Hideg vízi pontyhorgászat feederrel 10. rész - Jégolvadás után

Hideg vízi pontyhorgászat feederrel 10. rész - Jégolvadás után

Bízunk benne, hogy a tél már nem sokáig húzza, és lassan, de biztosan minden vizünk kiolvad. A téli kényszerpihenő után sokan tervezgetik már az első horgászatot, amikor végre feederbotjukkal vehetik üldözőbe a pontyokat. Az év első horgászata előtt a legtöbb horgász sokkal több időt fordít a „nagy esemény” megtervezésére, mint év közben. Aprólékosan átnézi a felszerelését, összeállítja végszerelékét, kiválasztja a csalikat és etetőanyagokat, majd alig várja, hogy másnap útnak indulhasson. A sorozat legújabb epizódjában abban próbálok segíteni, hogy már az év első próbálkozását is siker koronázza!

Szokatlanul enyhe január

2010. november végén bekeményített az időjárás, a Kárpát-medencét egyre hidegebb sarkvidéki levegő árasztotta el, amely jó darabig nem is mozdult… Bizonyára emlékeztek rá, hogy a nem ritkán -10 Celsius-foknál is alacsonyabb hőmérséklettel támadó, hideg tél gyorsan kemény jégpáncélt varázsolt a tavak felszínére, véget vetve ezzel kedvenc időtöltésünknek. A tél szorítása 2011. január első hetéig tartott, majd szokatlanul enyhére váltott. Több kisebb-nagyobb tavunkról január közepére eltűnt a jég! Végre lehetett horgászni!

A vízcsepp éppen nem fagyott meg, ez is jelzi, hogy túlságosan nem volt meleg, de az évszakhoz képest mindenképpen enyhébb volt az időjárás

A horgászat helyszíne

Horgászbarátaimat, ismerőseimet végigtelefonálva nagyon érdekes kép rajzolódott ki előttem a tél közepén. Én az Alföldön, Kiskunhalason lakom. Itt a sekély, nyílt vízterületek szinte mindegyike kiolvadt. Biztosra vettem, hogy ez az ország többi részén is így van… Hát bizony nem! Mivel minden egyes horgászat, egy új kaland is egyben, ebben az évben először mindenképpen egy számomra ismeretlen vízterületen szerettem volna horgászni, amely már persze kiolvadt. Némi információgyűjtés után bukkantam rá - Papp József horgászbarátom segítségével - a Baté faluban található, Takács Attila tulajdonában lévő intenzíven telepített horgásztóra. A hosszúkás, felduzzasztott patakmederben kialakított 6 ha vízfelületű tó, sok rangos horgászversenyek adott már otthont és több írás, valamint kisfilm is készült itt, többek között Polyák Csaba matchbotos filmje, a Matchbotozni jó!

A szokatlanul enyhe január horgászatra csábított a Batéi-horgásztavon

A horgászat időpontja

A tó a megérkezésem előtt kb. egy hete olvadt ki. A horgászat reggelén, 2011. január 19-én - a ködös, hideg, éjszakai fagyokkal tarkított időben -, a víz széle néhány helyen be volt fagyva. Az első próbadobások során a gyűrűk is „zajosak” voltak a belefagyott víz miatt. Szóval a körülmények minden kétséget kizáróan hideg víziek voltak. Napközben, ahogy a köd felszállt, kicsit enyhült az idő, a levegő hőmérséklete elérte a 2 Celsius-fokot, de bizony a víz sem volt ennél melegebb.

Kapásra várva január 19-én. Ritkán adódok ilyen alkalom!

Gondolatok az év első horgászata előtt

Az első horgászat előtt mindenki próbál tudatosan felkészülni - mint ahogyan a bevezetőben is megfogalmaztam -, bízva abban, hogy minél jobb eredményt tud elérni. Összeállítottam néhány dolgot, amelyet javaslok, hogy nézzetek át az első horgászat megtervezése előtt, én is ezt tettem!

