam
Horgászállásom a kristálytiszta vízben
A kánikulai meleget csak így tudtam elviselni

Vajon magányos farkas volt, vagy vannak tárai? Ráetessek, vagy sem? - Vívódtam magamban… Úgy döntöttem, hogy addig, amíg nem lesz újabb kapás, nem etetek rá, csak annyi csalogatóanyagot kapnak, amennyit a kis kosárral bejuttatok. 

A compók svédasztala
Imádja ez a hal az apró magvakat, ezért a főtt kender, csemegekukorica és búza semmiképpen nem maradhat ki a csalogatóanyagok közül, de szereti az édes + halas keverékeket is!
Itt 2 kg Master Fish etetőanyag mellé 0,5 kg Premium Halibutot kevertem
A legnagyobb varázsszer azonban a giliszta, imádja a compó!
Ezt apró darabokra vágva kell folyamatosan bejuttatni
Horogra is 2-3 szál vastag giliszta került

Szerencsére nem kellett sokat várni az újabb kapásra, és hamarosan egy újabb szép compónak örülhettem! Ekkor már nem volt kérdés, hogy rá kell etetni, amely mint később kiderült, jótékony hatással volt a halakra és egyre nagyobb számban gyűltek elém.

Aranyzöld színekben pompázó compó
Narancssárga szemei, apró, zöld pikkelyei, nyálkás teste, nagy és erős, kerekded uszonyai miatt összetéveszthetetlen bármilyen más hallal
Minden megfogott hal után 3-4 nagy kosárral ráetettem
Így jutott be folyamatosan elegendő csalogatóanyag
A látszólag nagy csali (horoggal együtt) úgy eltűnt a compó szájában, hogy horogszabadítóra volt szükség
Egyszerűen gyönyörű!
Egyetlen bottal horgásztam és annak minden apró rezdülését éberen figyeltem. Gyakorta a kapások gyenge pöcögtetések vagy néhány centis húzások voltak csupán, ez is jelzi, hogy a compó óvatosan táplálkozik. Ezért a Fine Max botok végébe a legérzékenyebb spicceket tettem
Mindenre fel voltam készülve! 4 különböző hosszúságú Fine Max feederbot + 1 db etetőbot volt összeállítva
Kettő hosszú előkés és kettő method feeder végszerelék várta a halakat. Ezeket folyamatosan váltogattam, de itt methoddal egyetlen halat sem fogtam
Ahogy telt az idő, egyre több compó gyűlt elém
25-ös főzsinórt és 20-as (áttetsző, a vízben láthatatlan) horogelőkét használtam 8-10-es horgokkal
A nyerő hosszú előkés csúszó végszerelékem
A kosarat mindig dugig tömtem darabolt gilisztával és kevéske vizes csontival
A rekkenő hőség ellenére sem lankadhatott a figyelem
A halszelekció tökéletesen sikerült, a 6 db compó mellett egyetlen termetes dévérkeszeget fogtam a nap folyamán
Egy újabb Doktor Úr
Takács Péter kollégám minden fontos részletet megörökített földön, víz alatt, víz felett és levegőben
A Fine Max 360MH bot + Fine Carp 5000 orsó páros volt ma nyerő felszerelés

A nap folyamán összesen 6 db 1,5-2 kg közötti compót fogtam és egyetlen nagyméretű dévérkeszeget. Volt itt is zavaró naphal, sügér és géb is, de ezek száma töredéke volt, mint Látóképen.

Imádom ezt a halat
Fantasztikus nap volt, köszönöm, Lupa-tó!

Nagyon tanulságos és eredményes nap volt a Lupa-tavon, nyugodtan mondhatom, hogy most végre belenyúltam! Sokat tanultam ezen a napon is compó horgászatáról. Íme, ezek rövid összegzése: 

  • Ezen a helyszínen tökéletes volt a 30 méteres táv.
  • Kizárólag hosszú, 80 cm-es előkével és csúszó végszerelékkel fogtam halakat. A method végszerelékkel kapásom sem volt. Ennek oka szerintem a kristálytiszta víz lehet. A compók, amelyek nagyon óvatos és félénk halak, mindent látnak és minden idegen tárgyat (még akkor is, ha abban csábító falatok vannak) elkerülnek. A normál feederkosár bevitte a finom falatokat, amelytől a hosszú előke már kellő biztonságban kínálta fel a csalit.
  • Nagyon jól működött, amikor egy-egy compó megfogása után ráetettem. A kapásokra rá kellett várni. Többször fogtam 25-30 perc után halat, vagy amikor a csalit megmozdítottam, magam felé tekertem.
  • Nagyon jól működtek a kiválasztott csalogatóanyagok.
  • No és ami eddig nagyon kevés helyen sikerült: tökéletes volt a szelekció, hiszen alig fogtam a compók mellett más halat, ami gyakorta a legnagyobb kihívás!
  • Ami pedig végképp hihetetlen, hogy a nappali, legmelegebb órákban is tudtam belőlük fogni!
 

Fantasztikus nap volt, köszönöm, Lupa-tó!

Írta: Döme Gábor
Fotók: Csapi Károly, Takács Péter
Videó: Takács Péter

* Amennyiben nem jelennek meg a kommentek, úgy szükséges a böngészőben bejelentkezni a Facebook profiljukba!

10másodperc múlva átirányítunk a fizetési felületre.