Színezd újra!

Színezd újra!

A folyamatosan hűlő, nagy kiterjedésű természetes vizek, mint például a Duna-öblök jellegzetessége, hogy átláthatóságuk az őszi-téli időszakban megnő. Ilyenkor már a vízi növényzet is gyérül, csökken a halak búvóhelye, és az egyre tisztább vízben kevesebbet is táplálkoznak, óvatosabbá válnak, ezáltal nehezebb őket horogra csalni. Ekkor a világos színű etetőanyagok, amelyek nyáron, kora ősszel jól működtek, egy csapásra inkább riasztóan hatnak a halra, mintsem vonzanák őket. Eldobni azonban nem érdemes őket, viszont mindenképp a megváltozott viszonyokhoz kell alakítani azokat. Ennek a legegyszerűbb módjait mutatom be ebben az írásban és kisvideóban.

A Vad Ponty etetőanyagot nem kell senkinek bemutatni, hiszen már régóta az egyik legnagyobb számban eladott Haldorádó etetőanyag főleg a nyári és kora őszi időszakban. Jómagam is gyakran használom, egyik kedvenc kajám, főleg akkor, ha természetes vízen horgászom. Az általam előszeretettel látogatott Duna-öblökben is jól működött ez a keverék egészen addig, míg a nagy Duna le nem apadt, és az öblökben lévő víz az éjszakai hidegek miatt kezdett lehűlni, és ezzel együtt letisztulni. Ekkor volt olyan horgászatunk Zoli barátommal, hogy megúsztunk egy egész napot is kapás nélkül azért, mert a hófehér kaját erőltettük. 

Az ősz a legszínesebb évszak!
A Duna-öblök igazán remek horgászhelyeket rejtenek

Nagy hiba volt, de valahogy akkor és ott nem vettem észre a sikertelenség okát, pedig szó szerint ott volt előttem. Aztán másnap egy spori lement az előző napi helyünkre, és fogott halakat ott, ahol mi egy darabot se! Ekkor döbbentem rá, hogy bizony ezt mi baltáztuk el, hiszen hiába a legjobb etetőanyag, ha az nem megfelelően van bekeverve, elkészítve. Minden peca egy tanulság, főleg a sikertelenek!

A Vad Ponty az egyik legfogósabb etetőanyag, főleg akkor, ha a víz kicsit zavaros

A következő horgászatra már kész ötletekkel érkeztem, olyanokkal, amelyek nemcsak megfestik a fehér kaját, de halat is lehet fogni velük. Az alábbi három módszert érdemes kipróbálni, legyen szó method horgászatról vagy akár Pellet Feeder kosaras módszerről:

Őszi csendélet

1. Festékpor
Többféle színű etetőanyag festékpor létezik, jómagam leggyakrabban a Sensas Tracix típust használom, főként versenyeken. Ebből létezik fekete is, amellyel akármilyen sötétre lehet festeni a hófehér etetőanyagokat is. Ennek csak kristálytiszta víznél vagy kisebb testű halaknál van értelme, pontyozásnál elég ritkán kerül elő.

A Sensas Tracix fekete festékport főleg a versenyhorgászok használják

A festékport a szárazanyaggal kell elkeverni, de igazán víz hatására kezd el feketedni a kaja. 1-2 kiló etetőanyaghoz téve akár egy kiskanálnyi Tracixal teljesen feketére lehet színezni. A festékpor legnagyobb előnye, hogy semmit sem változtat az etetőanyag állagán, beltartalmán, aromáján, csupán fest!

Adagolását óvatosan kell végezni, kevés is elég belőle!
Akár a hófehér etetőanyagot is koromfeketére lehet festeni a segítségével

2. CSL aroma
A hidegen sajtolt kukoricacsíra-kivonatból készült Haldorádó CSL Aroma Tuning színe sötétbarna. Ennek az aromacsaládnak a tulajdonsága az is, hogy a vízben gyorsan és nagy felhővel a mederfenéken terjed. Ez a termékcsalád jelenleg 5 ízben áll rendelkezésre. Bármelyik alkalmazható az alap etetőanyag színezésére. Akár a hófehér kaját is képes szép barna árnyalatúra színezni, ráadásul az aroma hatására az etetőanyag hatósugara is jelentősen megnő.

