Májas „finomságok”

Májas „finomságok”

A mély vizű bányatavak egyik jellegzetessége, hogy a befagyásig rendkívül jól foghatók bennük még a termetes, nagytestű halak is. Ám a befagyást követő jégolvadás után csak nagyon nehezen és „nyögvenyelősen” indul be a horgászat. A legjobb csalogatóanyagok és csalik használata mellett is előfordul, hogy csupán egy-egy kapást sikerül kicsikarni mindösszesen…

A lassan felmelegedő kora tavaszi időszakban számomra legjobban bevált csalogatóanyagokat és módszert igyekszem most bemutatni. Ezeket megfelelően használva a folyamatosan felmelegedő, de még hideg vizű bányatavak termetes halai is elcsábíthatók. Röviden és tömören összefoglalva e csalogatóanyagok a különböző májkivonatok, májas ízesítésű pelletek, adalékok és method mixek.

Gyönyörű kora tavaszi idő fogadott a Szénás Carp Horgásztó partján, pedig a naptár még csak február végét mutatott
Gondosan összeválogatott „májas finomságok”

A naptár február végét mutatott, mégis gyönyörű kora tavaszi idő fogadott a Szénás Carp Horgásztó partján. Sokat horgászom ilyen típusú vizeken és szinte kivétel nélkül állíthatom, hogy a „májas finomságoknak” sehol nem tudnak ellenállni a pontyok. De miért pont ezek működnek kimagaslóan? Nyilvánvaló, hogy egyértelmű választ csak a halak tudnának adni erre a kérdésre, ám nekem is van egy teóriám, ami megállhatja a helyét. Mire a hosszú tél véget ér, a halak ősszel felszedett tartalékai is meglehetősen kimerülnek. Ebben az időszakban jellemzően hiányt szenvednek a különböző nyomelemekből, ásványi anyagokból és vitaminokból. A jó idő beálltával ösztönösen keresik, kutatják azokat a magas fehérjetartalmú táplálékokat, amivel pótolni tudják elvesztett tartalékaikat. Így nincs más teendő, mint olyan táplálékot kínálni a számukra, amiben mindez megvan. A májas falatokhoz pedig ösztönösen vonzódnak, és ez kifejezetten igaz a termetes pontyokra.

A SpéciAdditive Folyékony máj kivonat kimagaslóan a legjobb adalék ebben az időszakban…
… az ízben hozzá illő FMMFP Brutális máj pellet mix „száraz szivacsként” szívja magába az értékes kivonatot
A csalik fogóságát is tovább növelhetjük a SpéciAdditive adalékokkal…
… rövid idő után kissé felpuhulnak a pellet szemek, szabályos formájukat elveszítik, így egy kikerülhetetlen falattá válnak

A termetes pontyok mellett a tokhalak is rendkívül kedvelik ezeket a „finomságokat”. Egyre több magánkezelésű tóba telepítenek ilyen halakat, amik a hideg vízben is meglehetősen aktívan táplálkoznak, nagy örömöt okozva ezzel a horgászoknak. E horgászat reggelén ebből én is kaptam egy kis ízelítőt.

Jó horgászatnak ígérkezett ez a nap, gyorsan érkezett az első jelentkező…
… és hamar a szákba is került…
… az elkövető ez a szép, termetes tokhal volt…
… sok időm nem volt „gyönyörködni” benne, hisz a bent maradt végszerelékem is gazdára talált…
… nem ők voltak a célhalak, de dupla tokos képem még úgysem volt

Az a horgászat, ami két ilyen szép hallal indul, rosszul már nem végződhet! Pláne, hogy gyakorta egész napra sem jut ennyi izgalom télvíz idején, mint amennyi most egy óra leforgása alatt történt. A lassan felmelegedő vizekben egyre többet mozognak a halak, ám jellemző, hogy ennek ellenére a téli búvóhelyükön vagy annak közvetlen közelében tartózkodnak. Így a pontos horgászat ez idő tájt is felértékelődik.

