Marker úszó plusz kiakasztott zsinór klipsz?

Marker úszó plusz kiakasztott zsinór klipsz?

Marker plusz zsinór klipsz? Sokak fejében felmerül, mi köze van egymáshoz ennek a két dolognak. Sokkal több, mint azt eddig bárki is gondolta volna. Bemutatom nektek egyik kedvenc etetési módszeremet, hogy hogyan lehet ötvözni e két remek etetési technikát, mind elméletben, mind a gyakorlatban.

Horgászvíz:

A marker plusz zsinór klipszes horgászatomra kiszemelt tó a Joker horgásztó volt. Ez az a tó, ahol egy évben a legtöbbször megfordulok, mert Budapest közvetlen közelében van, remek halak találhatóak a vízben, és mert itt az év minden szakaszában meg lehet fogni a kívánt uszonyost. Sok szép pontyot, amurt, tokfélét, csukát köszönhetek a tónak.

Szép környezetben foghatjuk a halacskákat a Joker horgásztavon

Etetőanyagok:

Eddig még nem próbáltam ki a 2011. évi Haldorádó Magyar Betyár etetőanyagát és a Pellet Packját. Itt a tökéletes alkalom, hogy most megtegyem! A Pellet Packot már otthon bekevertem, hadd szívják meg magukat a szemcsék. Az etetőanyagokat a horgászvízre megérkezve összeállítottam, felturbózva fél flakon Haldorádó CSL Tuning Magyar Betyár aromával.

A „Betyár család” egyik részét a csalogatóanyagok képviselik

Térjünk rá a lényegre:

A felszerelés

Horgászhely kialakítása után kezdődhet az etetés. Markeres etetéshez a felszerelés nagyon egyszerű. A szerelék legvégén található a marker úszó, ami egy karabineres forgókapocsba van csatlakoztatva. Ezt követi egy gumigolyó. Fölötte egy dupla karabineres forgó, egyik karabiner a zsinóron, a másik egy 55 grammos ólomra csatlakoztatva.

A felszerelés közelről

Vessük be a markert a kívánt horgászhelyre. Persze olyan távolságra, hogy azt csúzlival is könnyedén elérhessük.

A horgászhely becélzása

Ha megtaláltuk azt a helyet, ahol horgászni szeretnénk, nincs más dolgunk, mint szépen kimérni, hogy az adott helyen milyen mély a víz (ennek fontos szerepe van!). Ezt a következőképpen tudjuk megtenni. A nyeletőféket bekapcsoljuk (vagy a féket kilazítjuk) és egészen addig húzzuk a zsinórt, amíg az úszó fel nem bukkan a vízfelszínre. Nekem könnyű dolgom van, mert Spro 360-as Mantova horgászbotomon a felső parafa és az első gyűrű közti távolság pontosan 40 cm, így csak számolom a 40 centimétereket, és már tudom is, milyen mély a víz.

A Spro Mantova 360-as botnál a nyél és a keverőgyűrű közti távolság 40 cm

Ha az úszó felbukkan, akkor hagyjuk megfeszítve a zsinórt, hogy a marker a helyén maradjon, és jól látható legyen.

Messziről is jól látható a marker bóbitája
Akasszuk be a zsinórt a klipszbe!

A zsinór a helyén van, így majd pontosan ugyanoda dobunk, mint ahol a marker most van.

Hova etessünk?

A kérdésre a válasz nagyon egyszerű. Tudjuk, milyen mély a víz, az én esetemben 4 méter. A bot hossza 3,6 méter. Amikor a markert bevetettem, akkor a botot egyenesen tartottam a víz felé. Horgászat közben a botot a vízzel párhuzamosan helyezem el. A 90 fokban elfordított bot miatt távolságot vesztek a kiakasztott zsinór által megszabott dobótávból, ami esetemben jó közelítéssel egyezik a helyi vízmélységgel (utóbbi a felengedett úszó miatt a klipsszel rögzített zsinórszakaszban benne van!). Az így veszített táv attól is függ, hogy hogyan helyezkedünk el a horgászat során. Ha a botot a markerezéskor elfoglalt pozíciójához képest a nyéltagnál fogva csak elfordítjuk, akkor a bothossznál valamivel nagyobb a veszteség (hogy mennyivel, az a dobástávtól is függ), ha viszont a botot a horgászathoz úgy helyezzük el, hogy a kapást jelző spicc a markerezéshez használt pozícióban befelé mutató bot nyelének helyére kerül, akkor pontosan a bothossznak megfelelő lesz a dobótáv-rövidülés. Természetesen mindebbe az alkalmazott végszerelék hosszát is bele kell számolni, ha az indokolt. Kis eltérés nem sokat számít, mert ilyen alapon sok-sok egyéb tényezőt is figyelembe kellene venni, pl. a gombóc vízbecsapódás utáni útját, az áramlást, ráadásul úgysem fogunk centiméteres pontossággal csúzlizni. A válasz: hasonló esetben pontosan a markert célozzuk.

