Tavaszi pontyhorgászat feederrel - Fej vagy írás?

Tavaszi pontyhorgászat feederrel - Fej vagy írás?

Sokan jelezték, kérték, hogy szívesen néznék már a tavaszi feederbotos praktikákat a sok késő őszi, téli beszámoló után… Nos, ennek eddig a legfőbb hátráltatója a szokatlanul zord, télies időjárás volt. Nem akartunk már thermoruhás horgászatot, de sajnos ezt a forgatás napján, március 17-én sem úsztuk meg. Mindezek ellenére, aki kíváncsi egy hamisítatlan, kora tavaszi, halszagú produkcióra, az most se hagyja ki ennek az írásnak és videónak a megtekintését! Biztosak lehettek benne, hogy most is sok hasznos, garantáltan FRISS, aktuális tippet és praktikát láthattok. Gyerünk hát horgászni!

Információ a vízterületről

Neve: Moby Dick horgásztó - Dunavarsány

Ezen a mély bányatavon még soha nem horgásztam

Miért erre a vízre esett a választásom?

A Moby Dick horgásztó a Préri horgásztó mellett Magyarország egyik legismertebb és legrégebbi intenzíven telepített magántó-rendszere. A tavak nem a szépségükről, hanem változatos, bőséges és erőtől duzzadó, egészséges halairól híresek. Szezonban naponta több százan látogatnak el ide. A magyar horgászok 90%-a horgászegyesületi és a gomba módra szaporodó, egyre igényesebb és komplexebb szolgáltatásokat nyújtó magántavakon horgászik. Tehát lehet „szívni a vérünket”, hogy már megint egy intenzíven telepített tavon horgásztunk ahelyett, hogy azt mutatnánk meg, miként fogunk az áradó Tiszán termetes nyurgákat vagy törpeharcsáktól hemzsegő tavon szép pontyokat…?! Ígérem, annak is eljön az ideje! Csupán annyi kérésem van, hogy akinek nem kenyere az ilyen vizeken való horgászat, az ne kezdjen értelmetlen vitába és ne sértse meg azokat, akik - ha tetszik, ha nem, a nagy többséget képviselik és - ilyen vizeken horgásznak.

Minden víz egy új, megfejtésre váró talány

A Moby Dick horgásztó Fekete vize

A tórendszer úgynevezett Fekete vízén horgásztunk Ifj. Sipos Gábor meghívásának eleget téve. Ráadásul örömmel jelenthetem be, hogy Gábor ettől az évtől a Haldorádó Feeder Team tagja, aki aktívan részt vesz a termékek tesztjében és az újak kifejlesztésében is. A fiatal, rendkívül tehetséges és sok szép eredményt felmutató horgász évek óta elkötelezett híve a feeder-technikának. Gábor sokat horgászik ezen a vízen, jól ismeri a halak szokásait. Közreműködésével ebben az évben kettő rangos feeder-verseny is lebonyolításra kerül itt, amely időpontjait a versenynaptárban láthatjátok.

A tó a sekély alföldi tavakhoz képest meglehetősen mély. A kavicsbánya-tó átlag vízmélysége 5 méter, ezért lassan, nehezen melegszik, a melegebb időben nagyon komoly hőmérsékletkülönbségek mutatkoznak a különböző vízrétegekben, így bizony még az is előfordulhat, hogy egyetlen kapás nélkül megússza a fenekező horgász. Hogyan lehet ez? Úgy, hogy egyetlen hal sincs a mederfenéken… De ha minden összeáll, akár 40-50 kilót is lehet fogni egy jó napon. Hal az van benne bőven, de üres horoggal azért itt sem lehet pontyot fogni…:) A tó egyik partján engedélyezett csak a horgászat, így gyakorta előfordul az is, hogy a nyugalmat, biztonságos részeket kereső halakat csak a nagyon távolra (100-120 méterre) bevetett végszerelékkel lehet megfogni. A partközeli 50 méteres zóna olyan, mintha lemérgezték volna… Miden víznek megvan a sajátossága és maga kis titka, ettől (is) szép a horgászat, hiszen minden egyes víz új, megfejtésre váró talány.

