Ismerjük meg etetőanyagainkat - 1. rész - Alap pontyos keverékek

Ismerjük meg etetőanyagainkat - 1. rész - Alap pontyos keverékek

Már többször szembesültem azzal a problémával, hogy hiába használok kitűnő minőségű etetőanyagokat, mégse vagyok eredményes velük. Biztos megfelelően készítettem el? Ahogyan a mi ízlésünk, a halak ízlése is kifinomult. Nekünk se tetszene egy túlsütött steak, vagy éppen egy félig megsütött torta. Megpróbálok a helyes elkészítéshez néhány tanácsot adni a Haldorádó termékein keresztül egy háromrészes etetőanyag-bemutató sorozatban, tartsatok velem!

Kezdjük talán a legáltalánosabb keverékekkel, amelyeket az év bármely időszakában eredményesen vethetünk be kedvenc halainknak, a pontyoknak. Minden etetőanyag vízben való oldódását úgy szemléltetem, hogy az egyik gombócot egy picit túlvizezem. Így szinte használhatatlanná válik, és majdnem nullával egyenlő csalogató hatással bír.

Ponty Piros

A zacskót kibontva rögtön megcsapja orromat a friss, érett földieper illata, szinte kedvem lenne megenni. Pár pillanatig játszom a gondolattal, de gyorsan arrébb hessegetem, mégiscsak a halaknak szánták! Tovább nézelődve a zacskó belseje felé, látszódnak benne a darabosabb alkotóelemek, magok, kitűnnek a piros háttérből. Illata, színe közkedvelt a horgászok körében, ősz elejétől a télen át egészen tavasz végéig fejti ki legjobban csalogató hatását, de nyáron is okozott már kellemes meglepetést. A Haldorádó termékpalettát tekintve a Vörös Démon fantázianevű pelletekkel, kukoricával, aromákkal harmonizál leginkább ízben, illatban és színben egyaránt. Mivel a fotókat vízparton készítettem, tóvíz van az akváriumokban. Az egyik merítésnél két kis kárász és egy sügér is került a vödörbe, melyeket az akváriumban láttam vendégül pár percig.

Haldorádó Feeder Master Ponty Piros olyan univerzális pontyos etetőanyag, amely bármely vízterületen eredményesen használható
Tartalmas belsőt takar az igényes külső
Ügyeljünk a megfelelő nedvesítésre! 5 perc elteltével a túlvizezett, ragacsos keverék szinte nem is oldódott, a kiskárász is a másikat választotta, bele-beletúrt
Ez a lepke is kíváncsi volt a Ponty Piros oldódására

Ponty Sárga

A citrombomba! Nyáron, a meleg vizekben előszeretettel fogyasztják a pontyok, amurok. Nekik olyan lehet ez, mint nekünk egy hűs limonádé a vízparti nyaralás közben. Szembeszökő sárga színe a halaknak utat mutatva rikít a mederfenéken. Az olasz panettone kuglóf kellemes aromája keveredik a friss citrommal és vaníliával, az így létrejött egyedi íz- és illatharmónia nem véletlenül hat ellenállhatatlan csáberővel a halakra. Egy kevés csemegekukoricával spékelve tovább fokozható vonzereje.

A felmelegedett vizekben hatásos citromos Ponty Sárga
A megfelelően elkészített etetőanyag közelről
Bekeverve még intenzívebben dől belőle a friss illat
Magvakban itt sincs hiány, a később érkező termetes egyedek is találnak szemezgetnivalót

Pelletes Fekete

Sokak kedvencévé vált az idők folyamán, nem véletlenül! Minden vízterületen meglephet bennünket ez az emberi orrnak kellemetlenül büdös, halas kaja. Kezdetben kizárólag a meleg, „döglött” vizekben gondoltuk hatásosnak, azonban a forgalomba hozatala óta eltelt 3 évben megszerzett rengeteg tapasztalat alapján biztosan állíthatjuk, hogy az egyik olyan etetőanyag, amely január 1-től december 31-ig bármikor bevethető! Főként az intenzíven telepített tavakon érződik előnye, ahol nagy egyedszámban fordulnak elő termetes kedvenceink. Itt igénylik a nagy tápanyagtartalmat, amelyet a pelletek, valamint a magas halliszt- és halolaj-tartalom biztosít számukra. Azonban nem kis meglepetésre számos folyóvízi és vadvízi horgászatnál is bizonyított, ahol „régimódi” halak is ezt az etetőt választották! Ha ennek a már önmagában is proteinbombának számító keveréknek a csalogatóhatását tovább szeretnénk fokozni, különféle pelletekkel könnyen véghezvihetjük. A Tenger Kincse és Fekete Gyémánt „ízvilág” idomul hozzá legjobban minden termékben - a pontyok bánatára.

Pelletes Fekete a proteinbomba, amely január 1-től december 31-ig (vízhőmérséklettől függetlenül) bármikor eredményes lehet!
Az emberi orr számára kellemetlen, de halak mégis imádják
Az egyébként finomszemcsés etetőanyagba nem kevés piros pontypellet és master carp pellet található, ezek segítségével könnyen szelektálhatjuk a halak nagyját
Itt is nagyon fontos a megfelelő nedvesítés! Ezt a ragacsos állagot kell elkerülni, mert így sokkal később nyit, lassabban fejti ki csalogatóhatását
Vízben remekül oldódik ez is, maximális csalogatóhatást érve el

A fotókon látható, hogy nagyon könnyű elrontani az amúgy tökéletes etetőanyagunkat a bekeverésénél, ha túlnedvesítjük. A minimális vízmennyiség, amellyel a leggyorsabb oldódást tudjuk elérni a Haldorádó etetőanyagoknál: 3 deciliter. Ha lassabban kell nyitnia a keveréknek, azt 4-5 dl folyadékkal tudjuk elérni 1 kg etetőanyag esetében (így még mindig nem lesz csirizes). Ha folyékony aromát is használunk, akkor annak mennyisége csökkenti a felhasználandó víz mennyiségét, azaz ha 1 dl aromát már ráöntöttünk a keverékre, akkor maximum 4 dl vizet önthetünk rá! Ha 4-5 dl folyadéknál többet használunk, ragacsos, csirizes lesz a keverék és nagyon lassan vagy egyáltalán nem bont - úgy kell a nap végén a kosárból kiverni… Fontos azt is megemlíteni, hogy a tökéletes állagot többszöri nedvesítéssel tudjuk elérni, illetve az elkészült keverék állaga közepes lyukméretű törőszitán való átpréseléssel tovább javítható. Ekkor a rostán fennakadó darabosabb szemeket nyugodtan visszakeverjük az etetőanyagba. Ezek olyan apró, de hasznos trükkök, amelyek a legkiválóbb keverékeket is még jobbá tehetik!

Folytatása következik!

(X)
Írta: Hajdu Tamás (matchuszo)
Fotók: Hajdu Zoltán

* Amennyiben nem jelennek meg a kommentek, úgy szükséges a böngészőben bejelentkezni a Facebook profiljukba!

10másodperc múlva átirányítunk a fizetési felületre.