Egy őszi tipp

Egy őszi tipp

Manapság annyiféle kommunikációs csatorna létezik, hogy szinte bárki bármikor kapcsolatot létesíthet bárkivel. A legnépszerűbb közösségi oldalon a Haldorádó termékek használói is nap mint nap visszajelzésekkel bombáznak. Ezeknek csak töredékére van időm reagálni, ám az tény, hogy nagyon sok információt kapok a horgászoktól. Persze legalább ennyi kérdés is felmerül, amelyekre az egyszerűség kedvéért most így, nyíltan válaszolnék. Sokan kíváncsiak arra, hogy a horgászataimon mit, mivel, hogyan kevergetek össze, milyen elgondolásból, és egyáltalán mi az a keverék, amelyet az őszi, nagyhalas időszakokban próbálok, alkalmazok. Egyik mostanában bevált és gyakran alkalmazott etetőanyag receptemet mutatom be az alábbi írásban.

Természetesen a legtöbb horgászatomra én is készülök és tervezgetem, hogyan, milyen technikával és persze milyen csalogatóanyaggal induljak útnak. Nem titkolom, megesik, hogy melléfogok, és nem tudok kapást kicsikarni az általam jónak vélt keverékkel, ám megesik, hogy egy véletlennek mondható kutyulgatásból hatékony mix keletkezik.

Az őszi időszak egyik legjobb nagypontyos etetőanyaga a Fluo Energy Chilis Tintahal. Ha pontyozni indulok, ezt sosem hagyom otthon. Ahol úszkál a vízben termetes hal, ott ezzel a termékkel biztosan ki tudjuk azt válogatni. Eredményességét kár is tovább bizonygatni, hiszen a „Chilis Tintahal, az új családtag” című filmemben már részletesen bemutattam ezt a remek etetőanyagot.

Számomra a másik őszi favorit a FermentX Édes Fűszeres. Ezzel leginkább az amurokat szoktam hajkurászni, nem is eredménytelenül. Ez a tejsavas, fűszerpaprikával és más ízesítőanyagokkal felturbózott etetőanyag ott teljesít jól, ahol a halak hozzászoktak a kukoricából származó eledelekre.

Feledhetetlen horgászatok bizonyítják, hogy érdemes kísérletezni

Az indián nyár idején így ez a két, egyébként merőben különböző állagú és felhasználású etetőanyag mindig a vödrömben van, ha útnak indulok. Választásomat mindig az befolyásolja, hogy éppen pontyot vagy amurt szeretnék-e többet fogni. Megesett azonban, hogy mindkettő jelen volt az általam választott vízben, és nehezemre esett a választás két kedvenc keverékem között. Ekkor gondoltam végig, hogy tulajdonképpen miért kéne választanom? Hiszen a jellegüket tekintve ugyan mások a kaják, de ízesítésük hasonló. Fűszerpaprika és Chili!

Érdemes ezt a két amúgy is rendhagyó etetőanyagot összekeverni? Igen!
Az édes-fűszeres kreáció egyik első „áldozata” ez a termetes tordasi tükrös

Érdemes lehet őket összekeverni? Mivel munkámból adódóan a kísérletezés az egyik fő elfoglaltságom, bekevertem, majd elkezdtem használni ezt az egyébként egész kellemes illatú és nagyon jó állagú mixtúrát. No persze nem olyan egyszerű ám tökéletesre gyúrni ezt a keveréket sem, úgyhogy pontokba szedtem, miként lehet megfelelő állagúra keverni a két etetőanyagot:

1. A Chilis Tintahal etetőanyagot kevés vízzel földnedvesre keverem. Ez az az állag, amikor erősen kell megnyomni a gombócot, hogy összeálljon, és épphogy nem esik szét. Majdhogynem száraz.

2. Az Édes Fűszeres etetőanyag már benedvesített állapotban kapható, így azt a zacskóból egy nagy tömbbe összeállva tudjuk elővenni. Ezt a masszát egy rostán át kell törni, hogy kicsit szellősebbé váljon az anyag.

Ahhoz, hogy a FermentX etetőanyagokat keverni lehessen mással, először át kell törni rostán az összeállt tejsavas kaját

3. A rostált tejsavas etetőanyagra egyszerűen rászitáljuk a Chilis etetőanyagot, majd a kettőt összekutyuljuk. Eleinte nehezen fog menni a két eltérő állagú és nedvességtartalmú anyag elegyedése, ám kis pihentetés és egy utolsó rostálás után egy jól tapadó, gyorsan bontó, illatos, ízes keveréket tarthatunk a kezünkben.

