Ismerjük meg etetőanyagainkat - 2. rész - Különleges pontyos keverékek

Ismerjük meg etetőanyagainkat - 2. rész - Különleges pontyos keverékek

Ahogy az előző részben, most is a Haldorádó pontyos etetőanyagaival foglalkozom, ezek használatához szeretnék olyan plusz információkkal szolgálni, amelyeket sok-sok horgászat során sikerült megtapasztalni, begyűjteni. Ebben az írásban három igazán különleges keveréket, a Fűszeres Hal, a Nagy Ponty és a Mézes Pálinka etetőanyagot fogom bemutatni, amelyek számos alkalommal mentették meg egy reménytelennek hitt horgásznapomat. Mikor lehetünk velük eredményesek és mire kell odafigyelni használatuk során? Hamarosan kiderül!

Fűszeres Hal

Nagy érdeklődéssel vártam az első csomagot ebből a fajtából, már a neve is felkeltette érdeklődésemet. Első találkozásunk meglehetősen érdekes volt, mint amikor vakrandira megy az ember. Elképzel valamit, titkon reméli az elképzelései valósággá válását, de az első pillantás után az elgondolás egy pillanat alatt elszáll. Hirtelen úgy tűnik, nagyon mellényúlt, de ahogy lassan megismeri a másikat, rájön, hogy valóban nem olyan, amilyennek elképzelte, hanem annál sokkal, de sokkal jobb. Így voltam ezzel az etetőanyaggal is. Rikító zöld színe, nagyon apró szemcsemérete és bivalyerős oregánós illata teljes mértékben hozzájárul a rendkívüli fogósságához. A megszokottnál kevesebb vízzel bekeverve válik tökéletessé, amikor úgy érezzük a kezünkkel, hogy picit száraz. Na, ez épp akkor jó!

A Fűszeres Halas meglepetés
Apró szemcseméretű

Tapasztalataim alapján állíthatom, hogy melegedő és a már felmelegedett vizekben igazán hatásos. Mindig van nálam ebből az etetőanyagból, és amikor látszólag minden más csalogatóanyag csődöt mond, akkor veszem elő a vésztartalékot. Döbbenetes, hogy 10-ből 9-szer megmentette a horgásznapot. A segítségével kifogott halak nem feltétlenül kapitális pontyok voltak. Nemegyszer termetes dévér vagy amur vette fel a csalit, de nekik is nagyon örültem a hosszú tétlenség után. Sikerét annak tulajdonítom, hogy nagyon markáns, minden megszokott etetőanyagtól eltérő íz- és aromakombinációval rendelkezik, amely a halak számára is annyira új és érdekes, hogy minden körülmények közepette magához csalogat néhány érdeklődőt. Nagyon jól működik a Pelletes Fekete etetőanyaggal keverve! Az etetőanyag nevével megegyező csalik és aromák tökéletesen passzolnak hozzá.

Könnyen gyurmává válik, ha túlvizezzük
A tökéletes állag alatt azt értjük, hogy magától nem tapad össze a keverék…
… de könnyen…
… gombóccá formálható…
… és egy határozott mozdulattal szétnyomható
Oldódása közben felhőbe burkolózik, ennek tulajdonítom a halak kiemelt érdeklődését is
A túlnedvesített „gyurma” 5 perc elteltével szinte semmit sem oldódott. Ez történne a mederfenéken is, minimális csalogatóhatással - közben a kosárba nyomott megfelelő állagú keverék szépen felhősít

