Rapid Feeder 3. rész – Partszéli method az Ezüst-tavon

Rapid Feeder 3. rész – Partszéli method az Ezüst-tavon

Ezt a sorozatot is a mindennapok ihlették. Köztudott, hogy sokat horgászom, de legtöbbször ez mindössze 4-6 óra egy adott napon. Ezekből a rövid időszakokból próbálom a maximumot kihozni a rapid, azaz gyors és eredményes feeder technikát alkalmazva.

Ezen a napon a kiskunhalasi Ezüst-tó Horgászcentrumban horgásztam. Ez a tórendszer 2017 augusztusában került a Haldorádó Team Kft. tulajdonába. A vásárlást követően úgy döntöttünk, hogy ideiglenesen bezárjuk a tavat és átalakítjuk, felújítjuk annak környezetét, hogy a horgászok igényeit még jobban szolgálhassa. A munkálatok befejezése után, 2018. április 7-én újra megnyitotta kapuit a tórendszer. Több mint 10 éve folyamatosan horgászom itt, de minden nap okoz meglepetést számomra ez a tó! Talán ez a kijelentés közhelynek számít, de bizony ez erre a napra is igaz volt, hiszen egy olyan csodás hallal akadtam össze, amelyre MINDEN horgász vágyik! No de ne szaladjunk ennyire előre…!

Íme, a megújult kiskunhalasi Ezüst-tó Horgászcentrum (megjelöltem a horgászhelyemet is)

E vízterület egyik sajátossága, hogy itt nem kell távolra horgászni. A part szélén, néhány lépés után már 2 méter mély a víz. Így, ha valaki óvatosan mozog a parton, nem zajong, akkor egészen közel csalhatja a halakat a parthoz. Talán éppen ezért különösen népszerű a tó a rakós botos horgászok körében is. A jól felkészült finomszerelékes horgászok több 10+-os halat is fogtak már a part széléről!

Ezen a tavon nagyon eredményes a partközeli horgászat
Ezt az egyszerű, de annál hatékonyabb módszert kívánom most bemutatni

Ha kijövök ide néhány órára, sokkal előbb fogok kint halat, mint a tó közepére dobva. Ehhez egy rendkívül egyszerű, de annál hatékonyabb partszéli method horgászatot alkalmazok, ezt fogom most bemutatni.

A horgászat megkezdése előtt a nagyméretű etetőkosár mellé húzom a két végszerelék kosarát. Az etetőkosár főzsinórja be van akasztva az orsó klipszébe, így azzal mindig azonos helyre dobhatok
A pontos távolságot sárga filccel jelölöm meg a zsinórokon, így precízen meg tudom horgászni az etetés helyét és annak környékét. DE (!!!) itt nincs a főzsinór egyik orsónál sem a klipszbe beakasztva, mert a közeli táv miatt nem lenne idő kiakasztani azt

Elsőként a felszerelést kell összeállítani. Ehhez kettő finom feederbotra van szükség. Gyakorta egyébként egy is elég, de mindig kettővel kezdek, hiszen ez mégiscsak dupla esélyt, dupla kísérletezési lehetőséget biztosít. Szükség van még egy etetőbotra is. Ez egy erősebb feederbot, amely főzsinórjába hagyományos, kerek, 3XL méretű Haldorádó Special Round Feederkosarat kötök. Ezzel lehet a kívánt távolságba nagyon pontosan bejuttatni a csalogatóanyagokat. E felszerelés orsójának dobján fonott főzsinór van, hamarosan kiderül, hogy miért.
A két horgászbotom a finom pontyhorgászathoz fejlesztett By Döme TEAM FEEDER Fine Carp 330L és 360L változatai. Imádom ezeket a botokat! Rendkívül rugalmasak, lágyak, mégis bármekkora hallal megbirkóznak, óriási élmény velük a horgászat! Ezekre az új (hamarosan forgalomba kerülő) Fine Carp orsókat tettem. Hogy tökéletes legyen a felszerelés összhangja és esztétikája is, nem volt kérdés, hogy a dobokra a Haldorádó Blue Line 22-es főzsinór került. 

Fine Carp 330L és 360L botokat…
… és Fine Carp orsókat használtam a finom partközeli horgászathoz

Az etetőbottal kb. 10 méterre dobtam be finomságokat. Ahhoz, hogy ezt pontosan meghorgászhassam, a másik két végszereléket is a nagy etetőkosár mellé húztam a parton, majd sárga zsinórjelölő filccel megjelöltem mindkettő főzsinórján ezt a távolságot. A sárga csík nagyon jól látható a kék zsinóron, amely egyben remek útmutatást is nyújt, hogy milyen távolságra vagyok az etetési helytől.

Éreztem, hogy valami történni fog, így már az első dobás után feszülten figyeltem
Mindjárt az első dobást követően a tó egyik legnagyobb pontya akadt a horgomra!
Jó 15 perces fárasztás után tudtam csak a partközelbe húzni
Majd jött az újabb megoldásra váró feladat: hogy fér bele a merítőbe? Nehezen!
Végül a matracon pihenhette ki fáradalmait
Íme, az Ezüst-tó kincse, egy igazán különleges, kapitális koi ponty!
Hihetetlen szerencse, hogy Ő akadt elsőként a horgomra, gyors fotózás után már ment is vissza lakhelyére
A munka elvégezve, mehetünk haza…! Ja, még csak most kezdődik a horgászat?!