A CSL Aroma Tuning sötétbarna színű folyékony adalék
A Fagyos Ponty CSL Aroma Tuning jól passzol a Vad Ponty etetőanyaghoz
Akár a fehér Vad Ponty kaját is be lehet barnítani a CSL Tuninggal
Ez a barnára festett Vad Ponty már nem riasztó a tiszta vízben sem, emellett aromája igazán kellemes és intenzív
Ez a keverék akár method kajának is megállja a helyét, mert gyorsan és intenzíven bont
Szép, egészséges tőponty a Visegrádi-öbölből

3. Fluo Flavor
A Fluo Flavor aromacsalád jellemzője, hogy 6 különböző ízben és színben nyújt lehetőséget az etetőanyagok festésére. A letisztult, hideg vízben a fekete, bordó és zöld színek a leghatékonyabbak. Én a Zöld Afrika fantázianevűt használom előszeretettel, mert ezzel bármilyen fehér kaja élénkzölddé varázsolható. A zöld szín pedig a természetes vizekben a növényzetre, zöldmoszatra emlékezteti a halat, ami egyet jelent a menedékkel és a táplálékkal. Hatékonyságát növeli, ha TTX-re öntjük, ami jól magába szívja, majd ezzel a színes kukoricapogácsa péppel keverjük be az etetőanyagot. Elkeverve a pépet a Vad Ponttyal az látszik, hogy a fehér kaja és a TTX azért tompít a Fluo Flavor erős zöld színén, de ez az élénk szín egyáltalán nem riasztó, ugyanis a vizet zavarossá teszi. Ez a zavarosság egyet jelent a halnak a táplálékkal.

A Fluo Energy és Fluo Flavor - Zöld Afrika mind színével, mind aromájával jót tesz a Vad Ponty kajának a késő őszi időszakban
A Fluo Flavor aromákat lehet egyből az etetőanyagra is önteni, de kukoricapogácsával felitatva a legjobb
A kemény kukoricapogácsa fél óra alatt felszívja az aromát, valamint 1,5-szer annyi vizet, mint amennyi ellepi
A TTX felpuhult, így már elkeverhető a száraz etetőanyaggal
Elkeverve a pépet a Vad Ponttyal, az látszik, hogy a fehér kaja és a TTX azért tompít a Fluo Flavor erős zöld színén
A halak gyorsan megadják a választ arra, megvan-e a jó színárnyalat
Akár a nagy tömegben mozgó átlag pontyokat is szépen be lehet állítani a „zöld felhőbe”

4. Fluo Energy etetőanyag
Ha már etetőanyag színezésről van szó, érdemes megemlíteni, hogy vannak kész színes kaják a palettán. Olyanok, amelyek már gyárilag különböző festést és olyan adalékot kaptak, amely hatására a vízben robbanásszerűen, nagy színes felhőt képezve oldódnak. Ezekből is 6 féle ízű és színű létezik. Ezek a kaják azonban nemcsak önmagukban használhatóak jól, hanem más etetőanyagokkal keverve is. A Vad Pontyhoz például a Fluo Energy - Zöld Afrikát szoktam keverni akkor, ha nem vagyok elégedett azzal a színnel, amit a Fluo Flavor - Zöld Afrika produkál. Amennyiben sötétíteni kell a keveréken, ezzel az etetőanyaggal ez könnyen megoldható. 

A Zöld Afrika etetőanyaggal lehet sötétíteni az esetleg túl élénknek ítélt keverékeket
1-2 marék Fluo Energy - Zöld Afrika kajával látványos hatást lehet elérni
Ha robbanásszerű hatást szeretnénk, használjuk Fluo Essencia adalékot is
Őszi nyerő összeállítás
Ki kell használni azokat a napokat, amikor még jó idő van – ki tudja, mikor köszönt be a tél?
Minden a színeken múlik!

Fotók: Simon Zoltán, Sipos Gábor

* Amennyiben nem jelennek meg a kommentek, úgy szükséges a böngészőben bejelentkezni a Facebook profiljukba!

10másodperc múlva átirányítunk a fizetési felületre.