Fagyos pontyok védőitala, a Becherovka

Fagyos pontyok védőitala, a Becherovka

A céltudatos pontyhorgászat napjainkban szinte már elképzelhetetlen különböző aromák, étvágyfokozók és egyéb kiegészítő adalékok használata nélkül. A neves gyártók rendkívül széles termékpalettájától roskadoznak a horgászboltok polcai, de az élelmiszeripar számtalan termékét és melléktermékét is eredményesen használják a horgászok. Talán már közhelyesen hangzik, mégis igaz, hogy kizárólag a fantázia szabhat határt a kísérletező kedvű horgászoknak. Mindig a halak adják meg a végső választ, hogy valami jó, vagy sem.

Nem árulok el titkot azzal, hogy a horgászataim a legtöbb esetben a tesztelésről, kísérletezésről és sokszor hajmeresztőnek tűnő ötletek, gondolatok éles próbájáról szólnak. Sokszor ezek csak „apróságok”, ám pont ezek a nüánsznyi trükkök azok, amik segítenek megoldani a legnehezebb helyzeteket. Saját tapasztalataim mellett nagy figyelmet fordítok arra is, hogy a nálam tapasztaltabb, rutinosabb és nagyobb tudással rendelkező horgászoktól minél több mindent „ellessek”, megtanuljak. Mint egy száraz szivacs, igyekszem magamba szívni minden tudást, ami a horgászattal kapcsolatos. Tisztán emlékszem a napra, pedig már nyolc éve, hogy megjelent Döme Gábor Hideg vízi pontyhorgászat feederrel 7. rész – Részeges pontyok Miszláról c. írása és kisfilmje. Ez a kisfilm alapjaiban változtatta meg a hideg vízi pontyhorgászatról akkoriban kialakult képet, rám pedig annyira inspirálóan hatott, hogy azóta, legyen bármilyen időjárás, ha tehetem, a vízparton vagyok.

Az enyhe télnek köszönhetően nyílt vízfelület fogadott az év utolsó napjain is…
… ám a víz már nagyon hideg volt, mindössze 5,6 Celsius-fokot mértem a tó szélében
Ebben az időszakban már minden apró finomítás felértékelődik

Az említett kisfilmben és írásban mutatta be Gábor először egy égetett szeszes ital, nevezetesen a Becherovka hihetetlen fogósságát és létjogosultságát a pontyhorgászatban. Emlékszem, szájtátva néztem a kisfilmet, ahogy a félig befagyott tó megelevenedett, és akkora pontyok kerültek ideiglenesen a pontymatracra, ami még „szezonban” is megsüvegelendő eredménynek számít. Ezután egyre gyakrabban és egyre több helyen találkoztam a különböző, alkohollal tuningolt keverékekkel és csalikkal, illetve ezek működését cáfoló és pártoló horgászokkal egyaránt. Fórumokon, a nyomtatott sajtóban, illetve egyéb informatív horgászoldalakon sokat olvastam a témáról, de a nagy többségük nem igazán vitt előre. Egyedül Gábor írása és kisfilmje volt az, ami megkérdőjelezhetetlen és egyértelmű információkat tartalmazott. A későbbiek során, ahogy gyarapodott a tudásom és hozzáértésem, megtudtam, hogy a kereskedelmi forgalomban kapható CSL Tuning Hideg vízi aromák is nagy mennyiségben tartalmaznak alkoholt. Ezen aromák alapja a hidegen sajtolt kukoricacsíra kivonat, innen ered az elnevezésük is, a CSL, azaz Corn Steep Liquor. E sűrű, de a hideg vízben is rendkívül gyorsan oldódó aroma fajsúlya nagyobb, mint a vízé, így „laposan”, a mederfenéken terjed, ahol a halak a késő őszi, téli és tavaszi időszakban tartózkodnak. Ekkor vált igazán világossá minden. A legtöbb aromás, illatos és ízes adalékanyag a hideg vízben egész egyszerűen ledermed, így a csalogatóhatásuk egyenlő a nullával. Az alkohol azonban a leghidegebb vízben is remekül oldódik és terjed, garantáltan nem dermed le, így remek hideg vízi adalék! No, de bármelyik alkoholos ital megfelel erre a célra?!

