Hogyan lettem Haldorádó teszthorgász?

Hogyan lettem Haldorádó teszthorgász?

Minden ezzel a fórum-hozzászólással kezdődött el: "Szia, Gábor! Mivel írtad, hogy kiemelten nézitek, hogy mik az igények, ezért leírnám, hogy nekem még mi az, ami kicsit hiányzik a(z új) kínálatból: a Kék Villám családból pelletek bővítése. Ahol a legtöbbet horgászom, ott a halak 65-70%-át a Kék Villám Kukoricával vagy Red Tuning Pellettel fogtam. Kíváncsi lennék, főleg a Puha Pontypelletre vagy Oldódó (Lebegő) Pelletre."

Erre a hozzászólásra Döme Gábor válaszolt és megkért, hogy e-mailen keresztül keressem meg őt. Ezt meg is tettem, és ennek következtében Gábor megígérte, hogy amikor át tudják állítani a gyártósort, akkor küld nekem az említett pelletekből. Tán mondanom sem kell, hogy mennyire meglepődtem és mennyire boldog voltam! További e-mail-váltások és egyeztetések után a postás a következő, forgalomba nem kerülő csalikkal érkezett meg hozzám:

Kék Villám Puha Pontypellet, Fokhagymás Puha Pontypellet és Fagyos Ponty Puha Pontypellet
Oldódó Lebegő Pellet Kék Villám

Így lehetőségem adódott, hogy e a csalikat kipróbáljam! A Kék Villám csalikkal (kukorica és Red Tuning Pellet) kapcsolatban addig is az volt a tapasztalatom, hogy vagy nagyon sikeresek egy tavon, adott nap, adott körülmények között, vagy egy darab kapásom sincs rájuk! Általában szélsőséges körülmények között szoktam elővenni első számú „fegyvernek” és ilyenkor be is szokta váltani a hozzá fűzött reményeket, de vannak olyan tavak, ahol nekem kiemelkedően szokott működni.

Most két próbát írok le nektek, ahol remekül teljesíttek ezek a csalik. Elsőként egy hidegfront utáni szeles, késő őszi napot, melyen bátyám segítségével (csak neki van autója és jogosítványa a családban) látogattam meg a Préri-tavat.

Ezen a tavon ekkor jártam először, így a bevált hideg vízi helyeket nem ismerve „hasra ütve” az 1-es tó partjának középen, a halőrház oldalán szemeltünk ki egy üres helyet. A felszerelésem a szokásos rövid és középtávolságú horgászatokon bevált bot-orsó páros volt:

  1. Spro Special Pellet Feeder 330 M + Shimano Baitrunner ST-FA 4000
  2. Eurostar Master Class Feeder 360 M/H + Nevis Espirit 60

A végszereléket nem fotóztam le a helyszínen, így csak utólagosan elkészített képet tudok róla mutatni:

A végszerelékek

A végszerelékem alapjaiban megegyezik a Döme praktikák 6. részében bemutatott Csúszó végszerelékkel, melyet Gábor alapvetően a pelletes horgászathoz javasol, de néhány eltérés van az általam alkalmazott végszerelékeken. Elsőként én nem használtam egyik boton sem dobóelőkét. Úgy vélem, hogy rövid távú (a Préri-tavon eleve maximum 45-50 méterre lehet csak dobni) horgászat esetén a végszerelék felesleges eldurvításához vezet csak a dobóelőke használata. Esetenként természetesen én is alkalmazok közepes távon vékony fonott vagy 0,25-ös monofil/fluorocarbon dobóelőkét, illetve hosszabb bottal nagy távolság meghorgászása esetén nálam is alap a dobóelőke. A másik elérés az alkalmazott csalikból adódik. A Puha Pontypellettel csalizva 0,16-0,18 mm-es fluorocarbon előkét és 7-es méretű lapkás horgot kötök. A kemény pelletekhez azonban én is hajszálelőkés horgot alkalmazok, jelen esetben eleinte a Gamakatsu Super Rig 8-as méretű horgot. A horogválasztásnak igazából egy oka van. Ez az a horog, amely kellően kicsi, mégis elég nehéz ahhoz, hogy a 16 mm-es Oldódó Lebegő Pellet ne emelje fel, hanem csak pont balanszírozza a csalit. Ennél kisebb (vagy könnyebb) horog esetén a pellet lebegne, amelyet én nem szeretek, nekem nem vált be.

Általában nálam az az alapkoncepció, hogy készítek egy alapozó etetést 8-10 dobással az etetőanyagból vagy Pellet Packból. majd az egyik bottal - általában a „sima” horgossal - a Puha Pelleteket, kukoricákat és élő csalit kombinálva megpróbálok az etetésen horgászni, míg a másik bottal hajszálelőkés végszerelékkel 12-16 mm-es pelletekkel keresem a halakat az etetés környékén, vagy akár távolabb. Ez most sem volt másként, így a megékezésünk és a felszerelések összeállítása után a Dynamite Baits Sweet Swim Green és a Haldorádó Pelletes Fekete 1:1 arányban összekevert, majd Fagyos Ponty CSL adalékkal kialakított etetővel dobtam 10-et kiakasztott zsinórklipsszel.

