Ellenállhatatlan nyári halcsemege = erjesztett magmix

Ellenállhatatlan nyári halcsemege = erjesztett magmix

Kedvenc horgásztavamon a nyári meleg időszakban nem engedélyezik az etetőanyag használatát. Kizárólag pelletekkel, bojlival, illetve szemes terménnyel lehet etetni. Ezzel kívánják az egyébként is rettentően felmelegedett víz minőségét óvni. Az áztatott, erjesztett magok fogóssága a meleg vizekben - azt hiszem - megkérdőjelezhetetlen! De sokak számára tűnik az elkészítése bonyolultnak, a nagyvárosban élők számára pedig kivitelezhetetlennek. Hogyan tudunk akár az erkélyen a hétvégi horgászathoz készíteni néhány kiló garantáltan friss és fogós erjesztett magmixet anélkül, hogy kiutálnák a szomszédok vagy a családtagok? Az írásból kiderül, hogy a Haldorádó START Erjesztett Magmix használatával ez gyerekjáték!

Mivel egy hétvégi feederes horgászatra készültem, már hétfőn nekiláttunk a gyerekekkel közösen elkészíteni a magmixet. Nem egy bonyolult dolog, de a pontos használat érdekében egy igen részletes magyar nyelvű használati utasítás is a segítségünkre volt.

 

A gyerekekkel egy hétfői napon álltunk neki az elkészítésnek, hogy a hétvégére legyen friss eresztett magkeverék
A munkát egy részletes használati utasítás is segíti, így aztán végképp nem lehet hibázni
A vödör tartalmaz 2 kg száraz magkeveréket (nem véletlenül van csak félig töltve!)…
… valamint egy tasak erjesztő port
A vödör tetején található lyuknak is szerepe van
Első lépésben töltsük fel vízzel színültig a vödröt
A vita elkerülése érdekében ezt felesben oldattam meg a két gyerkőccel, felét Szabi, felét Péter (tudom, lehetett volna rögtön 2 vödörnyit venni, és akkor nincs vita, de egy horgászatra nekem bőven elég 1 vödörnyi…
Ezután le kell zárni a vödröt
Majd 24 órára állni kell hagyni… Szabolcs úgy döntött, biztonságos helyre teszi
Már 24 óra elteltével is igen látványos a különbség
A magok megszívták magukat vízzel
Jól látszódik a különbség a száraz és a 24 órás állapot között
Ekkor jöhet hozzá az erjesztő por
A kis tasak teljes tartalmát öntsük hozzá…
… majd keverjük el… Mondanom sem kell, a gyerekeknek ez a kevergetés tetszett a legjobban

 

A folyamatot innentől kezdve rá kell bízni a természetre, hiszen az erjesztő pornak köszönhetően megindul az erjedési folyamat, amit a meleg még jobban elősegít. A hő hatására az erjesztő baktériumok munkához látnak, és így már lassan közeledünk a kiváló a halcsalogató keverék előállításához. A vödör tetején lévő lyuk segít, hogy az erjedés során képződő szén-dioxid gáz távozni tudjon anélkül, hogy a nyomás ledobná a vödör tetejét.

 

Az erjesztő por bekeverése után tegyük vissza a vödör tetejét…
… majd tegyük napos helyre, hogy a nap és a természet tehesse a dolgát
Az erjedési folyamat megindulását buborékok jelzik
Egyetlen teendő marad csupán, hogy naponta egyszer keverjük meg a vödör tartalmát
A tökéletes állapotot 4-6 nap alatt éri el a magmix, amikor a folyadékot már csaknem teljesen felszívja
Ilyenkor már tegyük hűvös, naptól védett helyre, és minél hamarabb használjuk fel a halak és a horgászat örömére
Az elkészült magmix kitölti a vödröt, a szemek megdagadtak, felszívták a folyadékot
Száraz kontra kész magkeverék
E vödör bruttó tömege 2.330 gramm, amiből látszik, hogy tuti megvan 2 kg a töltőtömeg, hiszen a vödör maximum 20 deka

 

A mai világban minden a „mi mennyibe kerül”-ről szól. Utánaszámoltam egy kicsit, hogy mennyibe is kerül ez a termék. Mit veszek és mennyiért? Az elmaradhatatlan vita is megvolt ebből a fórumban. Lemértem a terméket még bekeverés előtt, melynek tömege 2.330 gramm volt, amiből 17 deka körül volt a vödör, az egyszerűség kedvéért legyen 2.100 gramm a szárazanyag.

 

Megkértem Péter fiamat, hogy mérjük le a végeredményt, aminél a folyadékot már szinte 100%-ig felszívta a magkeverék. Az eredmény 3.950 gramm volt, amiből a nettó súly minimum 3.750 gramm

 

Mivel nem hiteles mérlegről van szó, így az adatok csak viszonyítás jellegűek. Egy biztos, bőven megvan a dobozra ráírt 2 kg nettó töltőtömeg. Mit is kapunk? 100%-ig tartósítószer-mentes és friss magkeveréket, ami garantáltan elég 1-2 horgászatra.

Miért jobb ez, mint a házilag elkészített magmix? Nem jobb! Nem is azoknak készül, akik vidéken élnek és aprópénzért tudnak búzát, kukoricát, tigrismogyorót és repcét venni vagy termeszteni. Ők többnyire hordószám, az udvar hátsó részében biztosítják a folyamatos etetéshez szükséges utánpótlást. Velük nem tud és nem is akar ez a termék versenyezni! Ez azoknak a főként városban élő horgászoknak készül, akik számára már az alapanyag (a 4 különböző mag) beszerzése sem egyszerű. A START Magmix másik óriási előnye, hogy mindig frissen készíthető el. Ugyanis az tévhit, hogy a hónapok, évek óta erjedő, elfeketedett, irgalmatlanul büdös, rothadt mag a legfogósabb. Azt vízbe sem lenne szabad dobni!

Tényleg jó ránézni, megszaglászni a keveréket, sajnos a net technika még nem teszi lehetővé, hogy ezt is megosszam veletek, de ígérem, beszámolok a fogási eredményről!

Írta: Takács Péter

10másodperc múlva átirányítunk a fizetési felületre.