Locsolkodás helyett horgászat

Locsolkodás helyett horgászat

Végre elérkezett a várva várt húsvét, amely sokaknak a locsolkodást jelenti, ahol a férfiak hímes tojást és egy kis aprópénzt kapnak, a lányok pedig a kölnik illatában úszkálhatnak. Nekem azonban kizárólag a horgászatot jelenti, ezért édesapámmal elmentünk a vizek városába, Tatára, a Római-tóra. A túrát 4 naposra terveztük - azt remélve, hogy szép időnk lesz, és sok halat tudunk majd horogra csalni. Ha kíváncsiak vagytok, mi történt a túra során, tartsatok velem!

Húsvét előtti napokban sokat böngésztem az Interneten abban reménykedve, hogy az idő nekünk kedvez, de sajnos ellenünk fordult. Hideg, szeles, esős, viharos időt jósoltak a meteorológusok, emiatt kicsit elszomorodtam… de egy hozzám hasonló horgászt nem tántoríthat el a rossz idő!

Pénteken délre értünk a Római-tó partjára, ahol gyönyörű kilátás tárult a szemünk elé.

A Tata és Agostyán között elterülő Római-tó
A tó túlsó részében rengeteg faház található, mi az ötödiket foglaltuk le

Kiváltottuk a horgászjegyeket, aztán elindultunk autóval a tó túlsó felébe. Leparkoltunk, és kezdetét vette a kipakolás.

A faházunk, ahol a következő 4 napot fogjuk tölteni

A botzsákból előszedtem kedvenc botomat, ami egy Mikado Golden Lion 330 feederbot. Az orsó Jaxon Hector HT 500, amire 0,25 mm-es Haldorádó Pellet Line zsinórt csévéltem. Az etetőkosár egy egyszerű, gubancgátlós csővel ellátott változat volt, amelyet Döme Gábor trükkje szerint alakítottam át. Előkének 0,14 mm-es fonott zsinórt használtam, amire egy 12-es méretű Owner horgot kötöttem fel hajszálelőkével.

Számomra ez a zsinór bizonyult a legjobbnak
Végszerelékem

Csalogatóanyagnak Pellet Packot kevertem be előző este Magyar Betyár ízesítésben. Ezzel végeztem el a kiakasztott zsinórklipszes etetést. A parttól körülbelül 50 méterre etettem.

Úgy véltem, hogy először érdemesebb lenne valamilyen édes, gyümölcsös csalit felfűzni a hajszálelőkére, ezért választásom a Haldorádó Red Tuning Pellet Vörös Démonra esett. Ezt Haldorádó Dip Tuning Vörös Démon aromába mártottam, hogy még hatékonyabban vonzza a halakat végszerelékem közelébe. A kosarat megtömtem a Pellet Pack összeállt anyagával, majd belendítettem az etetés helyére.

Az én kis Haldorádós csomagom

Vártam, csak vártam, de valahogy nem volt kapás. Vajon túl hideg van? Talán ez az idő nem kedvez a halak számára? A fejemben egyre halmozódtak a hasonló kérdések… Ám székemben fagyoskodva egyszer csak egy erőteljes kapásra lettem figyelmes. Berántottam, és jöhetett a fárasztás. Nagyon jó erőben volt a hal, még az orsó fékjét is megnyitotta, de végül - kisebb-nagyobb bonyodalmakkal - meglett.

A Vörös Démonnak én sem tudtam volna ellenállni
A horgot kiszabadítottam a szájából, s visszanyerte szabadságát

Estig még 6 darab 1,5-2 kg körüli méretű pontyot sikerült fognom, de aztán kapástalan időszak következett. Úgy véltem, hogy most elérkezett a Nagy Ponty ízű Haldorádó Red Tuning Pellet ideje. Felkötöttem a hajszálelőkére, majd bedobtam az etetés helyére a felcsalizott végszereléket. Félórára rá kis pöccintésekre lettem figyelmes a bot spiccén, aztán az érdeklődő egy lassan görbülős kapással húzta meg a bot végét. Úgy véltem, ez lesz a legnagyobb az eddigiek közül. Amikor partközelbe ért a hal, megláttam, hogy egy amurt sikerült a horogra csábítanom. Rögtön az orsómhoz nyúltam, hogy a féket meglazítsam, mivel ezek a „torpedók” képesek több 10 métert is kirohanni. Ahogy meglazítottam a féket, egyből füstölni kezdett az orsó dobja. Több kirohanását fékezni tudtam, s végül ő is megadta magát.

Hideg vízben fogott „Nagy Pontyos” amur…
… aminek súlya meghaladta a 3 kilót

Szombat délelőtt ráetettem a kiakasztott zsinórklipszes módszerrel 12-15 kosárnyit. Csalinak ismét Haldorádó Red Tuning Pellet Vörös Démont tettem fel. Bedobtam, és rögtön jöttek a pontyok. A spicc állandó mozgásban volt, néha még az orsó fékje is működésbe lépett.

Ezek az átlagos pontyok, amelyek 1-2,5 kiló között mozogtak
A pelletek, amelyek közül legtöbbet a Vörös Démonnal sikerült fognom
Ez volt a legnagyobb hal, 3,6 kilós ponty

Sajnos a túra során nem sikerült fognom 5 kiló fölötti pontyot, amilyet szerettem volna, viszont rengeteg kisebb pontyot, s legfőbbképpen amurt is sikerült zsákmányolnom. Számomra ez a húsvéti peca nagyon jól sikerült, és remélem, hogy a következő horgászataimon is ilyen sikereket érek el.

Szalma Gábor (kiszod)

* Amennyiben nem jelennek meg a kommentek, úgy szükséges a böngészőben bejelentkezni a Facebook profiljukba!

10másodperc múlva átirányítunk a fizetési felületre.