Ifj. Sipos Gáborral, a Haldorádó Feeder Team tagjával vettük üldözőbe a tó halait

Időjárási és vízhőmérsékleti adatok

Mint már említettem, március 17-én (szerdán) horgásztunk itt, amely ugye nem túl rég volt. Kora hajnalban a legalacsonyabb hazánkban mért hőmérséklet -8 Celsius-fok volt, és az ország északi részén még havazott. Nesze neked tavasz… Erős É-i, ÉNy-i szél fújt, amely tovább hűtötte az egyébként sem túl meleg levegőt. A legmagasabb nappali hőmérséklet 7, a víz felszínen mért hőmérséklete pedig 5,8 Celsius-fok volt. A légnyomásmérő szokatlanul magas értéket, 1023 hPa értéket mutatott. A tapasztalataim alapján a nagyon magas légnyomás ugyanúgy hátrányosan befolyásolja a pontyfogást, mint a túlzottan alacsony, bár ebből most szerencsére túl sokat nem vettünk észre…

A víz mindössze 5,8 Celsius-fokos volt

A felszerelés kiválasztásának szempontjai

Meghívóm javaslatára két különböző távolság meghorgászására alkalmas horgászfelszerelést állítottam össze. A rövidebbik botom egy 3,9 méter hosszú Spro Pellet Feeder MH bot volt, amellyel kereken 60 méterre horgásztam. A másik Pellet Feeder 420H bottal pedig ennél lényegesen távolabbra, 80-90-100 méterre, a „semmi közepére” bevetett végszerelékkel kerestem a halakat. Gábor hasonló taktikával vette üldözőbe a tó halait.

Az általam használt két feederbot és orsó, amelyre a képen látható főzsinórok kerültek

Horgászat során alkalmazott felszerelések

1. felszerelés

Bot: Spro Pellet Feeder 390MH zöld rezgőspiccel

Orsó: Nevis Carp Feeder 6000

Főzsinór: Nevis Sensor Fluo 0,20 mm

Végszerelék: A bot kétszeres hosszának megfelelő fonott dobóelőke, amely 0,15 mm vastag Power Pro fonott zsinór. Ezen csúszott a 35 grammos, szinterezett (megrövidített gubancgátló csővel ellátott) bordás etetőkosár. A zsinór végét egy FOX Kwik Change 10-es méretű előkerögzítő gyorskapocsba kötöttem. A forgó végére egy FOX Flexibilis gumigolyó ütközőt húztam. A horogelőke Spro Vision Line 0,16 mm, hossza 15 cm. A horog: Gamakatsu 2260B 8-as méretű. A kosár maximum 40-50 centit csúszott, felülről egy FOX BB lebegő csali nehezékkel ütköztettem meg.

A Nevis Carp Feeder 6000 típusú orsó sekély, 63,5 mm átmérőjű fémdobjai „mindössze” 200 méter 0,20 mm vastag főzsinórt vesznek fel, amely ideális mennyiség a feederhorgászatban

2. felszerelés

Bot: Spro Pellet Feeder 420H zöld rezgőspiccel

Orsó: Shimano Tribal 5500 XTA

Főzsinór: Haldorádó Carp Master Strong Line 0,20 mm

Végszerelék: A bot kétszeres hosszának megfelelő fonott dobóelőke, amely 0,15 mm vastag Power Pro fonott zsinór. Ezen csúszott a 35 grammos, szinterezett (és némi átalakításon átesett), gubancgátló csővel ellátott bordás etetőkosár. A zsinórt egy 10-es méretű FOX bojlis forgóba kötöttem, aminek végére egy FOX Flexibilis gumigolyó ütközőt húztam. A horogelőke Sufix Feeder Braid 0,14 mm, hossza 10 cm. A horog: Gamakatsu 2260B 6-os méretű. A kosár maximum 40-50 centit csúszott, felülről egy FOX BB lebegő csali nehezékkel ütköztettem meg.

Elérhető árkategóriájú feederorsó a Nevistől, és a feederhorgászok álomorsója a Shimanótól

Milyen etetőanyagot keverjek?

Az utóbbi időben leggyakrabban elhangzó kérdés, amelyet nyilvános fórumokon vagy e-mailben feltesznek nekem, hogy „milyen etetőanyagot keverjek a kora tavaszi horgászatok során?”. Nos, horgászatunk egyik célja az volt, hogy erre egyértelmű választ adjunk!

Íme, a két tavaszi keverék alapjául szolgáló összetevők, amelyeket a horgászat során használtunk

Édes vagy halas?