Minden trükköt be kell vetni annak érdekében, hogy a leghidegebb vízből is kapást tudjunk kicsikarni

A válasz egyértelműen nem, ám nagyon sok alternatíva létezik. Fontos tisztázni, hogy a magas alkoholtartalmú italok, köznyelven a tömény vagy röviditalok alkalmasak az etetőanyagok tuningolására, esetleg a csalik aromásítására. Ahogy egyre jobban kezdtem beleártani magam a témába, egyre több kísérletet végeztem különböző italokkal, különböző etetőanyag keverékekkel, csalikkal. Egy szó, mint száz, sokféle ital volt, ami működött, amivel tudtam halat fogni és kiemelkedő eredményeket elérni, ám a Becherovka volt a legeredményesebb.

Legyen bármilyen hideg is, egy ilyen gyönyörű ponty mindig felmelegíti a horgász szívét
Kellő türelem és kitartás kell hozzá, de minden fáradságot megér egy ilyen fotó decemberben

A hosszas kísérletezés eredménye a Becherovkával kevert Pellet Pack Turbó Fagyos ponty pellet mix lett, ami jó néhány éve számtalan „fagyos” helyzetben bizonyította rendkívüli fogósságát. Legelső alkalommal, amikor kipróbáltam, 140 kg-ot meghaladó mennyiségű pontyot sikerült vele fognom. Évekig az egyéni pontyrekordomat is e keveréknek köszönhettem, de számos emlékezetes fogásom is hozzá köthető. Jó néhány pontymatuzsálem esett áldozatul az évek során, de eddigi legnagyobb „keverék” ezüstkárászom is erre a csábult el. Kivétel nélkül az összes általam horgászott vízen tudtam vele gyönyörű pontyokat fogni a fagyos hónapokban.

Emlékezetes decemberi horgászat marad ez számomra
Eddigi legnagyobb „keverék” ezüstkárászomat is az alkoholos Pellet Packnak köszönhetem…

A precíz és pontos bekeverés az alkoholos pellet mix lelke, így vegyük hát ezt sorba lépésről lépésre:

A legeredményesebb hideg vízi keverék, amit valaha használtam
A dobozban található zacskót kibontva egy keverő tálkába kell önteni annak tartalmát. Négy terméket rejt a zacskó
Első lépésként a pellet ragasztóport kell összekeverni a pelletszemekkel…
… ezután jöhet egy rendkívül sűrű aroma, 100 ml Pellet Juice…
… majd 100 ml CSL Tuning hideg vízi aroma
Mindkét kiürült flakont meg kell tölteni Becherovkával…
… majd az így pontosan kimért 200 ml alkoholt kell a pelletszemekre önteni
Ezután 50 ml (fél flakon) szénsavmentes ásványvízzel kell beállítani a végleges állagot

Ahhoz, hogy ez a keverék tökéletes legyen, a horgászat megkezdése előtt 24 órával mindig el szoktam készíteni. A bekeverést követően 12 órát hagyom „pihenni” szobahőmérsékleten. Ez idő alatt a pelletszemek tökéletesen magukba szívják az aromát és az alkoholt. 12 óra elteltével az összetapadt pelletszemeket fellazítom, szétmorzsolom és újabb 12 órát „pihentetem” szobahőmérsékleten. Ezután nincs más teendő, mint etetőkosárba tölteni és kezdődhet is a horgászat. A horgászat végén, ha esetleg kimaradna, mindig fagyasztóba teszem, így sokáig eláll. A fagyasztás abszolút nem ront a keverék állagán vagy fogósságán. Ahhoz, hogy egy spontán jött peca alkalmával is kéznél legyen ez a keverék, nálam a fagyasztóban mindig van legalább egy adag előre bekevert mennyiség. Így nincs más teendő, mint időben kivenni a fagyasztóból, nem kell vesződni a bekeveréssel sem. Ehhez a keverékhez az egyik legjobban bevált csali a SpéciCorn Mega Fehér Rum. Ez a csali egy megfelelő méretű horoggal felkínálva tökéletesen illik az alkoholos keverékhez, és könnyedén veszi fel a legóvatosabb ponty is.

Az egyik legjobban bevált csali az alkoholos keverékhez a SpéciCorn Mega Fehér Rum

Írta: Borbiró Ádám
Fényképek, videó: Libor Erika

* Amennyiben nem jelennek meg a kommentek, úgy szükséges a böngészőben bejelentkezni a Facebook profiljukba!

10másodperc múlva átirányítunk a fizetési felületre.