Az ezerarcú kukorica

Az ezerarcú kukorica

A közelmúltban megismerkedhettetek két új, kiváló adalékkal, amik a hidegen sajtolt, étkezési kukoricaolaj előállításakor keletkeznek, tulajdonképpen annak melléktermékei. Az egyik ilyen termék a Hidegen sajtolt kukoricacsíra pellet, míg a másik a Gold Corn Cream. Ezek a 2016-os új termékek már a „nagyközönség” számára is elérhetők, így a késő őszi és a téli horgászatok sikeréhez már nagyban hozzájárulhatnak. Ezeket az újdonságokat én már nyár óta használom és tesztelem, ez idő alatt sikerült olyan kiváló keverékeket és etetőanyag kombinációkat kikísérleteznem, amik remekül működnek a céltudatos ponty- és amurhorgászatában. Ezeket a recepteket szeretném most megosztani veletek, illetve egy-két hasznos tippet adni ezen új termékek sikeres használatához.

Az első tesztmunkám

Gondolom, sokan teszik fel magukban a kérdést a bevezető sorokat olvasva, hogy hogyan és miért is jutottam én hozzá ezekhez a termékekhez már a nyáron, miért próbálhattam ki ezeket, úgymond már a „premier” előtt. Augusztus első felében kaptam egy e-mailt Döme Gábortól, amiben sok más egyéb mellett közölte velem, hogy küld nekem kettő új 2016-os terméket, amiket szeretné, ha kipróbálnék, illetve tesztelnék még a megjelenés előtt. Részletes tájékoztatást kaptam ezekről az újdonságokról és teljesen szabad kezet, úgy használhattam őket, ahogy nekem tetszik. A feladatom az volt, hogy keressek a termékekhez sikeres felhasználási módokat, majd szisztematikusan teszteljem is le azokat. A kísérletezés és a tesztelés nyolc különböző vízterületen zajlott - fontosnak tartottam, hogy minél több helyen kipróbáljam az elgondolásaimat, így garantáltan hiteles és egyértelmű eredményeket kaptam. Kedvenc és jól ismert vizeimen kívül több ismeretlen vízterületre is ellátogattam. A tesztidőszakban az átlagosnál is több időt fordítottam a horgászatra, rengeteg élménnyel lettem így gazdagabb és nagyon sokat tanultam is. A számos sikeres vagy épp sikertelen próba mind hozzájárult folyamatos fejlődésemhez, amit szintén rendkívül fontosnak tartok.

Rengeteg időt töltöttem a vízparton feederbotjaim spiccét figyelve, hogy a legjobbat hozhassam ki az újdonságokból és önmagamból is
Nagyon sok izgalmas pillanat…
… megannyi kemény küzdelem…
… sok sikeres horgásznap…
… és felejthetetlen élmények jellemezték a tesztidőszakot

A Gold Corn Cream és a Hidegen sajtolt kukoricacsíra pellet natúr változatait tesztelhettem. Ezek felhasználásának csak a fantázia szabhat határokat, ám véleményem szerint az egyik legeredményesebb és talán „legkézenfekvőbb” felhasználási mód, ha kedvenc etetőanyagainkat tuningoljuk ezekkel az adalékokkal. A kukoricakrém markáns, rendkívül intenzív íze és illata sokszorosára növeli az etetőanyagunk fogósságát. Fontos megjegyezni, hogy ez a kukoricakrém rendkívül jól oldódik a hideg vizekben is, így akár még a téli időszakban is eredményesen használható. Teszthorgászataim alkalmával sikerült négy olyan kiváló etetőanyag keveréket kikísérleteznem, amik garantáltan megállják a helyüket minden körülmények közt, illetve egy olyan aromát, amivel növelhetjük ezek fogósságát.

