VDE etetőanyagok a pontyhorgászatban

VDE etetőanyagok a pontyhorgászatban

A holland anyacég palettáján számos régebbi és újabb termék sorakozik, melyek egy az elmúlt időszakban - akár években! - sokszor bizonyították fogósságukat, napjainkban is nagy segítséget jelentenek horgászainknak a kapitális pontyok becsapása során. Sok sporttársnak etetőanyag hallatán automatikusan az etetőkosár és annak használata villan be, ám nem csak annak segítségével érhetünk el sikereket. Nem mindenki tudja (nekik különösen hasznos lehet ez a sorozat), hogy e csalogatóanyagokból bojlit is lehet készíteni és paszta helyett ólomra is gyúrhatók.

A VDE holland cég számos régi és új termékkel van jelen hazánkban a pontyhorgászok nagy örömére

Az első részben ismerkedjünk meg a VAN DEN EYNDE Bait-Tech - Special ’G’ Green Groundbaittel és továbbfejlesztett változatával, a Special ’G’ Gold Groundbaittel!

Az 1. részben ismerkedjünk meg a Special ’G’ Greennel és a Special ’G’ Golddal

Mindkét változat nagyon közel áll hozzám, mert az elmúlt években szép sikereket értem el a ’G’ Greennel és nagy reményeket fűzök a ’G’ Gold változatához.

VAN DEN EYNDE Bait-Tech - Special ’G’ Green Groundbait

A termék a nagy múltú csalijairól és etetőanyagairól méltán híres Van Den Eynde termékeket előállító angol Bait-Tech üzeméből származik, onnan szállítják hazánkba és a világ számos országába. Fogóssága mindenütt ismert, ezért nyugodtan nevezhetjük csúcskategóriás terméknek. A sikeres pontyhorgászat elképzelhetetlen manapság halliszt tartalmú etetőanyag és hallisztből készült csalik nélkül. Magyarországon 2010-ben nyugodt szívvel kijelenthető, hogy egyre többen horgásznak a „Fogd meg és engedd vissza!” (Catch & Release) szellemében, hazánkban is gyarapodik a sporthorgászok száma. Követendő hozzáállás.

Kitérő

Engedjenek meg egy kis kitérőt a felmerült témával kapcsolatban. Nemrég kezembe került a Hobo Blues Band Vadászat című albuma. Régebben sokat hallgattam, nagyon tetszik. Aki ismeri, az tudja, hogy az album bevezetőjében a vadászat alapelvei hangzanak el. Minimális módosítással ránk, sporthorgászokra is illik a mondanivalója:

A sporthorgászat a sporthorgász számára egyrészt alkalom a szigorú önfegyelem gyakorlására, másrészt eszköz a többi élőlény megismeréséhez és megértéséhez. Megtanít gondolkodni, szabadságszeretetre, jó ízlésre és tiszteletre nevel. Elvezet a természet és a hozzá tartozó jelenségek elmélyült megfigyeléséhez. A sporthorgászat megfelelő irányba tereli a sporthorgász személyiségének alakulását. Olyan etikai értéket fejleszt ki benne, amely nélkül a sporthorgászat csupán az ösztönök gyarló megnyilvánulása volna.

Helyi szinten bevezetett felső méretkorlát miatt, illetve hasonló korlátozástól függetlenül egyre több nagytestű pontyot eresztenek vissza vizeinkbe. Ezért e halak fajtársaikkal együtt egyre gyakrabban, újra és újra találkoznak és falatoznak az általuk jónak ítélt csemegékből, melyeket mi, horgászok kínálunk nekik fogyasztásra. Az uszonyosok ízlése napról napra kifinomultabbá válik. Azokon a vizeken, ahol sokan használnak hallisztet tartalmazó étkeket, már az sem mellékes, hogy milyen minőségű liszttel készült termékkel próbálkozunk. A piacon forgalomban lévőket számtalan helyen megvásárolhatjuk, többek között a haldorado.hu internetes áruházban is. A GPS 90-es kódjelű halliszt a legfinomabb és legtisztább, ezáltal a legfogósabb is. A VDE etetők ’G’ Green változata rendkívül tömény, finomra őrölt keverék, amely nagy mennyiségben tartalmazza ezt a „szuper” hallisztet.

