Feederezés a Szamoson

Feederezés a Szamoson

Mivel május elején megkezdődik a tilalom a ponty, márna, jászkeszeg, a szilvaorrú és a paduc horgászatára, úgy döntöttünk, hogy keszegezni fogunk feederbottal. Sajnos a vízbe hullott nyárfa magjainak repítőszőrei ilyenkor nagyon meg tudja nehezíteni a horgászatot, de azért nem adtuk fel, hiszen egy próbát megért. Ebben az időszakban a Szamoson megfigyelhető, hogy nemcsak horgászni nehéz a nyárfaszösztől, de halat fogni sem könnyű ilyenkor… de eldöntöttem, hogy horgászni fogunk ilyenkor is! Hogy mi lett az eredmény, a cikkből megtudjátok.

Szép, napsütéses idő volt, a napsütést csak néhány gomolyfelhő zavarta meg. A vízen és a vízparton a „hópihék” ringatóztak. Nem sok horgászt láttam a folyóparton, gondoltam, nem sok reményem lehet, de ha már a vízparton vagyunk, akkor már horgászni is kellene. Már a folyó látványa, szépsége is a kikapcsolódás számomra, hát még a halfogás öröme!

Horgászhelyem, amely már sok szép emléket adott nekem

Horgászhelyemet a folyó alakította ki kb. két éve, talán ezért is szeretem annyira, mert ez szó szerint egy természetes, nem pedig mesterséges horgászhely. Már gyerekkorom óta horgászom a Szamoson, de azért szeretem a természetes állóvizeket és csatornákat is. Más a folyóvízi horgászat, mint az állóvízi, hiszen tudjuk, hogy a sodrás ereje a halat segíti a küzdelemben, és ez bizony néha erősebb felszerelést kíván.

Amikor végre minden kellékemet kipakoltam a botzsákból, megkezdődhetett az, amiért jöttünk: a keszegek horgászata. Csalinak a legegyszerűbb, de számomra a leghatásosabb csalit választottam, a gilisztát és a csontit. Amióta horgászom, ez a két csali volt a legfogósabb. Felcsaliztam a horgokat és türelmesen vártam a „jelentkezőket”.

Feederbotok beélesítve, harcra készen
Kapás van! Mindjárt kiderül, mi volt a tettes…

Sajnos mégsem tudtam meg, hogy mi kóstolgatta a felkínált gilisztacsokrot, mert a tettes meglépett, mielőtt még kapcsolatba került volna a horoggal. Alig telt el néhány perc, ismét apró pöccintések jelezték számomra, hogy a Moon Special feederen kapás van. Most végre kiderült, hogy apró bagolykeszeg - inkább keszegecske - volt a tettes, ami nem volt túl termetes.

Itt a tettes, de sajnos nem túl termetes

Annyit még megemlítek, hogy nem egyedül horgásztam, hanem párommal, aki szintén nagyon szeret horgászni, és néha nálam is nagyobb sikereket ér el. Amíg éppen nem horgászott, addig is hasznosan töltötte az időt, mert elkészítette a darált kenyérből, zsemlemorzsából és földből előállított etetőanyagot, amit Haldorádó Sajtos Bajszos aromával ízesítettünk be. A darált kenyér ötletét Polyák Csabától, Csabiótól kaptam, amelyet külön meg is szeretnék köszönni neki.

Készül az igazi folyóvízi aroma a párom közreműködésével

Ez a házilag készült etetőanyag már gyakran hozott eredményt de főleg akkor amikor a Haldorádó aromával ízesítettem. Nyári időszakban főtt kukoricát és búzát is szoktam beletenni. Lassan elkészült az etetőanyag is. Színe közepesen barna volt, és kellemes sajt illatú. Remélem tetszeni fog a halaknak is.

Így néz ki az etetőanyag közelről

A vízparton gyorsan telik a horgászatra szánt idő, az ember már csak azt veszi észre, hogy lemegy a nap. De azért a naplementének is megvan a maga hangulata. Előjönnek a ragadozóhalak, megkezdődik az igazi élet a folyón. Mi is élveztük a naplementét, de a kapás valahogy megváratott minket.

A naplemente hangulata mindig elvarázsol

A páromnak hirtelen kapást jelzett a feedere, és bizony egy karikakeszeg jelentkezett a csonticsokorra. Nem volt komoly méretű, de legalább halat is fogott. Az én horgászbotom viszont rezzenéstelen spiccel nézett a folyó közepe felé. Akkor jött egy váratlan pillanat, mert az én botom spicce is heves rángatózásba kezdett: egy szebb bagolykeszeget sikerült fognom.

Megtört a jég, végre bagolykeszeget fogtam

Gyorsan fotót készítettem a két halról, és már mehettek is vissza a vízbe.

Párom két keszeggel

Rövid idő elteltével megjelent valamilyen ragadozó hal a horgászhelyünk közelében, talán süllő, és azután már egyetlen kapásunk sem volt, ezért úgy döntöttünk, befejezzük a horgászatot. Nemcsak a hal fogásáról szól ez a szép hobbi, hanem a természet szeretetéről és védelméről is. Öt darab keszeget sikerült csak fogni ezen a napon, de a többi horgásznak, akik a hagyományos fenekező felszereléssel horgásztak, még ennyi kapása sem volt. Elégedettek vagyunk mind a ketten, hiszen nagyon szórakozató kétórás horgászatban volt részünk ebben a „hópihével” borított folyóban.

Írta: Szmolenszki Tamás (Bandy)
Fotók: Melinda (Bubu)

10másodperc múlva átirányítunk a fizetési felületre.