Maratoni method

Maratoni method

A rövid, rapid horgászatok egyik, ha nem a legeredményesebb módszere a method-feeder technika. Nagyon sok horgász kedveli és eredményesen alkalmazza is ezt a módszert. Azt viszont talán már kevesebben tudják, hogyan lehet ezt a technikát sikeresen beépíteni egy hosszabb, akár több napos horgásztúrába úgy, hogy az eredményes is legyen. Egyáltalán, van létjogosultsága a method feederezésnek ilyen helyzetekben?!

E kérdés egyértelmű megválaszolására egy frontokkal és viharokkal tarkított, forró nyári horgászatra invitállak benneteket. De kezdjük az elején…
Jó néhány éve már annak, hogy egy horgászbarátom meghívásának eleget téve megismerkedtem a békéscsabai Csaba-tóval. Ez a tó azóta hazai pályámmá nőtte ki magát, ahol „saját”, jelölt helyem is van. A jelölt hely hallatán sokan gondolhatják úgy, hogy ezt a helyet nekem folyamatosan eteti valaki, majd nekem nincs más dolgom, mint az odaszoktatott óriás pontyokat „kicsörlőzni”. A valóság ezzel szemben az, hogy ezen a helyen gyakorlatilag rajtam kívül nem horgászik senki, vagy csak nagyon ritkán, állandó etetés pedig egyáltalán nem történik. Jó néhány, az enyémhez hasonló horgászhelyet alakítottak ki a tavon, így az itt horgászó tagok egy részének „saját”, jelölt helye van, a napijegyes horgászok pedig jelölt helyre egyáltalán nem ülhetnek. Ebből kifolyólag a horgászhelyem előtti területen még annyi táplálék sem kerül a vízbe, mint a „jelöletlen”, napijegyes horgászoknak fenntartott helyeken, ahol gyakorta rendkívül sokan horgásznak.

A horgászat helyszíne a békéscsabai Csaba-tó…
… ahol igényesen kialakított…
… „saját”, jelölt helyem van…
… az ezüstfák „árnyékában”

Egy hosszabb, 36 órás horgászatot terveztem ezen a tavon, de egyáltalán nem volt könnyű dolgom. A szóban forgó hetekben folyamatos frontok, viharok váltották egymást és mindezt gyakorta kiadós eső kísérte. Hosszas tervezés után végül egy péntek reggeltől szombat estig tartó időszakot szemeltem ki. „Remekül” sikerült ez a választás, ugyanis kora reggel a tópartra érve akkora felhőszakadás fogadott, hogy közel 2 órát kellett várnom a kocsiban, mire elállt az eső. Ezután persze nyomban kisütött a nap, amely eredményeként borzasztó fülledt, párás, már-már trópusi idő alakult ki. Magam is meglepődtem, hogy ennek ellenére az első kapás a bedobástól számítva alig egy órán belül megérkezett. Ám ez nem volt véletlen, ahogy a későbbiek során ez egyértelműen kiderült…

Horgon az első hal…
… majd hamarosan a kezemben
Gyönyörű, egyedi mintázatú pikkelyei és mérete tették különlegessé…
… ezt a minden szögből hibátlan, 10 kg feletti tőpontyot

Hihetetlenül boldog voltam, nem mindennap sikerül ekkora és ilyen szép pontyot fognom ebben a tóban. Mehetünk is haza! Dehogy, a java még csak ezután következett!
A kora tavaszi, késő őszi és téli időszakban gyakorta szoktam szép fogásokkal zárni egy-egy horgászatot ezen a tavon, ám a nyári időszakban eddig ez valahogy elmaradt. Minden évben volt néhány szebb fogásom a kánikula idején is, ám az átütő siker rendszerint elkerült. Sokat töprengtem ennek okain, majd kirajzolódott a fejemben egy gondolat erről. Az etetőanyagok és csalik tekintetében egyértelmű volt a helyzet, ezeken nem kellett változtatnom. Az elmúlt években a különböző pellet mixek, illetve a Pellet Pack vagy FMMFP változatok bizonyultak a legjobbnak, csalinak pedig a „Spéci” imitációk. De vajon mi lehet az oka, hogy ezek kevésbé működnek nyáron? A válasz az, hogy ebben az időszakban, amikor a halak rendkívül aktívak és lényegesen több táplálékot vesznek magukhoz, kevésnek bizonyul az egy kosárnyi felkínált pellet mix. A legtöbb vízterületen bőven elég ez a mennyiség, ám az ilyen és ehhez hasonló nagy kiterjedésű egyesületi tavakon a siker érdekében érdemes etetni. No de mivel és mennyit?!

