Tavaszi élménypecák

Tavaszi élménypecák

Elérkeztünk a szezon azon időszakához, amikor már a horgászok szívesebben látogatják a vízpartot az időjárás javulásának köszönhetően. Mi is egyre többször vesszük üldözőbe kedvenceinket, leggyakrabban a Szőke melletti tavakon. Nem történt ez most se másként, ez a cikk három izgalmas horgászat történéseit foglalja magába. Ezek kapcsán olyan praktikákat szeretnék bemutatni, amelyekkel akár a tavak öreg lakóit is horogra lehet csalni, ebben az időben is, feeder módszerrel.

A szezon első telepítésére került sor Szőkében a márciusi hosszú hétvégét megelőző pénteken. Nekünk nem is kellett több, szombatra horgászatot terveztünk. Alapvetően nem számítottunk sok kapásra, mert azt tapasztaltuk, hogy annak ellenére, hogy sok éhes száj kerül ilyenkor a vízbe, mégsem táplálkoznak a halak olyan intenzíven, mint nyáron. Hiába, a víz még hideg. A horgászatot megelőző héten már szerdától szörnyű idő volt, esett az eső és erős szél volt jellemző. Hatalmas szerencsénkre szombatra ez csillapodott, és reggel hét óra környékén – mikor a helyszínre érkeztünk – szép, tiszta idő fogadott.

Szép, tiszta idő jellemezte a szombati napot

1. nap (március 13. – szombat)
Megérkezést követően az etetőanyagok bekeverésével már nem kellett bajlódnom, mert ezt előző este megtettem, így hamarabb tudtam nekilátni a horgászatnak. Nem a végszerelékek bedobásával kezdtem, hanem egy kisebb alapozó etetést alakítottam ki a halak koncentrálása céljával, ugyanis ezek a telepített pontyok, melyek közül szerettünk volna fogni, rajban járnak.
Alapozó etetésem elemei:

 • 0,5 csg Pellet Pack Turbo - Fagyos Ponty
 • 0,5 csg Bázis Mix - Fokhagymás Hal 
 • 100 ml SpéciAdditive - Fokhagyma kivonat
 

Az etetés nem volt sok, 9-10 kosár mindösszesen. Ezeket Pellet Feeder kosárral juttattam be az első dobással meghatározott, nagyjából 50 méteres távolságba. Az egyik botommal végig ezt horgásztam, és bár ez sokáig nem volt eredményes, a későbbiek abszolút kárpótoltak. A másik botommal kereső horgászatot folytattam, dobáltam mindenfelé. A felszereléseim, melyeket ezen a napon használtam, a következőek voltak:

1. felszerelés (etetésre szánt):

 • By Döme TF Master Carp Pro 360H
 • By Döme TF Long Cast 4500
 • By Döme TF Long Cast Line 0,22 mm
 • Haldorádó Braxx Long Cast 0,20 mm
 • By Döme TF Long Cast Method Feeder kosár 35 g/ Pellet Feeder kosár 25 g
 • Haldorádó Braxx Pro 0,10 mm
 • Gardner Dark Mugga 10
 

2. felszerelés (kereső horgászat)

 • By Döme TF Pro Method Feeder 350 ML
 • By Döme TF Pro Method 6000
 • By Döme TF Power Fighter 0,20 mm
 • Haldorádó Fluorocarbon 0,25 mm
 • By Döme TF Long Cast Method Feeder kosár 25 g
 • Haldorádó Braxx Pro 0,10 mm
 • Owner 50922 Pin Hook 12
 

Ezek a pálcák és a hozzájuk illő orsók voltak a társaim az első napon

Az első halakra nem is kellett sokat várni, egy órán belül elkelt a kereső botom csalija. Rövid fárasztást követően partra került az első pontyocska, mely a Rokfort sajt Tornado Wafterre csábult el.

Ez a hal volt az első érdeklődő, melyet az egyik kedvenc csalimmal fogtam, a Rokfort sajtos Tornado Wafterrel
Ha nem lett volna a bot kellően lágy, ez a hal nem biztos, hogy meglett volna

Az első hal után szinte azonnal követte őt a második, mely már egy formásabb tükrös volt.

