Egy derűs nap a borult időben, fókuszban az Ökördi-Szigetes-tó

Egy derűs nap a borult időben, fókuszban az Ökördi-Szigetes-tó

Esős, borongós, záporokkal, zivatarokkal tarkított időt jósoltak a meteorológusok. De mi lehet az, ami egy igazi horgászt eltántoríthat a hőn áhított tervétől? Határozottan állíthatom, hogy engem gyakorlatilag semmi! Már régóta vártam egy ilyen extrém horgászatot, ahol sok mindennel kell megküzdeni és harcolni a sikerért, nem csupán várni a kapást a 25 Celsius-fokos, kellemes, napsütéses időben a kényelmes horgászfotelből.

A tógazda megkeresésének és meghívásának eleget téve, a Kiskőrös-Erdőtelek közelében található Ökördi-Szigetes-tóra látogattam el. Ez egy számomra teljesen ismeretlen víz volt, így kiváló kihívásnak ígérkezett. A feederbot miatt lett igazán pikáns a napom, mely olyan horgászélményeket tartogatott számomra, melyet a legmerészebb álmaimban sem gondoltam volna. Hogyan is zajlott mindez? Tartsatok velem, és hamarosan mindenre fény derül!

Egész héten szinte nyárias időjárás uralkodott országszerte, többfelé 25 fok körüli hőmérséklettel, szikrázó napsütéssel. Ám ahogy általában lenni szokott, pont hétvégére romlott el az idő: a szeszélyes áprilishoz méltóan egy markáns hidegfront érkezett nagy széllel, esővel és jelentős lehűléssel. Egyszóval az időjárás finoman szólva sem fogadott kegyeibe. Ilyenkor a horgász nem szívesen mozdul ki a vízpartra, nem teszi ki magát az időjárás viszontagságainak, kivéve, ha elég elszánt és kitartó.

Amikor útnak indultam, semmi jót nem ígért a nap időjárás szempontjából. Bekövetkezett, amit jósoltak a meteorológusok: eső, kellemetlen, hűvös szél és szürke, barátságtalan idő.

Semmi jóval nem kecsegtetett az idő, mikor az égre néztem

A vízpartra érkezve a tógazda annak ellenére is rendkívül barátságosan fogadott, hogy korábban nem ismertük egymást, illetve sosem találkoztunk még. Készségesen segített a felszereléseimet levinni a vízpartra és kiválasztani a horgászhelyemet. Az egész történet ott kezdődött, hogy egy közösségi oldalon talált rám, ott tette fel a kérdést, hogy lenne-e kedvem kipróbálni egy új horgászvizet. Erre természetesen rögtön igent mondtam, és néhány napos egyeztetés után sikerült is eljutnom a tóra. Némi hezitálás után végül a 3. számú helyet foglaltam el abban bízva, hogy ezen a nyíltabb vízterületen nagyobb esély adódik finomszerelékkel a halak biztonságos fárasztására, mert itt nincsenek akadályok, akadók, nádasok, fák vagy bokrok.

Mielőbb belekezdenénk a horgászatba, szeretném ismertetni a tavat néhány mondatban: az Ökördi-Szigetes-tó egy 5 hektáros vízterület Bács-Kiskun megyében, Kiskőröstől alig 7 km-re, Kiskőrős-Erdőtelek közelében található. A tó jellemző hala a ponty, melyek közül akad néhány kapitális példány, emellett amurok, harcsák és tokhalak is élnek a vízben. A jellemző vízmélység 1,5-2 méter, a meder akadómentes. A tó C&R rendszerű horgászvíz, tehát onnan halat elhozni (szerencsére) nem lehet, a tógazda kiemelt figyelmet fordít a halak megóvására és a szabályok maradéktalan betartására.

A tavon található egy kis sziget, amiről a nevét is kapta… Ökördi-Szigetes-tó

A kipakolás nem volt zökkenőmentes, hiszen a szakadó esőben ügyelni kellett jó néhány dologra, hogy ne ázzon el idő előtt. Így a legelső feladat a horgászállás előkészítése és a botok összeszerelése volt, majd miután biztonságban letakartam a felszereléseket, kellékeket az eső elől, megkezdtem az etetőanyag összeállítását.

E napra az édes íz világot választottam, tekintettel arra, hogy a tóban élő halak nagy része ponty, illetve kérdésemre a tógazda is ezt tanácsolta. Az etetőanyag a következő alkotóelemekből állt:

  • 2 csomag Haldorádó Vad Szilva
  • 500 g Hidegen sajtolt kukorica pellet
  • 250 g Fluo-angol morzsa
  • 250 g Főtt mag mix (kukorica, búza, kendermag
  • 1 marék 10 mm-es gyümölcsös mini bojli

Csaliként ezúttal elég széles választékot hoztam magammal, többek közt SpéciCorn, Fluo oldódó lebegő pelletek és fűszeres pop-up bojli is lehetőséget kapott e napon.

Íme, az elkészült horgászállásom. Mindig kiemelt figyelmet fordítok a rendre
Mai etetőanyagom legfőbb összetevői
Ezek azok az alkotóelemek, amelyeknek garantáltan egy ponty sem tud ellenállni
Az etetőkosárba gyúrva várja az első bevetést, egy beáztatott Kék Fúzió társaságában, természetesen szakáll nélküli horoggal
Vigyázz, kész…
… rajt!

A tó szemben lévő kis nádsorában választottam ki a támpontomat, majd némi alapozó etetés után meg is kezdhettem a várva várt horgászatot. Eközben az időjárás is hol reményt adott, hol elbizonytalanított: néha meg-megállt a szitáló eső, majd újra eleredt. A halak kapókedvére viszont úgy néz ki, ez nem volt negatív hatással, hiszen nem is sokat kellett várnom az első kapásra. Alig telt el néhány perc, és kedvenc csalimra, a Kék Fúzió oldódó pelletre máris akadt jelentkező. Elég határozott húzás, bevágás után, rövidesen szákba került a nap első hala, egy kisebb, nyurga testű ponty. Soha rosszabb kezdést! Ez már reményt adott és mosolyt csalt az arcomra ebben az igencsak szomorú, barátságtalan időben.

A horogszabadítással éppen csak végeztem, mikor a másik boton is határozott kapás jelentkezett. A halat a matracra fektettem, gyorsan a bothoz léptem, majd rövid fárasztás után valamivel méretesebb társa is a matracra került.

Matracon a nap első hala, melyet pillanatokon belül egy méretesebb társa is követett

Két dobás, két nem is rossz hal - ez már tényleg reménykeltő! Gyorsan vissza is engedtem a két pontyot, hadd menjen mielőbb vissza a szerelék a vízbe. A kapásra ezúttal sem kellett sokat várni. Újabb szép ponty jelentkezett, ezúttal a Fluo Édes Ananász pelletre. Az előző fogás forgatókönyve gyakorlatilag megismétlődött, hiszen a fárasztás végén a másik botra újfent kapás érkezett. Szerencsémre a tógazda segítségemre sietett, és amíg az egyik halat a matracra emeltem, addig a másikat fárasztotta. Ismét két hal feküdt a matracon, és egyre szebb példányok kerültek terítékre.

Bizony, olykor jól jött a tógazda segítsége
Itt már átvettem a botot és a stafétabotot
Dupla vagy semmi? Akkor dupla!

Úgy tűnt, aznap párosával érkeznek a halak. Már az is megfordult a fejemben, hogy csupán egy bottal horgászom, ha ilyen sűrűn érkeznek a kapások. A nap folyamán igyekeztem pontosan ugyanazt a helyet meghorgászni, amit a horgászat megkezdése előtt kinéztem magamnak. Számítva az esetleges méretesebb halak vehemens kapásaira, nem mertem bevállalni a kiakasztott zsinórklipszet. Szerencsére a zsinór klipsz használata nélkül is nagyon pontos dobásokat tudtam véghezvinni, melyhez a kiváló karakterisztikával rendelkező bot, illetve a Method Flat etetőkosár is nagy segítségemre volt.

Egyre szebb példányok érkeztek az etetésre
Egy szép sodrófa-ponty
Hibátlan töves
Egy újabb igencsak nyurga testű
A SpéciCorn-Mega is bevetésre került…
… melyet ez a gyönyörű tükrös vett fel
A fűszeres pop-up bojlinak sem tudtak ellenállni
A csalikat dipbe mártva még fogósabbá tehetjük…
… melynek látványos eredménye ez a ponty…
… és többek közt ez is

Essen néhány szó a felszerelésemről: a botok egyike egy SPRO Master Carp by Döme Gábor 390 MH, a másik pedig egy Nevis Boss Feeder volt szintén 390-es hosszban. Az egyik orsó egy Team Feeder Carp Fighter LCS 5000 by Döme, a másik pedig egy SPRO Super LCS S-250 volt. 0,20 mm-es főzsinórokat használtam, az egyik Nevis Navy Carp, míg a másik Nevis Espirit volt. A 0,12 mm-es Haldorádó Braxx Pro előkén 7, illetve 10 mm-es csalitüske és Guru Pellet Waggler barbless horog volt 10-es méretben. Etetőkosárként 1-1 db 30 g-os Haldorádó Method Flat Feedert alkalmaztam.

