Tavaszi horgászat a Benta HorgászParkban

Tavaszi horgászat a Benta HorgászParkban

A horgászathoz többféleképpen hozzá lehet állni. Lehet úgy, hogy elmegyek pecázni, és vagy fogok halat, vagy nem. De lehet előre tervezni, gondolatban felépíteni is, majd az elképzelések szerint tevékenykedni. Rám az utóbbi jellemző. Na de mi van akkor, ha az, amit úgy hittünk, hogy sikeres lesz, mégsem az, mert a halak éppen nem úgy viselkednek, mint ahogy mi azt vártuk.

Horgászat helyszíne:

2011. március 4-5-én tízedik alkalommal rendezték meg a Horgászsport Szakkiállítás és Vásárt Budapesten, a HIT Csarnokban. A Benta HorgászPark standján idén is kérdőívet lehetett kitölteni, és akire rámosolygott Fortuna, azt kisorsolták, és egy egész napos területi jegyet nyert, melyet az 1., 2., 3. vagy 4-es tavon horgászhatott le. Barátnőmmel mindketten kitöltöttük a magunk kis kérdőívét, és bizakodtunk… nem hiába! Mindketten nyertünk! Ekkor jött az ötlet, hogy mi lenne, ha a két napijegyért cserébe egy alkalommal a 7-es, bojlis tavon horgászhatnék?! És képzeljétek, SIKERÜLT! Engedélyt kaptam rá! Barátnőmmel célba vettük a Benta HorgászPark 7-es, bojlis tavát…

A Benta HorgászPark 7-es tavára ültem le

Aznapi elképzelés:

Minden alkalommal, amikor nekivágok egy horgászatnak, már napokkal előtte elkezdek gondolkodni (pl. hogy milyen etetőanyagot keverjek, milyen csalikat használjak, milyen felszerelést állítsak össze). Ez most sem volt máshogy.

Az etetőanyag:

2 kg Haldorádó Pelletes Fekete, 1 flakon Haldorádó CSL Tuning Tenger Kincse aroma, 1 doboz csemegekukorica, 1 marék VDE 4 mm-es epres mikro pellet.

Bekeverésre váró finomságok
Először aromát és vizet adtam a keverékhez…
… majd a csemegekukoricát…
… végül a mikro pelletet
Így néz ki a kész keverék

Csalik:

A csalikkal kapcsolatban úgy terveztem, hogy míg az egyik boton élő anyaggal csalizok (csonti, giliszta), addig a másik bot horgának a hajszálelőkéjére csak a Haldorádó Magyar Betyárjait fűzöm fel.

Betyárok

Horgászat:

10 órakor bevetettem végszerelékeimet és kíváncsian vártam, hogy az elképzeléseim hogyan fognak halat adni.

Szerelékek bevetve, már csak várni kell a halakra

Az élő csalis horgot közelebbre, míg a pelletest távolabbra dobtam. Nem telt el 5 perc sem, már jelzett a spicc! Egy kis kárász éhezett meg a gilisztára. Újracsaliztam, ugyanoda visszadobtam, de most egy pontynak tetszett meg a 2 szál giliszta.

Megérkezett a nap első pontya
Gyors mérlegelés…
… sebfertőtlenítés…
… és ment is vissza…

A pelletet nem vette fel egyetlen egy hal sem. Számtalan csalikombinációt kipróbáltam Magyar Betyáros változatban. Kezdtem úgy érezni, hogy amit elterveztem, az a gyakorlatban nem úgy működik. Dipeltem, pordipeltem, puha, kemény csalit is felfűztem a hajszálelőkére, de sajnos most a halak nem voltak „betyáros” kedvükben.

Magyar Betyár dip tuning
Magyar Betyár pordip
Végeredmény

Egy percig sem estem kétségbe, hiszen egy jó horgásznál mindig van valami olyan csali, ami kihúzza őt a haltalanságból. Szerencsére a Haldorádó több ízesítésben is kínál csalit, ezért egy másik kedvencemet vettem elő, a Fűszeres hal ízesítésű Hybrid pelletet. Fel is fűztem - bízva a sikerben.

Sokszor bevált nagy kedvencem a Hybrid fűszeres hal 1 lebegő, 2 süllyedő

Közben a másik boton gilisztára, csontira folyamatosan jelentkeztek a kárászok. Barátnőm is kedvet kapott a horgászathoz, a kárászokat ő segítette partra és engedte vissza.

Barátnőm nemcsak remek képeket csinál, hanem ha kell, megbirkózik a halakkal is…
… és természetesen vissza is engedi őket

Határozott kapással érkezett meg a következő pikkelyes a Fűszeres hal Hybrid pelletre. Éreztem, hogy jó hal akadt a horgomra. Szép lassan az akadók felé vette az irányt, de visszafordítottam és pár perces küzdelem után sikeresen megszákoltam.

Ez jó hal lesz…
Kifáradt, már csak meg kell szákolni
Sajnos látszik, hogy ezt a halat sokszor kifogták, megérdemli a bánásmódot
6,17-es tükrös
A nap legnagyobb hala
Okozzál még másoknak is sok szép élményt!

Mérlegelés, sebfertőtlenítés, fényképezés után visszanyerte szabadságát. Ezzel a szép hallal véget is ért a horgászatra szánt idő.

Valamikor jobban, valamikor kevésbé eszik a hal, de mindig meg lehet találni annak a módját, hogy hogyan csaljuk horogra. Van, hogy változatni kell, és a változtatás szép halakat adhat.

Írta: Kun Balázs

10másodperc múlva átirányítunk a fizetési felületre.