Vadvízi kalandok 3. rész - Irány a Deseda!

Vadvízi kalandok 3. rész - Irány a Deseda!

Folyamatosan keresem az új, számomra ismeretlen vízterületeket. Az új célok, az új kihívások éltetnek. Minden víz más! Mindegyik egy új, megfejtésre váró talány. Rengeteg tapasztalatra és tudásra teszek szert, miközben majd minden héten horgászversenyen vagy egy (számomra) új tavon, folyón, víztározón horgászom. Ezeket osztom meg veletek írásaimban, videóimban. Régi vágyam volt, hogy Somogy megye egyik nagy és ismert vízterületén, a Desedán horgászhassak. A Kaposvár mellett elterülő, több mint 200 hektár területű víztározó komoly kihívást jelent minden - helyismeret nélkül ide érkező - horgásznak.

1 nap mit ad a Desedán?

Mire számíthatnak azok a horgászok, akik nem ijednek meg az újtól, az ismeretlentől és finomszerelékkel (matchbottal vagy feederrel) szeretnék itt üldözőbe venni a halakat? Ha érdekel, hogy mit lehet egy rövid, 1 napos horgászat során a Desedán kifogni, tartsatok ismét velünk!

Hatalmas, 220 ha területű vadvízi rengeteg a Deseda víztározó
Változatos lehetőségeket kínáló horgászhelyem a vízről…
… és a partról nézve

A horgászhely kiválasztása

Amikor arról meséltem Papp Józsefnek, hogy szeretnék a Desedán horgászni, és tudna-e ebben segíteni, horgászbarátom gondolkodás nélkül igent mondott. Ha nem is rendszeresen, de Józsi minden évben rápróbál a Kaposvár mellett elterülő híres víztározóra, így kellő helyismerettel rendelkezik, amely kulcskérdés a nagy vízterületek eredményes horgászata során. Amikor konkretizálódott, hogy mikor tudok menni, előtte Józsi körbejárta a tározót és olyan helyet keresett, ahol nagy eséllyel tudunk néhány szebb halat is fogni, és ahol kellően változatos a meder ahhoz, hogy „menekülő utat” biztosítson, ha egyik vagy másik kiszemelt horgászhely nem működne. Így esett a választása egy olyan öböllel tarkított sekély (maximum 2 méter mély) vízterületre, ahol a mederfenék szinte kopogott és nagyon sok kagyló borította. Ez akkor vált egyértelművé, amikor operatőrünk, Takács Péter melles csizmában besétált, és ahogy mondta, kagylómezőkön gyalogolhatott. A kiszemelt területen, a parttól kb. 80 méterre egy valamikori kisvasút töltését rejtette el a vízfelszín, ahol vélhetőleg már a víz is mélyebb volt.

Papp József matchbotot használt, míg én feederbottal horgásztam

Őszi haltanyák felkutatása

Persze a legjobbnak vélt helyeken is könnyen benullázhat még a jól felkészült horgász is, mivel a szeszélyes őszi időszakban nehéz a halak szokásait és tartózkodási helyeit pontosan felmérni. Az éjszakák már hűvösek, nem ritkák a talaj menti fagyok. Ez nem kedvez a gyorsan lehűlő, sekély partszéli vizeknek és haltanyáknak, de nappal, a szép napsütéses időben akár 20 Celsius-fokig is felmelegedhet a levegő. Az intenzív napsütés hatására gyorsan felmelegszenek a sekély területek is. Ilyen helyeken akár 2-3 Celsius-fokkal is melegebb lehet a víz, amelyet a halak különösen nagyra értékelnek. Tehát nem is olyan könnyű - kiváló helyismerettel sem - megtalálni pikkelyes barátainkat. Ráadásul, ami reggel jónak bizonyult, az már nem biztos, hogy délután is jó lesz… Szóval egy biztos, hogy semmi sem biztos, de csak az fog halat, aki horgászik!

Józsit „megkérték” időnként a halak, hogy fáradjon hozzájuk közelebb…
… ha lehet, még közelebb!
Ez már megvan!

Két módszer egy horgászat során

Papp József itt matchbottal a parttól kb. 30-35 méterre horgászott, míg én - hűen önmagamhoz - két feederbottal vettem a halakat üldözőbe. Két különböző helyet etettem meg. Az egyik etetési helyet a parttól kb. 40 méterre jelöltem ki. Ide csúzlival lőttem be a csalogatóanyagot. A másik horgászhely kb. 80 méterre volt. Ide etetőkosárral etettem be. A kiakasztott zsinórklipsznek köszönhetően mindezt nagyon pontosan sikerült végrehajtani.