1. Felszerelés összeállítása

 • Nézzétek át elsőként a botjaitokat! Távolítsátok el róluk a rászáradt etetőanyagot és egyéb szennyeződéseket, vizsgáljátok meg a gyűrűket, különös figyelemmel a spiccgyűrűket. Ha esetleg bármilyen apró sérülést láttok rajta, cseréljétek ki vagy forduljatok szakemberhez!
 • Nézzétek át az orsótokat is! A legjobb lenne ezt (is) szakemberre bízni, aki elvégezné (legalább egy évben egyszer) a szükséges karbantartását, garantálva a gondtalan használatát. Ha az orsó kifogástalan, célszerű új főzsinórral feltölteni. Én 0,20 mm-es monofil főzsinórt használok a leggyakrabban. (Kedvenc márkáim: Haldorádó Pellet Line, Spro Carp Maxx, Haldorádó Stong Line, Nevis Sensor Fluo.)
 • Állítsátok össze a végszereléket, kössetek fel új horgot, majd ellenőrizzetek le minden kötést!
 • Célszerű néhány tartalék horgot is felkötni, és 1-2 végszereléket is készíteni, hogy ezzel se kelljen horgászat közben bajlódni…
 • Nézzétek át horgászdobozotokat is! Kell-e valamilyen apróságot pótolni? Lehet, hogy szükség van egy új, vékony fűzőtűre, egy csalistopperre, néhány csomag horogra, megfelelő méretű etetőkosárra, egy tekercs vékony horogelőke zsinórra és még sorolhatnám…

Hogy a horgászat már az első alkalommal is zavartalan legyen, mindenképpen nézzétek át a komplett horgászfelszereléseteket

2. Csalik összeállítása

 • Ha a tavalyi csalik nem fagytak meg, nem járt le a szavatosságuk, nem veszítették el aromájukat, tökéletesen használhatók ebben az évben is!
 • De ugye eljött az ideje egy-két idei újdonság kipróbálásának és beszerzésének is. Azt persze mindenki maga dönti el, hogy mennyit áldozhat erre.

Ezen a horgásznapon csak az epres ízesítésű csalikat használtam

3. Csalogatóanyagok

 • A tavalyról megmaradt etetőanyagokkal ugyanaz a helyzet, mint a csalikkal. Ha nem járt le a szavatosságuk, ha nem rágták szét az egerek és a molyok, ha nem veszítették el aromájukat, idén is felhasználhatók.
 • A „régi” etetőanyagok aromavesztését kevéske - a víz hőmérsékletéhez passzoló - aromával pótolhatjuk és tovább fokozhatjuk. Ebben az időszakban (16 Celsius-fok alatti hőmérsékletű vizekben) különösen ajánlottak a CSL tartalmú aromák. Kedvencem a Haldorádó CSL Tuning, amely ettől az évtől már 4 különböző ízben kapható.

A CSL Tuning aroma minden keverék fogósságát és hatósugarát megnöveli

4. felkészülés a horgászatra

 • Célszerű a pontyos keverékeket, esetleg pelletes csalogatóanyagokat (ilyen pl. a Haldorádó Pellet Pack) már az előző napon bekeverni, előkészíteni és egy lezárt műanyag vödörbe vagy nylon zacskóba helyezni.
 • Célszerű a „speciális” csalik egy részét is így előkészíteni. Amit be akarunk áztatni vagy extra aromásítással csábítóvá tenni, azt már ekkor helyezzük bele egy tégelybe és öntsük rá kedvenc arománkat, dipünket.
 • Így a horgászat megkezdésekor már ezekkel sem kell bíbelődni. Fontos, hogy ezeket ne a meleg lakásban, hanem hideg helyen (autóban, garázsban, erkélyen stb.) tároljuk másnap reggelig.

Célszerű a horgászatra szánt csalogatóanyagokat már előző este előkészíteni, így nincs időveszteség, azonnal kezdhető a horgászat

Ne bonyolítsuk túl!

