Hideg vízi pontyhorgászat feederrel 9. rész - Ohat óriásai II.

Hideg vízi pontyhorgászat feederrel 9. rész - Ohat óriásai II.

Az előző részben megismert, csodálatos Ohati Horgász- és Bemutató Központ halállománya igazán kegyes volt hozzám, hiszen mindjárt az első fogásom horgászpályafutásom eddigi legnagyobb pontya lett! Lehet ezt még fokozni? Sikerül még ennél is nagyobb halat fogni? Ilyen és ehhez hasonló gondolatok kavarogtak a fejemben, amikor újra bevetettem végszerelékem. Ha kíváncsiak vagytok a folytatásra, akkor ezt a részt se hagyjátok ki!

A sikeres horgászat egyik titka az eredményes csali-felkínálás!

Alapvetően 3 különböző csali-felkínálási technika van

1. Fenéken fekvő csali

Ez a hagyományos „legősibb” technika, amikor a csalit a horogra tűzzük és mederfenékre engedjük. Ha éhes a hal, intenzíven táplálkozik, remekül fogható ezzel is. Lehet az a csali kukorica, pellet, élő csali vagy bármi egyéb.

Klasszikus csali-felkínálási mód, a fenéken fekvő csali

2. Balanszírozott csali

Ekkor a csali kerülhet horogra vagy hajszálelőkére egyaránt, amelyet egy kikönnyítést szolgáló természetes alapú csalival (pl.: pufi, Pop Up pellet, lebegő bojli) vagy más segédeszközzel (lebegő szivacs, parafakorong, technopufi stb.) felemelünk a mederfenékről. De csak éppen annyira, hogy ne emelkedjen el az aljzatról, a horog súlya tartsa lent. Ezzel sokkal könnyebben megszerezhetővé, könnyebben beszippanthatóbbá tesszük a felkínált csalit, amely máris a kapásszám növekedését eredményezi, hiszen az elővigyázatosan túrkáló, szívogató hal szájába óhatatlanul bekerül, még akkor is, ha nem pont ezt akarta megenni!

A balanszírozott felkínálással a csali könnyebben megszerezhetővé válik, hiszen csak a horog súlya tartja lent az aljzaton

3. Lebegő csali

Ebben az esetben a csali a horoggal együtt, a teljes előkehosszban megemelkedik. Miért jó ez? Mert a halak nem minden esetben a mederfenéken tartózkodnak és táplálkoznak. Nyári melegben vagy kényes kapások időszakában, amikor a halak csak ímmel-ámmal táplálkoznak, az orruk elé kell tenni a csalit, hogy ne tudják azt kikerülni. Mennyire engedjük fel a csalit? Lehet ez 5-10-20 cm, vagy akár 50-70 cm, sőt extrém esetben még ennél is több! Ehhez persze a végszereléket is úgy kell összeállítani, hogy bedobás közben a horogelőke ne tudjon feltekeredni a főzsinórra. Az így felkínált - kikerülhetetlen - csalival gyakorta akkor is tudunk halat fogni, amikor senki más! Ha ez a csali még közben oldódik is és finom csábító aromát áraszt magából, hát hal legyen az uszonyán, amely ellen tud ennek állni!

Lebegő csali esetében akár teljes előkehosszban felengedhetjük a csalit, így a hal orra elé tehetjük a csábító falatot

Miért fontos ezekről írni? Miért fontos ezt ilyen nyomatékosan kihangsúlyozni? Azért, mert nap mint nap tapasztalom, hogy a horgászok gyorsan beletörődnek abba, hogy „ma sajnos nem eszik a hal, ma nem lehet fogni semmit!”. Higgyétek el, ilyen nincs! A hal mindig táplálkozik csak egyszer kevésbé, máskor jobban. A nagy többség általában akkor tud a vízpartra kijutni, amikor a „kevésbé verzió” van érvényben… Ekkor néhány dobás után, ha a kedvenc csali nem ad halat, gyorsan alábbhagy a lendület, és csökken az önbizalom. Nos, ekkor jussanak eszetekbe az itt leírt soraim! Azaz, ha nem működik a fenéken felkínált csali (legyen az bármi!), próbáljátok meg balanszírozottal, ha az sem ad halat, próbáljátok meg lebegő csalival. Ha ez sem hoz sikert, menjetek haza… :) !

A helyesen felkínált csalival nem lehet hibázni!
A kíméletes bánásmód kötelező!
A kifogott halak mindegyikét vissza kell engedni, halat a Nagytóból elvinni tilos

Fokozzuk a csalogatóhatást!

… mielőtt végképp feladnátok a reménytelennek tűnő horgászatot és összecsomagolnátok, tegyetek még egy próbát! No de mivel?! Régóta próbálgatom a kereskedelmi forgalomban kapható különféle por- és plasma dipeket, amelyek remek találmánynak számítanak, de nekünk, feeder-horgászoknak, vagy akik nem akarnak hosszú órákat a kapásra várni, túlságosan lassúak. Ráadásul a legtöbb úgy lezárja a csalit, hogy az lehet bármi, úgysem számít... Így a „legjobb” pordipeket akár fagolyóra vagy csapágygolyóra is fel lehet kenni, csak lassan (akár órák alatt) oldódik le arról. Én úgy vélem, hogy mind a folyékony, mind pedig a pordipeknek olyan pluszt kell nyújtaniuk, amely közben hagyja érvényesülni a csalit is.