Józsi a világújdonságnak számító Top Mix Carsten úszókkal horgászott
A kétkedők „élőben” is megnézhetik a filmben, hogy miként működik horgászat közben
Íme, egy önként jelentkező tesztalany

,"s","75%","k"]Haldorádó Carp Master Pellet Pack - Új termék a 2011. évben!

A rendkívül fogós csalizó pelletek mellett, nagyon sok időt szánunk a különböző etető pelletek kikísérletezésére és tesztelésére, amelyek célja, hogy horgászhelyünkre csalogassuk és hosszú időn keresztül ott is tartsuk a halakat. Egyre népszerűbb és nagyon hatékony etetési technika a kiakasztott zsinórklipsszel végrehajtott etetőkosaras etetés. Fárasztó, de nagyon pontos és koncentrált! Ha ezt hagyományos etetőanyaggal végezzük, nagyon nehéz annak állagát úgy beállítani, hogy az vízbe érve a kosárból csak akkor oldódjon ki (persze a lehető legrövidebb időn belül), amikor az a mederfenékre süllyedt. Hogy ezt a folyamatot leegyszerűsítsük, felgyorsítsuk és hatékonyságát 100%-ra növeljük, megalkottuk a Pellet Packot![-doboz]

A Haldorádó Pellet Pack az etetőkosaras (kiakasztott zsinórklipszes) etetést leegyszerűsíti, felgyorsítja és hatékonyságát 100%-ra növeli!

A Pellet Pack tartalma:

  1. 800 g etető pellet
  2. 100 g pellet ragasztópor
  3. 100 ml pellet juice aroma

(mindez együtt 1 kg)

2011-től 6 különböző ízválasztékban lesz kapható!

A csomag etető pelletet, ragasztóport és egy különleges aromát tartalmaz

  1. Az etető pellet több különböző méretű (2, 3 és 4 mm-es) pellet szemeket tartalmaz. A kisebb méretű pelletek a legfogósabb, évek óta jól működő etetőanyagjaink legértékesebb összetevőiből épülnek fel. Ezek gyorsan, illetve közepesen gyorsan puhulnak és oldódnak fel a vízben, de nem esnek szét (mellesleg ezt volt a legnehezebb elérni…!). A 4 mm-es változat halibut pellet, amely nagyon lassan puhul fel, ez sokáig kemény, „roppanós” falat marad. A halibut magas olajtartalmának köszönhetően a vízközt mozgó halakat is a mederfenékre irányítja.

    A csomag 3 különböző méretű pelletet tartalmaz. A 2 és 3 mm nagyságú pelletek jól működő etetőanyagaink legértékesebb összetevőiből épülnek fel, míg a 4 mm-es magas olajtartalmú halibut pellet

  2. A pellet ragasztópor segítségével lehet a leggyorsabban és legegyszerűbben a csomag tartalmát biztonságosan megragasztani. Ez önállóan is kapható lesz majd. Természetesen másfajta pelletek és szemes termények megragasztására is alkalmas!
  3. A pellet juice egy nagyon sűrű, nagyon tömény új aroma, amely tovább növeli a csomag fogósságát és csalogatóhatását. Nagy sűrűségű, különleges, „nehéz” aroma, amely mindvégig a mederfenéken terjed. A PVA termékeket sem oldja! 2011-től 6 különböző ízválasztékban külön is megvásárolható lesz.

A pack tartalmát egy vödörbe öntve…
… szárazon kell összekeverni…
… majd 4 dl vizet kell még ráönteni
Elrontottuk? Nem túl vizes? Nem!
Kb. 15 perc alatt a pellet szemek magukba szívják az aromás vizet
Ekkor egyetlen nyomással gombóccá formálható…
… ami csúzlival is könnyedén belőhető…
… illetve etetőkosárba is tölthető

Hogyan használjuk?

Mindez (a három alkotóelem) összekeverve és 4 dl vízzel felöntve kb. 15 perc múlva használatba vehető. Ekkorra felpuhulnak a kisebb szemek, magukba szívják az aromás vizet, de nem porladnak, nem málnak szét! A ragasztópor úgy összefogja ez egész mixet, hogy egy nyomással összeáll, de vízbe csapódva szinte azonnal nyit. Vízbe kerülve a szemek önálló életet élnek és több órán keresztül (a víz hőmérsékletétől függően) megőrzik pellet formájukat, miközben teljes keresztmetszetükben felpuhulnak. Fontos, hogy egyetlen szemcse sem emelkedik el a mederfenékről, mindvégig ott dolgozik, ahol a halakat szeretnénk megfogni, horogra csalni. A kísérletek és az ezzel elért fogások egyértelműen bizonyítják, hogy sokáig helyben tartja főként a termetes halakat (pontyokat, amurokat). 1 csomag Pellet Pack minimum 1,5-2 kg etetőanyag hatásával felér.