Olyan széles egy-egy cég termékpalettája, hogy azt egy átlag horgász képtelen átlátni… Minél több és nagyobb a kínálat, annál nehezebb a választás. Tisztában vagyok azzal, hogy lassan a Haldorádó termékek is ezen a határon mozognak… Nem tud mindenki mindent magával vinni, mert ahhoz már több táska is kevés lenne. Ráadásul, ha minden csalit ki akarna a horgász próbálni, egy nap is kevés lenne rá. Arról már nem is beszélve, hogy mindez mennyibe kerülne, ha mindenből csupán egy darabot akarna valaki venni… Szóval az ésszerűség azt diktálja, hogy a csalik és az etetőanyagok közül csupán néhányat vigyünk magunkkal. Ha jól döntöttünk, mindössze 1 kg keverék és egyfajta csali bőven elegendő egy átlagos, néhány órás horgásznapon. No de melyik az az egy? Őszinte leszek és egyértelmű! Olyan keverék nincs, amely minden vízen egyformán, jól működik és garantálja a halfogást. Hányszor megkaptam, hogy a nagy kedvencem, a Pelletes Fekete etetőanyag semmit nem ér itt vagy ott, mert sima kukoricadarával többet fogtak. Miközben 10-ből 9 ember esküszik rá, hogy nincs jobb ennél! Akkor ez az etetőanyag rossz? Nem! De nem működhet egyformán jól mindenhol. Így a legjobb keverékek, etetőanyag receptek és „tuti tippek” mellett a horgásznak is kreatívnak és kísérletezőnek kell lennie, hogy mindig mindenhol megtalálhassa a legfogósabb csalit és etetőanyagot!

Pellet csontival keverve. Egyetlen gombócban mindent megtalál a hal, amit a hideg vízben is szívesen fogyaszt

Gazdaságos megoldás

Sokan - teljesen érthető okok miatt - nem költhetnek el több (tíz)ezer forintot egy-egy horgászatra, de nyilván ők is szeretnének halat fogni. Mit javaslok nekik? Talán azt, mint amit a mostani évnyitó horgászat során is tettem. Válasszanak ki egy nekik tetsző íz-irányvonalat (amely remélhetőleg a halaknak is tetszeni fog) és erre építsék fel a horgászatukat. Mi az, amivel viszonylag kicsi a hibázás lehetősége? Ilyenek például az „ősidők” óta működő epres etetőanyagok és csalik. A Haldorádó Ponty Piros etetőanyag az egyik legnépszerűbb keverék, amely remekül használható a hideg vízben is! Ha ehhez öntünk kevéske Haldorádó CSL Tuning Vörös Démon hideg vízi aromát, tovább fokozhatjuk csalogatóhatását.

Repülj és keresd meg a halakat!

Milyen csalit tegyünk e keverék mellé? Célszerű epres ízesítésűt csalit választani, amely lehet akár kukorica, akár valamilyen pellet csali is. Fontos tudni, hogy ezek nem csupán egy horgászatra, hanem - a horgásznapok függvényében - akár egy egész szezonra is elegendők.

Megmozdult a botspicc!
Horgon az első hal!
Már közelít
Az év első pontya 5.750 gramm!
Viszlát, drágám

Ez biztos elegendő?

1 kg etetőanyaggal, kevéske aromával és csalival jó esetben akár több pontyot is foghatunk. Azt azonban tudomásul kell venni, hogy 1 kg-mal nagy csodát nem lehet tenni. Ha jól választottunk helyet, akkor nincs gond, de ha nem… akkor bizony néhány etetőkosárnyi kaja kevés ahhoz, hogy több halat is a horgászhelyünk közelébe csábítson. A csalogatóhatás és a horgászat sikere növelhető olyan tartós, hosszú időn keresztül működő tartalmas falatokkal, mint amit az erre a célra kifejlesztett Haldorádó Pellet Pack tartalmaz. Tehát ha ezzel alapozunk - függetlenül attól, hogy nem a leghalasabb helyre ültünk -, és ha van a tóban hal, akkor előbb vagy utóbb rátalálnak az etetésünkre, és onnan el nem mozdulnak, amíg van néhány szem a mederfenéken. Persze azt már mindenki maga dönti el, hogy ez a megoldás megér-e neki annyit, mint amennyibe mindez kerül.