A másik fontos kérdés, amelyre szintén választ kerestünk, hogy „az édes vagy a büdös, halliszttel dúsított etetőanyagok a fogósabbak?”. Hiszen hallani ezt is meg azt is, most akkor mi az igazság?

Ilyen halaktól vártuk a választ: melyik etetőanyag lesz sikeresebb?

Fej vagy írás?

A horgászat megkezdése előtt eldöntésre várt, hogy ki melyik etetőanyaggal és a hozzá tartozó csalikkal horgásszon. Ennek igazságos eldöntésére egy pénzérmét dobott fel segítőnk, Karesz. A sors úgy hozta, hogy enyém lett a hallisztes, büdös, míg Gáboré az édes keverék.

Teljesíted három kívánságom?

Ifj. Sipos Gábor „édes” tavaszi etetőanyag receptje

1 kg Haldorádó Mézes Pálinka
0,5 kg Haldorádó Nagy Ponty
1 üveg (250 ml) Haldorádó CSL Tuning Hideg vízi aroma - Mézes Pálinka
50 ml Haldorádó Aroma Tuning - Nagy Ponty
1/2 doboz csemegekukorica
1 marék csontkukac

Az „édes” tavaszi keverék és a hozzá illő csalik
Így néz ki bekeverve

Döme Gábor „halas” tavaszi etetőanyag receptje

1 kg Haldorádó Pelletes Fekete
0,5 kg Haldorádó Ponty Piros
1 üveg (250 ml) Haldorádó CSL Tuning Hideg vízi aroma - Tenger Kincse
50 ml Haldorádó Aroma Tuning - Vörös Démon
1/2 doboz csemegekukorica

A „halas” tavaszi keverék és a hozzá illő csalik
Így néz ki bekeverve

Miért van szükség ilyen erős aromásításra?

Egy üveg CSL Tuning aroma 5 kg etetőanyag megízesítésére alkalmas. Ezt a mennyiséget 1,5 kg száraz anyagra ráöntöttük, amit ráadásul még megfejeltünk 50 ml Aroma Tuninggal. Így egy annyira erős, agresszív illatú keveréket kaptunk, amely garantáltan „üt” a (még mindig) hideg vizekben. Az erős alkoholos aroma gyorsan kioldódik a keverékből és megsokszorozza a maroknyi kaja hatósugarát. Erre garantáltan felfigyelnek a környéken tartózkodó halak! Fontos tanulság! Ha erősen túlaromásított keveréket töltünk kosárba, akkor viszont nem kell nagy mennyiség! Ezért - mint látjátok - elég 1,5 kiló kaja fejenként egy átlagos (5-6 órás) horgászathoz, amelybe még az is belefér, hogy némi alapozó etetést juttassunk be a horgászhelyre.

Az édes keverékhez 1 flakon CSL Tuning Mézes Pálinka aroma mellett 50 ml Nagy Ponty is került

Mennyibe kerül egy horgászat?

Az eddigi filmekben talán még soha nem esett szó arról, hogy mennyibe kerül egy horgászat? Ha az utazás költségeit nem számoljuk, akkor könnyen össze lehet adni, hogy mi az a minimális költség, amelyet mindenképpen ki kell fizetni egy-egy horgásznapon.

1. tétel: napijegy
A Moby Dick horgásztavon a napijegy ára: 1.400 Ft

2. tétel: felhasznált etetőanyagok, aromák ára
Ifj. Sipos Gábor bekevert etetőanyag receptjének összértéke: 2.390 Ft
Döme Gábor bekevert etetőanyag receptjének összértéke: 2.275 Ft

A halas keverékhez 1 flakon CSL Tuning Tenger Kincse aroma mellett 50 ml Vörös Démon is került

Csalira már nem is kell költeni?

Ha igazán költségtakarékosan akarjuk a horgászatot megoldani, akkor mondhatom, hogy nincs szükség semmilyen további csalira, ugyanis a bekevert etetőanyagok tartalmazzák azt is! Gábor etetőanyagából ki lehet szemezgetni a csontit vagy a kukoricát, amely biztos, hogy néhány hal megfogásához hozzásegít.

Az általam használt Pelletes Fekete keverékben található 8 mm átmérőjű carp pellet, amely csalizásra is kiváló. Ezt szilikon karikával a horog öblébe lehet akasztani vagy átfúrva hajszálelőkére lehet fűzni. Célszerű e pellet egy részét a bekeverés előtt kiszemezgetni a kajából és egy kis dobozkába helyezve, az etetőanyag bekeveréséhez használt CSL Tuning aromával megízesíteni. Így az egyik legolcsóbb és leghatékonyabb csali kerül máris a kezünkbe!

