A kitűzött cél teljesítve!

A kitűzött cél teljesítve!

Minden évre van egy kitűzött célom, amelynek megvalósításáért mindent megteszek, és addig-addig küzdök, amíg sikerül elérnem. Egész évben kitartóan és semmit nem kímélve küzdöttem azért, hogy végül célba érjek és boldogan mondhassam, hogy „2014 teljesítve!”. Célom erre az évre egy 10 kg-on felüli ponty megfogása volt. Többször sikerült viszonylag közel kerülni e súlyhatárhoz, volt, hogy csak pár dekával maradtam a 10 kg alatt. Közelgett az iskola és már-már kezdtem beletörődni abba, hogy elmarad a várva várt találka életem halával…

Végül egy utolsó komolyabb, nyárzáró horgászatot még terveztünk apukámmal. Mindent átfuttattam az agyamban és annak tudatában, hogy ez az utolsó lehetőség, talán a leges-legnagyobb felkészülés előzte meg az indulást.

Helyszín

Nyárzáró horgászatunk helyszínéül a Devecser közelében elterülő 68 hektáros Széki-tavat választottuk. Rengeteg különféle hal él a tóban ebből, leggyakoribb faj a ponty - akár 20 kg felett -, de van bőven amur, keszeg, a ragadozó halak közül pedig süllő és harcsa. A sok-sok tuskó, víz alatti bokor és akadó miatt nem egyszerűen meghorgászható víz, de vannak szinte akadómentes részei is.

Horgászatunk helyszíne a Széki-tó. Piros X-szel jelöltem a helyet ahova leültünk

A tóban tömérdek természetes táplálék található. Kagyló, rák, belógó fák levelei, vízi növényzet - szinte minden, amit csak el lehet képzelni. A horgászhelyekre a tavat körbehálózó murvás utakon lehet eljutni.

A horgászhelyeket ilyen és ehhez hasonló murvás utakon lehet megközelíteni

Etetési technika

Sokat törtem a fejem, hogy mi módon tudnám szelektálni a halak nagyját. Végül maradtam a jól bevált V alakú etetésnél, ami környékünk kisebb tavain - ahol a sok átlagos, 1-3 kg-os ponty közül kellett szelektálni az öregebbeket - többször hozott kiemelkedő eredményeket. A V alak két egyenes vonalának csúcsa kb. 5 m-re helyezkedhetett el egymástól, és hogy mindkét etetési sáv szélén tartózkodó halak megfogására legyen esélyem, a V alak által közrezárt „öbölbe” dobtam, így 2 etetés széléről volt lehetőségem megfogni a nagyját. Egy apró trükköt alkalmaztam még… az etetést nem a leggyakrabban meghorgászott partközeli, 40-50 m-es zónában, hanem lényegesen beljebb, kb. 90-100 m-re alakítottam ki. Döntésem oka nagyon egyszerű: véleményem szerint a halak ott sokkal kisebb nyomásnak vannak kitéve, mint a partközeli részeken, ezért - főleg a nagyobb testű egyedek - beljebb húzódnak, ahol lényegesen kevesebben horgásznak

A távoli dobásokhoz mindenképpen szükséges a fonott dobóelőke

A távoli dobásokat egy Team Feeder Special 390-es heavy bottal és az arra felhelyezett Feeder Master 5000 orsóval tudtam véghezvinni. Az etetésre szánt anyag a lehető legegyszerűbb és szerintem leghatékonyabb: Vad Ponty etetőanyag erjesztett kukoricával és lucerna pellettel, azaz nyúltáppal. Fontos, hogy ebből ne a gyógyszerezettet, hanem a „natúrt” válasszuk, mert a gyógyszeres biztos nem tenne jót a halaknak! Az etetés mennyisége 25 gombóc volt, amelyet kiakasztott klipsszel juttattam be. (A V alak kialakításához természetesen egyszer a klipszig, egyszer gyengébbet és egyszer jobbra, egyszer pedig balra dobtam. Nem túl nehéz, csak be kell gyakorolni.) A ráetetés este 10-15 gombóc lehetett maximum.

Az etetéshez bőséggel használtam erjesztett kukoricát…
… és nyúltápot (lucerna pelletet) is…
… amelyekkel nem spórolva…
… turbóztam fel…
… a Vad Ponty etetőanyagot

Felszerelések beélesítése utáni időszak

Az első dobás óta már több óra eltelt, de én még mindig kapás nélkül üldögéltem a helyemen. Közben apukám már a sokadik szép kis amurját vagy éppen pontyát fogta.

Apukám közelebbi etetésére hamar odataláltak a kisebb amurok és pontyok
15 percenként rohangáltam meríteni a halait…
A nappali időszak legfogósabb csalija a FermentX bojli volt, amit egy 12 mm-es Vad Szilva Fluo Oldódó Lebegő pellettel könnyítettünk ki

Kezdtem kicsit kétségbe esni. Közel 6 órája tettem be az etetést, és még mindig semmi. Kitartottam a helynél, mert szinte biztos voltam benne, hogy amit kitaláltam, eredményes lesz. Még idő előtt elkezdtem a vacsorát, hogy talán a nagy evészet közben lesz kapásom… hát, nem lett.