A Pellet Pack szemcséi vödörbe helyezve megdagadnak és összetapadnak, ha ezt már előző este előkészítjük
A szemcsék azonban könnyen szétmorzsolhatók…
… és kosárba is tölthetők. Ezzel végeztem az alapozást, majd ebbe a kosárba Ponty Piros etetőanyag került

Ízek és aromák kavalkádja

Ha van egy domináns íz és aromavilág, amely jelen esetben az eper, célszerű-e ezt kombinálni, tovább variálni? Azaz szabad-e egy epres pellettel megalapozott területre más ízű és aromájú etetőanyaggal vagy csalival rádobni? A válaszom egyértelmű igen! Sokszor pont akkor érhetünk el gyors sikert - akár a korábbi kapástalanságon is változtatva -, ha az alaptól merőben eltérő csalival vagy kosaras keverékkel dobunk rá, amely kitűnik abból a környezetből. Azonban tapasztalataim szerint mindig csak 1-1 halat lehet „levadászni” az etetésről ilyen módszerrel. Ha táplálkozik a hal, az alap etető és csali többnyire fogósságban verhetetlen. Csak akkor van szükség változtatásra, ha leállnak a kapások. Tehát aki epres keverékkel alapoz és arra azonnal más ízű csalival és kosaras keverékkel dob rá, nem biztos, hogy a legjobb dolgot csinálja. Azt azonban mindig hangoztatom, hogy csupán egyfajta keverékre és csalira feltenni az életünket… hát, az egy kicsit rizikós. Ezért szoktam (gyakorta csak saját magam megnyugtatására) más etetőt és csalit is magammal vinni, amihez legtöbbször nem is nyúlok…

A horgászat során használt etetőanyagok és csalik

1,5 doboz Haldorádó Pellet Pack Vörös Démon + 0,5 liter csontkukac - a horgászat megkezdése előtt ezzel alapoztam (amely 15 kiakasztott zsinórklipszes dobás volt). Ugyanezt töltöttem az egyik végszerelék speciális kosarába is.

1 kg Haldorádó Ponty Piros etetőanyag + 70 ml CSL Tuning Hideg Vízi aroma Vörös Démon - Ez volt a kosaras keverékem.

Kosaras keverékeim: Ponty Piros volt a főszereplő, a Mézes Pálinka ezen a napon csupán tartalék „játékos” volt, nem igazán jutott szerephez

Tartalék keverék

0,5 kg Haldorádó Mézes Pálinka etetőanyag + 30 ml CSL Tuning Hideg Vízi aroma Mézes Pálinka - Ez volt a tartalék kosaras keverékem, de ezzel nem fogtam azon a napon semmit.

A keverék gyors, egyenletes oldódása törőszitán való átrostálással biztosítható

Nyerő csali

A nap folyamán egyetlen csalival fogtam mindkét halamat, amely a Haldorádó Oldódó Lebegő Pellet - Vörös Démon volt. Az egyiket epres Dip Tuningba és Feeder Pordipbe is meghempergettem, ezzel fogtam a nagyobb pontyomat.

Mindkét pontyomat Oldódó Lebegő Vörös Démon Pellettel fogtam
A nagyobbik bajszos kifogása előtt ezt a csalit folyékony dipben és Feeder Pordipben is megforgattam

Felszerelésem összeállítása

A horgászat során már a 2011. évi új (végleges formájú), nevemmel fémjelzett feederbotokkal horgásztam.

Botjaim: Spro Royal Carp Feeder 390H és Spro Royal Sensitive Feeder 360MH közepes erősségű spiccekkel.

Orsóim: Spro Incognito LCS 855 nyeletőfékes orsók voltak mindét botomon.

Főzsinórom: 0,20 mm-es Haldorádó Feeder Master Pellet Line monofil zsinór volt mindkét orsón.