A Haldorádó Feeder Pordipek az ohati teszthorgászaton még „mezítlábas” csomagolásban
Ez pedig a végleges design

A 2011. évben forgalomba kerülő Haldorádó Feeder Pordip oldódását a horgász szabályozza! Ez lehet robbanásszerű, és akár néhány perc alatt is távozhat, de lehet akár 30-40 perc is! A felvitt rétegszámtól és „rágyurmázás” módjától függ mindez. Mindegyik változat színes, nagyon ízes, aromás, és olyan pluszt tesz a fenéken fekvő vagy lebegő csalikhoz, amelytől bármelyik jobb lesz! Tovább is van, mondjam még? Mára úgy gondolom elég, de tényleg ott tartunk, hogy - némi túlzással - csak az emberi fantázia szab határt annak, hogy milyen csalit és csalifokozót hozunk létre!

A csalira felvitt pordip réteg vastagságával…
… és tömörségével szabályozhatjuk…
… hogy az mennyi idő alatt oldódjon le
A Feeder Pordip olyan gyors oldódású csalifokozó, amely bármelyik csali fogósságát növeli és megmentheti egy elveszettnek hitt horgásznapunkat

A horgászat folytatása

Ha nem is őrült tempóban, de azért sikerült újabb szép pontyokat fognom. Az eleinte egyre erősödő szél nem könnyítette meg a dolgom… ám hirtelen alábbhagyott, szinte teljesen elállt. Na végre! Örömöm azonban nem tartott sokáig, ugyanis újult erővel kezdett el ismét fújni és kitartott estig. A halakat azonban ez cseppet sem zavarta, és átlagosan 30-40 percenként történt valami.

Gyönyörű a bot görbületi íve
Ernyő mögött megbújva, kapásra várva
Peti nem maradt le semmiről
Igazi csapatmunka
A közös munka „gyümölcse”

Mi került a kosárba?

  1. keverék: 1 kg Haldorádó Pelletes Fekete etetőanyag + néhány marék Pellet Pack Fekete Gyémánt felpuhult pellet
  2. keverék: 1 kg Haldorádó Magyar Betyár etetőanyag + néhány marék Pellet Pack Magyar Betyár felpuhult pellet

A nap végén derült ki, hogy az alapozó etetés során használt pelletszemekkel dúsított Pelletes Fekete etetőanyag, a Magyar Betyár Lebegő Oldódó Pellet csalival (Feeder Pordippel "megbolondítva") bizonyult a legfogósabbnak. Miért pont ez, miért nem a saját (Magyar Betyár) etetőanyagával húzták el a leggyorsabban a pontyok? Hát ez egy jó kérdés, de hiába faggattam a pontyokat, csak tátogtak… :)

Az etetőanyagok mellé kerül mindig kevéske pellet is
Az így felturbózott keverékek kerültek az etetőkosarakba
A horogelőke (a lebegő csalival együtt) 3-4 cm-re volt elengedve az aljzattól

A nap értékelése

A nap folyamán összesen 11 pontyot fogtam és néhány termetes dévérkeszeget. A bajszosok közül 2 db volt 10 kg felett, 2 db 9 kg felett, de a legkisebb ponty is alig volt kisebb 5 kilónál! Ez egy olyan horgásznap volt, amikor minden összejött és nem kis szerencsém is volt. Ugyanis azt még a nagy halsűrűség mellett is nagyon nehéz szabályozni, hogy 5 vagy 15 kilós ponty kapja be a csalit. Beszélgettem olyan horgászokkal, akik már sokat horgásztak itt, de egyikőjük sem fogott itt 15 kiló feletti halat.

A tóban szép dévérkeszegek is élnek. Ők is imádják a tartalmas falatokat

Pedig a vízkezelő szerint legalább 200 olyan egyednek kell lennie, amely e fölötti tömegű, amiből nem kevés a 20 kilót meghaladó egyedsúlyú! De akkor miért nem akadnak gyakrabban horogra? Mert van mellettük néhány ezer kisebb, gyorsabb és óvatlanabb hal, amely rendre beelőzi a nagyokat. Az eddigi legnagyobb halam gyors kifogásával óriási szerencsém volt, miközben tudom jól, hogy csak annak van szerencséje, aki sokat horgászik, és aki tudja, hogy mit csinál!

A nap folyamán összesen 11 db pontyot fogtam…
… amelyek mindegyike érdekes módon tükörponty volt
Viszlát, Hortobágy, ide még visszatérünk!

Ez a film Full HD minőségben is megtekinthető, amely a legjobb képminőség mellett biztosítja a modern eszközökön (okos telefonokon, táblagépeken) való gondtalan lejátszást is!Írta: Döme Gábor
Fotó: Csapi Károly
Videó: Takács Péter

* Amennyiben nem jelennek meg a kommentek, úgy szükséges a böngészőben bejelentkezni a Facebook profiljukba!

10másodperc múlva átirányítunk a fizetési felületre.