A második halra sem kellett sokat várni

Azonban a kezdeti aktivitást nagyon erős visszaállás követte a halak részéről, melyre talán egyikünk sem számított. Ez olyannyira meghatározó volt, hogy a következő kapás délután három órakor érkezett! Nem értettük, mi történt, de a folyamatos változtatások csalik, majd etetőanyagok terén nem hétköznapi fogást eredményeztek. Azt tudni kell ezekről a tavakról (1-es és 2-es), hogy a 4 kg-nál nagyobb halak csodaszámba mennek, és nagyon nehéz becsapni ezeket a gyönyörű pontyokat. Ha sikerül is elcsípni néhányat, az jellemzően nyáron, az esti óráktól a hajnali órákig tartó időintervallumban történik. De visszatérve erre a napra, a délutáni órákban egyre agresszívabb aromájú etetőanyagokkal próbálkoztam, mondhatni „nagyhalas” kajákkal, de ezek általában itt csupán a kapások mennyiségét, és nem az egyedsúlyt növelik. Azonban most másképp történt. Az etetésemre bedobott végszerelék kosarába az imént említett erős, aromás kaja került. Nagyjából egy óra után egy borzasztó erejű kapásra lettem figyelmes, a hal elvitte volna a botomat, ha nincs kiengedve a fékem. A fárasztás alatt már éreztem, nem kis példánnyal van dolgom, viszont a szákolásnál nagyokat dobbant a szívem, ugyanis egy gyönyörű tőpontyot pillantottam meg.

Ezt a gyönyörű tőpontyot sikerült fognom a délutáni kapástalan időszakban, súlya közel 8 kiló volt!

Biztos vagyok benne, hogy e hal megfogásában hatalmas szerepe volt az etetőanyagnak, ugyanis ezt még nem igazán használtam itt, de más tavakon már hozzásegített szép eredményekhez. Csaliként ekkor a 11 mm-es epres Quatro Fluo Pop Up volt fent a csalitüskén.

Az etetőanyag elemei, melyek hozzásegítettek egy ilyen gyönyörű hal megfogásához
A végeredmény így nézett ki
Ezzel a keverékkel „sapkáztam” meg a májas-csípős kaját

A kaja arányai a következőek voltak:

 • 400 g Haldorádó Top Method Brutal Liver
 • 800 g Haldorádó Ready Method Chili
 • 100 ml Haldorádó SpéciAdditive Fűszeres Vörös Máj
 • 2-3 marék 4 mm-es Halibut pellet
 

„Sapkázáshoz”:

 • 400 g Haldorádó Bázismix Fokhagymás hal
 • 400 g Haldorádó Ready Method Spring
 • 50 ml SpéciAdditive Fokhagyma kivonat
 

A method kosarat először a májas kajával töltöttem meg…
… majd a fokhagymás-alkoholos kajával sapkázva került vízbe

Erre a napra be is fejeződött az események sora, azonban egyáltalán nem voltam elégedetlen, hiszen tényleg nagyon ritka egy ekkora példány ezen a tavon.

Szerencsére az idő egész nap a mi pártunkat fogta, bár néha feltámadt a szél

2. nap (március 15. – hétfő)
A nemzeti ünnep miatt biztosak voltunk abban, hogy korán kell indulnunk, ha a tavon a szélvédett helyek valamelyikét szeretnénk a sajátunknak tudni, ugyanis erre a napra szörnyen erős, 45 km/h-s szelet jósoltak némi esővel. Sajnos a meteorológusoknak lett igaza, de ez nem szegte kedvünket. Amint a kijárási korlátozás lehetővé tette, indultunk is. Sokat gyalogoltunk befelé, ugyanis a tó félszigetének csücskét szerettük volna elfoglalni, melyhez ebben az évben már szép emlékeim kötődtek, ugyanis eddigi legtermetesebb, 1 kg körüli keszegemet itt sikerült megfogni.

Ezen a helyen már sikerült fogni halakat, például ezt a gyönyörű dévérkeszeget
Egyáltalán nem fogadott minket jó idő… az eső változott, a szél sajnos nem, az végigkísérte a napunkat

Reggel – akárcsak az előző helyen – alapozó etetéssel kezdtem, szintén 9-10 gombócot juttattam be ugyanabból a keverékből. Azonban nem indult olyan jól a reggel, mint szombaton. Az első pontykapás tíz óra környékén érkezett, ezt sikerült is egy szép kis tőpontyra váltani. De az első hal nem ponty volt, hanem a napunk többi részét is megnehezítő kárász.

Ez a kis tőponty volt az első jelentkező, mely ismét a kereső botra jött

A kereső botom ezen a napon már nem a Pro Method volt, hanem egy Master Carp Pro 330M, melyre egy 6000-es Fine Carp orsó került. Erre 22-es Haldorádó Black Feeder zsinórt tekertem, dobóelőke megegyezett az eddigiekben használttal, akárcsak a végszerelék többi eleme.

A kereső botomat lecseréltem, ezúttal egy Master Carp Pro botot + Fine Carp orsót használtam

Az első ponty után a második viszonylag hamar, háromnegyed óra után meg is érkezett. A két termetesebb hal között azért már két-három kárász is elhúzta a feederbot spiccét.