Jól látható hogy nagyon finomra őrölt keverék

Vízzel bekeverve csodálatos zöld színű etetőanyag válik belőle. Vízbe juttatva hatalmas felhőt képez, majd kis idő elteltével rendkívül erős (a halak számára ellenállhatatlan) illatot áraszt.

Víz segítségével…
… apró Carp Academy pellet hozzáadásával…
… kézügyességünkkel…
… rövid időn belül…
… meggyúrhatjuk
Célszerű gombóccá formázni

Ezt az illatot kifinomult érzékszervei révén nagy távolságból is megérzi a hal, s mivel nem tud ellenállni neki, azonnal keresni kezdi. Miután rátalált, lakmározni kezdi, és beszippantja az etetőanyag közelében lévő, horgot rejtő csalit is. Ennek következményeit mindenki borítékolhatja…

Vízbe juttatva…
… rövid időn belül…
… oldódni kezd
Felhőt képez környezetében…
… közben rendkívül erős illatot áraszt…
… ami a halak számára ellenállhatatlan

A ’G’ Green napjainkban a halliszt segítségével készített etetőanyagok királya, mely túltesz minden vetélytársán. Segítségével készített csalogató anyagok kiválóan hatnak pikkelyes barátaink étvágyára. Különféle méretű hallisztes Carp Academy pelletekkel keverve szabályos proteinbombát készíthetünk belőle.

VAN DEN EYNDE Bait-Tech - Special ’G’ Gold Groundbait

Ez a speciális etetőanyag a fenti termékkel szinte teljesen azonos összetevőket tartalmaz, gyakorlatilag ugyanaz, csak aranybarna színben. Előnye tiszta bányatavakban érzékelhető legjobban. A pontyok (főként a kapitális egyedek) az évek során iszonyatos rutinra, csali-felismerő készségre tettek szert. A hivalkodó zöld felhőt árasztó gombóc - illetve bojlinak vagy pasztának használva a rikító zöld szín - árulkodó lehet. A halak megszokták a környezetükben előforduló színeket, különféle tereptárgyakat. Előfordul, hogy ezektől eltérő színt vagy formát érzékelve gyanút fognak, elriadnak.

Összetevőik azonosak, viszont a színük eltérő. A ’G’ Gold aranybarna

Az anyacég nem csak hallisztet használ a különféle etetőanyagok előállítása során. Egyes termékekben nagy mennyiségben fordul elő hús- és kenderliszt. Kapható olyan is, amely halibut pellet őrleményt tartalmaz. Léteznek betain, halolaj, amino- és zsírsavak hozzáadásával készülő csalik. Ezekről bővebben a VDE etetőanyagok a pontyhorgászatban további részeiben lesz szó.

Próbálják ki a bemutatott két terméket, a siker nem várat magára!

A személyesen meggyőzés érdekében - a Special ’G’ Green és a Special ’G’ Gold hatékonyságával számolva - átadok Önöknek egy számomra az év minden szakában rengeteget bizonyított olvadó bojli receptet:

  • 1 kg VAN DEN EYNDE Bait-Tech - Special ’G’ Green vagy Special ’G’ Gold Groundbait
  • 2 db olajos halkonzerv (turmixként, levével együtt)
  • 25 ml Winter olaj (Nutrabaits vagy SBS)
  • 2 kanál betain HCl (kb.10 g)
  • 20 dkg pisztrángtáp (ledarálva, beáztatva szénsavmentes ásványvízbe)
  • 50 g Vitalakt
  • 170 g búzadara
  • kukoricatej (Poff Carp vagy Nitu-féle) 3 dl + 3 dl ásványvíz vagy BIG CARP Soluble Super Syrup- Sweetcorn 3 dl + 3 dl ásványvíz
  • 50 g VDE Strawberry aromapor
  • 1 teáskanál só

Az elkészült olvadó golyót…
… fűzőtűvel tegyük fel a horogelőkére
Az ólomra gyúrjunk az etetőanyag gombócból…
A siker…
… nem várat magára!

(X)
Írta: Nagy Csaba

* Amennyiben nem jelennek meg a kommentek, úgy szükséges a böngészőben bejelentkezni a Facebook profiljukba!

10másodperc múlva átirányítunk a fizetési felületre.