Hideg vízi pontyhorgászat feederrel 11. rész - Nagy csali, kis horog!

Hideg vízi pontyhorgászat feederrel 11. rész - Nagy csali, kis horog!

„Ahány ház, annyi szokás” - tartja a régi magyar mondás. A horgászatra lefordítva ez annyit jelent, hogy ahány víz, annyi sajátosság. Minden számomra ismeretlen vízterület egy új, megfejtésre váró talány, amely során ott, a helyszínen kell kitalálni, hogy mire „buknak” a halak, mivel lehet kapásra bírni őket. Ezt van, amikor gyorsan, szinte elsőre sikerül eltalálni, és van, amikor csak hosszas kísérletezés vagy próbálkozás után. A most bemutatásra váró horgászat során is sok hasznos - mások számára is értékes - tapasztalattal lettem gazdagabb, amelyet örömmel osztok meg. Az írásból kiderül, hogy mikén sikerült a Zalacsányi horgásztó finnyásan táplálkozó halait horogra csábítani.

Ide el kell mennem!

Bizonyára mindenki volt már úgy, hogy elolvasott egy írást vagy élménybeszámolót, és utána az első gondolta az volt, hogy „ide el kell mennem!”. Így jártam én is, amikor Tóth Sándor (alias: bikes) horgásztársunk beszámolóját elolvastam a Haldorádó Fogási naplóban 2010 novemberében. A beszámoló így szól: „Köszönet Döme Gábornak, mert a kiakasztott zsinórklipszes etetést próbáltam meg életemben először és „ez lett belőle”! 25 db etetődobás Haldorádó Pelletes fekete és Nagy ponty etetőanyag 1-1 kg keverékével, Tenger kincse hideg vízi aromával megspékelve. Szinterezett 35 g os etetőkosár, Gamakatsu 2260B horog; egy szem Vörös Démon Hybrid lebegő és egy 8 mm es Fűszeres Hal oldódó pelletre jött erőteljes kapással. Kb. 20 perc óvatos fárasztás után kint volt. A mérlegem csak 20 kg-ot tud, így a tógazda mérte le. Eddigi legnagyobb halam, köszönöm, Haldorádó!!!” Hogy pontosan mit fogott Sándor? Hát, ha hiszitek, ha nem, egy 22,5 kilós tükörpontyot!

A nem hétköznapi fogás további részleteiért kattints ide!

Tóth Sándor 22,5 kilós pontya Zalacsányból, amely kellő inspiráció volt, hogy meglátogassam ezt a tavat!

Amikor ezt elolvastam, nekem is az volt az első gondolatom, hogy ide el kell mennem! A tó honlapjára rákeresve kiderült, hogy itt bizony nem csak ezt az egy 20 kg feletti pontyot sikerült már kifogni! A tórekordot maga a tógazda, Gubás István tartja, amely egy 30 kg feletti példány! Elsőre azt gondoltam, hogy egy frissen kotort, kicsi, 1-2 hektáros „kacsaúsztatóról” van szó, amelybe a szokott módon összevásárolták a nagy természetes vizekből a nagypontyokat, amelyek lassú halálra vannak ítélve… Ráadásul a legtöbb tó honlapja vagy az arról szóló ismertető olyan csábító infókkal, soha nem látott méretű halak fotóival és álomfogások ígéretével csalogatja a hiszékeny áldozatokat, amiknek többnyire a fele sem igaz! Ennél a tónál saját magam, személyesen győződtem meg ennek ellenkezőjéről.

A tó és környezete a kora tavaszi időszak ellenére is lenyűgöző

Nagyon kellemes meglepetésként ért, hogy milyen nagy és gondozott a tó és környéke, amely egy szabadidőközpont közepén helyezkedik el. 16 ha a vízterület nagysága, és a 76-os sz. főútvonallal párhuzamos partszakasz hossza 1300 méter. A tó egy felduzzasztott patak medrében több mint 20 évvel ezelőtt nyerte el maihoz hasonló formáját. A folyamatos telepítések és a természetes szaporulat eredményeként sok-sok év alatt felnőtt és megerősödött az a törzsállomány, amely a szigorú szabályoknak köszönhetően a vízben is maradt! Minden kifogott hal nagyon jó kondícióban van, erőtől és egészségtől duzzadnak, látszódik, hogy nem éheznek, sok természetes táplálékuk van, kiváló a vízminőség.

Felüdülés ilyen környezetben a horgászat

A sűrű erdővel borított dombok között megbúvó tavacska nagyon szép, környezete gondosan ápolt. Ráadásul komplett szolgáltatást nyújt az ide érkezőknek. Bérelhető vízparti faház, van szálláshely (panzió), étterem, játszótér, fürdőtó, lovarda és minden, ami a család többi tagja számára is elviselhetővé teszi apuka hobbiját.