A modern „kukoricás” etetőanyagok

A négy kiváló keverék közül, kimagaslik az egyik, ami egyébként személyes kedvencemmé is vált. Meggyőződésem volt - és a tapasztalataim is azt mutatták -, hogy a nagytestű pontyok sikeres horgászatában elengedhetetlen a minőségi halliszt használata. A mai napig is előnyben részesítem a halas jellegű etetőanyagokat és csalikat, ha a célhalaim az adott vízterület óriásai, ám ez a keverék egyértelműen bebizonyította számomra, hogy bizony a halliszt mellett még mindig a kukorica az, ami mellett nem tudnak „szó” nélkül elúszni a kapitális egyedek sem. Vegyük hát sorba, hogyan is áll össze ez a keverék:

 • 0,5 kg Gold Feeder Secret Carp
 • 0,5 kg Gold Feeder Lemon Carp
 • 0,4 kg Hidegen sajtolt kukoricacsíra pellet
 • 1,5 evőkanál Gold Corn Cream

Hallisztmentes, kukoricás keverékem, amivel nagyon nehéz hibázni

A két Gold Feeder etetőanyag felére van csak szükség, ezeket szárazon jól el kell keverni egymással, majd jöhet a kukoricacsíra pellet. Ezt a pelletet belekeverhetjük egészben is, de véleményem szerint érdemesebb darálva. Gyakran használom úgy is eredményesen, hogy egészben belekeverem, majd ahogy megszívta magát nedvességgel, apró darabokra morzsolom, így nem teljesen homogén az etetőanyag, viszont a nagyobb halak találnak egy-két darabosabb falatot is a csalink közelében. A kukoricacsíra pellet után jöhet a Gold Corn Cream. Ezt mindig vízben feloldva célszerű használni, így könnyen az etetőanyaghoz keverhető. A 1,5 evőkanál krémet tegyük egy kis üvegbe (vagy bármilyen edénybe), majd 1 dl vízzel jól keverjük el. Ha ez sikerült, egy nagyon sűrű, krémes, tejszerű folyadékot kapunk, amit így már könnyedén keverhetünk az etetőanyagunkba. Ezután nem maradt más hátra, mint a megfelelő mennyiségű vizet hozzáadni, és készen is van ez az egyszerű, ám annál hatékonyabb keverék. Mindenképpen érdemes áttörni egy törőszitán használat előtt.

E keverékkel két kedvenc vízterületem is sikerült megdöntenem egyéni pályacsúcsomat, és emellett számos vízen hihetetlen mennyiségű halat sikerült fognom vele. A Derekegyházi-tavon 8 óra leforgása alatt 72 kg hal került a szákba, míg a Lencsés-tavon ugyanennyi idő alatt 61,74 kg. Egyértelműen kijelenthető, hogy ez a keverék akkor is remekül teljesít, mikor rengetegen horgásznak körülöttünk. A kedvelt és népszerű tavakon ez egy elég gyakori jelenség, szinte minden horgásznap, olyan, mint egy verseny. Ezzel a keverékkel sikeresen vehetjük fel a „versenyt” a horgásztársakkal és még a kapásszegény időszakokban is képes egy-két halat a horgunk közelébe csalni. A pontyok mellett imádják az amurok is ezt a keveréket, sok gyönyörű torpedó esett áldozatul a tesztelés közben.

Gyönyörű óriások estek áldozatul ennek a keveréknek
Minden vízterületen remekül működött
A kisebb pontyokat, éppen úgy vonzotta…
… mint a hatalmas amurokat
Olyan helyen is sok amurt fogtam, ahol eddig csak elvétve
A vadvizek halai sem tudtak ellenállni ennek a kukoricás finomságnak

A következő keverék egy nagyon érdekes, halas-kukoricás keverék, amely a Haldorádó egyik legsikeresebb és legkedveltebb etetőanyagára épül, ami nem más, mint a Pelletes Fekete. A Gold Corn Cream a halas etetőanyagokhoz keverve igazán egyedi ízhatást eredményez, amit imádnak a halak. Ahol kedvelik a halak a Pelletes Fekete etetőanyagot (márpedig kevés az olyan hely, ahol nem), ott kiemelkedő eredményeket érhetünk el a következő keverékkel:

 • 1 kg Pelletes Fekete
 • 0,4 kg Hidegen sajtolt kukoricacsíra pellet
 • 1,5 evőkanál Gold Corn Cream

Halas, kukoricás keverékem

Első lépésben a Pelletes Feketéből távolítsuk el a pellet szemeket és a nagyobb, darabosabb falatokat. Ezt úgy végezhetjük el a legkönnyebben, ha a zacskót felbontva még szárazon egy kis lyukbőségű törőszitán keresztül öntjük a vödörbe. A törőszitán fennmaradt pellet szemekre most nincs szükség. Ezután jöhet a kukoricacsíra pellet, amit ehhez a keverékhez minden esetben darálva adok hozzá, majd a Gold Corn Cream, amit a már fent említett módon, vízben oldva érdemes hozzáadni. A megfelelő mennyiségű víz hozzáadása után érdemes ezt a keveréket is áttörni. Kiválóan használható olyan vizeken, ahol a halak „ragaszkodnak” a halliszthez, ám imádják a kukoricát is.

A nagytestű pontyok imádják ezt a keveréket
Ezt használva is sok szép élményben volt részem

Ha az őszi időszakban az adott vízterület legnagyobb halaira pályázunk, érdemes szemügyre venni a következő keveréket, ami garantáltan segít kiválogatni a nagyját. Ennek alapja a már sokak által ismert és eredményesen használt Pellet Pack Turbo Fagyos Ponty. Hogyan lehet ennek fogósságát tovább fokozni?! Számtalan módja van, akár különböző nemes italokkal, de akár az új Gold Corn Creammel keverve is. Emlékszem, az egyik nem túl régi fogási napló bejegyzésemnél csak annyit árultam el, hogy Pellet Packot használtam, amit egy csipetnyi titokkal fűszereztem. Sokan kezdtek el érdeklődve találgatni, hogy mi is lehet ez a „titok”, ám biztosra veszem, hogy senki sem sejtette, hogy ez az új Gold Corn Cream volt. Vegyük át, hogyan is áll össze ez a keverék:

 • 1 doboz Pellet Pack Turbo Fagyos Ponty
 • 1-1,5 evőkanál Gold Corn Cream

Hideg vízi nagyhal-csemege kukoricakrémmel tuningolva

E keverék elkészítése egyszerűbb, mint ahogy az elsőre talán tűnik. A Pellet Packot a leírásnak megfelelően kezdjük el használatba venni. A dobozban található zacskó tartalmát öntsük egy vödörbe, a pellet szemeket keverjük el szárazon a pellet ragasztóporral, majd öntsük rá a kétféle aromát. Miután ez megvan, már csak 2 dl vizet kellene hozzáadni, jól összekeverni, és kész is… de itt jön be a képbe a kukoricakrém! Az aromás tégelyeket „kimosva”, ebben az aromás vízben oldjuk fel a krémet, majd ezzel a folyadékkal keverjük be a Pellet Packot. Kezdetben elég 1 evőkanál krémet használni, majd ahogy egyre hidegebbek lesznek kedvenc vizeink, úgy érdemes egyre több krémet hozzáadni a keverékhez.

Az őszi időszakban rengeteg nagytestű halat köszönhettem ennek a keveréknek…
… amik közül volt egy-két igazán kiemelkedő fogás is
Ez a tükrös 13,50 kg-ot nyomott, nem mindennapi élményt és örömet okozva nekem ezzel

A vadvizek szerelmeseinek ajánlom a következő, egyben az utolsó keverékemet. Ezt a kombinációt egy törpeharcsáktól hemzsegő, miattuk szinte horgászhatatlan vízterületen teszteltem, az atkai Holt-Tiszán. Ezen a vízterületen annyi a törpeharcsa, hogy egy-két csali kivételével szinte bármivel is horgászunk, azt rögtön felfalják - pedig köztudott, hogy hatalmas pontyok és amurok is élnek itt, ám őket nem egyszerű horogra csalni, főleg, ha a csalink 5 perc alatt egy szúrós kis ördög szájában végzi. A Haldorádó palettán van egy kifejezetten törpés vizekre kifejlesztett etetőanyag, a Vad Szilva. Ezt használva sokkal kevesebb törpeharcsa akad horgunkra. Ezt az etetőanyagot tuningoltam a Gold Corn Creammel. Kezdetben csak a fogósságát szerettem volna tovább növelni vele, majd ahogy egyre többet használtam, érdekes dologra lettem figyelmes. A krémmel kevert etetőanyagot használva egyre több lett a pontykapás, a törpék pedig szinte eltűntek. Ezt a jelenséget megfigyelve a következő horgászataimnál az egyik végszerelékem kosarába sima Vad Szilva etetőanyag került, amit csak vízzel kevertem be, míg a másikba a Gold Corn Creammel kevert Vad Szilva. A sok teszt végére egyértelműen bebizonyosodott, hogy az észrevételem helytálló volt, a kukoricakrémet nem igazán szeretik a kis ördögök, kis túlzással taszítja őket. Természetesen ez az etetőanyag kombináció sem jelent 100%-os védelmet ellenük, fogtam ezzel is törpeharcsát, ám sokkal kevesebbet. Több próba után biztosan merem állítani, hogy ha ez a keverék van a kosárban, lényegesen nagyobb az esélyünk pontyot fogni a törpés vizeken, mintha csak magában használnánk ezt az etetőanyagot. Ez az egyszerű, ám hatékony recept a következőképpen áll össze:

