Methodos amurozás

Methodos amurozás

A nyári horgászatok egyik legkedveltebb célhala az amur. Számos hatékony praktika, megannyi ötletes megoldás létezik a megfogására. Most bemutatom, én hogyan csinálom!

Már az elején szeretném tisztázni, hogy a legtöbb fellelkesült „amurhorgász” ott bukik meg, hogy olyan vízterületen próbál a hatalmas növényevő halunkból fogni, ahol elenyésző számban van jelen a többi halhoz képest. Ha minden 1000 db pontyra jut 1 db amur, bizony a legjobb módszer mellett jó adag szerencsére is szükség van! Illetve az elmúlt évek (évtizedek) alatt az is bebizonyosodott, hogy NINCS olyan csalogatóanyag, amellyel kizárólag csak amur fogható! Hiszen a létszámfölényben lévő - főként - termetesebb pontyok gyakorta beelőzik célhalunkat. Viszont az minden túlzás nélkül állítható, hogy egyre hatékonyabb, egyre jobb olyan csalogatóanyagok és csalik kerülnek piacra, amelyeket garantáltan nem kerülnek ki az amurok sem… sőt mágnesként vonzza őket. Melyek ezek? A tejsavas erjesztésű magvak és etetőanyagok évtizedek óta bizonyítják fogósságukat. 2013-ban pedig útjára indult a Haldorádó FermentX sikertörténet.

Az első dobás eredménye egy kapitális amur! Ez pusztán szerencse?
A kisebb torpedók is keményen dolgoztak
A Spro Team Feeder Master Carp 390MH botomat még az amurok is elismerően szemlélték :)!

Mi a FermentX magvak és etetőanyagok fogósságának titka? Bizton állíthatom, hogy a valaha készült legjobb, az ősi alapokat a modern tudományos kutatások eredményeivel ötvöző erjesztett etetőanyag családot hozhattuk Haldorádó FermentX márkanéven forgalomba! A FermentX magok 60 nap fermentálás (erjesztés) után kerülnek forgalomba. A speciális tartályokban úgy érlelődik a keverék, mint a legjobb borok. Ilyen hosszú idő alatt vaj puha lesz minden összetevő és feltárja minden kincsét! Garantáltan 100%-ig természetes és nem tartalmaz tartósítószert, ilyet házilag képtelenség készíteni. Az etetőanyagok sora idén két új taggal, a Tejsavas Édes Fűszeres és Tejsavas Nagy Amur változattal bővült.

A két új FermentX etetőanyag közül, a Tejsavas Nagy Amur ezen a napon is bizonyította szelektív csalogató hatását

Gondolom, sokakat érdekel, hogyan lehet egy-egy kiszemelt halfajt szelektálni, miként lehet annak ízlését megfejteni? Sok-sok megfigyeléssel és horgászattal! Köztudott, hogy az amur imádja a zöld növényzetet: sást, hínárt, nádhajtást (sőt még a lucernát is, ahol hozzáfér), hiszen ezek a fő természetes táplálékforrásai. Így nem meglepő, hogy az ezeket utánzó aromakivonatokkal kezelt csalogatóanyagokra is nagyon jól reagál. De talán még ezeket is fölözi a fokhagyma! Hogy miért? Egyértelmű válasz nincs rá, de meleg vízben bármilyen fokhagymás csalival előbb fognak a horgászok amurt, mint pontyot! Ezen egyszerű megfigyelés alapján nem volt kérdés számunkra, hogy az új Haldorádó Tejsavas Nagy Amur nem fokhagyma aromát, hanem valódi fokhagyma kivonatot tartalmazzon a maximális hatás érdekében! Ezt összekeverve a tejsavas, felturbózott etetőanyaggal egy gyomorforgató íz- és illatharmónia keletkezik, amelyre nem lehet azt mondani, hogy „hű, de finom!”, de ezért megőrül az amur! Nehezen tudom elképzelni, hogy van ennél hatásosabb amur csalogatóanyag most a piacon. Még természetes vizeken, a dunai horgászataim során is olyan halakat csalogatott elő, amelyekről eddig csak álmodtam!

A nyerő csalikombináció: 1 szem FermentX Oldódó Pellet + 1 szem SpéciCorn
Ezt egy fűzőtű segítségével kell a hajszálelőkére felfűzni…
… majd a dupla csalit gumiütközővel fixálni
Felül pedig egy mikro stopperrel lezárni

Most azonban tavi körülmények között horgásztam vele, és szinte hihetetlen, de a legelső dobásra megfogtam a nap első és egyben legnagyobb amurját. Szerencse? Lehet! De ennyiszer? A sok próbálkozás során azt is megtapasztaltam, hogy a népszerű method feederes technika alkalmazásával gyorsabban kialakul a kapás, és a kisebb, mohó halak (főként kárászok és apró pontyok) teljesen kizárhatók. Valószínűleg nekik már annyira tömény, annyira savas, szinte már riasztó ízű és aromájú az etetőanyag, hogy rá sem kóstolnak, csak körbekerülik. Kizárólag a „savanyúságot” igazán kedvelő nagyobb pontyok és amurok merészkednek a kosárból kioldódó keverék közvetlen közelébe, sőt ők falatoznak is belőle, miközben előbb vagy utóbb a csali is gazdára talál. Az itt látható képek segítségével részletesen bemutatom, hogy miként működik az én módszerem. Akik a fotókat tüzetesen átnézik, felfedezhetnek egy új csalit is, amely Haldorádó FermentX Oldódó Pellet néven kerül hamarosan forgalomba.

Így néz ki az amuros method végszerelékem
Ennek kosarába először bordákig töltöm az etetőanyagot…
… majd a közepére helyezem csalit
Ezt újabb, vékony réteg etetőanyaggal befedem
A vízben kioldódva így várja a kíváncsi halakat

Ez tökéletesen kiegészíti a tejsavas etetőanyagokat, biztosítva a hozzájuk illő leghatékonyabb csalit is. Sajnos erre még egy kicsit várni kell, de ígérem, hogy még ebben a szezonban forgalomba kerül és kipróbálhatják az újdonságokra fogékony, kísérletező kedvű horgászok!

A módszer hatékonyságáról sok szép amur tudna mesélni!

Írta: Döme Gábor
Fotók: Csapi Károly

* Amennyiben nem jelennek meg a kommentek, úgy szükséges a böngészőben bejelentkezni a Facebook profiljukba!

10másodperc múlva átirányítunk a fizetési felületre.