Erjedten-halasan

Erjedten-halasan

Már régóta gondoltam arra, hogy szívesen írnék egy cikket, de nem voltam elég eltökélt, ám most egy teszthorgász felhívására figyeltem fel. Ezzel az írással megpróbálok segíteni horgásztársaimnak, megpróbálom megmutatni, hogy nekem milyen praktikák, csalik, etetők váltak be. Mindeközben magamnak is egy teszt, hogy a halaknak mennyire tetszik az, ami az én elgondolásomban fogós lehet. A 8-9 napos rossz idő után végre jött a jó idő és megcéloztam a vízpartot, hogy elkészítsem ezt az írást.

A vízterületről:

A kiválasztott horgászhely, a Gyulavári-Liget-tó Gyula közvetlen szomszédjában található. A körülbelül 1 hektáros tó partján rendezett horgászhelyeket alakítottak ki, itt minden horgász megtalálhatja a számára megfelelő helyet. A tó gazdag halállománnyal rendelkezik, melyet rendszeres telepítésekkel tartanak fenn. A fő fogható hal itt is a ponty, nyáron afrikai harcsát is telepítenek bele, emellett amur, csuka, kárász is található a vízben, szerencsére törpeharcsamentes!

A sárga a horgászhelyem, a piros a meghorgászott terület
Horgászhelyem

A szerelékeket nem nagy távolságba vetettem be, mivel a tó sem nagy, és jobbnak is gondoltam, hogy nem a legmélyebb pontokat horgászom meg, hisz azok az elmúlt pár napos rossz idő után nehezebben melegednek fel. Körülbelül a horgászhelyemmel szemben 35-40 m-re juttattam be az etetést, majd a szerelékem.

Felszerelés:

A két bot egy olcsóbb kategória, csak kezdésképp vettem, de hamarosan cserére szorulnak, mert nagyon elnyerte a tetszésemet a feederezés. A szerelékemet úgy állítottam össze, hogy könnyedén tudjak vele etetni is, és a horog közelében nagy mennyiségű etetővel oda tudjam csalni a halakat. A Haldorádó Pellet Feederbe elég nagy mennyiségű etető fért, és a sok szemes etető is könnyedén kijött belőle . A kisebb botra egy 35 g-os, a nagyobbra egy 40 g-os kosarat tettem, a csomó védelmére egy gumigyöngyöt is felfűztem, alá egy előkerögzítő gyorskapcsot kötöttem. A 0,12 mm-es fonott zsinórból készített előke végére egy 8-as méretű Haldorádó Pellet Hook horgot kötöttem.

Bőven fér bele etető

Etetőanyag:

A gyorsan felmelegedett vízbe célszerűnek tartottam kiválasztani egy erjedt (FermentX) vagy egy halas (Pelletes Fekete) etetőt.

Nem tudtam, melyik úton induljak el, ezért a kettőt kereszteztem (szerintem jó döntés volt). Az etetőanyag pontos összetevői a következők voltak: 1 kg Haldorádó FermentX Tejsavas Nagy Ponty, 0,5 kg Haldorádó Pelletes Fekete, 0,5 kg, Haldorádó Tejsavas kukorica-búza, 0,5 dl Haldorádó Aroma Tuning Tenger Kincse. Ez az etetőanyag-kombináció körülbelül 4-5 órás horgászatra elegendő.

Jöhet rá a Pelletes Fekete
Körülbelül fél kiló megvan
A magvak se maradjanak el
Kis aromával bolondítva

Neki is kezdhettem az etetésnek. Nem sokat alapoztam, körülbelül 5 kosárral juttattam be.

Csalik:

Próbáltam az etetőhöz illő csalikat találni, volt is pár, amit már elő is készítettem még az etetővel együtt.

Amiket itt használtam…

Második dobás után össze is állt a tökéletes csali, mely 1 szem Haldorádó Red Tuning Nagy Ponty pellet meglebegtetve egy szem 12 mm-es Haldorádó Oldódó Fluo Lebegő Édes Ananász pellettel.

Ez tetszett a halaknak

Nem sok, körülbelül félórás várakozás után meg is jött az első hal!

A nap első halának nagyon szép volt ez a 4,06 kg-os ponty

Ismét két bedobás, végre kapás, majd hosszú fárasztás.

A hosszú fárasztás
Negyedóra után partközelben, de a nem túl erős szerelékem miatt nem erőltettem
Végre a parton
A legnagyobb halam ezen a vízen, 6 kg-os, gyönyörű pikkelyes
Gyors fertőtlenítés és utána mehet is vissza, remélem, még találkozom vele

E két gyönyörű hal után egy hosszabb szünet következett, később már csak két tükörponty jött.

Jó akadás
Átlagos hal, 2,35 kg
A csali maradt, de a halak egyre kisebbek lettek, ez már csak 1,95 kg-os volt

Ismét egy akasztás, majd fárasztás, de szákolás előtt leakadt - szintén egy átlagos, 2 kg körüli ponty volt.

Lassan a horgászatom végéhez is értem, mely szerintem pozitívan záródott, bár nem sok halat fogtam, de ebből kettő is az itt átlagnak számító 2 kg-nál jóval nagyobb volt. Sajnos a horgászat folyamán volt egy 1 órás erősen szeles időszak, ami alatt még kapás sem volt. A horgászat végeztével újabb élményekkel, tapasztalatokkal hagytuk el a horgászhelyet.

Hegyi Norbert (nobekkt)

* Amennyiben nem jelennek meg a kommentek, úgy szükséges a böngészőben bejelentkezni a Facebook profiljukba!

10másodperc múlva átirányítunk a fizetési felületre.