Termetes pontyok az év minden hónapjában 2. rész – Az utolsó hónap

Termetes pontyok az év minden hónapjában 2. rész – Az utolsó hónap

A téli hónapokban gyakran már az is nagy szó, ha sikerül horgászatra alkalmas, jégmentes vízterületet találni. Szerencsére az év utolsó hónapja nem volt túl hideg, így lehetőségem nyílt a horgászatra. Mindössze egyetlen kérdés maradt nyitott: sikerül-e decemberben is legalább egy termetes pontyot fognom és ezzel teljesíteni az év elején kitűzött célomat?

December 5., Csaba-tó
Szerettem volna, ha ezen a tavon teljesül az be, amiért egész évben dolgoztam. Rengeteg élmény és sikeres horgászat emléke fűződik ehhez a tóhoz. A horgászat reggelén szokatlanul enyhe idő fogadott, pedig az elmúlt napokban éjjelente keményen fagyott. Szeles, de az évszakhoz mérten kellemesnek mondható idő volt, amit később szikrázó napsütés koronázott meg.

Nyitott, jégmentes vízfelület fogadott a horgászat reggelén

Célom egyértelmű volt, legalább egy termetes, nagytestű pontyot szerettem volna fogni. Itt meg is állok egy kicsit. Gyakran használom ezt a két szót: „termetes” és „nagytestű”. Ez meglehetősen tág és relatív fogalom, főként, ha halakra használja az ember, így talán némi magyarázatra szorul. Az én „szótáramban” az átlag méretű halak az 1-3 kg-os méretet jelentik. A termetes, vagy nagytestű jelzőt az 5 kg feletti halakra használom, a 15 kg felettiekre pedig a kapitális szó a megfelelő.
A hideg vízi horgászatok során az alkoholos keverékek létjogosultsága mára megkérdőjelezhetetlen. 2018-ban a Haldorádó palettáján is megjelent kettő, kifejezetten a hideg vízi horgászatokhoz kifejlesztett, előre nedvesített, bekevert etetőanyag. Ezek a Ready Method Spring és Winter keverékek. Mindkettő természetes módon előállított alkoholt tartalmaz, ami a teljes nedvességtartalom 15-20%-át képezi. Ezen a horgászaton a Winter keveréket és nagy téli kedvencemet, a Becherovkával kevert Pellet Pack Turbó Fagyos Pontyot használtam. Szinte nincs olyan horgász, aki megállná szó nélkül, ha meglátja, hogy alkohollal keverek be egy etetőanyagot. Év elején, amikor elkészítettem a „Fagyos pontyok védőitala a Becherovka” c. cikket és videót, Döme Gábor egy érdekes és hasznos írást küldött nekem a témával kapcsolatban. Akkor értettem meg igazán az alkohol valódi működését és a halakra gyakorolt hatását. Mi a szerepe az alkoholnak és miért „szeretik” a halak?! Röviden és tömören: a halak nem az alkoholt szeretik. Az alkohol remekül oldódik a leghidegebb vízben is, így tökéletes oldószerré válik az etetőanyagban. Az alkohol segíti az ízek és aromák oldódását, amik így könnyebben eljutnak a halak érzékszerveihez. Ezért nem mindegy, hogy pl. vodkával, vagy Becherovkával kerül bekeverésre egy keverék. A Becherovka fűszeres ízét kedvelik a halak, ami a benne lévő alkohol hatására remekül és gyorsan oldódik a leghidegebb vízben is, ahogy annak az etetőanyagnak az aromája, íze és maga a keverék is, amihez hozzá lett keverve.

A hideg vízi horgászatokhoz remek megoldást jelent az alkoholos keverékek használata…
… mindössze ennyi is elegendő egy egész napos horgászatra…
… Method Flat kosárba töltve és egy szem SpéciCorn Mega Fehér Rum csalival felkínálva

A method kosár aljába Pellet Packot töltöttem, a SpéciCorn Megával felcsalizott horgot a kosár közepére helyeztem, majd egy közepes réteg Ready Method Winter kajával fedtem be az egészet. Vízbe érést követően a Winter keverék nagyon gyorsan elkezd oldódni, ezzel szabaddá téve a felcsalizott horgot, míg a Pellet Pack megvárja a későn érkező halakat is. Mindössze ennyi és nem több, amire szükség volt, hogy ez a nap sikeres legyen!