Akik a leheletfinom minőségi felszerelések megszállottjai, azok értékelni fogják a Spro Royal Sensitive Feedereket

1. sz. végszerelékem (a hosszabb boton): A bot kétszeres hosszának megfelelő fonott dobóelőke zsinór, amely 0,15 mm-es Power Pro fonott zsinór volt. Ezen csúszott a 35 grammos, szinterezett (némi átalakításon átesett), gubancgátló csővel ellátott bordás etetőkosár. A zsinór végét egy 10-es méretű FOX bojlis forgóba kötöttem. A forgó végére egy FOX Flexibilis gumigolyó ütközőt húztam. A horogelőke Sufix Feeder Braid 0,12 mm, hossza 10 cm volt. A horog: szakáll nélküli Korum „Hook Hairs with bait bands” (csalizó karikával ellátott hajszálelőkés horog) 10-es méretben. A kosár maximum 40-50 centit csúszott, felülről egy Cralusso gumiütközővel ütköztettem meg.

A Korum „Hook Hairs with bait bands” (csalizó karikával ellátott hajszálelőkés horog) megkönnyíti a finom, kisméretű csalik felkínálását

2. sz. végszerelékem (a rövidebb boton): A bot kétszeres hosszának megfelelő fonott dobóelőke zsinór, amely 0,13 mm-es Power Pro fonott zsinór volt. Ennek a végébe kötöttem a 25 grammos Preston Pellet Feeder kosarat. Ez egy gumival szerelt fix kosár. A kosár belsejében, a gumi végén található fém karikába kötöttem a 10 cm-es Spro Vision Line 0,16 mm-es horogelőkét. A horog: szakáll nélküli Korum „Hook Hairs with bait bands” (csalizó karikával ellátott hajszálelőkés horog) 12-es méretben.

A Preston végszerelék így működik a víz alatt. Az Oldódó Lebegő Pellet kikerülhetetlen a finomságok után érdeklődő hal számára
A végszerelék és „áldozata”

Mi történt a horgászat során?

Az előkészületek és a forgatási teendők miatt nagyon elment az idő, ezért délután 1 óra is elmúlt, amikor végre be tudtam dobni… pedig kora reggel érkeztünk. (Mit csináltunk eddig? Majd egyszer erre is visszatérünk, hogy mennyi időnket vesz el egy igényes film és írás-alapanyag elkészítse…). Talán félórát sem kellett várni, amikor a hosszabbik bot vége határozott kapást mutatott! A hideg, sekély vízben a nyurgatestű tükrös feltűnően erősen, hevesen védekezett. Amikor megláttam, hogy milyen szép hal küzd a horgomon, megvallom őszintén, megdobbanta szívem! Talán a szokásosnál is óvatosabban fárasztottam, hogy az év első halát biztonságosan megszákolhassam, amely végül sikerült! A ponty pontosa súlya 5.750 gramm volt!

A nap legnagyobb hala: 6.410 gramm! Soha rosszabb évkezdést!

Délután 3 óra körül jött a következő kapás, amely a finomabb botra és Preston pelletes végszerelékre kapott. Ez a ponty is szépen megdolgoztatta a finom Royal Sensitive feedert, majd sorsába beletörődve csusszant a merítőbe. Ő bizony még nagyobb volt, pontos súlya 6.410 gramm!

Szerencsére egyre több horgász cselekszik hasonlóan

Kettő halat fogtam az év első horgászatán, amelyek együttes súlya meghaladta a 12 kilót! Kell ennél jobb évkezdés? Úgy vélem, nem! Hasonlóan eredményes első horgászatot kívánok mindenkinek 2011-ben!

Ez a film Full HD minőségben is megtekinthető, amely a legjobb képminőség mellett biztosítja a modern eszközökön (okos telefonokon, táblagépeken) való gondtalan lejátszást is!Írta: Döme Gábor
Fotók: Csapi Károly
Videó: Takács Péter

* Amennyiben nem jelennek meg a kommentek, úgy szükséges a böngészőben bejelentkezni a Facebook profiljukba!

10másodperc múlva átirányítunk a fizetési felületre.