Jó hosszan vacsoráztam, hátha közben kapásom lesz, de sajnos ez most nem jött be

Kezdett hűvösödni, épp ezért irányba vettem az autót és melegebb textileket húztam magamra. Sétáltam vissza az „allergiás táborba” (ahol ültem), és abban a pillanatban - kereken fél kilenckor -, ahogy kényelmesen elhelyezkedtem a székemben, végre határozottan és lassan a víz felé fordult a spiccem. A bevágás pillanatában azonnal kiegyenesítette a botot a hal, ezért és amilyen gyorsan csak tudtam, kilazítottam a féket. A megakasztás helyétől kb. 10-20 m-rel beljebb járhatott már, mire sikerült megállítani és megfordítani. Hihetetlen erő volt benne. Volt egy 15-20 m-es sávom, ahol valahogy át kellett hoznom a halat, mivel balra tuskók, jobbra bokrok… Izgalmas harc volt! Teljesen, nyélből kigörbült a Team Feeder. Óriási élmény volt, főleg a partszélben, ahol a hal még a korábban megtapasztalt erejénél is morcosabban védekezett. Negyedórás fárasztó küzdelem után végre sikerült megmeríteni. Már a fárasztás pillanataiban biztos voltam benne, hogy életem hala, de amikor a merítőben megláttam, köpni-nyelni nem tudtam.

Ritka gyönyörű, egészséges és hatalmas ponty… életem hala pihent a matracon
20-30cm-es has-vastagsága sokat nyomott a súlyán. Elképesztő…
Óriási uszony, volt mivel hajtani magát… :)
Örök emlék! Hihetetlen boldogság! 18,03 kg-os életem hala
Csodálatos érzés kézben tartani egy ekkora ellenfelet…
… visszaadni szabadságát még annál is jobb!
5 év múlva ugyanitt! :)

Ugyanazzal a kombinációval, amivel sikerült megfognom az új egyéni rekordomat, éjjel még 4 db nagytestű pontyot tudtunk fogni. Örülök, hogy megtaláltam a tuti csalit, aminek ilyen ijesztő szelektálási ereje volt. A Haldorádós anyagok ismét nem hagytak cserben. Sőt! És hogy mi volt a csali? A cikk cégén minden kiderül…

A második éjjeli harcos: 8,00 kg
A harmadik: 7,77 kg
A negyedik: 8,73 kg (apukám új egyéni rekordja!
Végül az utolsó jó méretű halunk: 7,20 kg. Hogy meddig tartott volna, az éjjeli „parádé”, az sosem derül ki. Fáradtak voltunk és hajnali három óra körül pár órát szundítottunk
Fogd meg és engedd vissza! C&R nagynál…
… és kicsinél egyaránt!
A hajnali csípős hideg miatt tűzet gyújtottunk, hogy valahol legyen lehetőség melegedni
Kora reggeli csendélet…
… és az allergiás tábor :D

Délben érkeztünk, délben is megyünk haza. Reggel és délelőtt még apukám kisebb amurokat és pontyokat fogott. Nagy halakat kizárólag este és éjszaka tudtunk fogni, nappal semmi. Érdekes, de nem meglepő módon az éjszaka debütáló csalival nem tudtunk nappal halat fogni. Viszont ez fordítva is igaz volt.

Bevált csali és végszerelék

Felfedem azt a csalit, aminek a szelektáló ereje teljesen ledöbbentett mindkettőnket. Az éjszaka folyamán érkező összes halat az Amur L’amour Halibut pellet és a Vad Szilva Fluo Oldódó Lebegő pellet kombinálásának köszönhettük. Érdemes kipróbálni!

A verhetetlen éjszakai „duó”
A lehető legegyszerűbb és távdobásra legalkalmasabb végszereléket alkalmaztuk
Az idei évben már bevált, kifogásolhatatlan horgot használtuk most is
Az akadás majd minden esetben tökéletes!
Mindezek együttese így nézett ki bevetésre kész állapotban

Összegzés

Mindkettőnk számára felejthetetlen emlék marad ez a horgászat. Mindketten megfogtuk életünk eddigi legnagyobb halát, a szelekció tökéletesen sikerült. Igaz, csak három kapásom volt, de a legkisebb ponty súlya is ütötte a 7 kg-ot. Sikerült túlteljesítenem a 2014-es célt 10+ helyett 15+ Még most is alig hiszem el! Hasonlókat kívánok minden sporttársnak!

Viszlát, Széki-tó!

Írta: Kaufmann Domonkos

* Amennyiben nem jelennek meg a kommentek, úgy szükséges a böngészőben bejelentkezni a Facebook profiljukba!

10másodperc múlva átirányítunk a fizetési felületre.