A horgászat során felkínált csalogatóanyagok
A START Erjesztett mag mix kiváló alapot biztosított…
… amit egy kisméretű Spomb rakéta, és kedvenc 420LC feederbotom segítségével…
… 90-100 méter közötti távolságba dobtam be, így megetetve a területet
A Spéci imitációk verhetetlenek ezen a tavon…
… Method Flat Feeder kosaras végszerelékkel, mint egy tányéron lehet felkínálni a fogós pellet mixszel egyetemben

Erjesztett mag mix alapozó etetésnek, majd a kosárba egy kifejezetten büdös-fűszeres kaja? Hogyan jön ez össze? Sehogy! És pont ez a lényeg. Az apró magos etetésről „ordít” a büdös-fűszeres pellet mix, így garantáltan felkelti a halak figyelmét, nem „veszik” el a nagy mennyiségű etetésen. Igen, valóban elég nagy mennyiségű etetésre volt szükség, ami gyakorlatilag folyamatos volt. Eredeti tervem az volt, hogy egyik botommal kereső horgászatot végzek, míg a másikkal fix etetésen horgászva próbálkozom. Ám ezt a halak gyorsan átírták. Nem volt létjogosultsága a koncentrált etetésnek, ám folyamatos pótolni kellett a mag mixet. A szemközti oldalon kiválasztott két stég nyújtott támpontot, köztük alakítottam ki az etetés helyét, durván 90-100 méterre a parttól, és mintegy 20-30 méteres szórásban. Ez elsőre talán soknak tűnhet, ám ez működött. A viszonylag nagy kiterjedésű megetetett területen sok nagytestű ponty szemezgetett, majd adta egyértelmű jelét ennek. Az első három megfogott pontyom nagy mennyiségben ürítette ki gyomrának tartalmát a merítőbe és a pontymatracra. Ha nem a saját szememmel látom, talán el sem hiszem. Minden megfogott halam tele volt a friss, erjesztett, még emésztetlen mag mixszel. Nem kellett több bizonyíték, hogy működik a stratégia. A horgászat zömében egy bottal zajlott, a másik botommal folyamatosan etettem. Kettő vödör START Erjesztett mag mixet használtam így el, ami durván 6 kg-ot jelent.

A folyamatos etetést botgörbítős kapások koronázták meg, majd következhetett a kőkemény fárasztás
Egy duci tükrös érkezett másodiknak…
… majd ez a gyönyörű színekben pompázó tőponty

A délutáni órákra ismét érkezett egy jó nagy adag eső, majd szerencsére tiszta idővel és pár szép ponttyal zárult a nap. Rendkívül változékony volt az időjárás, ami a horgászat szempontjából kifejezetten előnyös volt, csak a fotózást és videózást nehezítette meg.

Kedvenc távdobó botjaimat…
… és orsóimat használtam ezen a túrán is
Késő délután ismét sikerült egy szép pontyot fognom…
… majd a lenyugvó Nap utolsó sugarainál készíthettünk egy újabb fotót ezzel a kapitális méretű tőponttyal

Rendkívül elégedett voltam a napközben megfogott halak mennyiségével és méretével. Ráadásul hihetetlenül boldog voltam, hogy a kezemben tarthattam ezt a hatalmas, „vad” tőpontyot. Ez a túra rosszul már nem végződhetett.

Megunhatatlan ez a látvány

Azért a nagy öröm mellé némi üröm is keveredett reggelre. Az éjszakai két kapásomból ugyanis az egyik megakasztott halat elveszítettem. Jól tudjuk mi, horgászok, hogy mindig az a legnagyobb hal, ami elmegy, így nem is szaporítanám ezzel soraimat, ám ez a hal valóban túlmutatott a megfogott halak méretén.

Éjszakára is jutott akció

Másnap már kora reggel is rendkívül meleg volt. Ez a nap az előző ellentéte volt, szinte mindenben. Esőmentes, tikkasztó forróság és lényegesen gyengébben táplálkozó halak jellemezték a napot. Az előző naphoz hasonlóan folytattam az etetést, bízva abban, hátha egy-két kapást azért sikerül kicsikarnom. Az éjszakai órákban nagy valószínűség szerint az összes apró magot felfalták a termetes pontyok.

Vajon meggörbül még egyszer a spicc?
A túra utolsó pontya volt ez a tükrös

Két gyönyörű dévért és mindössze egyetlen pontyot sikerült fognom ezen a napon. Ám összességében ez volt az egyik, ha nem a legeredményesebb horgászatom ezen a tavon. A stratégia jelesre vizsgázott, ahogy a felkínált csalogatóanyagok is. Ha hosszabb túrára indultok, akkor sem kell lemondani a method technika előnyeiről. Ahogy a mellékelt ábra is jól mutatja, ez a módszer bármely körülmény közepette megállja a helyét. Mindössze csak az adott körülményekhez kell hangolni. A megszerzett tudás egy veszélyes fegyver annak a kezében, aki nem megfelelőképpen használja. A Csaba-tó egy csepp tenger, amihez nincs fogható a környéken. Próbáljátok ki, érezzétek jól magatokat, fogjatok minél több csodás, érintetlen „vad” halat, de ne feledjétek… A jó horgász nem arról ismerszik meg, hogy milyen felszerelése van vagy arról, hogy mekkora halakat fog, hanem arról, hogyan bánik a megfogott halakkal!

Óvd meg ezt a csepp tengert!

Fényképek: Libor Erika

* Amennyiben nem jelennek meg a kommentek, úgy szükséges a böngészőben bejelentkezni a Facebook profiljukba!

10másodperc múlva átirányítunk a fizetési felületre.