Nagy Ponty

A legtartalmasabb etetőanyag a Haldorádó termékpalettán: 25 különböző alkotóelemből összeállított mesteri keverék! A Nagy Pontyos etetőanyag - nevéhez hűen - nagyobb, darabosabb szemcséket tartalmaz, jól tapad, így jobban kell ügyelnünk a bekeverésekor, pihentetni kell, hogy a nagyobb szemcsék is megszívják magukat vízzel. Így az etetőanyag nem fog merülés közben „szétrobbanni” a teljes vízoszlopban, csak az alján terül el, mégis tökéletesen oldódik. Idegesítő, ha az bedobott gombócunk fele a víztetőn marad, ezzel odacsalva az apróhalakat. Többen elkövetik azt a hibát, hogy csak az etetőanyag bekeverésekor ügyelnek a tökéletes állagra, később nem nedvesítik meg ismét az ezt pedig igénylő etetőanyagot. Lehet, hogy erőteljesebb nyomásra gombóccá formálódik, de a mederfenéken rosszul fog oldódni, sok felszálló szemcse marad benne. Ha a kész, bekevert csalogatóanyagot egy lezárt vödörbe helyezzük, némiképp csökkenthetjük kiszáradását. Az etetőanyag aromája és íze édes jellegű, kevéske savanyú beütéssel. Olyan különleges, gyümölcsös aromakeverékkel készült, amely nagyon sokáig „dolgozik”, hosszú időn keresztül kifejti csalogatóhatását. Kora tavasztól késő őszig egyaránt kiválóan használható csekély halsűrűségű természetes vizeken és intenzíven telepített tavakon! Természetesen e remek etetőanyag csalogatóhatását is tovább növelhetjük a Nagy Pontyos termékekkel: aromával, magvakkal, pelletekkel.

Feeder Master Nagy Ponty
4 különböző pelletet és 6 különböző magot (vagy azok őrleményét) tartalmazza, amelyek jól láthatók a keverékben. Ezek kifejezetten a termetesebb halakat várják
Jól tapad, így vigyázzunk elkészítésénél a vízmennyiségre! Mindig könnyebb vizet hozzáadni az etetőanyaghoz, mint a túlnedvesített masszát kiszárítani
A Nagy Ponty etetőanyaggal szelektálhatjuk a halak méretét

Mézes Pálinka

Az Nagy Ponty etetőanyaghoz hasonlóan ez is az „édes kategóriába” sorolható. Nagyot szippantva a zacskóba hamar megtelik orrunk a markáns, az emberi orr számára is kellemes, kevert illattal. Szinte egyszer sem nyúltam mellé, amikor ezt pakoltam a vödrömbe horgászat előtt, igazi egész éves halcsalogató. Az összes Haldorádó etetőanyag nagy előnye, hogy kellőképp aromásak gyári állapotukban is, így nem feltétlenül szükséges további aromásításuk. Akik azonban „robbanásszerű” hatásra törekednek, azoknak figyelmükbe ajánlom a Mézes Pálinkás aromákat. A CSL Tuning a 16 Celsius-fok alatti hőmérsékletű vizekben (kora tavaszi és késő őszi időszakban) hatásos, míg az Aroma Tuning a felmelegedett vizekben sokszorozza meg a keverék hatósugarát. Szemcseméretét tekintve a Mézes Pálinka etetőanyag közepesen finom, így akkor sem kell félretennünk, ha esetleg kapitális dévérek horgászatára készülünk. A dévérkeszeg egyértelmű kedvencei az alapjában véve édes keverékek, így a Nagy Dévér etetőanyaggal (pl. 1:2 arányban) keverve igazi csemege kedvenceinknek. A keverékhez tökéletesen illenek a Mézes Pálinka ízesítésű csalik.

Az édes Haldorádó Mézes Pálinka etetőanyag, a horgászok és a halak nagy kedvence
Finom szemcsézetű keverék
Megduzzadnak a szemek bekeverés után, és az illata lényegesen felerősödik
Felhőbe burkolózik a mézes nyalánkság oldódás közben

E három keveréket használtam idén a legtöbbet, eddig nagyon meggyőző eredménnyel, csak ajánlani tudom őket. Horgászat közben is figyelnünk kell etetőanyagunk nedvességére, mindig tartsuk kellően megnedvesítve, hogy megfelelően működjön!

(X)
Írta: Hajdu Tamás (matchuszo)
Fotók: Hajdu Zoltán

* Amennyiben nem jelennek meg a kommentek, úgy szükséges a böngészőben bejelentkezni a Facebook profiljukba!

10másodperc múlva átirányítunk a fizetési felületre.