A Pelletes Fekete tartalmazza a csalit is!

Ötletek technikás horgászoknak

Nyilván nem mindenki elégszik meg csupán ennyi csalifajtával és további termékekkel szeretné a halak kapókedvét tesztelni. Egy jól felkészült horgásznak alapvetően a következő „alap csalikkal” kell rendelkeznie, hogy mindenre fel tudjon készülni és ne érje soha (kellemetlen) meglepetés:
1. élő csalik: csontkukac, giliszta
2. hagyományos csalik: ízesített és natúr csemegekukorica
3. lebegő csalik: technopufi és különféle természetes alapú pufik
4. modern szelektív csalik: pellet, miniboljli
5. lágy csalik: paszták és horoggyurmák
6. csalifokozók: dipek, csalik aromásítására alkalmas folyadékok és porok

Hogy mindebből ki és milyet vásárol, már pusztán elhatározás és pénztárca kérdése. Arról azonban nem szabad megfeledkezni, hogy a horogcsalik soha nem fogynak el egy horgászat során! Tehát egy-egy jól összeválogatott csaliarzenál akár egy egész szezonra elegendő. Természetesen mi is az etetőanyagokhoz legjobban illő csalikat és dipeket válogattuk össze, amelyek további számos csalivariációt biztosítottak számunkra.

Az etetőanyagban található pelletet a hideg vízi aromával ízesítsük

Élő anyag kell, vagy sem?

Sietve szeretném tisztázni, hogy a világért sem akarom az élő csalik hatékonyságát lebecsülni! Azonban sok horgászaton bebizonyosodott, hogy egy finom pellet csali több és nagyobb halat adott, mint egy kihagyhatatlannak tűnő csonticsokor. Éppen ezért, hogy erre a kérdésre is értékelhető választ adhassunk a mai nap után, csak egyikőnk használt csontkukacot. Gábor keverékébe került, sőt gyakran csalizott is vele, ellentétben velem, én csak különféle pelletekkel és kukoricával horgásztam.

Csontival kombinált Finom Pontypellet, igazi tavaszi csemege

Alapozó etetés kell, vagy sem?

Úgy vélem, hogy a pontosan bejuttatott alapozó etetés minden esetben tovább növeli a horgászat várható eredményességét. Csupán az nem mindegy, hogy mennyi legyen az?! Mit kell figyelembe venni a megfelelő mennyiség bejuttatása előtt?

1. Hány Celsius-fokos a víz? Ha 10 Celsius-fok alatti, nem kell több kiló kaja! Ahogy nő a víz hőmérséklete, úgy nő a halak étvágya.
2. Mekkora a halsűrűség? Minél több a hal, logikusan annál több etetőanyagra van szükség. A dolgot tetézi, ha sok fehérhal és törpeharcsa él a vízben. Azoknak nem lehet olyan sokat etetni, hogy el ne fogyjon minden…
3. Mennyire erősen aromás a keverék? Mint említettem már, a túlaromásított keverékekből elegendő kevesebb is!
4. Mennyi időt töltünk a vízparton? Minél kisebb a vízparton töltött órák száma, annál kevesebb alapozó etetésre van szükségünk.

Én kiakasztott zsinórklipsszel, 15-20 dobással alapoztam

Horgászat és alapozó etetés azonos távolságba

A horgászat megkezdése előtt mindketten azonos távolságba megjelöltük és beakasztottuk főzsinórunkat. Ehhez a rövidebbik botjainkat használtuk. Ez a távolság kereken 60 méter volt. Én kiakasztott zsinórklipsszel 15-20 alapozó dobást csináltam, Gábor pedig ugyanennyi gombócot lőtt be csúzlival.

Gábor azonos távolságba csúzlival lőtte be a csalogatóanyagot

Horgásszunk!

A forgatási feladatok és az előkészületek miatt szépen elment az idő. Elmúlt 11 óra is, amikor végre vízbe kerültek a végszerelékek. Érdekes módon mindketten nagyon gyorsan megfogtuk első 2-3 halunkat, majd nagy csend következett. Úgy tűnt, hogy az etetési helyen, illetve a távolabbi zónában tartózkodó éhes halakat gyorsan kifogtuk. Nem újdonság ez számomra. Legtöbben ilyenkor kicsit „bealszanak” és várják, hogy újra felpörögjön a halfogás üteme. No de mitől pörögne fel, ha nem teszünk ennek érdekében semmit?! A csaliváltás az első lépés, amellyel újra halat tudunk fogni.

