Jégolvadás után

Jégolvadás után

A befagyás előtti utolsó és a jégolvadás utáni első horgászatok izgalma, hangulata nehezen körülírható. Valahogy minden átértékelődik… vagy éppen felértékelődik? Tisztában vagyok vele, hogy ekkortájt nagy csodára nem számíthatok, ha csupán egyetlen kapásig eljutok, már azzal is elégedett lehetek, de ezért az egyért is keményen meg kell dolgozni! Lássuk, mit csinálok én, hogy már az év első próbálkozásai is sikeresek legyenek!

Helykeresés
Minden időszakban különösen fontos a megfelelő hely megtalálása. Nagyon nem mindegy, hogy egy „sivatagban”, vagy éppen egy „halbányában” próbálkozunk. Persze mindenki ez utóbbiban szeretne „halászni”, hiszen egy nagy kupac halból mégiscsak könnyebb horogra csábítani 1-2 darabot, mint egy olyan helyen, ahol egy sem tartózkodik. No de melyek ezek a jó helyek, mit kell nézni, mit kell keresni? Furcsa lesz, amit mondok: semmit! Azt tapasztalom, hogy a pontyok a legváratlanabb, leglehetetlenebb helyeken is megfordulnak és megfoghatók. Ami nekem egyértelműen bevált, az a halkeresés. Azaz, ha egy adott helyen 1-2 óráig nincs kapás, fogom magam és továbbállok. A halakat az alig néhány fokos vízben még nem tudjuk horgászhelyünkre csábítani, nekünk kell őket megtalálni. Így gyakorta a helyváltoztatás utáni első dobás meghozza a hőn áhított spiccgörbítős kapást!

Megérkeztem! A tó egy része már kiolvadt
Kezdődhet a horgászat!

Hideg vízben is terjedő ízek és aromák
Nagyon fontos, hogy a hideg vízi horgászatok során nem kell nagy mennyiségű csalogatóanyagban, több kiló etetőanyagban gondolkodni! Sőt, a nagy mennyiség kifejezetten káros, mert azt a kevés halat, amelyet kapásra lehetne bírni, azt is jóllakatjuk, mielőtt eljutna a horgunkig. Az a kevéske etetőanyag, amely végül method feederkosarunkba kerül, az a legjobb, legízesebb legyen, amely garantáltan nem dermed le, amely a hideg vízben is jól oldódik és kifejti csalogatóhatását. Kifejezetten ajánlott a CSL Tuning és egyéb alkoholbázisú hideg vízi aromák használata. De bevethetünk olyan különleges, kész etetőanyagokat és pelleteket is, amelyek természetes módon előállított alkoholtartalommal is bírnak, megsokszorozva ezzel azok vonzerejét. Amit kifejezetten kerülni kell ekkor, az a magas halolaj tartalmú és erjesztett (tejsavas) keverékek. Ezek használata, majd 15 Celsius-fok feletti hőmérsékletű vizekben kezdődik, de erre még várni kell…!

A víz hőmérséklete mindössze 3,6 Celsius-fok volt
Még a felszerelés színe is illik a téli tájhoz :)
Nem kell sok, de amit ekkor használunk, az a legjobb legyen és a hideg vízben is dolgozzon!
A Ready Method Pellet Winter kifejezetten a hideg vízi horgászatokhoz lett kifejlesztve
Egy feltűnő színű Fluo Method Wafter csalival ütős párost képeznek
A használatra kész, nedves, ízes etetőpelletet a felbontás után egyből a töltőszerszámba lehet tenni
A legkönnyebb, legkisebb kosarak jöhetnek csak számításba a finom horgászatokhoz
Bevetésre kész, de a jó is még jobbá tehető!

Csalik
A legjobb, legcsábítóbb etetőanyag sem ér semmit, ha ahhoz nem megfelelő csalit párosítunk. A pillekönnyű, nagyon ízes, esetleg lassan oldódó, feltűnő színű csalik lehetnek a legfogósabbak. Sok-sok éven át senki meg nem tudott volna arról győzni, hogy a hideg vízben 1-2-3 szem élő csontkukacnál létezik jobb hideg vízi csali. Most már nyugodt szívvel mondhatom, hogy van ennél is jobb csali! Az 5-7 mm-es Pro Method Pelletek vagy a 8 mm-es, lassan oldódó Fluo Method Wafter csalik nemcsak megverik fogósságban a legjobbnak vélt élő csalit, de még le is válogatják a pontyokat! Azaz, ha egy olyan vízterületen horgászunk, ahol sok keszeg és kárász is él, ezek sokkal később kerülnek horogra az előbb említett csalikkal.

A BlendeX Serum tovább fokozza a finom falatok csalogatóhatását
Két különböző, de egymáshoz remekül passzoló aroma van minden tégelyben, amelyek külön-külön is adagolhatók
Így néz ki a feltuningolt method kosár
A kitartás és szorgalom jutalma

Végszerelék
A legkisebb method feederkosarakkal, legvékonyabb horogelőkékkel és legkisebb horgokkal lehetünk csak eredményesek. Amióta elterjedt a csalitüske, azóta a legkisebb, legsérülékenyebb csalikat is egyszerű felkínálni. De ezt is lehet még jobban csinálni, FINE csalitüskét kell használni, amely még vékonyabb, még könnyebb, mint a hagyományos, így még kevésbé nehezíti el, súlyozza le a legfinomabb csalikat is. Minden apró részlet számít! Ezzel az apró finomsággal még több kapást tudunk elkönyvelni.

A nap sugarai némi melegséget és reményt adtak, a tavasz már itt van a kertek alatt!
A merítő fej, ha vizet kapott, még keményre fagyott…
A 25 g-os Vario Method Feeder kosárral kombinált végszerelék most is jól teljesített

Felszerelés
A szezon kezdetekor mindig a legfinomabb, legérzékenyebb felszereléssel próbálom a halakat kapásra bírni. Ehhez kellően lágy feederbot és nagyon érzékeny spiccek kellenek. Füstölős kapásra és derékból görbülő botra nem kell számítani, sőt a kapások zöme csak apró pöcögtetés.

By Döme TEAM FEEDER Pro Method 330L és 360M botokkal…
… és legérzékenyebb rezgőspiccekkel horgásztam
A feederbotokra Pro Method 5000 orsók és 20-as Super Sensitive főzsinór került
Még ő is elismerően szemlélte a finom felszerelést

Meddig kell egy kapásra várni?
A legritkább esetben érezik a kapás 5 percen belül. Nem ritkán 20-30-40 percet is várni kell, mire történik valami. A hideg vízi pontyhorgászat türelemjáték is egyben, tehát még a legígéretesebb helyen sem szabad kapkodni. Ha kellően felkészültünk, jól állítottunk össze mindent, előbb vagy utóbb megjön a kapás!

A hideg vízi pontyhorgászat türelemjáték

Zárszóként
Mint ahogy a bevezetőben is írtam, ekkor minden halra másként tekintünk, más az értéke. Az a „kicsi” ponty, amelyre máskor fel sem figyelünk, most mégis megdobbantja a szívünket és sokkal nagyobbnak tűnik, mint nyáron egy 10+-os, mert tudjuk, hogy nagy elszántság és kitartás kell egy ilyen hal megfogásához. Kívánom, hogy mielőbb élje át ezt mindenki és kezében tarthassa az év első pontyait!

Ekkor minden hal felértékelődik, mert tudjuk jól, hogy nagy elszántság és kitartás kell a megfogásához

Írta: Döme Gábor
Fotók: Csapi Károly

Kommentek
Partnerek
Kiemelt partnerek:
Média partnerek: