Éles bevetésen a Haldorádó DART Method Feeder kosár

Éles bevetésen a Haldorádó DART Method Feeder kosár

Az eredményes horgászat számtalan dologgal van összefüggésben, így a siker függhet az etetőanyagtól, csalitól, jól megválasztott távolságtól, de sok esetben szimplán csak a folyamatosan egy pontba juttatott eledelen, azaz a pontosságon múlik.

Az igazat megvallva egy ideje már használok „terelőlapáttal” ellátott kosarakat, azonban azok kivitelezése sajnos több sebből vérzett, így nagyon megörültem neki, mikor napvilágot látott néhány fotó, amiken a hamarosan megjelenő Haldorádó DART Method Feeder kosarak voltak láthatóak.

A Haldorádó DART Method Feeder kosár a pontos és távoli horgászatokhoz kínál ideális választást

Már a képekről is rögtön szemet szúrt a rendkívül precíz kivitelezés és a szinte elpusztíthatatlan, robusztus felépítés, ami a gyakori használat során igencsak kifizetődik. Azon szerencsések között tudhatom magam, akik még a forgalomba hozataluk előtt tesztelhették és „meggyötörhették” ezeket a speciális kosarakat.
A vízparton aztán többen nekem szegezték a kérdést a kis DART kosarakat látva, hogy „Mennyivel jobb ez, mint egy hagyományos method kosár?” vagy „Tényleg előnyt jelent-e a szár végén található terelőlapát?”.
Ezekre a kérdésekre próbálok egyértelmű válaszokat adni most néhány pontba szedve, melyeket saját tapasztalataimra alapozok.

1. Ahogyan azt a bevezető részben is említettem, a siker kulcsa sok esetben múlhat azon az „apróságon”, hogy mennyire tudjuk folyamatosan meghorgászni ugyanazon a távolságon, méterre pontosan ugyan azt a pontot, vagy ha a helyzet úgy kívánja, el tudjuk-e érni távoli dobásainkkal azt a területet, ahol a halak tartózkodnak. A kosár végén található kis légterelő lapát mindkét esetben segítségünkre lehet. Akárcsak az íjászatban vagy dartsozásnál, itt is kiemelt jelentőséggel bír ez a rész, mivel repülés közben a lapát egyenletesen vezeti meg és szorítja a levegőt a kosár testéhez, ezzel minimalizálva annak beszitálását, így a kosár garantáltan egy irányba, a kiszemelt célpontba juttatja a finom falatokat.
2. A szár végén található légterelő a DART Method Feeder kosár esetében nem ragasztva van, hanem a kosár többi részével (leszámítva a súlyt) teljesen egy egységet képez, így nem érhet minket az a kellemetlen meglepetés, hogy ez a lényegi rész használat során leesik/letörik vagy még bosszantóbb esetben már a csomagolásból kibontva kezünkbe pottyan és ragasztásért kiált! Hogy mennyire bomba biztos ez a rész (is), azt mi sem bizonyítja jobban, hogy antennával lefelé 2 méteres magasságból több alkalommal is egy sziklára ejtettem (persze tudatosan), ami meg se kottyant neki.

A kosár végén található terelőlapát a teljes kosártesttel egyben van kiöntve. Még akkor sem tudtam a kis antennát letörni, amikor nyíllal lefelé egy sziklára ejtettem!

3. A szár kialakítása során sem spórolták ki az anyagot, így pontosan annyira vastag és hosszú, hogy se eltörni, se elhajolni ne tudjon használat során. Nincs is annál bosszantóbb, mint mikor egy dundi ponty vagy egy virgonc amur alól szákolás után meggyötörve vesszük ki a kosarat, ami ezt követően mindenre alkalmas, kivéve a pontos horgászatot. Az általam próbált „L” méretű kosár maximális hosszúsága 10,5 cm, ami lehetővé teszi azt is, hogy a csalit kosáron kívül hagyva (8-10 cm-es előke használata mellett), főzsinórba akadás nélkül tudjuk a kiszemelt helyre juttatni.
4. A kosár cseppforma kialakítása növeli annak áramvonalasságát, aminek köszönhetően (akárcsak egy bojlisok által jól ismert Spomb esetében) pontosabbak, eredményesebbek lehetünk és a hagyományos kosarakhoz viszonyítva lényegesen messzebbre dobhatunk vele.

Ahogyan a vízfolyást, úgy vezeti el maga mellett a levegőt is repülés közben az áramvonalas, csepp formájú kosár

5. Formabontó belső borda kialakítás. Talán ez volt a második olyan része a kosárnak, aminél fejet hajtottam a tervezők kreativitása felett. Gyakori problémám volt más kosarak esetében, hogy a horog a csalival túl mélyre került, emiatt a horog a bordákba akadhatott, még rosszabb esetben a „tömörítésnél” a csali 2 borda közé szorult. Én meg aztán így várhattam a sült galambot :)
A DART Method kosárnál összesen 2 db borda van, ami tényleg csak azt a célt szolgálja, amire hivatott. A betöltött etetőanyagot stabilan tartja és a kellően magasított alsó bordának köszönhetően még a vízbe kisebb szögben becsapódó kosárnál sem „robban le” az anyag.