Egy újabb gyönyörű bőrponty

A kárászok kikerülése érdekében felkerült nagyobb horog és nagyobb csali – esetemben a Legend Pellet Wafter Brutális máj 16 mm-es méretben –, de ezt sem hosszában, hanem keresztben szúrtam a tüskére, így biztosan nem tudta felvenni bármilyen „egyéb” hal. De ugyebár ez egy oldódó csali, tehát próbálkoztak az elfogyasztásával, mikor már a Wafter felülete felpuhult. A kapásszegény időszakban volt időm a tó vége felé elsétálni, körbenézni, mi újság arra. Feltűnő a tó területén, hogy a tavalyi év második felétől a hódok nagyon elszaporodtak és őrült módon elkezdték a fák törzsét rágni, néhányat sikerült is kidönteniük.

A tavalyi évtől nagyon sok fa törzse így néz ki a hódok miatt
A fák törzse körül pedig ilyen hatalmas fadarabok hevertek

A horgászatot folytatva ismét a kapásra vártam, de a botok spicce mozdulatlanul állt. Talán fél órát vártam a frissítés előtt. Amikor a kereső botomat kezdtem volna el kitekerni, a horgon nagyobb súlyt éreztem. Ez bizony pontyot sejtetett, ami igazán meglepett, hiszen abszolút semmi kapást nem mutatott a feederbot.

Ez a kis gömbölyű tükrös volt a következő hal ezen a napon, mely semmilyen kapást nem produkált!

Ezeken kívül még további két ponty érkezett, valamint összesen 7 kárász délután négyig. Szerencsénkre a helyválasztás nagyon jól sikerült, mivel nálunk a nádszálak szinte meg sem rezzentek, míg a szembe parton a nád vízszintes pozícióban állt majdnem egész nap.

3. nap (március 16. – kedd délután)
Ez a horgászat alapvetően nem volt betervezve, de szerencsére felszabadult a kedd délután, azonban az időjárás még extrémebb volt a hétfőinél. A tó vize tarajosan hullámzott, így nem volt kérdés, hogy a 2-es tó felé vesszük az irányt, ami az 1-es tótól nyugatabbra fekszik és a kisebb tavat ölelő erdősáv, valamint mélyebb fekvése miatt a szél szinte teljesen megszűnik odalent. Ez egy kisebb tó, nagyjából 6 hektár területű. Itt a hátsó szegletben foglaltunk helyet, így az egyik botommal a tó végében található nádas elé dobáltam, míg a 360-as bottal a nyílt víz feltérképezése volt a cél, szintén kereső method horgászattal.

A felszerelés ezúttal ugyanaz volt, mint a hétfőn használt
A tavasz már megérkezett!

Itt a horgászat időtartama sokkal rövidebb volt, mint az eddigi két napon, ugyanis nagyjából 5 óra volt az aktív horgászat az eddigi egész napokkal szemben. Mire a felszerelések vízbe kerültek, talán már 13 óra is elmúlt. Az első kapás 15 óra körül érkezett, majd ismét egy bő óra elteltével a következő. Ez idő alatt sok esőfelhő környékezett meg minket, de szerencsénkre elkerült mind.

Az időjárás megpróbált nekünk keresztbe tenni, de szerencsénkre nem áztunk el egyszer sem
A nap utolsó hala, mely egyben a legtermetesebb volt, közel 4 kilót nyomott

Ezen a napon az etetőanyagok majdnem változatlanok voltak az eddigiekhez képest, viszont képbe került egy teljesen fokhagymás kaja, ezúttal ezzel sapkáztam meg a májas keveréket. Csaliként kettő működött nagyon jól, az egyik a Tornado Wafter Puncs & Menta, a másik a BlendeX Hydro Kókusz & Tigrismogyoró volt 12 mm-es változatban. A nap legszebb hala az utóbbi csalira csábult el.

Az összes halamat egy olyan új keverékkel fogtam, melynek minden összetevője fokhagymás volt!
Íme, a nyerő csalik és etetőanyagok

Ez a három horgászat fantasztikusan telt, szép halakat tudtam fogni, melyek közül egyértelműen kiemelkedett az a helyi viszonylatban nem hétköznapi, közel 8 kilós töves. Úgy gondolom, hogy ha van olyan etetőanyag és csali, mely egy ilyen vízen is horogra tud csalni egy ekkora halat, az bármelyik tavon megállja a helyét! Ha tehetitek, mindenképp próbáljátok ki! Egyik peca sem volt egy sétagalopp, de mindegyiknek élveztem minden percét, hiszen ahogy a mottó is tartja: „Mert horgászni jó!”.

Írta: Kovács Kristóf

* Amennyiben nem jelennek meg a kommentek, úgy szükséges a böngészőben bejelentkezni a Facebook profiljukba!

10másodperc múlva átirányítunk a fizetési felületre.