Vízbe kerülve a keménynek tűnő gombóc rövid időn belül szétesik
A szemek önálló életre kelnek és megkezdik feladatukat, az intenzív halcsalogatást
A szemek a vízben tovább duzzadnak, teljesen felpuhulnak, de órák múlva sem esnek szét!
Ez az igazán szelektív nagyhal-csemege, bármilyen módon is juttatjuk vízbe!

A titok mától nem titok!

Ebben az évben szinte kivétel nélkül minden pontyos versenyen ezt (valamelyik ízesítésű Pellet Packot) használtam. Soha annyi versenyt nem nyertem, mint 2010-ben! 2 új pályarekordot és 1 versenyrekordot sikerült elérnem! Több mint 50 db 10 kg feletti pontyot fogtam az ország különböző tavain feederbottal! Kell ennél több bizonyíték?!

Ebben az évben szinte kivétel nélkül minden pontyos versenyen valamelyik ízesítésű Pellet Packot használtam. Soha annyi versenyt nem nyertem, mint 2010-ben!
Több mint 50 db 10 kg feletti pontyot fogtam az ország különböző tavain feederbottal! Kell ennél több bizonyíték?!

A halfogás 10 óráig lezajlott

A beetetés után meglepően gyorsan sikerült az első halat horogra csalnom. Peti talán Józsi szerelékének felvételével volt elfoglalva, amikor határozott kapással jött az első kiló körüli ponty. Nagyon biztató előjel volt ez, hiszen tudtuk, sejtettük, hogy jó helyen vagyunk, és talán nem jár egyedül bajszos barátunk. Így is lett, és 10 óráig mindketten 4-4 darab pontyot fogtunk. Én a 4 pontyokból hármat a partközeli etetésemen fogtam, míg a legnagyobb 3,68 kilós és csodaszép, nyurga testű tőpontyomat a távoli etetésről sikerült kifogni.

Két helyre etettem. A parttól 40 méterre csúzlival és 80 méterre etetőkosárral (kiakasztott zsinórklipsszel)
Az alapozó etetés után talán fél óra sem telt el, amikor horogra akadt az első ponty
A legfogósabb etetőkosaras keveréknek a Pelletes Fekete bizonyult ezen a napon…
… míg a legtöbb kapást a Mézes Pálinka ízesítésű oldódó pelletnek köszönhettem
3 pontyot fogtam a kinti etetésen…
… és mindössze egyet a távolin, de Ő volt a legnagyobb és a legszebb halam!

Mi történt 10 óra után?

Nagyon felbuzdultunk a kezdeti sikereken, és azt számolgattuk, hogy vajon hány ponttyal zárjuk a napot?! Nos, bármilyen hihetetlenül is hangzik 10 óra után egy darabot sem tudtunk már horogra csalni. A gyorsan melegedő, sekély vízterületet ellepték a keszegek. Többször is ráetettünk, csalikat cseréltünk, egyre nagyobbakat tettünk fel, de érdemi változás nem történt.

Papp Józsi csalogatóanyagai
Ő kukoricával fogta halait
Íme, egy szép tükrös a 4 közül

Kizárólag (egyre nagyobb méretű) dévérkeszegeket, karikákat és bodorkákat fogtunk. Meglátogatott minket Józsi egy helyi ismerőse, aki mosolyogva mesélte, csoda, hogy ennyi pontyot is fogtunk, mert neki még előbb (9 óra körül) be szoktak fejeződni a pontykapások. Legelőbb majd késő délután, szürkület környékén lehet úja pontykapásra számítani, addig pedig csak keszeg, keszeg, minden mennyiségben!

10 óra után már csak keszegeket fogtunk…

A célunkat elértük!

Nos, mi 16 órakor úgy döntöttünk, hogy befejezzük a horgászatot, amellyel így is maximálisan meg voltunk elégedve, hiszen a bekevert etetőanyagaink, csalijaink tökéletesen működtek abban a rövid pontyos időszakban is, amíg számíthattunk kapásaikra. Sikerült összesen 8 pontyot fogni, amely több volt, mint amire titokban számítottunk.

Ez a film Full HD minőségben is megtekinthető, amely a legjobb képminőség mellett biztosítja a modern eszközökön (okos telefonokon, táblagépeken) való gondtalan lejátszást is!Írta: Döme Gábor
Fotók: Csapi Károly
Videó: Takács Péter

* Amennyiben nem jelennek meg a kommentek, úgy szükséges a böngészőben bejelentkezni a Facebook profiljukba!

10másodperc múlva átirányítunk a fizetési felületre.