A fonyódi expressz (A H3.8, Haldorádó Halaton Hétvége beharangozója)

A fonyódi expressz (A H3.8, Haldorádó Halaton Hétvége beharangozója)

Ugye, jól hallottam a hangosbemondót, hogy a fonyódi expressz indulását harangozta be? Ez a mi járatunk. Siessünk, sok a poggyász, le ne késsünk! A gőz már feszíti a dugattyúkat, a masiniszta keze már a mozdonysíp szelepén, a kalauz már veszi a levegőt, hogy belefújjon a sípjába és emeli a zöld tárcsát. Gyerünk hamar, szálljunk fel rá, foglaljunk helyet az expresszen! A fonyódi járatról vizionálok, amit a valóságban Haldorádó Halaton Hétvégének ismerhettek. Vagy nem ismeritek… de ezért vagyok most itt!

Ilyen nehezen még egyik Halaton hétvége sem indult, mint az idei. Sokáig kérdéses volt egyáltalán a jövője, sőt, még a jelene is. Pedig kétszer jártam be a környéket, hogy a tavaly kutyastranddá előlépett területünket lecseréljük valami nyugodtabb, új helyre. Találtam is több lehetséges új helyszínt, de az csak nekem volt reményt keltő, amíg nem ismertem a területek gazdájának hozzáállását. Ehhez ismét Szári Zsolt, Willy barátom hathatós közbenjárására volt szükség. Ő helyiként és a Balaton prominenseként is többet tudott lendíteni az ügyön, mint én. Be is jött a számítás, Willy nagy nehézségek árán bejutott a polgármester irodájába, és sikerült megegyezésre jutniuk.

A régi-új helyszín. A jobb szélen, fák alatt-között lehet majd sátorozni
A kutyastrand az idéntől kerítve lesz

A megegyezés szerint nem változik a helyszín, mehetünk az eddigi, régire, a kutyastrand melletti ligetes területre. A kutyastrandot kerítéssel veszik körbe, így se ki, se be nem juthat illetéktelen. A sátrakkal, lakókocsikkal, lakóautókkal, autókkal az út melletti fasorban lehet letelepedni, a horgászatot azonban csak a fürdésre kijelölt helytől messzebb lehet művelni. A verseny idejére a strandot és a kutyastrandot is elfoglalhatjuk, de csak arra az egy éjszakára.
Remélem, hogy sikerült így is élhetővé tenni a helyet és a találkozót!

A kövezésen lehet majd horgászni (is), ha nem lesznek ilyen tajtékos hullámok!
Remélem, hogy az idén nem lesz a tavalyihoz hasonló időjárás!
Azért voltunk már ott rekkenő hőségben is

Lássuk a hivatalos kiírást:
H3.8 – Haldorádó Halaton Hétvége 2017.
Időpont: 2017. július 13 - 16. csütörtök – péntek – szombat – vasárnap
Helyszín: Balaton, Fonyód, a helyi szájhagyomány szerint „Nagyfal” nevű helyen, a vízi rendőrség mögötti füves területen, az első hivatalos kutyastrand szomszédságában.
Programok, szabályok:

 

