Novemberi örömpeca

Novemberi örömpeca

November 14-ét mutatott a naptár. Az idő gyönyörű volt és horgászatra csábított. Erre a csábításra nem lehet nemet mondani. Mivel utazási feltételeim sajnos szűkre szabottak voltak, és egy horgász ismerősöm sem tervezte, hogy ebben a gyönyörű időben horgásszon (amit utólag bánhatott is), ezért a közelbe mentem. Pécstől alig 5 km-re fekvő magán horgásztóra esett a választásom, amelyik az egyik kedvenc tavam, s legszebb kifogott békés halaim otthona.

Az úton azon tűnődtem, hogy a tó melyik oldalán horgásszam!? A keleti oldalra esett a voksom, mivel estig odasüt a nap. És bár hiába van olyan jó idő, a nap melege azért mindig jól jön. Meg is érkeztem nyitásra. A büfében gyorsan megittam a szokásos „szerencsekávémat”, és irány a túlpart! Elfoglaltam a kiszemelt horgászhelyem, és indulhatott a szertartás: kipakolás, szerelés, etetőanyag keverés stb.

Az ébredező természet. Gyönyörű a tó a szürkületben

Mivel finomszerelékes horgász vagyok, igen sok idő, míg az ember összerakja a horgászfelszerelést és elkészíti a végszerelékét. Már izgatottan vártam, hogy halljam az első csobbanást, amint a vízbe ér a végszerelék. Miközben a rutinszerűen végrehajtott műveleteket végeztem, a nap is előbukkant, és a túlpartot megvilágítva egy gyönyörű kép tárult elém.

A felkelő nap őszi színei

Végre a botok bevetésre készen, jöhetnek az etetőanyagok! Úgy döntöttem, hogy két különböző keveréket próbálok ki. Az egyik a jól bevált Pelletes Fekete CSL „Vörös Démon” hideg vízi aromával bekeverve. A másik kicsit szokatlan módon, de nálam bevált Fűszeres Hal. A trükk ott jön be a dologba, hogy szerintem már eléggé „rikító” színe van az etetőanyagnak ebben az időben, ezért vérliszttel kevertem össze. Így egy sötétebb árnyalatú, mégis intenzív illatú etetőanyagot kaptam. Az így előállított keverék már megfelelő színű volt. Egy jó tanács, ha valaki ki akarja próbálni: óvatosan bánjon a vérliszttel, mert igen hamar elsötétedik tőle az etetőanyag. Igaz, attól is függ, mennyit érdemes használni, hogy milyen vízterületen és milyen időben horgászik az ember.

A bekevert Haldorádó Fűszeres Hal etetőanyag keverék (megfogyatkozva az alapozó etetés után)…
… és a Haldorádó Pelletes Fekete hideg vízi aromával tuningolva

Mindkét keverékből csináltam egy alapozó etetést. A Pelletes Feketével kiakasztott zsinórklipszes technikával horgásztam. A Fűszeres Hallal viszont a nádfal előtt egy 5-10 méteres sávot etettem meg (érzésre dobálva, közel azonos távolságra), a nádfaltól úgy 2-2,5 méteres távolságban. (Féltem a nádtorzsáktól, és a nádfal előtti nádtorzsás akadóktól.)

A végszerelék egyszerű, csúszóra szerelt gubancgátlós etetőkosár, megütköztetve gumigyönggyel, a végén egy gyorskapoccsal rögzített horogelőke. A felszerelés 2 Heavy feeder bot. Az egyik egy 3,90-es Energo Team DX Kevlar Heavy Feeder egy Spro Intruder 4400-as orsóval ellátva. Ezen a boton egy 2 unciás spicc volt. Az orsó dobján 20-as Haldorádó Feeder Master Pellet Line zsinór volt felcsévélve, Kamasaki Dyneemax Vorfach line 15-ös átmérőjű fonott dobóelőkével összekötve. A másik készség egy 4,20-as Spro Dyno Force Heavy feeder bot medium spiccel ellátva. Ehhez a bothoz egy Spro Super Long-Cast Pro 460S távdobó orsót párosítottam. Ezen az orsón is 20-as Haldorádó Feeder Master Pellet Line zsinór volt felcsévélve ugyanazzal a dobóelőkével. A végszerelék egy 35 g-os gubancgátlós etetőkosár, gumigyönggyel megütköztetve, egy Big Carp 8-as gyorskapocs szilikon csővel a zsinór végén. A gyorskapocsba akasztva Kamasaki Dyneemax Vorfach line 12-es átmérőjű fonott előke és a 4-es méretű Gamkatsu 3510F horog. A horog kötését Fox zsugorcsővel védtem meg az akadók és kagylók miatt.

A végszerelék bevetés előtt

A csalik terén nagy dilemmában voltam. Vannak kedvenc, jól bevált csalik, de az idő és a hideg víz nagy fejtörést okozott. És persze a hideg vízzel a halak óvatosabban is kapnak. Ezért csak kis átmérőjű csalikat készítettem össze (Oldódó Pellet és Finom pontypelletet), de azért 1-2 favoritot is magammal hoztam (12-es kemény fúrt pelletet) - nagy reményt fűztem hozzájuk.

A „csaliarzenál”

Mivel a tavat jól ismerem, és igen sok élmény köt ide, reménykedtem szebb példányokban is (kb. 1 hónappal ezelőtt fogtam egy 9,80-as és egy 10,10-es tükröst itt). Titkon abban reménykedtem, hogy ismét sikerül akasztani a nagyobb példányok közül is párat.