A gombóc egyik fele Pellet Pack, míg a másik fele etetőanyag
Kezdődhet az etetés

Azért jobb így etetni, mint kiakasztott zsinór klipsszel, mert gyorsabb csúzlizni, mint mindig kitekerni és újat dobni. Másrészről nem olyan fárasztó.

Az etetés befejezése után a következő a teendő: kitekerjük a markeres felszerelést, eltávolítjuk az úszót és az ólmot. Ezért szolgált nagy hasznunkra a kettős karabiner, hiszen azt könnyedén levehetjük a főzsinórról. A kész felszerelést a marker helyébe egyszerűn becsatoljuk, és már mehet is a horgászat!

A kész felszerelést egy gyors mozdulattal csatlakoztatjuk

Az etetés megtörtént. Hajszálelőkére fűztem az etetőanyaggal kompatibilis pelletet, majd bedobtam a megetetett helyre. 5 perc elteltével erőteljes, agresszív kapásom volt. Éreztem, hogy nem kis hal van a horgon. Szépen lassan fárasztottam, annak minden egyes pillanatát kiélvezve. Attól, hogy elmegy a hal, nem féltem, mert a Gamakatsu LS-1810B horga mindig tökéletesen akad, így nem sok esélyt ad a horgon védekező ellenfélnek. A fárasztás közben a fék szorosan be volt húzva, csak amikor a part közelében akart elszökni a halacska, akkor lazítottam ki és engedtem neki egy kis utat. A bot rugalmassága felőrölte a hal védekező erejét, így szákba tereltem a nap első, gyönyörű pontyát.

A nap első, gyönyörű pontya
Természetesen visszaengedtem a 6,74 kg-os pontyot

Újabb csalizás után pontosan a helyén csobbant a végszerelék. Ismét csak percek kellettek a következő kapáshoz. Még az etetőanyagnak sem volt ideje kioldódni a kosárból, a halacska már mohón felszippantotta a neki felkínált Magyar Betyár Hybrid pelletet.

Még egy picit küzd…
… de hamar megadja magát
Jól látszik a két szem Hybrid pellet

A Joker horgásztóra érdemes inkább másodmagunkkal menni, főleg ha az ember két bottal is horgászik. Majdnem minden alkalommal, amikor a horgásztavon két bottal pecázom, van olyan szituáció, mikor mindkét boton hal van. Ez most sem volt másképpen. Mind a két bevetett, felcsalizott horgomra megéhezett egy-egy hal. Barátnőmmel könnyedén megoldottuk ezt a helyzetet is, majd büszkén fényképeztük szép zsákmányunkat.

Van, hogy egyszerre két hal jön

A nap folyamán egymást követve jöttek a pontyok, úgy látszik az etetésre más halat nem engedtek oda. Nagyon tetszett nekik a Betyáros család mindegyike. A horgászat alatt csak a Haldorádó Magyar Betyár csalikat fűztem hajszálelőkémre. A halak leginkább a már jól bevált Haldorádó Magyar Betyár Hybrid pelletet részesítették előnyben. Hét halat köszönhetek ennek a csalinak. Az új Haldorádó Oldódó Lebegő pellettől sem vonakodtak, a második legjobban ez tetszett a pontyoknak. Öt halat adott a zsákmányhoz. A harmadik befutó a Haldorádó Magyar Betyár Red Tuning pellet volt, ami (csak) négy halat tett hozzá mai eredményemhez, de annak a négy halnak mindegyike 4 kg felett volt.

A Haldorádó Magyar Betyárjai voltak ma a csalik

Ha valakinek tetszik ez az etetési praktika, remélem, kipróbálja és neki is sok szép élményben lesz része. Az biztos, hogy unatkozni nem fogtok!

A markeres etetésnek köszönhetően egésznap dolgozott a bot

Írta: Kun Balázs

* Amennyiben nem jelennek meg a kommentek, úgy szükséges a böngészőben bejelentkezni a Facebook profiljukba!

10másodperc múlva átirányítunk a fizetési felületre.