A benedvesített, áttört Chilis Tintahalat egyszerűen rá kell szórni a már áttört Édes Fűszeres-re, és össze is lehet keverni a két alkotóelemet
Az eredmény egy igazán kellemes aromájú és jól tapadó, különleges keverék

A fenti eljárással készített csalogatóanyag nem más, mint egy tejsavas, kicsit hallisztes, paprikás-chilis, édes-csípős keverék. A két komponens 1:1 arányú összedolgozása legalábbis ezt biztosítja. Természetesen ettől az aránytól el lehet térni, lehet valamelyikből többet hozzátenni, de számomra a jó arány a fele-fele volt eddig. Talán, ahogy hűl a víz, úgy lesz érdemes eltolódni a Fluo Energy felé.

A tejsavas-fűszeres-halas keverékkel jó eséllyel pályázhatunk pontyra és amurra is

Nagy előnye ennek az etetőanyagnak, hogy mind a pontyokból, mind pedig az amurokból a nagyját csalja a kosár közelébe. Apropó, kosár! Természetesen a Flat kosaras methodozás technikájával próbáltam a legtöbbször ezt a kaját, de ez nem zárja ki azt, hogy bordás kosárral ne működne.

A csalit is a nagy halak horgászatához igazítom, ha a darabosabbak közül szeretnék horogra csalni egyet-egyet. A legtöbb jól telepített tóban a termetes halak száma eltörpül az átlagos méretű pontyokhoz képest. Ezeket a „tömeghalakat” jó néhány trükkel ki tudjuk kerülni, ugye az egyik a megfelelő etetőanyag kiválasztása (ez már megvan), a másik pedig a csali mérete és fajtája. A kemény és nagyméretű pelletek váltak be leginkább a feederezéshez, ha szelektív horgászatról van szó.

A Haldorádó FermentX Oldódó Pelletek tejsavas etetőanyagból készülnek, így a savas kémhatásuk biztos. Ennek és rendkívül attraktív ízesítésüknek köszönhetően a nagyobb halak gyorsan megtalálják, és méretéből (12 mm) adódóan a kis halak békén hagyják. A fúrt pellettel ráadásul még csalizni is könnyű. A hűlő vízben történő horgászatokhoz is jól használható ez a csali, mert még a hidegebb vízben is rendkívül gyorsan oldódik.

Az öttagú FermentX oldódó pellet családból ez a négy íz harmonizál legjobban a fent bemutatott keverékkel

Igazán jó társa a FermentX etetőanyagoknak, főleg, hogy mindegyik tejsavas keverék ízében kapható. Őszi vízben leginkább a natúr (Tejsavas Betainos) és az édesebb aromával kezelt (Nagy Ponty, Mézes Pálinka, Édes Fűszeres) pelletek a nyerők, de nem szentségtörés rápróbálni a nagyon erőszakos illatú Nagy Amur változatra sem, bár ez utóbbi inkább a meleg vizek ásza!

A Chilis-Tintahal SpéciCornal kikönnyíthetjük a nagyméretű FermentX pelletet

A cikk elején bemutatott etetőanyaghoz az Édes Fűszeres pellet illik a legjobban, amelyet mindenképpen ki kell könnyíteni egy hungarocell golyóval, egy lebegő szivacsdarabbal, vagy egyszerűen SpéciCornnal. Erre főleg akkor van szükség, ha method módszerrel kínáljuk fel a csalétket.

Íme, egy nagyméretű falat a termetes halak számára
Természetesen ezt a csalit és etetőanyagot is lehet Flat kosárban tálalni

A lassan, fokozatosan hűlő vizekben a nagytestű halak még sokáig aktívak maradnak, úgyhogy érdemes rájuk horgászni. Az új időszámítás majd akkor következik, amikor az éjszakai erős fagyok drasztikus változást hoznak a vízhőmérsékletben. Akkor már mindent másként kell majd csinálnunk, ha halat akarunk fogni. Hogy mi mindent? Majd akkor kiderül, addig még élvezzük azt, ami még maradt a jó időből!

Mindig érdemes kísérletezgetni…
… mert az így megfogott halak nagyobb örömet okoznak, mint amelyek csak úgy az ölünkbe hullnak

Írta és fényképezte: Sipos Gábor

* Amennyiben nem jelennek meg a kommentek, úgy szükséges a böngészőben bejelentkezni a Facebook profiljukba!

10másodperc múlva átirányítunk a fizetési felületre.