A tóban élő pontyok nagyon jó erőben vannak. Látszódik, hogy egészséges és táplálékban gazdag vízben élnek

A tóban leggyakrabban fogható halak a pontyok, amelyek átlagsúlya 2-5 kg között mozog. De kis szerencsével - akár egy rövid idejű horgászat során is! - találkozhatunk kapitális egyeddel. A tó híres koi pontyairól is, amelyek között fogtak már 20 kilót meghaladó méretűt is! Főleg a nyári időszakban amurok kapásaira is lehet számítani. Szép számban él a tóban dévérkeszeg, karikakeszeg és az őket „dézsmáló” csuka, süllő és harcsa is.

A tóról további infó itt: http://www.zalacsanyiszabadidokozpont.hu/

A Zalacsányi „aranya” a koi ponty, él a tóban kapitális méretű is!

Egyetlen negatívumként a 76-os számú főútvonal zajossága említhető, amely közvetlenül a tó mellett halad el. A nagy forgalmat bonyolító útszakasz (főként a napijegyes oldalon) időnként elviselhetetlenül hangos. Előnye viszont a jó minőségű útnak, hogy minden időszakban megközelíthető a tó.

A horgászat helyszíne

Ide is teljesen ismeretlenül, de nem felkészületlenül érkeztem. A tógazda segítségét kértem a lehető legjobb hely kiválasztásában. Ő nagyon készséges és segítőkész volt, de a végén annyi jó(nak tűnő) helyet kínált, hogy alig tudtam választani. A hideg és egyre hidegebbnek ígérkező időjárás miatt a tó legmélyebb, gát melletti szakaszát választottam abban bízva, hogy a halak még főként ebben a régióban tartózkodnak.

Halat adó horgászhelyeim

A horgászat időpontja

A Zalcsányi horgásztavat körbeölelő dombok és erdők olyan speciális mikroklímát hoznak létre, aminek hatására e víz sokkal később fagy be, de később is olvad ki, mint a környékbeli tavak. Így fordulhatott elő, hogy 2011. március 17-18-án az ott tartózkodásom napjai előtt bő egy héttel olvad ki a nagy tó, de a felette található előtározót még 2 nappal előtte jég borította! Az abból átcsordogáló jéghideg víz és a tó mély vize 5-6 Celsius-foknál nem volt több. A melegedésre esély sem volt, ugyanis drasztikus lehűlést, erős, olyakor viharos északi szelet és esőt, sőt a hegyekben havazást jósoltak! Mint később kiderült, a meteorológusok most bezzeg nem tévedtek, minden teljesült…!

A naptár tavaszt mutat, de mégis elbírtam a thermoruha melegét

Végre horgászom!

Az első horgásznap délutánján a tó középső részét horgásztam meg, de értékelhető eredmény nélkül. Az eredménytelenséget nehezen tűröm, ezért keresőhorgászatba kezdtem. Dobásaimmal egyre jobban közelítettem a gáthoz és a zsiliphez, mígnem végre kapásom lett! Egy szem Oldódó Lebegő pellettel fogtam egy szép karikakeszeget, majd rövid idő múlva egy még nagyobbat. Ez már legalább hal, de nem az mire vártam. Eszembe jutott, amit a tógazda mondott, hogy „próbáld meg nagy csalival!”.

Miután rátaláltam a pontyokra, gyakran görbült a feederem

Nagy csali, kis horog

A hideg vízben elég elképzelhetetlennek tűnt számomra, hogy az egyébként is kedvezőtlen időjárási körülmények közepette úgy tudok majd halat fogni, hogy egy nagy csalikombinációt kell alkalmazni. Amikor az ötödik termetes keszeget fogtam, úgy voltam vele, hogy mit veszíthetek? Semmit… megpróbálom! Feltettem a hajszálelőkére egy szem Oldódó Lebegő és egy szem Red Tuning pelletet. Ha ilyen nagy csalit alkalmazok, többnyire ehhez illő méretű, 4-es Gamakatsu G-carp Method Hook horgot használok. Ezt azonban olyan nagynak, durvának éreztem, hogy szinte biztosra vettem, nem lesz kapásom. Tévedtem! Viszonylag hosszú várakozási idő után, de végre egy termetesebb halat akasztottam. Egyértelmű volt, hogy ez már nem keszeg, de fárasztás közben lefordult. Nagyon bosszantó ez, hiszen órák óta vártan már erre a halra. A legtöbb horgász ilyenkor automatikusan nagyobb horogra cseréli a meglévőt. Ez felmerült bennem is, de eszem ágában sem volt tovább durvítani a szereléket.

Nagy csalikombináció a kis horgon…
… amely így viselkedik a vízben

Épp ellentétes irányba váltottam, egy kisebb méretű horgot tettem fel. Ez egy Gamakatsu G-carp Specialist A1 - with Camouflage Grey 8-as méretű, kis horog volt. A kellően acélos, festett horog már többször bizonyított számomra, és úgy kötöttem meg a hajszálelőkét, hogy az a nagy csalikombináció mellett is 100%-os biztonsággal akadjon. Ehhez 1,5-2 cm-re kellett a csalit a horogtól elengedni.