Gyorsan horogra kerültek az első halacskák

Dipelve jobb!

Gábor is rendkívül kreatív és kísérletező kedvű horgász. Soha nem adja fel. Ha 5-10 percig nincs kapása, máris a csalik és aromák között kutat. Gábor hamar felismerte, hogy az aromásított, dipelt csonti sokkal fogósabb, mint a natúr. Ha ez ilyen látványosan működik az élő csaliknál, miért ne működne a pelletnél is?

A dipelt csalik hatása nagyon látványos volt

Lerövidült az idő

Kipróbáltam én is, és bizony nagyon látványosan működött nálam is! Az ízesített csalikat ha még bedipeltem, minden esetben lerövidült az idő, amíg kapásra vártam. Tehát megérte bíbelődni vele. Ami egyértelműen látszódott, hogy most csak émelyítően édes ízek működtek nagyon látványosan. Gábornak a Mézes Pálinka, míg nekem a Vörös Démon dippel kezelt csalik adták a legtöbb halat.

Szeretik a pelletet!

A horgászat során legjobban bevált csali(k) Ifj. Sipos Gábornak

1. Mézes Pálinka dipbe mártott csontkukac
2. Mézes Pálinka dipbe mártott Hybrid Mézes Pálinka pellet (1 szem süllyedő és 1 szem lebegő)

Az émelyítően édes, túlaromásított (dipelt) csalik előbb adtak halat

A horgászat során legjobban bevált csali(k) Döme Gábornak

1. Pelletes Fekete etetőanyagból kiválogatott, CSL Tuning Tenger Kincse aromával ízesített carp pellet + 1 szem Hybrid Vörös Démon lebegő pellet
2. Vörös Démon dipbe mártott Hybrid Vörös Démon pellet (1 szem süllyedő és 1 szem lebegő)

A Pelletes Fekete etetőanyagból kiválogatott, CSL Tuning Tenger Kincse aromával ízesített carp pellet + 1 szem Hybrid Vörös Démon lebegő pellet adta nekem ezen a napon a legtöbb halat

Fogási összesítő

Ifj. Sipos Gábor 21 db, míg én 15 db halat fogtam. Gábor 21 db hala közül 8 db volt a kárász és 13 db a ponty, míg nekem 12 db pontyom és 3 db kárászom volt. Talán az én halaim kicsit darabosabbak voltak, miközben szembetűnő a kevesebb kárász is, amely a halas kaja és pellet csalik szelektáló hatásának tudható be, hiszen én nem használtam csontkukacot. Igazán nagy, termetes halat ezen a napon nem fogott egyikőnk sem, viszont így is remekül szórakoztunk, jót horgásztunk és sok hasznos tapasztalattal lettünk gazdagabbak!

Kettőnk zsákmánya
Ez már természetes!

No most akkor melyik a fogósabb?

Még mindig nem kaptatok egyértelmű választ arra, hogy az édes vagy halas jellegű etetőanyag a fogósabb?! Nem volt olyan markáns különbség a két keverék között, mint amit az elején vártunk. Akkor lehetne egyértelműen azt mondani, hogy kizárólag az egyik vagy a másik a jó etetőanyag, ha csak azzal lehetett volna kapást kicsikarni…

A nap legnagyobb hala

Egyértelmű következtetések

Az édes összetevőket tartalmazó Mézes Pálinkás kaja több halat adott, míg a Pelletes Fekete alapú kevesebbet, ezek átlagsúlya viszont nagyobb volt, miközben kevésbé vonzotta a kárászokat. Mindezt figyelembe véve rátok bízzuk, a választást. Mi korrekt módón elétek tártunk mindent, amelyet a horgászat során megtapasztaltunk.

A videofilmben további információkat és látványos halfogási jeleneteket láthattok.

Ez a film Full HD minőségben is megtekinthető, amely a legjobb képminőség mellett biztosítja a modern eszközökön (okos telefonokon, táblagépeken, stb.) való gondtalan lejátszást is!Írta: Döme Gábor
Fotók: Csapi Károly
Videó: Takács Péter

10másodperc múlva átirányítunk a fizetési felületre.