Ezen a tavon fogott két legnagyobb halam. Az egyik 10,1 kg súlyú tükörponty…
… a másik alig kisebb, 9,8 kg

A nap sugarai kezdtek átbukni a nádfalon, és végre elkezdtem horgászni. Pontosan 7 óra 33 percet mutatott az órám. Leültem a székembe és hátradőlve elkezdtem jól megérdemelt reggelimet elfogyasztani. Ám mindössze kb. 10 percet voltak benn a végszerelékek, mikor az egyik boton erőteljes kapás jelentkezett (majdnem karikába hajlott a bot). Bevágok! Megvan!

Fárasztás közben érzem, nem valami nagy hal, de hal. Már a merítő szákért nyúlok, mikor csap egyet a vízben és búcsút int. Leakadt. Gondoltam, jól indul ez a horgászat :-(

Halra várva

Kicsit bosszankodom, amíg újra meggyúrom az etetőkosarat és csalizok. Épp törlöm a kezem, amikor mintha az előző kapás másolatát látnám a másik botomon. Felkapom a botot az állványról. Ez is megvan. Kb. 1 perc, és már a merítőben figyel a kb. 2-3 kg-os tükrös. Kiszedem a horgot a szájából, megnéztem, nem sértette-e meg, és már bele is került a haltartóba. Nem nagyon szoktam haltartót használni, azért raktam a halakat a haltartó szákba (de csakis versenyszákba, amiben nem sérülnek meg), mert egyedül voltam. Mivel sporthorgász napijeggyel horgásztam - mint ahogy szinte mindig -, a halakkal a legkíméletesebben bánva, a fotózásig tartottam szákban őket. A horgászat elején megkértem Ritát, a tógazdát, hogy szokásos módon készítsen majd képeket a zsákmányról és rólam. Mérlegelés után persze az összes hal visszakerült éltető elemébe, a vízbe.

Nem volt más hátra, a másik botot is felcsaliztam, etetőanyagot gyúrtam a kosárba, majd visszadobtam mindkettőt. Amint leültem folytatni a reggelim, ismét kapás! Felpattanok a székemből, berántok! A halacska rajta. Ismét 1-2 perc, és a szákban az előző ikertestvére. Közel 1,5 órája horgásztam és még nem bírtam megenni a reggelim. Mégiscsak jól alakul ez a peca!

Úgy délelőtt negyed 11 körül járt már az idő, mikor elkezdett fújni a szél. Sajnos szembeszél fújt, ami feederezéshez nem épp ideális. De nem ez volt a legnagyobb probléma: a szél érkezésével a halak kapókedve megszűnt. Délután 2-ig szinte egy mozdításom sem volt. A szél ez idő alatt folyamatosan változtatta irányát, csaknem minden égtáj irányából fújt.

Egy idő után alábbhagyott a szél, és mintha megtáltosodtak volna a halak is. Szinte ugyanaz volt a forgatókönyv, mint reggel. Kapás kapás hátán, és halat hal követett. 3 óra körül olyan lett az idő, mintha egész nap szélcsend lett volna. Gyönyörű, sima, letisztult vízfelszín. Egyszóval ideális a horgászathoz. Csak sajnos a horgászatra szánt idő a vége felé járt már.

A béke „szigete”, ahol csend és nyugalom honol

Így lassan elkezdtem összepakolni. Eseménydúsan sikerült ez a mai nap. Összesen 3 halat vesztettem, valószínűleg rossz akadás miatt. A horgászatot reggel 7:33-kor kezdtem és 15:30-kor fejeztem be. Ebben a 8 órában nem unatkoztam. Igaz, a mellettem lévő horgászok bosszankodva konstatálták, hogy nálam mennyi kapás van, és hányszor merítem meg a szákomat, mivel a partra segített zsákmány összesen 11 ponty volt 23,45 kg-os összsúllyal, ami igen jónak számít ebben a novemberi időben.

A legfogósabb kombináció: Fűszeres Halas etetőanyag, 1 szem Fűszeres Hal Oldódó Pellet, és 1 szem Nagy Ponty Finom pontypellet. Ezzel a kombinációval 4 pontyot sikerült fognom, és 2 akadt le. A nap második helyezettje holtversenyben: 2 szem Tenger Kincse Finom pontypellet és Fekete Gyémánt + Magyar Betyár Oldódó Pellet kombináció. A Tenger Kincse pellettel a Pelletes Fekete etetőanyagot, a Fűszeres Halas etetőanyaggal a Fekete Gyémánt és a Magyar Betyár kombinációt párosítottam. És végül 1 halat fogtam Nagy Pontyos pellettel és Pelletes Fekete etetőanyaggal.

A nap érdekessége számomra, hogy a kiakasztott zsinórklipszes technikával meghorgászott helyemről „csak” 4 pontyot sikerül megakasztanom. A Fűszeres Halas etetőanyaggal fogtam a legtöbb halat, amivel egy szórt etetést csináltam. Mindig tanul az ember, hát még a horgász! :-)

Az aznapi fogás

Remélem, még az időjárás kegyelmébe fogad minket, horgászokat, és egy pár alkalommal még lehet kísérteni a szerencsét és persze a halakat. Görbüljön! :-)

Írta: Szabó Balázs (SzahoteN)
Fotók: Szabó Balázs és Rácz Rita, tógazda

* Amennyiben nem jelennek meg a kommentek, úgy szükséges a böngészőben bejelentkezni a Facebook profiljukba!

10másodperc múlva átirányítunk a fizetési felületre.