Hajmáspusztai pontyos tapasztalatok

Hajmáspusztai pontyos tapasztalatok

A horgászat előtti napon egy horgászversenyen vettem részt, ahol a képzeletbeli dobogó legfelső fokára sikerült felállnom. A versenyről maradt bőven etetőanyag, így másnap nagy erőkkel indultunk neki cimborámmal a Zirc közelében található Hajmáspusztai Horgásztóra.

A tóra korán reggel, még sötétben érkeztünk, így bíztunk benne, hogy a legjobb helyek még szabadok lesznek, ám sajnos szinte teljesen tele volt a part. A jegyeket már a hét közepén sikerült megvenni a veszprémvarsányi tüzépen. A kipakolás után az etetőanyagokat elfeleztem. Az egyik fele nálam maradt, míg a másik horgásztársam vödrébe került. A Method Pellet Mix tavaszi változatához elég volt először minimális vizet és egy kis folyékony máj aromát locsolnom, és bedobásra kész is volt az etetőanyag. 

Az előző napi versenyen sikerült az első helyet megszereznem
A vízpartra még a reggeli világosodásban érkeztünk
Method Pellet Mix - Tavasz
Keleti kényelem nyugaton

A reggeli órákban a kárászok már megkezdték a nászt. A sekély parti részen egymásra találtak a szerelmesek és csobogtak, nem zavartatták magukat. 
A halas etetőanyagok eddig mindig sikerrel teljesítettek ezen a tavon, bíztam benne, hogy ez ma sem lesz másként. A botok tekintetében egy 420-as Fine Max és egy 390-es Master Carp Pro került be a bottartóba. A botokra 4500-as méretű Long Cast orsók kerültek. A főzsinór -22-es volt, viszont a távoli dobások miatt kötöttem dobóelőkéket. A tó szabályzata nem tiltja a fonott zsinór használatát. A hosszabb pálcára Power Pro fonott dobóelőkét, a rövidebbre pedig Tapered Line monofil dobóelőkét tettem. 

A csalik a vízben
Az első jelentkező
16 mm-es oldódó ananászos pelletet kívánt meg
Az etetőanyag és csali
Rendületlen, akarom mondani rezdületlen spiccek
Dobóelőkék, horgok és előke

A Gamakatsu horgok 10 mm-es csalitüskéire 12 mm-es és 16 mm-es édes ananászos Oldódó Fluo Lebegő pelleteket tűztem. Az előző horgászatokon azt tapasztaltam, hogy ezekkel lehet szelektálni a pontyokat, mert ha kisebb méretű csalit tettem fel, akkor arra egy kárász vagy keszeg azonnal lecsapott. Természetesen erre is fel tudja magát küzdeni egy kisebb keszegféle, ha nagyon akarja, de jóval nehezebb a dolga. A pecára kereső horgászattal készültem, az első pontyot is így sikerült szákba terelnem. A kosarakat 15-20 percenként újradobtam.

Jó páros
Egyszerűen csodaszép!
Csak nem fázol?
Egy hattyú is tiszteletét tette a tavon
Bevágás után
A fárasztás izgalmas pillanatai
A horgászat utolsó hala

A keszegek és a kárászok elkerültek minket, viszont a pontyok se voltak igazán étvágyuknál, pedig mi próbáltunk a kedvükre tenni. Sebaj, ez egy ilyen sport! Az járt a fejemben, hogy talán már a pontyok is elkezdték az ívást, ezért nem nagyon foglalkoznak most a csalikkal… sebaj, majd legközelebb több sikerrel járunk!

Írta: Horváth Viktor
Fotók: Mikli Rudi

* Amennyiben nem jelennek meg a kommentek, úgy szükséges a böngészőben bejelentkezni a Facebook profiljukba!

10másodperc múlva átirányítunk a fizetési felületre.