A horgot 12-es Sufix Feeder Braid vékony fonott horogelőkére kötöttem

Biztosra veszem, hogy a halak nem a horgot fogják nagyítóval átnézni mielőtt felszippantanák a csalit, hanem az a döntő a kritikus, nagyon gyenge kapások időszakában, hogy mennyire tűnik természetesnek, mennyire könnyen megszerezhető a felkínált csali. Minél kisebb, minél könnyebb egy horog, annál kevésbé befolyásolja az a csali szabad mozgását, ami végső soron növeli a kapásszámot. Ezért is törekedtem a lehető legkisebb horog használatára a nagy csali mellett is. Az elgondolás bevált!

A kis horog ellenére az akadás tökéletes!

Finom csalinak nem lehet ellenállni!

A megfelelő horogmérethez kellően ízletes, illatos és finom csali dukált. Több próba után két igazán érdekes csalikombináció adott csak halat:

1. Haldorádó Oldódó Lebegő pellet Tenger Kincse + Red Tuning pellet Kék Villám

2. Haldorádó Oldódó Lebegő pellet Fokhagymás Hal + Red Tuning pellet Mézes Pálinka

A nagyobb méretű Oldódó Lebegő pellet olyan nagy felhajtóerővel bír, hogy felemeli a nehéz fúrt Red Tuning pelletet is, csak a horog súlya tartja lent az aljzaton. Természetesen, ahogy oldódóik a pellet, egyre kisebb lesz a felhajtóereje és egyre inkább süllyed, de még akkor is könnyít annyit a másik pelleten (a kis horoggal együtt), hogy az könnyen beszippantható marad. Ráadásul a hideg vízben az oldódási folyamat is lényegesen lassabb volt.

A fogós csalik
Talán kicsit vadak a kombinációk, de ha ez kell a halaknak?!

Mi került a kosárba?

Mindvégig Haldorádó Pelletes Fekete etetőanyagot használtam CSL Tuning Tenger Kincse hideg vízi aromával keverve. Ehhez alkalmanként egy-egy marék Pellet Pack Fekete Gyémánt felpuhult pellet szemeket kevertem. Érdemes szót ejteni a két nap alatt felhasznált mennyiségről is. Összesen 3 kg etetőanyagot, 1 doboz Pellet Packot és 1 flakon aromát használtam el! Alapozó etetést csak az első nap csináltam, amelyen semmit nem fogtam. Ezért miután megleltem a halakat a zsilip mellett, szükségtelennek éreztem a ráetetést. Csak annyi csalogatóanyag került mindig a hideg vízbe, amennyit a kosár magával vitt.

A csalogatóanyagok
Pelletes Fekete etetőanyag Fekete Gyémánt Pellet Packkal dúsítva

Mit sikerült fogni?

Természetesen ez a legfontosabb kérdés, hogy mit sikerült a két horgásznapon fogni? Nos, az első napon, miután kiderült, hogy szinte egy szobányi nagyságú helyen tartózkodnak csak a halak a zsilip mellett, ezt kezdtem el minél pontosabban megdobni. Az eredmény az első napon bő 3 óra alatt (a sötétedésig) 12 db ponty volt. Ezek 2-4 kg közötti súlyúak voltak.

Átlagos pontyméret …
… de minden pikkelye hibátlan!

Másnap, amikor megérkezett Takács Péter kollégám - ekkor készült a film is -, szinte az egész napot áthorgásztam és „mindössze” 5 db pontyot fogtam, amely közül egy meghaladta az 5 kilót. Az is nagyon érdekes volt, hogy e halak kifogása délig lezajlott. Délután egyetlen kapás nélkül megúsztam! Hogy teljes legyen a kép, azt is figyelembe kell venni, hogy reggel a levegő hőmérséklete 8 Celsius-fok volt. Napközben egy fokot sem melegedett, sőt hűlt a levegő. Délután mindössze 4 Celsius-fok volt a hőmérséklet, feltámadt az északi szél és eleredt az eső. Olyan erős hidegfront volt, amely nemcsak minket, hanem vizeink legérzékenyebb receptoraival ellátott élőlényeit, azaz ponty barátainkat is nagyon megviselt. Tudtam, éreztem, ha ilyenkor mennyei mannát szórnék a vízbe, akkor sem tudnék több halat fogni.

A horgásztúra legnagyobb hala
Élj boldogan!

A kifogott halak száma és mérete sok vagy kevés? Zalacsányban egy jobb napon ennek a többszörösét lehet kifogni, erre azonban azokon a horgásznapokon esély sem volt. Nem kenyerem a magyarázkodás, de a halfogást és az elért eredményt reálisan, mindig az adott körülmények közepette kell értékelni. A közelemben ülő feederes kolléga és további két bojlis csapat ezen időszak alatt kapásig sem jutott!

Azt kívánom, hogy ennél rosszabb napotok nektek se legyen Zalacsányban!

Ez a film Full HD minőségben is megtekinthető, amely a legjobb képminőség mellett biztosítja a modern eszközökön (okos telefonokon, táblagépeken) való gondtalan lejátszást is!Írta: Döme Gábor
Fotók: Csapi Károly
Videó: Takács Péter

* Amennyiben nem jelennek meg a kommentek, úgy szükséges a böngészőben bejelentkezni a Facebook profiljukba!

10másodperc múlva átirányítunk a fizetési felületre.