 • A versenyen való részvétel feltétele az érvényes horgász engedély, 24 órás, 72 órás, 10 napos vagy éves területi jegy megléte. A területi horgászjegyek árai: a 24 órás jegy ára 2.500 Ft, a 72 órásé: 4.500 Ft, a 10 naposé: 7.000 Ft. Létezik még ifjúsági jegy, ami 1.000 Ft (24 órás), 2.000 Ft (72 órás), 3.000 Ft (10 napos), illetve a 14 év alattiaknak éves gyerekjegy, ami 1.500 Ft. A területi engedélyekről a www.balatonihal.hu oldalról nyerhettek információkat. Akinek van on-line (webes) regisztrációja és feltöltött egyenlege (bankkártyás fizetéssel működik) a www.horgaszjegy.hu honlapra, az ott is megveheti, és majd mi kinyomtatjuk a helyszín közelében, ha otthon elmaradt volna!
 • A horgászverseny pénteken 21:00 órakor kezdődik. Az időpontból adódóan, természetesen mindenki a saját órájára hagyatkozik, nem lesz dudaszó.
 • A versenypálya három szektorra lesz felosztva, melyek maximum 10 fősek lesznek (kivéve a pergető szektort, az korlátlan, mivel az „mobil”). Viszont azt jelzem, hogy a fenekező, úszós kategóriában indulók, tehát a parton, fix helyen ülők számára rendelkezésre álló partszakasz korlátozott mérete miatt maximum 30 indulótól fogadunk el nevezést! A pergető szektor nincs korlátozva!
 • Horgászni maximum két bottal, botonként maximum két horoggal felszerelt bármilyen technikát képviselő (feeder, picker, match, rakós, bojlis, hagyományos teleszkópos, „sárgavégű”, pergető, úszós, fenekező, sőt még az üveg vagy a nádbot is elfogadott) felszereléssel, az irányadó szabályok betartása mellett lehet. A várható vízmélység a part közelében (kb. 25 métertől) 1 méteres, 80-100 méterre kb. 1,5-2 méteres. A meder többnyire enyhén akadós, köves, márgás, így inkább az egy horog/bot szerelékre koncentráljatok a leakadások elkerülése, a halkímélés érdekében! A part kövezett. A verseny idejére engedélyt kaptunk a kutyastrand és a strand területét és elfoglalni horgászfelszereléssel, de csak erre az éjszakára.
 • Etetőanyag, csali mennyiségi és minőségi kitételek nincsenek, de ne essünk túlzásokba, nem biztos, hogy az a célravezető! Javasolt a vegyes magos, jól felhősödő etetőanyagos, élő anyagos (csonti, giliszta), pelletes, bojlis etetés, csalizás.
 • Elektromos jelző használata természetesen engedélyezett, de kérjük, ne zavarjátok az éjszakai/hajnali csendet felesleges csipogásokkal, inkább hagyatkozzatok a fényjelzésekre és a jelzőpatronokra! Fejlámpa használata kötelező, a horgászhelyeket is ki kell valamivel világítani, így lehetőség szerint sűrűn kell majd fix világítóeszközöket lerakni!
 • Versenyszák, merevkeretes haltartó megléte alapfeltétel, mert a partot védő kövezés a megszerzett halakat nem kíméli a hullámzásban, és a mérlegelésig kíméletesen kell tartani azokat! Ha szükséges, rendszeresen fogunk mérlegelni és a halakat röviddel a megfogásuk után visszahelyezhetitek. Ha nem kéri senki és – ne adj Isten – a viharos idő sem kényszerít erre, akkor nem zavarunk éjszaka, hajnalban a mérlegeléssel, csak reggel a lefújás után. Várható halak: keszegfélék (karika, dévér, bodorka), ponty, süllő, angolna, busa, cápa, bálna (bár az már emlősállat).
 • A szomszédok, családtagok segítségét igénybe vehetitek szákoláshoz, csalizáshoz, etetőanyagok bejuttatásához, de azért ne mások horgásszanak helyettetek!
 • A lefújáskor már horgon lévő, de csak utána kifárasztott, megszákolt halak érvényesek.
 • A verseny reggel 06:00 óráig tart, utána egy végső mérlegelés, összesítés, az eredmények kihirdetése és díjkiosztó lesz. Utána egy fenséges svédasztalos (paraszt)reggelit fogyaszthattok el. Nem szeretném előre lelőni a poént, de biztos vagyok benne, hogy mindenki elégedett lesz a felhozatallal! Tavaly sem maradt éhes és elégedetlen sem senki… aki már átélte, vagy túlélte, az tudja, mi várható!
 • Díjazás: A szektor győzteseket (fogott hal súlya alapján, súlyegyenlőség esetén fogott darabszám alapján) és a legnagyobb hal kifogóját kupával díjazzuk.
 • A rendezvényre a részvételi díj 6.500 Ft/fő a felnőtt, 4.000 a gyermek (14 év alatti) résztvevőknek, de 6 éves kor alatti gyermekeknek a részvétel ingyenes! Ez az összeg tartalmazza a helyszín foglalásának költségeit (sátorozás, idegenforgalmi adóval), a (mobil) WC-k használatát, a versenyen való indulás lehetőségét, a pénteki vacsorát és a szombati reggelit.
 • Egyéb, fakultatív programokat mindenki a saját pénztárcája „mérete” szerint és személyes igények alapján tervezhet. A pálya közelében több vendéglátóhely is található.
 • Aki teheti, maradhat, pihenhet, horgászhat akár vasárnapig is, senki sem fogja elküldeni a helyszínről… de nappal a strand és a kutyastrand területén nem engedélyezett a horgászat!
 • Annyit jeleznék még azoknak, akik hosszabb tartózkodásban gondolkodnak, hogy a területfoglalási engedélyt már szerdától kértük, így akár akkortól is le lehet a területre telepedni, ám a részvételi díjban csak a hétvégére kalkuláltunk, például IFA-t, így a hamarabb érkezőktől kérni fogjuk ezt a plusz pár száz forintokat. Remélem, egyértelműen látható, hogy igyekszünk minimálisra szorítani a díjakat, hogy ne terheljük meg az érdeklődők pénztárcáját túlságosan, hátha ezzel hozzá tudunk segíteni sokakat a balatoni „nyaraláshoz”, így sajnos minden nem fér bele a részvételi díjba. Szíves megértéseteket kérem ezért!
 •  

  Jelentkezni e-mailben lehet (haldoradohalatonhetvege@gmail.com), amiről minden jelentkezőt privát e-mail-ben keresünk meg, tájékoztatjuk a címeinkről, ahova a részvételi díjakat továbbíthatják. A jelentkezés akkor válik hivatalossá, ha a részvételi díj megérkezik. A jelentkezést az esemény előtt 7 nappal (július 7.) lezárjuk, lemondási lehetőség is csak eddig lesz!

  A körülmények…
  … és programok nem változnak, sőt!
  Az egész pályán versenghetünk

  Kérem, hogy a kiírásban is szereplő (haldoradohalatonhetvege@gmail.com) e-mail címre mielőbb küldjétek a szándéknyilatkozatot, onnan küldeni fogom a jelentkezési lapot, azt kérem vissza kitöltve, egyúttal az utalásról sem szabad megfeledkezni, hogy teljes legyen a kép és a jelentkezés!

  Természetesen a szombati reggelit ki nem hagynánk, bárki is megkérdőjelezné a létjogosultságát!

  A napi aktualitásokról, frissített listákról, esetleges változásokról a Facebookon, a „Horgásztalálkozók és versenyek” oldalon, a H3 csoportban olvashattok!

  Aki még nyerni is szeretne, annak csak úgy sikerül, ha csatlakozik hozzánk!

  Várunk minden horgászbarátot, minden Balaton szerelmest és mindenkit, aki előző két csoportba sem tartozik, hanem csak úgy szeretne eljönni egy ilyen jópofa találkozóra! Gyertek, szálljatok fel hamar az expresszre, mert indulunk!
  Mert a Balatonon horgászni, fürdeni, nyaralni, főleg barátok társaságában nagyon jó! Várjuk a jelentkezéseket!

  Írta: Jeszy

  10másodperc múlva átirányítunk a fizetési felületre.