Ősszel és tavasszal a Puha Pontypelleteket általában csontival/gilisztával kombinálva szoktam a horog öblébe húzni, illetve csemegekukoricával kombinálni. A hajszálelőkével ellátott horgon kikönnyített Vad Ponty kukoricával és az édes oldódó (lebegő) pelletekkel (Vörös Démon, Édes Ananász, Mézes Pálinka) próbálkoztam kezdésként.

Az etetésemet és környékét egyből ellepték a 10-30 dekás pontynövendékek, ami megoldásra váró problémát jelentett számomra. Próbálkoztam az aprónép kivédése érdekében 2 szem Puha Pontypellettel vagy egy szem pellet és egy szem kukorica kombinációjával, de ezeket is felvették a pontynövendékek.

Aki a kicsit nem becsüli, az a nagyot nem érdemli!
Akadtak nagyobbak is…

Az apróságok mellett a másik bottal a Vad Ponty kukorica + Enterprise lebegő műkukorica kombinációjával fogtam méretes pontyokat is, melyek végre a botot is megdolgoztatták.

Az édes pelletekre viszont egyáltalán nem volt érdeklődő, ami nagyon meglepetett, hiszen a mellettem lévő helyen a Vörös Démon Oldódó Lebegő Pellettel csalizva, Ponty Piros és Pelletes Fekete keverékét használva el tudták kerülni az aprónép támadását: sorra húzta ki a sporttárs és fia a szebbnél szebb potykákat.

Délben egy jó kis magyaros pizza elfogyasztása után a pontykölykök elkerülése érdekében horgot cseréltem az etetésen lévő botomnál is, és utolsó mentsvárként felraktam rá a Kék Villám Oldódó Lebegő Pelletet. Legnagyobb meglepetésemre nem is kellett sokat várni, egy vehemens potyka 5 perc után már csavarta is a botot az ágasról, melyet - hogy bátyám (aki szinte soha nem horgászik) is jó élményekkel távozzon - átadtam neki a fárasztás közben, így ő pózolhatott az első Kék Villámos potykával a Préri-tóról:

Az első”Kék Villámos” potyka

Ennek hatására mindkét boton a Kék Villám Oldódó Lebegő Pelletet tettem fel, amivel még két 2-3 kiló közti pontyot sikerült kifogni a következő 1 órában.

A nyerőnek bizonyuló csali
Újabb ponty Kék Villámra

Délután 3 óra körül - mindössze 1 órával a tó zárása előtt - egy erősebb ellenfél akadt a horgomra. Titkon reméltem, hogy egy 5 kiló feletti halat sikerült akasztanom, mivel a hideg víz ellenére meglehetősen erősen védekezett. Sikeres fárasztás, szákolás, gyors horogszabadítás és fertőtlenítés után izgatottan vártam a mérlegelést. Ugyan szűk fél kilóval elmaradt az 5 kilós határtól, de így is nagyon örültem neki.

Ő már szépen védekezett

A nap végén, miközben én már pakoltam, testvérem még kifárasztott egy 2 kiló körüli pikkelyest, majd kiszedtük a botokat és élményekkel gazdagodva hagytuk ott a Préri-tavat.

Az utolsó hal

Összességében elmondható, hogy ezen a napon a Kék Villám Oldódó Lebegő Pelletet előbb kellett volna elővennem, mert remekül szelektálta az apró pontyokat, így végül a 20 db feletti kisponty mellett 7 db méretes pontyot is sikerült fogni, mellyel a 20 kilós összfogást is meghaladtam. Ugyan volt a szezonban ennél jobb fogási eredményem, de nem november közepén, néhány fokos vízhőmérséklet mellett.

A következő teszthelyszín az a tó volt, ahol nekünk kiemelkedően teljesít szinte mindig a Kék Villám ízvilág! Ez a horgászat már a következő év tavaszán történt, a veresegyházi Haldorádó Horgásztavon, ahol hosszú idő (1 év) után újra telepítés történt, így barátnőm édesapjával (Józsi) a telepítés után majd egy héttel a hajnali kelés mellett döntöttünk. Már reggel 6 óra után a vízparton kevertem az etetőanyagot, amely 1 kg Haldorádó Ponty Piros és 1 kg Vad Ponty keveréke volt, amit 0,5 kg epres CSL aromában feláztatott TTX, illetve a tó vize segített megfelelő állagúvá keverni. Ez a keverék tavasszal és ősszel is kiemelkedő eredményhez segített már hozzá, ezért bíztam benne jelen esetben is. Mivel bekevert állapotban ez az etető 4 kg körüli tömeget jelent, általában elég akár egy egész napos horgászatra is, ha ketten horgászunk vele. Az etetőanyag többszöri rostálása előtt még fél doboz Pellet Packot is bekevertem Vörös Démon ízesítésben, azután összeállítottam a felszerelést:

  1. Eurostar Master Class 360 M/H + Nevis Esprit Pro 50
  2. Spro Special Pellet Feeder 420 H + Spro Super Long Cast LCS 460

A végszerelékként az előző horgászaton is használt változatot alkalmaztam, vagyis az egyik boton kezdésként egy 7-es méretű kerek öblű horgot 0,16 mm-es fluorocarbon előkével, míg az erősebb boton dobóelőkét használva egy 8-as méretű, de vaskosabb, nehezebb horgot kötöttem 0,08 mm-es fonott zsinórral, hajszálelőkés módszerrel.