A kosár alján található, kellően magas borda, valamint a magasított perem megakadályozza az etetőanyag „lerobbanását” becsapódáskor

6. Adódhatnak horgászatunk során olyan helyzetek, amikor indokolt a lényegesen nagyobb méretű csali az apróhalak szelektálása érdekében. A legtöbb method kosár használatával ez nem teljesen kivitelezhető, azonban a DART kosár 2 bordája közti tetemes távolság lehetővé teszi számunkra azt, hogy az „L” méretű kosárral akár 2 db 12 mm-es csalit is felkínáljunk, extrémebb esetben az „XL” verzióval akár még nagyobb csalikombinációval is kedveskedhetünk a halaknak.

Az egymástól távolra eső bordák tágas belsőt teremtenek, így gond nélkül használható nagyobb méretű csalikkal is (a képen ráadásul a kisebb, „L” méretű kosár látható

7. A kosár legnehezebb része nem meglepő módon a legszélesebb pontja, ami kombinálva a kosár áramvonalas formájával és a légterelő lapáttal egy verhetetlen hármast alkot, így megteremtve véleményem szerint az eddig gyártott egyik legjobban kivitelezett és valóban funkcionális kosarat.

A Haldorádó DART Method kosár minden porcikája segít a pontos és távoli dobásoknál!
Az általam tesztelt „L” méretű kosár paraméterei
A DART Method kosár a Haldorádó Long Cast kosarak töltőjébe tökéletesen, méretpontosan beleillik!

Miután jó alaposan szemrevételeztem és „analizáltam” ezeket az új fejlesztésű kosarakat, gondoltam, mégsem maradhatnak szárazon, így rögtön az első éles bevetésükön bedobtam őket a mély vízbe. Esetemben ez nem egy bányatavi horgászat volt, hanem az idén június első hetében az Ötös-Hárs Víztározón megrendezett V. Method Feeder Országos Bajnokság nagybajomi elődöntőjét jelentette.

Az Ötös-Hárs Víztározó és a már jelképévé vált „öreg fa”

Mivel szerettem volna „összeszokni” az új kosarakkal, már a verseny-felkészülésem első napján, azaz hétfőn is csak ezekkel dobáltam.

A technikai felkészültség egy ilyen rangos versenyen elengedhetetlen…
… amelyhez a DART Method kosarak is nagyban hozzájárultak!

Az olykor erős oldalszél cseppet sem teremtett könnyű helyzetet, azonban számomra is meglepő módon a dobásaim lényegesen pontosabbak voltak, mint korábban. Nem volt hát kérdés, hogy ez a kosár ezen a rendkívül rangos versenyen is megállja majd a helyét. A taktikámat elsősorban a kárász horgászatára alapoztam a verseny mindhárom napján, aminek van egy nagyon sarkalatos pontja. A PONTOSSÁG! Hiába a legjobb etetőanyag vagy csali-felkínálási mód, ha kosarunkkal egy adott távolságon több méteres szórással etetjük a pikkelyeseket (ez természetesen pontyozásnál is igaz). Az új Haldorádó DART Method kosaraknak hála 10 dobásomból 8 szinte biztos, hogy 1 méteres körön belül csobbant, aminek köszönhetően gyorsan tudtam felépíteni a majdan gyümölcsöző etetésemet.

Ütemes és pontos horgászattal gyakran tudtam szákba terelni a jó súlyban lévő kárászokat
Most meg mit tűzzek fel?!

Bizonyára sokan vannak, akik legyintenek majd a fent leírtakra, mondván, ők bármivel tudnak nagyot és pontosat dobni. Én sajnos nem tartozom ebbe a csoportba, nekem a DART Method rengeteget segít a pontosabb horgászatban, még akár kellemetlen oldalszélben is.
A kosár ezen a versenyen és nálam teljes mértékig jelesre vizsgázott függetlenül attól, hogy a szombati napra rosszul megválasztott taktikai döntésem miatt „csupán” a 20. helyen értem célba az igen erős 60 fős mezőnyben, ezzel kereken 1 ponttal lemaradva a döntőbe jutástól.

Mindössze 1 pont(y) hiányzott a döntőbe jutásomhoz…
… de volt, aki ezzel nem törődött :)

Van azonban ennek a kosárnak is egy nagy hibája! A halat még ez sem tudja becserkészni helyetted, de pontosságával és egy jó kajával hozzásegíthet egy élménydús horgászathoz! :)

Írta: Bodnár Zsolt
Fotók: Polyák Csaba, Bodnár Zsolt

* Amennyiben nem jelennek meg a kommentek, úgy szükséges a böngészőben bejelentkezni a Facebook profiljukba!

10másodperc múlva átirányítunk a fizetési felületre.