Kora tavaszi feederezés Ravazdon

Kora tavaszi feederezés Ravazdon

Az idei évben második alkalommal sikerült pár órát eltöltenem a vízparton és kedvenc szenvedélyemnek hódolni. A mindössze 3-4 fokos vízben igazán csak a legfinomabban összeállított szerelékkel lehetünk eredményesek. A felszerelésemet úgy állítottam össze, hogy a finom kapásokra is időben tudjak reagálni. A hideg, szeles idő ellenére egy sikeres szezonkezdő horgászatot tudhatok magam mögött.

A vízparton elkezdtem a kirakodást, azonban elkapott minket egy tavaszi zápor, így jobbnak láttam, ha először az sátras ernyőt állítom fel. Szerencsére amilyen hirtelen jött ez a kis eső, olyan hamar el is állt. A horgászatra egy zacskó Haldorádó Top Method Feeder etetőanyagot hoztam. Azért erre az etetőanyagra esett a választásom, mert már korábbi hideg vízi horgászataim során is bizonyította hatékonyságát. A hideg vízben még fontosabb, hogy az etetőanyag a lehető leggyorsabban oldódjon. A színére is oda kell figyelni, ilyenkor inkább a sötétebb keverékeket (fekete, barna) részesítem előnyben.

Az általam használt hideg vízi etetőanyag és csalik
Total Fish bekeverés után + egy kis csontival dúsítva

Finomszerelékes pecára készültem, ezért egy 360-as és egy 390-es feedert vittem magammal a horgászatra. A 390-esre egy 50 g-os method kosarat fűztem fel a 0,20 mm-es főzsinórra. A Haldorádó Braxx előkezsinórra 12-es méretű horog került 10 mm-es csalitüskével.

A másik bot főzsinórja szintén 0,20 mm-es átmérőjű, erre azonban Pellet Feeder kosarat tettem 25 g-os kivitelben. Az előkezsinór ezen a szereléken 0,12 mm-es Nevis Vision volt 14-es méretű horoggal.

A csalitüskére fokhagymás SpéciCorn, míg a horogra 3 szem csonti került
A Pellet Kosaras szerelék horgára három szem csontit fűztem, amit utána dipbe mártottam
Csalizás után megtöltöttem a kosarakat is

A szerelékek elkészítése és a csalizás után végre kezdetét vehette a horgászat. Mindkét kosarat a nádfaltól pár méterre próbáltam dobni. Külön etetést nem végeztem, úgy gondoltam, az etetőkosárban lévő anyag bőven elég lesz és meghozza a kívánt eredményt.

Az első kapásra nem kellett sokat várnom. A jobb oldali feederem spiccén erőteljes húzással érkezett meg első jelentkező. Mindössze pár perces fárasztást követően szákban volt az első halam egy 2,40 kg-os tükrös személyében. Ekkor még nem tudhattam, hogy ő lesz egyben a nap legnagyobb hala is.

A nádfalat céloztam meg…
… kisebb-nagyobb sikerrel
A botok spicce mozdulatlanul
Első halam erőteljes kapással jelentkezett
Végre kezemben az első

Az etetőanyaghoz adtam még 1 dl csontit, csak ezután jutattam be újra a szereléket a vízbe. Megpróbáltam ugyanoda visszadobni a csalit, mint ahova először sikerült dobnom. Második kapásom nagyon finoman jelentkezett, bevágás után szintén pontyot sikerült a matracra tennem.

Türelem halat terem
Szintén a három szem csontit választotta
Egészséges, erős kis ponty
Horgászállás
A csalitüskén felkínált SpéciCornra éhezett meg

A délután folyamán aztán felpörögtek az események. Kapást kapás követett. Az időjárás is kedvezett a számunkra, talán ennek az enyhülésnek is köszönhettem, hogy sorra jöttek a halak. A három szem csontis szerelékem spicce kiegyenesedett. A bevágást követően megszákolhattam idei első dévéremet is, amit ezután gyorsan vissza is engedtem.

Part felé szánkázó dévér
Horogszabadítás közben
Innen már nem menekülsz!
Szintén a csonticsokrot választotta
Gyors fényképezést követően ment is vissza éltető elemébe

A Pellet Feeder kosaras szerelékem kis horgára kísérletezésképpen felfűztem 6 szem csontit, a method szerelékem 10 mm-es csalitüskéjére pedig egy szem Oldódó Fluo Lebegő Pelletet szúrtam fel. Abban bíztam, hogy a 12 mm-es édes ananász ízű pellet hideg vízben is gyorsan oldódik, és ez talán a halakat sem hagyja majd „hidegen”. Általában methodos szerelékeim csalitüskéjén szoktam alkalmazni ezt a csalit. A pellet sikerének titka, hogy nem süllyed az aljzatra és nagyon gyorsan fejti ki hatását a vízben.

A 6 szem csonti között szinte elveszik a kis horog
Az édes ananász pellet csalitüskén

A nap végére még sikerült fognom három pontyot és kettő darab ezüstkárászt. Az esős, hideg idő ellenére úgy gondolom megérte kijönnöm fagyoskodni a vízpartra. A peca során az élő csali bizonyított, azonban a fokhagymás spécicornnal és az édes ananász fluo lebegő pellettel is sikerült túljárnom a halak eszén.

Írta: Horváth Viktor (Vitya)

* Amennyiben nem jelennek meg a kommentek, úgy szükséges a böngészőben bejelentkezni a Facebook profiljukba!

10másodperc múlva átirányítunk a fizetési felületre.