Ismerkedés a Barina-tóval

Ismerkedés a Barina-tóval

A mai napon a csővári Barina Horgásztóra látogattam el. Sose horgásztam még ezen a vízterületen, és nem volt információm se a vízről, így nagy izgalommal vágtam neki a horgászatnak. Próbálkoztam ezzel-azzal, váltogattam a távolságokat, csalikat. A nap végére egész jól felvettem a ritmust, sok szép halat sikerült fogni. Ha érdekelnek a tapasztalataim, tarts velem!

Mire kiértem a tóhoz, már a legtöbb hely foglalt volt, így a parkolóval szembeni oldalon kezdtem horgászni

Első dolgom – mint mindig – a csalogatóanyagok bekeverése volt. A mai napra egy igazán jellegzetes method kaját hoztam magammal, illetve mikropelletet.

Ez a zöld kaja igazán látványos a vízben…
… de nagyon oda kell figyelni a bekeverése közben…
… nehogy túlvizezzük

Miután összekevertem a kaját, lenyomkodtam és állni hagytam, hogy megszívja magát vízzel, közben pedig benedvesítettem a mikropelletet.

Mindig érdemes kicsit pihenni hagyni az etetőanyagot
Következzen a mikropellet!
Ezt is lenyomkodtam

Fontos volt, hogy nagyon óvatosan adagoljam a vizet a mikropellethez, ugyanis nem akartam, hogy a vízfelesleget le kelljen önteni róla. Miért nem? Azért, mert amint felöntjük vízzel a pelleteket, azok elkezdenek oldódni, így ha túl sok vizet öntöttem volna a pelletekre, a feleslegesen megmaradó vízben már kicsit feloldódott anyagokat le kellett volna öntenem a pelletekről. Így viszont, hogy odafigyelve és óvatosan adagoltam a vizet, ezzel nem volt probléma, és a pelletek aromája teljes egészében a pelletekben is maradt.
Ezt követően kimértem a meghorgászni szándékozott távolságokat. Megfigyeltem, hogy elég mély a víz ezen a tavon, így gondoltam, próbálkozom egy igazán rövid távval is. Az egyik bottal 13, míg a másikkal 30 méterre horgásztam.

Távolságok kimérve

Ezután újra elővettem az elkészített etetőanyagokat. A method kaját a legsűrűbb rostán áttörtem – ezzel elérve a tökéletes állagot –, a pelletet pedig kicsit felmorzsoltam, hogy jobban szétjöjjenek az egyes szemek.

Hogy miért fontos a rostálás?
Ezért! Jól látszik a különbség

A csalogatóanyagok már készen álltak, következhetett az etetés. Csak a közelebbi távra etettem, összesen 12 kosárnyi kaját. Method horgászatnál fura lehet, hogy alapozást végeztem, de ezzel azt próbáltam kideríteni, hogy van-e értelme, hatása az etetésnek, vagy nincs.

Most kiderül, van-e értelme etetni a partközelben
Már repül is!
13 méterre csobbant a vízben

Az alapozást követően elsőként a 30 méteres távolságon kezdtem el horgászni. Nem is kellett sokat várnom az első kapásra, kb. 8 percet volt bent a csali a vízben.

Az első fárasztás. Vajon mi van a horgon?
Íme, az első halacska

Ezt a halat sajnos nem követte több az elkövetkező pár dobás alatt.

További fél órát próbálkoztam 30 méteren, de semmi

Nem jött több hal a benti távról, így bedobtam a másik szereléket is. Ez már az etetésre ment, kereken 13 méterre. Jó ötlet volt kijönni a kinti távra, 5 perc se telt el, és valami eltekerte a botom spiccét.

Szépen dolgozik a lágy feederbot
A szakáll nélküli horog tökéletesen akadt
Szép, egészséges ponty

A nap második felében a kinti táv jobban működött, de érdekes módon magára az etetésre horgászva csak két halat tudtam fogni. A többi mind az etetéstől távolabbról, attól jobbra vagy balra jött. A kint megakasztott halak nagyon jól küzdöttek, élmény volt játszani velük a part közelében.

Agresszív kapás
Újabb szép halacska
Nagyon virgoncok voltak a halak…
… de sikerült mindet megfogni
A nap végén egy nagyobb példány is horogra akadt…
… majd visszakerült a vízbe, mint az összes többi társa

Összességében nagyon jól éreztem magam. Alig 4 óra horgászidő alatt 13 darab pontyot sikerült fogni, ebből 9 jött a partszéli etetésről vagy környékéről. A method kaja több halat adott, de a kapások sűrűségét nem befolyásolta, hogy mi van a kosárban. Ha volt kapásom, az általában 15 percen belül érkezett. Csalik terén se jutottam sokra, de a legtöbb halat narancssárga színűekkel fogtam.
Jó peca volt a mai, úgy gondolom, ha lesz alkalmam, visszatérek még erre a tóra, hogy még jobban megismerjem az itt élő halakat.

Írta: Bank Bálint

10másodperc múlva átirányítunk a fizetési felületre.