A helyválasztás esetében Józsira és a múltbéli tapasztalatainkra hagyatkoztam. Ő már akkor is ezen a területen horgászott, amikor még 30 évvel ezelőtt csak a Sződrákosi-patak csordogált a későbbi tó helyén. Ennek köszönhetően ismeri azokat a töréseket, sekély és mély részeket, amelyeknek sok sikeres horgászatot és gyönyörű halakat köszönhetek én is. Így a horgászhelynek a tó harmadánál lévő sekélyessel szembeni részt választottuk, mivel az említett gyorsan melegedő, éppen csak derékig érő vízhez közelebb lévő oldalon a horgászat nem engedélyezett.

Az előkészületek és a gyors - kiakasztott zsinórklipszes - alapozó etetés elvégezése után már bőven elmúlt 7 óra, mire be tudtam vetni mindkét felszerelésem. Elsőként - mivel a vízhőfok alig volt több 8 Celsius-foknál - édes ízekkel próbálkoztam: egyik boton Vörös Démon Oldódó Lebegő Pellettel, míg az etetésen Vörös Démon és Fagyos Ponty Puha Pontypellet és csontkukac kombinációjával csaliztam. A távolra (80-90 méterre) bedobott hajszálelőkés felszerelésre még a másik bottal végzett alapozó etetés közben beugrott egy ponty, amellyel behoztam Józsit, aki szintén fogott már egy pontyot addigra.

Az első potyka

Ekkor mintegy órás kapástalanság következetett, amely meglepő volt, hiszen a zsinórba beleúszások és a spicc-pöcögtetések megvoltak, tehát a halak ott voltak az alapozó etetés környékén, de nem akarták felvenni a felkínált csalit. Ezt törte meg Józsi egy Kék Villám kukorica és egy méretes pufi kombinációjával fogott potykával. Ekkor jött a felismerés mindkettőnk számára, hogy a veresi halak nem hazudtolják meg magukat és már tavasszal sem az édes, hanem a nagyon büdös, halas csali a fogós. Ennek következtében mindketten 16 mm-es Kék Villám Oldódó Lebegő Pelletet tettünk fel 1-1 botunkra, míg én a másikon 1 szem Kék Villám Puha Pontypellet és 1 szem azonos ízesítésű kukorica kombinációját vetettem be. És innentől kezdve olyan történt velünk, amelyre ezen a tavon még nem volt példa: folyamatosan húztuk a pontyokat! Elsőnek ismét Józsinak akadt a pelletre egy kettes körüli ponty, majd rá 10 percre nekem érkezett egyszerre mindkét botomon 1-1:

Ízlett neki a pellet!
Ilyen jön jól a nyeletőfék

Ezt követően is folyamatosan húztuk a halakat. Mivel a keszegek ráálltak a Pellet Packos etetésre és felvették a puha pellet és kukorica kombinációját, azon a boton is feltettem egy Kék Villám Oldódó Lebegőt, de arra csak 12 mm-es méretben. Volt olyan alkalom, amikor mindketten fárasztottunk 1-1 pontyot és a másik botunkon is kapás volt! Ekkor gyorsan bevágtunk annak a kettőnek is, majd nyeletőfékkel visszatettük a tartóra és az elsőnek érkező potykák után azokat is sikerrel kifárasztottuk! Így egyszerre 4 ponty is volt a parton, melyből hármat sikerült is megörökítenünk:

Egyszerre 3 vár a visszaengedésre
Ezután is folyamatosan csak merítettünk…
… horgot szabadítottunk…
… és visszaengedtünk!

Délig 23 db pontyig jutottunk, ekkor a fáradtság és az éhség győzött. Igazi jó élménypecává vált a horgászatunk. Meglepetésre már ekkor, április elején is a büdös, halas jellegű csalik működtek ezen a tavon, pedig igazán az elmúlt években az ívási időszak beköszöntével kezdett el működni a Kék Villám ízvilág. A cikkemmel köszönetemet szeretném kifejezni Döme Gábornak, hogy megvalósította kérésemet és ilyen szép élményekhez segített hozzá, illetve biztatni akarom a többi horgászt arra, hogyha bármilyen csali ötlete merül fel (bár itt az ízvilág már adott volt), akkor bátran küldje el azt a Haldorádó Teamnek, hiszen ha ők is fantáziát és lehetőséget látnak benne, akkor akár a jövőben a Te ötletedből is lehet sikeres csali!

Imre Balázs (imrebalazs1991)
A fotókat készítette: Imre Csaba, Bóta József és Imre Balázs

10másodperc múlva átirányítunk a fizetési felületre.