Két különböző végszerelékkel horgásztam…
… amelyekkel különböző méretű és fajtájú csalikat kínáltam fel
A jót is lehet még jobbá és fogósabbá tenni!
A pontos horgászat felértékelődött. A legjobb falatok is érintetlenek maradtak, ha nem a halak „szájába” dobtam

A várakozási idő mindig egy sarkalatos pontja a feederbotos horgászatnak. Mennyi időt érdemes várni egy kapásra? Meggyőződésem, hogy ez a felkínált csalogatóanyagoktól és az adott vízben élő halak aktivitásától is függ. Ahogy említettem, a pontos horgászat kulcsfontosságú volt. Ha szükséges volt, akár négy-öt alkalommal is újat dobtam, mire tökéletes helyre került a végszerelék. Ám ha ez megtörtént, másfél, de akár kettő órát is vártam egy kapásra. Felesleges lett volna félóránként újat dobni, hiszen a felkínált darabos pellet mix garantáltan felkelti a halak érdeklődését még ennyi idő elteltével is. Természetesen ez egy gyors oldódású method kajával kivitelezhetetlen lett volna. Ezért esett a választásom a FMMFP Brutális májra a TMF Brutal Liver etetőanyag helyett.

Újra akcióban…
… pici csali a hatalmas ponty szájában…
… a kora tavaszi időszakban a termetes halak is szívesebben veszik fel az apró méretű csalikat
Ez a horgászat felülmúlta minden várakozásomat

Az év első igazán eredményes horgászata volt ez. Tudtam, ha jó helyre dobok, csak idő kérdése, és meggörbül feederbotjaim spicce. Csak türelmesen ki kellett várnom, és a felkínált „májas finomságok” hozták a kötelezőt. Imádom, amikor egy tervem így működik és ilyen gyönyörű halakban testesül meg.

Megunhatatlan pillanat, amikor ilyen gyönyörű halakat…
… a fényképező elé tarthatok

A horgászat hetedik és egyben utolsó hala a lenyugvó nap sugaraiban érkezett. A klasszikus halas pózolós kép és videó elkészítése közben a fényképező is lemerült, így nem akartam kísérteni a sorsot még egy hal lehetőségével, amit nem tudunk rendesen megörökíteni…

Igazi bányatavi erőgép

Tükrösök napja
A sikeres horgászatot követően pár nappal visszatértem a tóra. Ezen a napon mindössze néhány órám volt, amit horgászattal tudtam tölteni. Ráadásul a szikrázó napsütés mellett brutális erejű szembeszél is nehezítette a horgászatot, így nem voltam túl bizakodó, de szerencsére tévedtem. Három gyönyörű tükörpontyot sikerült horogra csalnom, ami azért is volt meglepő, mert az előző alkalommal az összes halam tőponty volt.

Egészséges, nyurga testű tükrössel indult ez a horgászat…
… majd egy gyönyörű, sötét tónusú bajszossal vívtam nagy csatát…
… végezetül a nap legnagyobb tükröse akadt a horgomra

Ezek az alkalmak remekül rávilágítottak, hogy a tudatos és szisztematikus horgászat a legtöbb esetben kifizetődő és eredményes. Ha ilyen és ehhez hasonló vízterületen horgásztok, bátran próbáljátok ki azt itt bemutatott praktikákat. Biztosra veszem, hogy az eredmény sem marad el.

A legjobban működő csali a Fluo Method Wafter Tüzes Ponty pellet volt

Első látásra talán kakukktojásnak tűnhet ez a pellet a májas ízvilágú csalogatóanyagok között. Ám ha jobban belegondolunk, korántsem az, hiszen a Tüzes Ponty fantázianévre keresztelt termékek ízesítése véres, májas, chilis. Tehát egy csípős-májas apró csaliról van szó, ami rikító piros színével és folyamatos oldódásával hívja fel magára a termetes pontyok figyelmét!
Mindenképpen ajánlom figyelmetekbe a horgászatról készült kisfilmet is, ami talán még részletesebben és látványosabban mutatja be a horgászat eseményeit!

Fotók: Libor Erika

* Amennyiben nem jelennek meg a kommentek, úgy szükséges a böngészőben bejelentkezni a Facebook profiljukba!

10másodperc múlva átirányítunk a fizetési felületre.