A felszerelések előkészítve, kezdődhetett az etetés! A nyár közepén jár(t)unk, meleg volt, a víz hőmérséklete is magas, ilyenkor a tejsavas magvak és etetőanyagok verhetetlenek! A halcsalogatást Haldorádó START Erjesztett Mag Mixszel kezdtem, amely egy otthon előállítható erjesztett magkeverék. Kezdésnek 10-15 zárt kosárral próbálom meg a helyem közelébe csalni a halakat.  Az alapozás során, a kosár vízbecsapódása után, nem engedem le a kosarat a mederfenékre, hanem rövid süllyedés után megrántom azt. Ehhez az erőteljes rántáshoz kell a fonott főzsinór. Így a magvak nem egy ponton, hanem nagyobb területen szóródnak szét, több halat lehet így összegyűjteni és helyben tartani. Apró, de hasznos praktika ez!

Nyári finomságok, középpontban a tejsavas magvak és etetőanyagok, amelyek verhetetlenek a felmelegedett vizekben a pontyok és amurok horgászata során
Az új Vario Method Feeder kosarakkal akár menet közben is alkalmazkodhatunk a változó körülményekhez, a főzsinór megbontása nélkül cserélhetjük a kosártestet
Íme, a rendkívül egyszerű végszerelékem, amelyen 25 és 35 grammos kosarak voltak
Az új töltőszerszámba kell helyezni elsőként a csalit…
… és színültig megtölteni
A FermentX Tejsavas Nagy Amur kiváló method kaja is!
Ebbe kell a kosarat belenyomni…
… majd az alul található gombot megnyomva…
… egy szépen formázott kajakupacot kapunk, amely közepén van az ízes falat

Az etetés után el kell telnie némi időnek, mire a halak a közelbe merészkednek. De ha nem volt feleslegesen nagy zaj, ez lehet, hogy csak 5-10 perc. Kezdéskor mindkét végszereléket az etetéstől 1-2 méterrel távolabb dobtam be és türelmesen vártam. A kezdés pedig meseszerű volt ezen a napon. Éreztem, hogy valami már az első bedobás után történni fog! Mivel a horgászatról filmet is készítettünk, kértem Takács Péter operatőr kollégámat, hogy egy pillanatra se kapcsolja ki a kamerát. Elindítottam a stoppert, és 3 perc a rendkívül vehemensen kapó hal után szinte letépte az egyik botomat. Közvetlenül mellette voltam, így egy pillanatra sem késlekedtem a bevágással, de mire a bothoz nyúltam, már az orsó fékje is „sírt”. A hal szinte megállíthatatlanul robogott a tó közepe felé, karikába hajtva a finom botot. Jó 15 perces fárasztás után tudtam a tó legnagyobb és legkülönlegesebb, ebben az évben még garantáltan nem megfogott koi pontyát szákba terelni! Hát, a horgászathoz kell egy jó adag szerencse is!!! És még csak most kezdődött a horgászat! Persze minden percben nem lehet az Ezüst-tó kincsét partra emelni, de a későbbi horgászat során sem unatkoztam, szépen jöttek az átlagos méretű, 2-4 kg közötti pontyok, amelyek között beköszöntött egy 10+-os amur, majd egy erőtől duzzadó hibátlan tőponty is. 

1 -2 megfogott hal után ráetettem
Nem is kellett sokat várni a következő kapásra!
A legtöbb a 2-4 kilós ponty, amelyek mindig éhesek

Ahogy fogtam egy-két halat, minden esetben ráetettem, így pótoltam a csalogatóanyagot. Jól megfigyelhető volt, hogy az etetés közepén a kisebb, átlagos méretű pontyok voltak, míg a peremén vagy attól 1-3 méterre a termetesebb halak.

Hoppá ez egy amur!
Most jött rá, hogy bajban van
Nagy csata volt, de végre partra került!
Nem kellett biztatni

Gyakran kérdezik tőlem, ha szemestakarmánnyal etetünk (mindegy, hogy az főtt, áztatott, vagy erjesztett), fel tudja-e venni a versenyt bármilyen más „műcsali” a 100%-ban természetes anyagokkal? Ha nem saját magam tapasztaltam volna meg már sokadszorra, akkor el sem hinném, hogy a Haldorádó SpéciCorn (ízesített gumikukorica) bizony sokkal előbb ad halat ilyen helyzetben is. Ezek közül a nyári időszakban a fokhagyma és a chilis tintahal ízesítésűt – némi túlzással – nem lehet hal nélkül kivenni. Rajonganak érte a pontyok és amurok egyaránt, miközben a keszegek és kárászok vagy a törpeharcsák (már ahol vannak) békén hagyják. Így volt ez nálam is, imádták a termetes halak ezen a napon is. 

A nyugalom szigete…
… ahol a nyugalom csak néhány percig tartott
Halkímélő, sűrű szövésű merítő fejek, amelyekbe nem akad bele a halak bognártüskéje, és ami garantáltan nem pikkelyezi le barátainkat. A nagyobb méretűvel akár 10-15 kg-os halak is partra segíthetők!
A fokhagymás SpéciCorn csali a sok ezer hasonló kukoricaszem közül is kitűnt, imádták a termetes halak ezen a napon is!
Ilyen szépségek élnek az Ezüst-tó Horgászcentrumban

Ezen a napon sem horgásztam 5-6 óránál többet, de egy egyszerű metodikával, ehhez hangolt finom eszközökkel olyan élményekben és fogásokban volt részem, amely után boldogan és elégedettem tértem haza. Ajánlom mindenkinek az erről készült filmet is, amely remekül átadja a csodás halak fogásának élményét!

Fotók, videó: Csapi Károly, Takács Péter

* Amennyiben nem jelennek meg a kommentek, úgy szükséges a böngészőben bejelentkezni a Facebook profiljukba!

10másodperc múlva átirányítunk a fizetési felületre.