Visszatérés Mocsára I. rész

Visszatérés Mocsára I. rész

A nemrég eltöltött sikeres hétvége után nem bírtam ki, és barátaimmal ismét két napot töltöttem a mocsai Király Ponty Horgásztavon. Nagyon vártam már az új horgászatot, hiszen a múltkori hétvégén kifogott gyönyörű halak életem egyik legjobb pecáját adták, kíváncsian vártam már a folytatást…

Érdekes időjárási körülmények fogadtak minket, volt úgy hogy szakadt az eső és még egy pulóver sem volt elég, később pedig - mikor kisütött a Nap - az embernek már egy pólóban is melege volt. Persze ez nem hátráltatott minket, és szerencsére a tó gyönyörű pontyait sem.

Változékony idő fogadott minket

Kora reggel érkeztünk. Az eső intenzíven esett, a nád levelein is sorakoztak a vízcseppek, így felvetem az esőruhát, felállítottam az ernyőt, aztán gyorsan kezdtem pakolni és összeszerelni a botokat, hogy minél előbb a vízben tudhassam szerelékem.

Kora reggel az eső intenzíven esett…

Egy hete nagyon ízlett a halaknak az Ördögűző etetőanyag, így nem volt kérdés, hogy ezt viszem magammal. Erejét fokoztam még egy kis Fluo Flavor aromával, egy kiló keverékhez egy fél flakont adagoltam.

Ezúttal is az Ördögűző etetőanyagot használtam, amit Fluo Flavor aromával tuningoltam
Ezen a közeli fotón látszik milyen gazdag az etetőanyag, tele van értékes falatokkal! Hihetetlenül intenzív mandula és fokhagyma aromája nem kerüli el egyik ponty figyelmét sem

Nem maradt otthon az fokhagymás SpéciCorn sem, két erjesztett kukorica mellé ezt fűztem a hajszálelőkére. Nem is próbálkoztam mással, mert ez a kombináció már sok szép nagytestű ponttyal örvendeztetett meg, többek között itt, Mocsán is. Persze bármely otthon készített erjesztett kukorica is nagyon jól működik nyáron, én a Haldorádóról rendeltem egyet kilós kiszerelésben, ami nagyon kedvező árú, nem kell vele foglalkozni otthon, és ha nem etetésre, hanem csak csalizásra használjuk, az 1 kilogramm egy egész nyári szezon alatt kitart.

Az elmaradhatatlan fokhagymás SpéciCorn két erjesztett kukorica mellé került a hajszálelőkére

Szerencsére nem kellett sokat várni az első szebb pontyra. A szitáló esőben megérkezett ez a gyönyörű töves, amit izgalmas, hosszas fárasztás után sikerült a szákba terelni. Gyors fotó, mérlegelés és fertőtlenítés után hamar visszaengedtem a vízbe. A mérleg pár gramm híján 9 kilogrammot mutatott.

Az első szebb ponty
Csodálatos, hibátlan, erőtől duzzadó, makkegészséges példány nagyon szép sárga úszókkal és hosszú bajusszal

Nem sokkal később húzós kapás érkezett, a hal szépen vitte az orsón a nyeletőféket. Fárasztás közben, úgy küzdött, hogy meg voltam győződve arról, hogy egy kisebb ponty, de mikor a parthoz ért, megláttam, hogy egy gyönyörű, hatalmas kárász. A mérlegen a 2 kg-nál is többet mutatott!

Ilyen kapitális ezüstkárászok is élnek a tóban

Nem tudtam sokat pihenni a délelőtt folyamán: ismét nagyon erős kapás jött, és félóra fárasztás után sikerült is partra segíteni egy újabb csodás tőpontyot, ami pár gramm híján 10 kilogrammot nyomott - nap legnagyobb hala! Hibátlan volt ő is, szinte egy karcolás sem volt rajta. Lehet, hogy még meg sem fogták, a száján még egy piros pötty sem volt látható.

A nap hala: pár gramm híján 10 kilogrammot nyomott
Délután kicsit kiderült az idő, és Gyuri barátomnak is sikerült fognia egy nagyon szép tövest
A jó idő nem sokáig maradt, felhők jöttek ismét az égen, de szerencsére meghozták az újabb szép pontyomat
Közel 7 kg volt

Érdekes módon ez a ponty küzdött a legtovább ezen a napon, majdnem 40 perc fárasztás után sikerült megszákolni. Ez a nagyon szép, erőtől duzzadó, egészséges töves volt a nap utolsó hala, így szép búcsúajándéknak bizonyult.

Gyorsan visszaadtam szabadságát, hadd gyarapodjon, így felszedhet pár kilót és néhány év múlva tán ismét a kezemben tarthatom majd egy fotó erejéig

Az a legfontosabb, hogy vigyázzunk a halra, ne sajnáljunk bemenni a vízbe minimum térdig és ott engedjük vízbe kedvenc pikkelyeseinket, ne a part széli sekély vízbe, ahol megsértheti, megütheti magát a köveken! És ne kézben vigyük be a halat, hanem egy megfelelő zárható mérlegelőben vagy egy nagyméretű lezárható pontymatraccal, amiben a teste nem görbül meg, amiből nem tud kiszökni, amíg elérjük vele a mélyebb vizet.

Vigyázzunk a halra! Ne sajnáljunk bemenni a vízbe minimum térdig és ott engedjük el!
Érdekesség: a szomszédban a barátaimtól felém sodort a víz egy édes ananász pelletet, a molnárkák egyből rávetették magukat

Ismét egy nagyon sikeres napot zártunk, nagyon örültünk a csodás halaknak és elhatároztuk, hogy rövidesen visszatérünk…

10másodperc múlva átirányítunk a fizetési felületre.