Mind-mind aktív résztvevői voltak a mai horgászatnak
Gyakori mozdulat volt ez…
… meg ez…
… és ez is
Egy-két tornamutatvány, bukfenc kíséretében…
… szebbnél szebb pontyok jöttek a nap folyamán…
… melyek rövid fotózás után…
… valamennyien visszajutottak…]
… élőhelyükre

A reggel 7 órától 18 óráig tartó horgászatom alatt összesen 62 (!) darab pontyot sikerült fognom, mely előtt még a tógazda is megemelte képzeletbeli kalapját. A pontyokon kívül néhány kárász is horogra került. A halak szinte rendre párosával jöttek, többször is jól jött a tógazda segítsége, aki a hűvös idő ellenére végig figyelemmel kísérte a napom és lelkesen készítette a fotókat. A pontyok átlagosan 3 kg körüliek voltak, de akadt köztük 1 kg-os, illetve több 4 és 6 kg körüli példány is. Az igazán kapitális példányok ezúttal el-, illetve lemaradtak, de nem is ezek megfogása volt e horgászatom célja. Úgy gondolom, annak ellenére, hogy az időjárás nem fogadott kegyeibe, ez tetemes mennyiségű fogás, ami szép eredmény egy számomra teljesen ismeretlen vízterületen. A nap favorit csalija kétségkívül az Édes Ananász, valamit a Kék Fúzió volt, melyet olykor egy édes-fűszeres ízvilágú dipbe mártva „bolondítottam” meg, de nem vetették meg a halak a SpéciCornt, illetve a fűszeres pop-up bojlit sem, amit először próbáltam ki csalitüskén felkínálva.

Kedvenc csalim, a Kék Fúzió ma sem hagyott cserben!
Viszonylag széles választékkal érkeztem, az ismeretlen vízterületre
Szerencsére, ez egy nagyon ritka időszak volt, amikor ilyen nyugodtan ülhettem
Kísérőm nem ázott a hatalmas ernyő alatt, a háttérből figyelte az eseményeket

Végszó:

Örömmel tölt el, hogy ismét egy olyan vízre kaptam meghívást és lehetőséget a horgászatra, ahol kiemelten figyelnek a kíméletes bánásmódra, a halállomány megóvására, megőrzésére. Kedvelem a halételeket, kedvenceim közé tartoznak, ezért gyakran nekem szegezik a kérdést a horgásztársaim, ismerőseim, hogy miért engedem vissza a halakat, amit megfogok, ha ilyen szerény körülmények között élek? Miért jó az nekem, és mi a hasznom abból, hogy sokszor több tíz kilométert kerékpározva vagy gyalogolva elmegyek horgászni, és azt a kis pénzemet is erre áldozom fel? Miért nem járok olyan vizekre, ahonnan legalább elhozhatom a halakat?

Frappáns válaszom erre a következő: ha elmegyek egy moziba vagy egy színházba, onnan sem hozom el a székeket, sem a szereplőket, mert akkor másoknak nem jutna már az élményekből, elvenném tőlük azt. A horgászvizek számomra ugyanilyenek. Megvásárolom a jegyemet, elfoglalom a helyemet, megnézem az izgalmakkal teli előadást, majd az élményekkel együtt boldogan hazamegyek. Viszont a forgatókönyvet én, az időjárás, illetve a halak írják.

Ez volt a nap búcsúhala
Halakban, élményekben nem volt hiány a hűvös, szeles idő ellenére. Remélem, mielőbb visszatérek!

Remélem, hogy egyszer mindenhová eljut ez a szemlélet, és véget ér vizeink nagymértékű kizsákmányolása. Kívánom, hogy legyen így, és gyermekeinknek, unokáinknak is feledhetetlen horgászélményekben lehessen része!

Írta: Holler Imre (Imre0615)
Fotók: Bogáromi Ádám, Kovács János, Holler Imre

* Amennyiben nem jelennek meg a kommentek, úgy szükséges a böngészőben bejelentkezni a Facebook profiljukba!

10másodperc múlva átirányítunk a fizetési felületre.