 • 1 kg Vad Szilva
 • 1,5 evőkanál Gold Corn Cream

Egy kiváló összeállítás a vadvízi horgászatokhoz

E keverék elkészítése a már említett módon zajlik, a krémet vízben oldva keverjük az etetőanyaghoz. A keverék megízesítéséhez elegendő lenne 1 evőkanál krém is, ám több sikeres horgászat is azt mutatta, hogy minél nagyobb mennyiségben van a kukoricakrém az etetőanyagban, annál hatékonyabb a törpeharcsák ellen. Véleményem szerint 2 evőkanálnál többet azért nem érdemes belekeverni.

Ilyen gyönyörű vadvízi halakhoz segített hozzá ez a keverék

Akik ismernek és nyomon követik az írásaimat, jól tudják, hogy a method technika elkötelezett híve vagyok. Ennél a módszernél gyakorta használunk különböző aromákat a gyors kapások elérése érdekében. Ilyen aromák például a sokak kedvencévé vált Fluo Essencia aromák is. Ez az öt tagot számláló aromacsalád kis mennyiségben használva is megsokszorozza keverékünk csalogatóhatását. Markáns ízük mellett vizuális ingerrel is hatnak a halakra a bennük található fluo festéknek köszönhetően. Erre az aromacsaládra épül az az aromakeverékem, amit kifejezetten a kukoricakrémmel dúsított etetőanyagokhoz kísérleteztem ki. A Fluo Essencia aromákat Gold Corn Creammel kevertem össze, így nagyon ütős kukoricás fluo aromákat kaptam, amik tökéletesen harmonizálnak a bemutatott négy keverékemmel. Az aromakeverék alkotóelemei:

 • 40 ml Fluo Essencia aroma
 • 1 evőkanál Gold Corn Cream
 • 10 ml szénsavmentes ásványvíz (ezt nem muszáj pontosan kimérni, a lényeg, hogy ne legyen nagyon sűrű az aroma)

Kukoricás fluo aromák, amik tökéletesen harmonizálnak a bemutatott keverékekkel

Ezen aromakeverék elkészítéséhez először is szükség van kedvenc Fluo Essencia arománkra, egész pontosan a felére, 40 ml-re. Ezt a mennyiséget öntsük bele egy kis üvegbe, majd keverjük bele az 1 evőkanál Gold Corn Creamet. Jó alaposan keverjük el, hogy még véletlenül se maradjon darabos szemcse benne. Ezután egy kevés vizet adjunk hozzá, hogy ne legyen nagyon sűrű. Arra mindenképp érdemes odafigyelni, hogy túl sok víz ne kerüljön bele, hiszen ez alapvetően egy sűrű aroma. Ha ezzel is megvagyunk, nem maradt más hátra, mint visszaönteni a praktikus kis pumpás tégelybe. Használat előtt minden esetben jó alaposan fel kell rázni, hiszen a kukoricakrém leülepszik a tégely aljára. Aki van annyira bátor, kóstolja meg az így létrehozott aromát! Egy nagyon érdekes és kellemes, kukoricás, édes ízt fog érezni. A késő őszi és téli időszakban a Vörös Gyümölcs és az Ördögűző fantázianevű aromákból készített, kukoricás aromák működnek a legjobban.

Ezt a gyönyörű pontyot a Vörös Gyümölcsös-kukoricás aroma segítségével sikerült szákba terelnem

Remélem, a most bemutatott receptek közül valamelyik a Ti vizeiteken is eredményesen használható lesz majd, és sok szép fogást fog majd eredményezni. Próbáljátok ki őket bátran, nem fogtok bennük csalódni! Ha sikerült bármelyikkel is jó eredményt elérni, szívesen venném, ha meg is osztanátok azt velem, kíváncsi vagyok, hogyan működnek ezek a keverékek a többi vízterületen.

Írta: Borbiró Ádám
Fényképek: Libor Erika, Szatmári Kata, Borbiró Ádám

10másodperc múlva átirányítunk a fizetési felületre.