A horgászat egy szép tükrössel indult…
… majd ezzel a sötét színű tőponttyal folytatódott

Ahol a kicsi ott a nagy is! Örültem ennek a két megfogott szép halnak, de tudtam és éreztem, hogy hamarosan meggörbíti a spiccet az a hal, amire várok. Ez meg is történt.

Nem volt kétség, ez már termetes hal lesz…
… kemény fárasztás után végre a kezemben a tizenkettedik hónap nagy harcosa is

Meglehetősen aktívan táplálkoztak a halak ezen a napon. Jó néhány átlag méretű pontyot sikerült a nap végéig szákba terelnem, ám igazán nagy hal már nem jött több. Viszont ezzel az eggyel is teljesen elégedett voltam, hiszen hosszas munkám gyümölcse érett be vele.

Sok szép halat sikerült fogni ezen a napon…
… amit csodaszép idő…
… és meglehetősen pörgős horgászat jellemzett
A remek horgászat gyönyörű zárása

Erről a horgászatról egy rövid videó is készült, ha szeretnétek többet megtudni erről a napról, ajánlom figyelmetekbe azt is!

December 11., Szénás Carp Horgásztó
A remek Csaba-tavi horgászatot követően másik kedvenc bányatavamon próbáltam szerencsét. A téli hónapokban ez a két tó nagyon sokáig jégmentes marad, amikor a többi környékbeli tavat már jégpáncél borítja, ezeken akkor is reális esély kínálkozik a nagyponty-horgászatra. Egy igazán változékony időjárású, de remek napot sikerült kifognom. Volt itt szikrázó napsütés, viharos szél, eső… meg kőkemény fárasztások, gyönyörű pontyokkal!

A tó szélében mért hőmérséklet egészen hihetetlennek tűnt, hisz jó néhány tó már be volt fagyva
Az év legjobban működő etetőanyag-csali párosát vittem magammal erre a horgászatra

Amikor minden összeáll, a halak is étvágyuknál vannak és a szerencse is a horgász mellé szegődik, abból ilyen horgászat kerekedik ki. Beszéljenek helyettem inkább a képek!

Amikor a bevágás pillanatában „megáll” az ember kezében a bot…
… az elkövető garantáltan nem kispályás ponty
Gyönyörű tükrössel vívtam újabb csatát…
… amit hamarosan még egy követett
A nap legnagyobb hala érkezett utoljára a pontyok közül…
… és egy gyönyörű koi kárász zárta a napot

Soha nem fogtam még ezelőtt decemberben kettő 10 kg feletti pontyot egy napon. Most ez is megdőlt. Nehéz szavakat találni erre a horgászatra, fantasztikus nap volt. Ilyen szép koi kárászt sem fogtam még ezen a tavon soha, pedig jó néhány éve járok már ide horgászni. 

December 31., Szénás Carp Horgásztó
Az év utolsó napja is horgászattal telt. Ködös, esős nap volt, de a tó még mindig jégmentes, így horgászatra csábított. Egy remek horgászattal és egy szép hallal szerettem volna az óévet búcsúztatni. Ezt a napot viszont kapás nélkül úsztam meg, így nem maradt más hátra, mint előre tekinteni és a következő év eredményességén dolgozni. Mindaz, amit ebben a kétrészes írásomban olvashattatok és láttatok, a sok szép hal, a sikeres vagy épp sikeretlen horgászatok csupán a jéghegy csúcsa. Úgy vélem, eredményes évet sikerült zárnom, hisz a célul kitűzött 20 kg feletti pontyomat sikerült megfognom és 2014. után újra sikerült az év minden hónapjában termetes pontyokat fognom. Ebben viszont rengeteg kőkemény munka, megannyi kudarc és nehéz helyzet együttese játszott szerepet. Hogy csak egyet említsek, soha nem volt még annyi „nullás” horgászatom, mint ebben az évben. Minden kudarc még keményebb munkára sarkall, mert tudom, hogy csak így lehetek igazán eredményes.
Tiszta szívből kívánok mindenkinek horgászsikerekben gazdag, boldog új évet!

Fotók: Libor Erika

* Amennyiben nem jelennek meg a kommentek, úgy szükséges a böngészőben bejelentkezni a Facebook profiljukba!

10másodperc múlva átirányítunk a fizetési felületre.